Має два місяці, щоб допрацювати. На Кіровоградщині протестували проти звільнення єдиної у селі листоноші

Має два місяці, щоб допрацювати. На Кіровоградщині протестували проти звільнення єдиної у селі листоноші

Має два місяці, щоб допрацювати. На Кіровоградщині протестували проти звільнення єдиної у селі листоноші
. Пів сотні селян з Мартоноші Новоукраїнського району протестували проти звільнення єдиної в селі листоноші. Фото: Суспільне Кропивницький

На Кіровоградщині пів сотні селян з Мартоноші Новоукраїнського району протестували проти звільнення єдиної в селі листоноші. Працівниця сільради Наталія Доброван розповіла Суспільному, що люди, які зібрались, хвилюються через те, що після її звільнення пересувний екіпаж Укрпошти, який працюватиме тричі на тиждень, не зможе надавати увесь спектр послуг, які отримують нині. Наказ про звільнення листоноша Євдокія Олексієнко отримала минулого тижня. Нині має два місяці, щоб допрацювати й знайти нову роботу.

Пів сотні жителів села Мартоноша Новоукраїнського району зібрались біля сільської ради, де працює відділення Укрпошти. Вони проти звільнення єдиної у селі листоноші.

"Раніше у нас було повноцінне відділення Укрпошти. Три-чотири роки тому звільнилась завідувачка, людину на її місце не знайшли, лишилось дві листоноші. Два роки тому одну з них звільнили. Залишилась одна поштарка на 1100 людей дорослого населення. Дощ, злива, сніг – вона працює в будь-яку пору року. Ми розуміємо, що машина не їздитиме по бездоріжжю і люди з Малої Виски не ходитимуть в кожну хату", – говорить працівниця Мартоніського старостату Наталія Доброван.

"Я отримую пенсію, яка вона не є, – говорить місцевий житель Петро Єрьомко. – А не доведи господи я буду лежачий, хто мені ті гроші принесе. А ця жіночка у нас дуже добре працює!"

Лмстоноша за Мартоноши
Селяни вийшли на протест біля будівлі сільської ради у Мартоноші. Фото: суспільне Кропивницький

З наказом про своє звільнення листоноша Євдокія Олексієнко ознайомилась минулого тижня. "До свого звільнення ставлюсь негативно, тому що є дуже багато стареньких людей, які навіть з подвір’я не виходять. Працювати мені подобається, але що робити, житиму далі, буду щось собі шукати".

Керівництво Укрпошти запропонувало жінці три вакансії натомість – поштарки або вантажниці у Кропивницькому – за 60 кілометрів від Мартоноші, і листоноші у селі Созонівка Кропивницького району – за 70 кілометрів від дому.

"Оклад – мінімальний. Якщо їхати у Кропивницький, то треба винайняти квартиру, щоб десь жити. Мені такий варіант не підходить".

Лмстоноша за Мартоноши
Пересувне відділення Укрпошти, яке приїжджає у Мартоношу двічі на тиждень. Фото: Суспільне Кропивницький

Замість місцевої листоноші жителів обслуговуватимуть працівники пересувного відділення. Це екіпаж у складі завідувачки, водія і листоноші. Нині вони приїжджають у село двічі на тиждень – у вівторок і суботу, говорить завідувачка Олена Сухомлин.

"Я буду приймати платежі за світло. Листоноша носитиме газети, ми вже їздимо сюди два роки".

Проєкт, в рамках якого в Кіровоградській області запрацювали пересувні відділення Укрпошти, розпочався влітку 2021 року. За цей час вони запрацювали у восьмистах селах регіону, де населення менш як дві тисячі людей. Мета проєкту – наблизити поштові й фінансові послуги до віддалених сіл, розповіла керівниця Кіровоградської дирекції Укрпошти Тетяна Капустіна. З її слів, для клієнтів Укрпошти з села Мартоноша, після звільнення місцевої листоноші, в обслуговуванні нічого не зміниться.

"Якщо людина отримує пенсію в Укрпошті, то обов’язково маємо доставляти їй за адресою, це не зміниться. Буде приїжджати екіпаж, начальник буде лишатись на місці, видавати посилки, приймати оплату за комуналку. Листоноша у цей час доставлятиме по селу пенсії й газети, тобто люди дарма хвилюються".

Лмстоноша за Мартоноши
Фото: Суспільне Кропивницький

Впродовж двох місяців пропонуватимуть листоноші з Мартоноші вакансії, які з’являтимуться, говорить Тетяна Капустіна. Починаючи з липня, екіпаж приїжджатиме в село тричі на тиждень і працюватиме впродовж чотирьох годин.

Зі слів Наталії Доброван, жителі Мартоноші підготували звернення в Кіровоградську дирекцію переглянути рішення і не звільняти листоношу. Відправити його планують третього травня.

Лмстоноша за Мартоноши
Жителі Мартоноші підготували звернення в Кіровоградську дирекцію переглянути рішення і не звільняти листоношу. Колаж: Суспільне Кропивницький

Читайте також

Повідомляйте про події з життя вашого міста чи селища у Кіровоградській області за цим посиланням
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері, Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок