На індивідуальних автономерах заборонили літери Z та V. З початком війни на Кіровоградщині таких знаків не замовляли

На індивідуальних автономерах заборонили літери Z та V. З початком війни на Кіровоградщині таких знаків не замовляли

На індивідуальних автономерах заборонили літери Z та V. З початком війни на Кіровоградщині таких знаків не замовляли
. Фото: Суспільне Кропивницький

В Україні під заборону потрапили літери Z та V, використання яких в індивідуальному номерному знаку має натяк на символіку російського вторгнення на територію України. Кабінет Міністрів ухвалив таке рішення 21 квітня 2023 року. Про це розповів начальник регіонального сервісного центру МВС у Кіровоградській області Сергій Пижов. За його словами, на Кіровоградщині номерні знаки з літерами Z та V були до 2022 року. З початку війни жодного номерного знаку з такими літерами не замовляли.

Заборонено використання на номерних знаках літер Z та V окремо, а також у словах, написаних кирилицею, замість літер З, С, В, Ф, каже Сергій Пижов. "Двозначний смисл цих літер заборонений – з натяком на російське вторгнення. Якщо, наприклад, Zorro написано англійськими літерами, то таке слово дозволено".

За словами Сергія Пижова, заборона не стосується електрокарів. На номерних знаках електричного транспорту Z означає "Zero Emissio" – нульові викиди. Такі номери люди можуть замінити за бажанням.

Також номерний знак, який виготовляється за індивідуальним замовленням, не може містити:

– повного або скороченого найменування органу державної влади, зображення Державного Герба або Державного Прапора України, державних символів інших країн та міжнародних організацій;

– напису ненормативного походження, дискримінаційного напису за мовними, національними, релігійними, расовими та іншими ознаками;

– символіку комуністичного тоталітарного режиму, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму та воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму.

Скільки коштує індивідуальний номерний знак

Вартість виготовлення індивідуального номерного знаку – 300 гривень. У цю суму входить номерний знак й три символи на ньому. Це мінімальне замовлення. Загалом можна замовити до восьми символів. За кожний наступний символ треба заплатити 90 гривень. Вартість графічного елементу складає 500 гривень.

Крім того, встановлена вартість на спецпродукцію (номерну базу для авто) – 466 гривень. Номерна база для мотоцикла коштує менше – 266 гривень.

Що відомо

Упродовж 2022 року на території Кіровоградської області замовили вісім індивідуальних номерних знаків. З початку 2023 року – п’ять індивідуальних номерних знаків. Їх закріпили за власниками машин.

Читайте також

  • В Україні з’являться нові автомобільні номери
  • Асоціація з окупантами. На Кіровоградщині 34 людини замінили номерні знаки з літерою Z
  • Індивідуальні номерні знаки: які виготовляли на Кіровоградщині, скільки вони коштують та що можна на них писати
Повідомляйте про події з життя вашого міста чи селища у Кіровоградській області за цим посиланням
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері, Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок