Децентралізація в Україні: для чого потрібно скоротити райони. Пояснює експерт

Децентралізація в Україні: для чого потрібно скоротити райони. Пояснює експерт

Ексклюзивно
Децентралізація в Україні: для чого потрібно скоротити райони. Пояснює експерт
. УНІАН

Вже п’ятий рік в Україні триває реформа децентралізації і невдовзі має з’явитися постанова про ліквідацію районів. Для чого потрібні ці зміни, чи були при цьому враховані інтереси населення, зокрема і національних спільнот пояснює заступник міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода в ефірі Українського радіо.

"На сьогодні ми маємо 490 районів. Вони різні. Деякі з них утворювали ще 1918 року під зовсім іншу політичну систему з гаслами: "Землю селянам, а заводи робітникам». Сьогодні ці райони не відповідають тим потребам, які висуває розвиток територій. У нас є райони на 6-10 тисяч жителів і на 180-200 тисяч", - каже Негода.

Він додав, що уряд затвердив адміністративні центри та території громад, яких передбачається 1470.

"Основна сутність децентралізації – це передача повноважень спроможним громадам. І ці повноваження будуть надаватися саме там, а не в районах, як ми звикли. Коли на території району утворилися одна або кілька громад, повноваження, ресурси і все інше перейшло фактично в громади. Тому виникла необхідність упорядкувати і оптимізувати нову систему територіального устрою і на субрегіональному рівні", - додав заступник міністра.

Він також підкреслив, що скорочення кількості районів "дасть можливість оптимізувати чисельність чиновників, які працюють у системі виконавчої влади». Негода зазначив, що скорочення районів не вплине на етнічні розселення людей.

"Усі громади, які бажали утворитися з урахуванням національних, етнічних, культурних та інших особливостей це зробили. Це ефективно відбулося у Чернівецькій, Одеській та Запорізькій областях. Щодо Берегівського району на Закарпатті, то його чисельність складає близько 50 тисяч населення. 70% – це жителі угорського походження, менша частина – українці. І решта – інші національності. По параметрах в 50 тисяч жителів цей район не проходить під рекомендації для формування районів. Потрібно 150 тисяч жителів. У гірській місцевості цей показник менший. Відтак вирішили об’єднати Берегівський і Виноградівський район в один", — розповів чиновник.

Що відомо

  • Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що до осені планується завершити реформу децентралізації в Україні, аби місцеві вибори, які пройдуть у жовтні, відбулися вже у всіх новостворених територіальних громадах.
  • Зокрема, уряд ухвалив проєкт оптимізації районів, за яким планується 490 районів створити втричі менше — 129.
  • 6 квітня Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому закон про внесення змін до закону України "Про місцеве самоврядування в Україні". Він дозволить завершити формування територіальних громад.
  • Міністерство громад і територій оприлюднило проєкти майбутніх районів України усіх областей, крім тимчасово окупованої АР Крим.
На початок