Росіяни намагаються заблокувати Авдіївку, Рада повернула доплати в 30 тисяч, обмін полоненими. 411 день війни. Онлайн

Росіяни намагаються заблокувати Авдіївку, Рада повернула доплати в 30 тисяч, обмін полоненими. 411 день війни. Онлайн

Оновлюється
Богоявленка Донецька область
. 10-річна Христина у дворі свого будинку в Богоявленці, Донецької області, 9 квітня 2023 року. Батько Христини загинув минулого літа після того, як російський снаряд влучив у його підвал. Фото: АР

10 квітня — 411 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Україна повернула з російського полону 100 людей. Це — військові, моряки, прикордонники, нацгвардійці, зокрема оборонці Маріуполя, "Азовсталі" та Гостомеля. Дехто має серйозні поранення та захворювання.
  • Рада повернула доплати у розмірі 30 тисяч гривень військовим, працівникам ДСНС та поліцейським. Їх виплачуватимуть до кінця періоду воєнного стану.
  • У Херсоні зустріли ще 24 дітей, які повернулися додому після незаконного утримування в Росії. 4 396 дітей-сиріт РФ незаконно вивезла або утримує на тимчасово окупованих територіях, повідомила очільниця Мінреінтеграції Верещук.
  • Росіяни намагаються заблокувати Авдіївку, взяти Мар'їнку і просунутись в бік Курахового. Протягом 9 квітня сили оборони України відбили понад 40 атак російських збройних формувань на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках.
  • Міненерго дозволило експорт електроенергії. З 11 жовтня 2022 року після масованих ракетних обстрілів української енергосистеми експорт електроенергії призупинили.

Від початку доби військові РФ тричі застосували авіацію на Донецькому напрямку — Дмитрашківський

Від початку доби, 10 квітня, армія РФ втратила півтори роти своїх військових. Вони тричі застосували авіацію на Донецькому напрямку. Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомив речник Сил оборони Таврійського напрямку Олексій Дмитрашківський.

"Армія РФ намагається атакувати Мар'їнку та Авдіївку. Їх мета заблокувати Авдіївку, щоб захопити Мар'їнку. 10 квітня було 20 зіткнень на Мар'їнському напрямку", — зазначив Дмитрашківський.

За його словами, РФ не може взяти Авдіївку, тому вони хочуть взяти Мар'їнку і просунутись в бік Курахового.

Дмитрашківський розповів, що наприкінці тижня є тенденція, коли російські військові зменшують кількість штурмів, обстріл та авіаційних нальотів.

Речник зазначив, що це через ліміт боєприпасів.

"Деякі з документів були підроблені": Кірбі про витік секретних матеріалів

Влада США серйозно ставиться до інформації про витік секретних документів і проводить розслідування, хоче деякі з документів були підроблені. Про це на брифінгу заявив координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі.

Він зазначив, що зараз триває робота з перевірки опублікованих документів.

"Поки я не можу говорити про їхню достовірність. Американці мають знати, що ми ставимось до цієї ситуації дуже серйозно. Президент проінформований про це і надалі буде отримувати оновлені дані. Міноборони також наглядає за цим. І Мін'юст веде кримінальне розслідування. Немає жодних виправдань тому, що ці документи були злиті. Вони не мають бути доступні усі, а мають бути захищеними", — сказав Кірбі.

Представник Білого дому наголосив, що влада США готова до будь-яких дій, щоб вияснити, як стався витік.

"Міністерство юстиції лише почало над цим працювати. Ці документи не призначені для публіки. Ми намагаємось знайти відповідальних. Ми не знаємо, хто відповідальний за це. Ми не знаємо, чи у них є більше інформації для публікації", — сказав Кірбі.

Відповідаючи на питання, чи говорив Байден із Зеленським про документи, він зазначив, що американські чиновники тримають контакт із союзниками і партнерами на високому рівні.

"Ми знаємо, що деякі з документів були підроблені. Я не буду говорити про правдивість усіх документів. Ми все ще перевіряємо на оригінальність усі документи, які були опубліковані. На цю мить ми не можемо говорити про правдивість жодного з тих документів. Поки що ми їх вивчаємо" — сказав Кірбі.

Британський підприємець Річард Бренсон став новим амбасадором UNITED24

"Зустрівся із засновником компанії Virgin Group та неприбуткового фонду Virgin Unite, британським підприємцем Річардом Бренсоном, який став новим амбасадором UNITED24", — написав президент Володимир Зеленський.

Рада скасувала ПДВ та мито на товари для безпеки та оборони

Верховна рада підтримала в цілому законопроєкти №9061 і №9062, які передбачають звільнення від податку на додану вартість та мита операцій щодо ввезення товарів для потреб безпеки і оборони держави на час дії воєнного стану. Депутати підтримали документи 316 та 317 голосами, свідчать сторінки законопроєктів на сайті парламенту.

Як зазначається у пояснювальній записці до законопроєкту №9061, для зменшення витрат держбюджету пропонується звільнити від оподаткування податком на додану вартість операцій з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України товарів оборонного призначення:

  • пороху,
  • вибухових речовин,
  • спеціальної хімії для виробництва боєприпасів,
  • засобів радіоелектронної розвідки та радіоелектронної боротьби,
  • автомобілів спеціального призначення,
  • радіолокаційних станцій,
  • мобільних ремонтних майстерень, які використовуються в оборонних цілях,
  • військових кораблів та катерів.

Також пропонується звільнення від оподатковування ПДВ операції з постачання послуг, пов’язаних з програмним забезпеченням військового призначення, міжнародна передача якого підлягає державному контролю.

З російського полону звільнили двох морпіхів одеської бригади, які захищали Зміїний та Чонгар

З російського полону в рамках обміну, який відбувся 10 квітня, повернули двох морпіхів 35 бригади ім. контр-адмірала Михайла Остроградського. Про це повідомили на сторінці підрозділу у соцмережі.

"Двоє українських захисників одеської бригади морської піхоти повернулися сьогодні з російського полону. Це оборонці острова Зміїний та Чонгара. В полон до окупантів морпіхи потрапили ще на початку повномасштабного вторгнення РФ на територію України", — зазначили у бригаді.

Армія РФ знову обстрілює Костянтинівку. Одна людина поранена

Від початку доби російські військові щонайменше двічі обстріляли Костянтинівку, а також обстрілів зазнали Марківський та Предтечинський старостинські округи, розповів Суспільному начальник Костянтинівської міської військової адміністрації Олексій Рослов.

"Точну кількість обстрілів міста наразі з'ясовують. Одна людина у Костянтинівці отримала поранення. Пошкоджено щонайменше 13 приватних будинків у місті, сім багатоповерхівок, та дві автівки. Кількість ще уточнюється", — розповів Рослов.

Минулого року в Україні перейменували майже 10 тисяч топонімів — мінкульт

У 2022 році в Україні перейменували майже 10 000 топонімів, які пов'язані з Росією. Про це повідомляє пресслужба міністерства культури та інформаційної політики України.

"За інформацією, наданою обласними військовими адміністраціями та регіональними представниками Українського інституту національної пам’яті, протягом 2022 року в Україні перейменували 9859 топонімів та демонтували 145 пам’ятників, пов’язаних з "пропагандою російської імперської політики", — йдеться у повідомленні мінкульту.

Серед демонтованих пам’ятників 28 були присвячені російському письменнику Олександру Пушкіну, 4 – російському полководцю Олександру Суворову, 4 – радянському письменнику Миколі Островському, 9 – радянському письменнику Максиму Горькому, 1 – російській імператриці Катерині ІІ та ще понад 20 пам’ятників та пам’ятних знаків на честь радянських визволителів.

У відомстві зазначають, що вказана інформація наразі "не є остаточною, оскільки процес перейменування та демонтажу триває".

Станом на кінець грудня 2022 року на розгляді у місцевих громадах перебували десятки топонімів та пам’ятників і пам’ятних знаків, які планувалися до перейменування або демонтажу.

Сили РФ протягом дня обстрілювали 5 прикордонних громад Сумщини

Протягом дня військові РФ здійснили 9 обстрілів прикордонних громад Сумщини: Білопільської, Хотінської, Великописарівської, Миропільської та Шалигинської. Всього зафіксовано 118 ударів, повідомили у військовій адміністрації.

Зеленський призначив голову Київської ОДА

Президент Володимир Зеленський указом призначив Руслана Кравченка головою Київської обласної державної адміністрації.

Російські окупанти перекидають військову техніку на північ Донеччини — радник мера Маріуполя

Російські війська перекидають військову техніку на північ Донеччини, а також відправляють на ремонт до окупованого Новоазовська понівечену техніку Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

"Зафіксували перекидання військової техніки та колон з БК, що рухається з напрямку Вугледар/Волноваха в напрямку Донецька та Новоазовська", — розказав радник мера.

Андрющенко зазначає, що можливо два пункти призначення, куди приїде техніка — Донецьк, або в об’їзд Донецька на Іловайськ та далі в напрямку Бахмута.

На Херсонщині росіяни атакували човен з цивільними

Голова ОВА Олександр Прокудін повідомив, що на Херсонщині росіяни атакували човен з цивільними. Він розповів, що 20-річні хлопець та дівчина спробували вийти на човні в затоку, після чого їх атакували росіяни — з безпілотника на них скинули розривну гранату. Обидва місцевих жителі отримали важкі поранення і були терміново евакуйовані українськими військовими до лікарні, де їм надається медична допомога.

Російські військові посилюють контррозвідку на тимчасово захоплених територіях Запорізької області

Російські військові продовжують посилювати контррозвідувальний режим на тимчасово захоплених територіях Запорізької області. Про це сьогодні, 10 квітня, поінформували у вечірньому зведенні Генерального штабу ЗСУ.

Зокрема, у Токмаку, побоюючись витоку інформації про місця розташування підрозділів армії РФ, місцевим таксистам стали обмежувати певні маршрути руху.

Армія РФ використовує у Бахмуті, Авдіївці та Мар'їнці десантників – Дмитрашківський

Армія РФ перекидає підрозділи своїх десантно-штурмових військ у район Бахмута, Авдіївки та Мар'їнки, але особливих результатів вони не досягають. Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомив речник Сил оборони Таврійського напрямку Олексій Дмитрашківський.

"Їх називаю "гастролери". Це підрозділи десантників, які приїжджають на допомогу, щоб надати певну допомогу під час штурмів. Але приїжджають вони ненадовго та особливих результатів не досягають", – зазначив Дмитрашківський.

За його словами, за минулу добу українські підрозділи вдвічі більше обстріляли підрозділи РФ, аніж вони – українські.

"За минулу добу РФ здійснила 318 обстрілів, а ЗСУ здійснили 696 обстрілів позицій російської армії. Армія РФ втратила три роти своїх військових", – каже речник.

Армія РФ тричі за день обстріляла Нікопольський район Дніпропетровщини

Армія РФ тричі за день 10 квітня обстріляла Нікопольський район Дніпропетровщини. Про це повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

Російські військові здійснили 11 артилерійських пострілів по мирній території. Пошкоджено житловий будинок, господарчу споруду, мотоцикл.

Загиблих і поранених немає.

На місці працюють співробітники ДСНС, поінформував посадовець.

Установки CAESAR поставлять в Україну протягом наступного місяця — міністр оборони Данії

Установки Ceasar поставлять в Україну протягом наступного місяця. Про це на брифінгу 10 квітня в Media Center Ukraine — Odesa повідомив виконувач обов'язків міністра оборони Королівства Данії Троельс Лунд Поульсен, передає кореспондентка Суспільного.

"Щодо систем "Цезар", сподіваюся, що можна буде поставити їх в Україну протягом наступного місяця. Зараз вони розташовані на тренувальних полігонах у Данії і в наступні дні ми побачимо як це все відбувається з українськими військовими, сподіваюся, що скоро ми зможемо поставити ці системи в Україну", — заявив він.

Що стосується танків Leopard, то їх поставлять в Україну до літа. Протягом шести місяців сподіваються передати близько ста одиниць. І сподіваюся, що заглядаючи на півроку на перед, буде можливо поставити близько ста танків Леопард один.

Російські війська продовжують штурм Бахмута, Авдіївки та Мар'їнки

На Бахмутському напрямку армія РФ продовжує вести наступальні дії, намагається взяти під повний контроль місто Бахмут, бої тривають. Протягом доби противник вів марні наступальні дії неподалік Богданівки та Хромового. Від обстрілів постраждали Залізнянське, Міньківка, Оріхово-Василівка, Бахмут, Хромове, Іванівське, Предтечине, Часів Яр, Озарянівка, Дружба та Нью-Йорк Донецької області, йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ 10 квітня.

Російські окупанти продовжують посилювати контррозвідувальний режим на тимчасово захоплених територіях. У Старобільську Луганської області, та навколо міста, збільшилась кількість блокпостів та патрулів. Дещо схожа ситуація у місті Токмак Запорізької області. Побоюючись витоку інформації про місця розташування своїх підрозділів, загарбники стали обмежувати певні маршрути руху місцевим таксистам.

Авіація Сил оборони України за добу завдала 8 ударів по районах зосередженн РФ. Також було збито ворожий гелікоптер Мі-24 і 6 безпілотників різних типів (2 з них ударні, 4 – розвідувальні). Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили район зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, а також склад боєприпасів противника.

Єдина достовірна інформація надходить від офіційних джерел — Маляр про "витік даних"

Заступниця міністра оборони Гана Маляр в ефірі телемарафону "Єдині новини" прокоментувала "витік секретних даних" про український контрнаступ.

"Сучасна війна — це насамперед інформаційна війна. Ми маємо бути готові до того, що можуть бути будь-які вкиди інформації, будь-які інформаційно-психологічні операції. До будь-якої інформації треба ставитись критично. Перевіряти її, шукати джерело. Єдиною достовірною інформацією щодо ходу бойових дій і щодо планів збройних сил можуть бути тільки офіційні джерела", — наголосила вона.

Маляр додала, що про війну у офіційно можуть говорити президент, міністр оборони і головнокомандувач ЗСУ.

"Що стосується планів збройних сил. Потрібно розуміти, що вони тримаються у секреті. Тому будь-які обговорення цих планів — це обговорення чиїхось припущень", — зауважила вона.

``Українську стрічку "Щедрик" покажуть у Японії

У липні 2023 року в кінотеатрах Японії покажуть українську історичну драму "Щедрик". Про це розповіли в Посольстві України в Японії.

"Раді анонсувати всеяпонський показ української історичної драми "Щедрик" ("Carol of the Bells") режисерки Олесі Моргунець-Ісаєнко за сценарієм Ксенії Заставської, що відбудеться 7 липня цього року", — написали в Посольстві й додали японський постер стрічки.

У фільмі розповідається про життя трьох родин різних національностей: українців, поляків та євреїв, об’єднаних спільною бідою — війною. Після репресивної системи СРСР вони відчувають на собі каральну машину Третього Рейху.

До України повернули захисницю "Азовсталі", яка майже рік була у російському полоні

Під час обміну військовополоненими 10 квітня до України повернулась речниця полку "Азов", захисниця Азовсталі та Маріуполя Валерія Карпиленко (Суботіна).

Цю інформацію Суспільному підтвердили речниця полку "Азов" Маріанна Хомерікі.

"Як вона себе почуває, наразі сказати не можемо. Ми ще її не бачили. Всі деталі будуть згодом", — додала Хомерікі.

У полон Валерія Карпиленко потрапила під час виходу українських військових з "Азовсталі" 16 травня 2022 року.

На Харківщині активізувалися "чорні сапери" — ДСНС

На Харківщині можуть працювати несправжні сапери, попереджає обласне управління Держслужби з надзвичайних ситуацій.

Інформацію про це рятувальники отримали з неофіційних джерел, розповів 10 квітня на брифінгу речник облуправління ДСНС Євген Василенко.

"З неофіційних джерел надходить інформація про "чорних саперів", що вони активізувалися на території Харківщини. Нам поки невідомо, хто це і де вони працюють. Можемо попередити, що їхня робота небезпечна. Якщо вони проводять роботи для когось, то ніякі акти, ніякі документи від них не мають юридичної сили", — говорить Василенко.

Зеленський провів телефонну розмову з прем'єром Іраку

Президент України Володимир Зеленський телефоном обговорив з прем'єр-міністром Іраку Мухаммадом Шіа Ас-Судані активізацію міждержавної взаємодії та українську "формулу миру".

Про це повідомляє пресслужба президента України в Telegram.

"Провів телефонну розмову з главою уряду Іраку Мухаммадом Шіа Ас-Судані. Відзначив, що Україна готова до нової сторінки двосторонньої співпраці. Домовились активізувати всі наявні механізми взаємодії та започаткувати нові. Обговорили також українську формулу миру", — йдеться у повідомленні.

Жінці, яка підірвалася на міні в Ізюмі під час прибирання кладовища, зробили операцію на ногах

Про це Суспільне Харків розказав заступник начальника Ізюмської міської військової адміністрації Максим Стрельник.

"Жінка з Харкова приїхала на могилу до родичів прибрати й дістала такої травми. Вона госпіталізована, середньої тяжкості травма. Їй зробили операцію на ногах, без ампутації", — розповів Стрельник.

За його словами, це був перший випадок підриву людини на міні на кладовищі, загалом в Ізюмській громаді 53 людини зазнали поранень внаслідок підриву на мінах за різних обставин. Стрельник каже: в Ізюмській громаді 24 кладовища, сім з них у місті.

"Заборона відвідувати кладовища на свята діятиме на всіх. Завтра (11 квітня — ред.) по всіх кладовищах будуть встановлені відповідні знаки про те, що мінна небезпека й вхід заборонений", — говорить Максим Стрельник.

"У нас на кладовищах є чергові, але одна людина, ви ж розумієте, на яку площу. Вони з людьми працюють, якщо бачать, що хтось намагається відвідати, то вони їм забороняють потрапляти. Але, на жаль, за усіма прослідкувати неможливо", — каже заступник начальника Ізюмської МВА.

Україна передала російській стороні ще п’ятьох важкопоранених полонених

У Координаційному штабі повідомили, що згідно з нормами Женевських конвенцій, українська сторона повернула на територію Росії ще п’ятьох важкопоранених полонених військових, зокрема єдину жінку, яка перебувала в українському полоні.

"Стан цих осіб вдалося стабілізувати, аби вони стали придатними для транспортування. Репатріація, як і передбачає міжнародне гуманітарне право, відбулася без жодних умов для російської сторони", — йдеться в повідомленні.

Крім того, у Рамадан – священний місяць для всіх мусульман – Україна передала двох військовополонених мусульман, які воювали у складі російської армії. Це було зроблено на підтвердження української пропозиції РФ обміняти мусульман "всіх на всіх" з обох сторін на знак поваги до культури і традицій.

Україна повернула з полону сотню військових

Голова ОП Андрій Єрмак повідомив, що в Україну з російського полону повернули 100 захисників. Серед них є оборонці Маріуполя, "Азовсталі", Гостомеля. Деякі люди отримали серйозні поранення, мають захворювання.

Російські війська обстріляли Новгород-Сіверську громаду на Чернігівщині

10 квітня російські війська вчергове обстріляли з артилерії Новгород-Сіверську громаду на Чернігівщині. Про це повідомляє оперативне командування "Північ" у Telegram.

З 11:05 до 11:40 прикордонники зафіксували п'ять приходів, зі ствольної артилерії, в районі села Кам’янська Слобода.

Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

Рада висловила недовіру голові рахункової палати

Як повідомив нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк, парламент висловив недовіру (#8297) голові рахункової палати Валерію Пацкану. Він звільнений і з голови і з члена Рахункової Палати. "За" проголосували 250 депутатів.

Рада повернула 30 тисяч доплат військовим

"За" проголосували 277 народних депутатів. Доплати діятимуть до кінця періоду воєнного стану і їх повернули не лише військовим, а й працівникам ДСНС та поліцейським, повідомив нардеп від "Європейської Солідарності" Олексій Гончаренко.

На Луганщині прикордонники збили два розвідувальні безпілотники російської армії

Упродовж двох днів прикордонники на східному фронті знищили два безпілотних летальних апарати російсько-окупаційних військ. Про це повідомили у Державній прикордонній службі України.

"Для протидії розвідувальним польотам БПЛА ворожих сил прикордонники активно застосовують антидронові розрахунки. При цьому бійці ДПСУ ефективно використовують, як засоби РЕБ, так і стрілецьку зброю", — сказано в повідомленні.

За інформацією ДПСУ, 10 квітня українські прикордонники, скориставшись апаратним комплексом придушення каналів управління БПЛА, приземлили дрон військ РФ. А 9 квітня інший російський дрон збили зі стрілецької зброї.

СБУ затримала строковика ВМС на Одещині, якого підозрюють у роботі на спецслужби РФ

СБУ затримала строковика ВМС на Одещині, який, за версією слідства, працював на російські спецслужби, передавав їм місця дислокації штабу, бойової техніки та складів боєприпасів. Намагався знайти, де розміщують установки HIMARS. Про це 10 квітня повідомили в СБ України в Одеській області.

За інформацією СБУ, хлопець працював на російські спецслужби з початку повномасштабного вторгнення. Йому дали позивний "Кримчанин". Військовий збирав інформацію про оборону Одеської області.

Під час розвідки позиції його затримали співробітники СБУ та оголосили підозру за ч. 2 ст. 111Кримінального кодексу України.

Суд обрав йому запобіжний захід у виді тримання під вартою. Триває розслідування.

В Бахмуті РФ перейшла до "сирійської" тактики випаленої землі — Сирський

Про це заявив командувач Сухопутних військ Збройних сил України генерал-полковник Олександр Сирський, передає Military Media Center.

"Бої мають жорсткий характер з обох боків. Ворог перейшов до так званої «сирійської» тактики випаленої землі. Знищує будівлі та позиції ударами авіації і вогнем артилерії. Оборона Бахмута триває. Ситуація складна, але контрольована", - повідомив Олександр Сирський.

Він також нагадав, що Сили оборони настільки виснажили вагнерівців у боях за Бахмут, що командування армії РФ було змушене залучати спецпризначенців та десантно-штурмові підрозділи.

Як йдеться у повідомленні, Сирський 9 квітня відвідав військові підрозділи на Бахмутському напрямку фронту, заслухав командирів військових частин та угрупувань щодо ходу оборони, зустрівся з особовим складом бригад Сухопутних військ, Десантно-штурмових військ, Територіальної оборони і відзначив найкращих бійців нагородами, цінними подарунками та преміями.

Українські бійці знищили російський гвинтокрил на Авдіївському напрямку

10 квітня військовослужбовці 110 окремої механізованої бригади імені генерал-хорунжого Марка Безручка знищили гвинтокрил Мі-24 російських військових, повідомили військові.

Ворог не припиняє спроби наступальних дій на Авдіївському напрямку, проте отримує гідну відсіч, великі втрати в живій силі та знищену техніку.

На Запоріжжі російські війська здійснили чергову авіаатаку на міста Оріхів та Гуляйполе

Російські військові здійснили чергову авіаатаку на міста Оріхів та Гуляйполе Запорізької області. Попередньо загиблих та поранених немає.

Про це повідомили у пресслужбі Запорізької обласної військової адміністрації.

"Армія РФ поцілила по території фермерського господарства та підприємства харчової промисловості".

У адміністрації області зазначили, що інформація щодо загиблих та поранених не надходила.

О 13: 20 ракетний обстріл Оріхова Запорізької області прокоментував також і керівник офісу президента Андрій Єрмак.

З Козацького на Херсонщині евакуювали ще дві родини з дітьми

На Херсонщині з Козацького Новокаховської МТГ поліцейські та волонтери евакуювали ще дві родини. Про це у Facebook повідомила поліція Херсонської області.

За даними поліції, 9 квітня вдалося вивезти 8-річного хлопчика з матір’ю, а також 13-річного підлітка разом із матір’ю та бабусею. Правоохоронці доправили родини до Херсона, де передали волонтерам, йдеться у повідомленні.

Ізраїль вирішив ще на рік продовжити підтримку українських біженців. Що передбачає програма допомоги

Ізраїль 9 квітня 2023 року ухвалив рішення продовжити програму допомоги біженцям з України ще на рік на тлі російської агресії.

