На ремонт трьох доріг пів мільярда гривень планують витратити у Кропивницькому. Де візьмуть гроші

На ремонт трьох доріг пів мільярда гривень планують витратити у Кропивницькому. Де візьмуть гроші

На ремонт трьох доріг пів мільярда гривень планують витратити у Кропивницькому. Де візьмуть гроші
Центральна дорога на вулиці Металургів у селищі Нове. Фото: Суспільне Кропивницький

За пів мільярда гривень планують відремонтувати три дороги у Кропивницькому цього року. Це буде капітальний ремонт, сказав Суспільному заступник міського голови Олександр Вергун. Торік через початок повномасштабної війни не отримали фінансування на реконструкцію двох доріг. Цьогоріч підготували проєкт капітального ремонту ще однієї дороги й подали на участь у державних програмах фінансування усі три.

За словами Олександра Вергуна, цьогоріч планують капітально відремонтувати дороги на проспекті Промисловий, вулицях Металургів, Академіка Тамма та її продовження на Героїв України. "Це буде співфінансування з державного бюджету. З 500 мільйонів 10% – 50 мільйонів – це гроші міського бюджету".

На ремонт трьох доріг — пів мільярда гривень. У Кропивницькому планують відремонтувати три дороги
Планують капітально відремонтувати дороги на проспекті Промисловий, вулицях Металургів та Академіка Тамма. Фото: Суспільне Кропивницький

Говорить, торік дороги у Кропивницькому капітально не ремонтували. Всі витрати йшли на Збройні сили України.

Цього року, попри воєнний стан, вирішили подати проєкти реконструкцій трьох доріг на державні програми, які профінансують роботи. Проєкт ремонту дороги на проспекті Промисловий і вулиці Металургів підготували торік. Цьогоріч додали реконструкцію дороги на вулицях Академіка Тамма і Героїв України.

"Там немає що латати, треба всю вирізати й стелити новий асфальт. За новими стандартами державно-будівельних норм повинні бути пішохідні тротуари, обов’язково велодоріжка. Заміна зовнішнього освітлення. Якщо цих робіт не буде передбачено в проєкті, він не пройде державну експертизу".

Стан доріг Кіровоградської області й Кропивницького впродовж квітня обстежували поліцейські. Увагу звертали на наявність ямковості, колійність, вибоїни, сітку тріщин або напливи, говорить старший інспектор з особливих доручень відділу безпеки дорожнього руху Сергій Бабенко. За результатами огляду видали посадовцям дорожніх комунальних підприємств та залізничних організацій 34 вимоги на усунення виявлених недоліків. 25 посадовців притягнули до адміністративної відповідальності. Склали 15 постанов за частиною 1 статті 140 кодексу України про адмінправопорушення. Ця стаття крається штрафом у розмірі 1020 гривень.

Олександр Вергун говорить: відповідь стосовно того, чи включать проєкти ремонту трьох кропивницьких доріг у державні програми фінансування, чекають за місяць.

Вулиця Металургів у селищі Нове

На центральній дорозі ями й вибоїни. Посеред зупинки громадського транспорту – яма.

Дмитро Максименко цією дорогою їздить впродовж десяти років на роботу. "Кожен рік латають, але це нічого не дає. Тільки й працюємо на запчастини. Увесь важкий транспорт йде через селище, бо об’їзну до переїзду не роблять".

Дорога на проспекті Промисловий

На проспекті Промисловий з вибоїн на дорозі, які засипані щебенем, здіймається пил і курява.

"Тут жах. Сиплять якимось відсівом, щебенем чи асфальтом. Це до першого дощу. Взагалі проїхати не можна. Місяць-два і машину у ремонт", – говорить водій Роман Терещенко.

Вулиця Академіка Тамма

Дорожнє покриття на цій вулиці у ямах. Асфальт горбистий, автомобілі об’їжджають цю ділянку дороги. Її продовження – вулиця Героїв України. З неї поворот на овочевий ринок. З’їзд – у вибоїнах.

"Дорога в порівнянні з іншими нормальна, – говорить водій Олександр Тимофєєв. — Тут розв’язку треба зробити, бо виїхати з ринку у напрямку Соколівки дуже тяжко. На місто – більш-менш".

Читайте також

  • З 1 травня водії можуть їздити вдень з вимкненими фарами
  • У Кропивницькому поліцейські зупиняли пішоходів, які переходили дорогу не за правилами. Скількох оштрафували
Повідомляйте про події з життя вашого міста чи селища у Кіровоградській області за цим посиланням
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері, Телеграм, Інстаграм та Ютуб

На початок