Про це пише ізраїльське видання Haaretz із посиланням на офіційну заяву уряду країни.

Зокрема Офіс прем'єр-міністра у співпраці з Управлінням народонаселення рекомендував дозволити продовжувати візи українським біженцям на три місяці, а також надавати дозвіл на легальне працевлаштування.

"У звʼязку із ситуацією в Україні, якій не видно кінця, після детального вивчення питання сторони домовилися про продовження надання допомоги українцям, які не мають права на творчі відпустки, – тим, хто залишився в Ізраїлі, та тим, хто збирається приїхати сюди", — прокоментував рішення уряду генеральний директор канцелярії прем'єр-міністра Йоссі Шеллі.

Тепер відповідні рекомендації має затвердити Міністерство внутрішніх справ Ізраїлю.

Крім того, програма підтримки передбачає надання біженцям з України гуманітарної допомоги, зокрема продуктів харчування, а також медичного страхування українцям від 60 років.

Україна відновлює експорт електроенергії у Європу, провели перший аукціон

​​"Укренерго" провело перший аукціон з розподілу пропускної спроможності міждержавних мереж для експорту електроенергії у Молдову на день постачання 11 квітня. Про це повідомляє пресслужба компанії.

"За результатами аукціону було розподілено 51% (330 з 650 МВт) всієї доступної пропускної спроможності мереж у цьому напрямку серед чотирьох учасників. Зважаючи на війну в Україні та пов'язані з цим ризики, наразі доступ до міждержавних перетинів розподіляється лише на короткостроковий період на добових аукціонах", — йдеться у повідомленні.

Депутати Рівненської облради проголосували за заборону УПЦ МП на території області

Депутати Рівненської облради на позачерговій сесії проголосували за заборону УПЦ МП на території області. Також вони звернулись до Кабміну із проханням припинити договори оренди з релігійними організаціями, які не виконують вимоги українського законодавства.

Окупанти викрадають кам'яні памятники з кладовищ Попаснянського району. Для чого — розповіли в Луганській ОВА

На Попаснянщині, що у Луганській області, окупанти знімають кам'яні пам'ятники з могил на кладовищах та везуть їх в Кадіївку, де перешліфовують надписи.

Про це повідомили у Луганській обласній військовій адміністрації.

Як розповіли у військовій адміністрації, на цих кам'яних плитах окупанти наносять прізвища та ім'я вбитих військових РФ.

"Рішення обумовлене тим, що це більш ніж в три рази дешевше, ніж замовляти новий пам'ятник", — зазначили в ОВА.

За рік в Україні демонтували щонайменше 34 памʼятники Пушкіну — УІНП

За рік демонтували щонайменше 34 памʼятники та памʼятні знаки на честь російського поета по всій Україні – від Закарпаття до Краматорська, від Чернігова до містечка Ананьїв на Одещині неподалік кордону з Молдовою, повідомляє Український інститут національної пам’яті.

7 квітня 2022 року в Мукачево на Закарпатті демонтували перший пам'ятник Олександру Пушкіну – поету, що став символом російської імперської політики.

Демонтаж став відповіддю на суспільний запит очистити публічний простір країни від символів, повʼязаних із російською імперською політикою. Цей запит особливо зріс після повномасштабного вторгнення Росії, пише УІНП.

У деяких містах виявилося по кілька памʼятних знаків на честь Пушкіна – наприклад, у Чернівцях їх було три, у Миколаєві та Запоріжжі – по два.

УІНП зазначає, що імʼя Олександра Пушкіна належить до найбільш вживаних урбанонімів, якими Російська імперія та її геополітична реінкарнація СРСР маркували простір, рекомендованих до перейменування Експертною радою при МКІП.

Реформування ВЛК триватиме максимум до кінця року — Радуцький

Процес реформування діяльності військово-лікарських комісій (ВЛК) триватиме максимум до кінця року. Про це повідомив голова Комітету Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький в інтерв’ю Укрінформу.

"Максимально до кінця 2023 року (триватиме реформування ВЛК - ред.). Не думаю, що хтось матиме намір затягувати цей процес, адже це стосується військової справи та ВЛК. Будемо намагатися зробити це якнайшвидше", — сказав Радуцький.

За його словами, на найближчому засіданні парламенту розглядатимуть два законопроєкти, спрямовані на реформування ВЛК. Зокрема, законопроєкт №9154 “Про внесення змін до статті 70 Основ законодавства України про охорону здоров’я (щодо роботи військово-лікарських комісій)”, яким передбачається можливість утворювати військово-лікарські комісії не тільки при військових шпиталях, а ще й при комунальних або державних медичних закладах. Депутат уточнив, що цей законопроєкт дозволить Національній службі здоров’я України створити умови, відповідно до яких такі послуги будуть сплачуватися державою. Другий проєкт закону, який незабаром розгляне Верховна Рада, - №9158 “Про внесення змін до Статуту внутрішньої Служби Збройних Сил України щодо удосконалення питань оформлення документів та лікування військовослужбовців під час дії воєнного стану”.

Читайте також: Цифровізація ВЛК, українські дрони та запуск офлайн-освіти — інтервʼю з віцепрем'єром Федоровим

Жінці, яка могла допомагати РФ перевезти до Криму тисячу дітей, повідомили про підозру — ОГП

Правоохоронці повідомили про підозру в колабораціонізмі підприємниці з Кримського півострова — вона, за інформацією слідства, допомогла російським військам перевезти до Криму 1000 українських дітей.

За даними слідства, після окупації півострова жінка зареєструвала ТОВ “Туристична агенція “АТЛАС” відповідно до законодавства РФ. У 2022 році уклала контракт з незаконно створеним “Кримським федеральним університетом ім. Вернадського”.

“За умовами договору, компанія підозрюваної надала послуги з перевезення неповнолітніх з території тимчасово окупованих Донецької, Луганської, Херсонської, Запорізької областей до Криму та назад для 1000 дітей і 64 супровідників. За “роботу” вона отримала з держбюджету рф понад 15 млн рублів”, — йдеться у повідомленні.

За інформацією Служби безпеки України, яка проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні, неповнолітніх вивозили до Севастополя протягом вересня-жовтня минулого року під виглядом “добровільної евакуації”.

Жінці загрожує позбавлення волі на термін від трьох до п’яти років.

У Херсоні зустріли дітей, яких незаконно утримували в Росії – ОВА

У Херсоні зустріли ще 24 дітей, які повернулися додому після незаконного утримування в Росії. Про це повідомив начальник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

"Ще двадцять чотири дитини із Херсонщини – нарешті вдома. Сьогодні зустрів їх у Херсоні, аби поспілкуватися та вручити приємні подарунки", — йдеться у повідомленні.

За словами Прокудіна, це одна із найскладніших рятувальних місій: росіяни влаштували дітям 13-годинний допит, а пізніше змусили брати участь в пропагандистському репортажі.

Ілон Маск відреагував на пост Медведєва після того, як йому дорікнули: "Нехай люди самі вирішують"

Власник Twitter Ілон Маск відреагував на твіт заступника голови Ради безпеки Росії Дмитра Медведєва, який стосується України. Медведєв писав про "нацистський київський режим", "нову Малоросію", що Україна не потрібна Заходу та інші тези російської пропаганди.

Після посту Медведєва один із користувачів Twitter дорікнув Маску, що той повернув лідерів РФ у соцмережу, не дотримується санкцій проти Росії і додав, що пост Медведєва містить ознаки заклику до геноциду.

На це Ілон Маск відповів, що "всі новини є певною мірою пропагандою".

"Мені сказали, що Путін назвав мене військовим злочинцем за допомогу Україні, тому він не зовсім мій найкращий друг. Усі новини є певною мірою пропагандою. Нехай люди самі вирішують", — написав Маск у твіті.

У Польщі змінили правила ввезення домашніх тварин з України

Як повідомило Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, раніше українці могли перетнути кордон з тваринами за спрощеною процедурою з мінімальним пакетом документів.

"Однак нещодавно країна скасувала це правило. Відтепер для наших громадян діятимуть загальні умови ввезення тварин, які чинні на території ЄС", — зазначили в МінТОТ.

Треба буде також предʼявити сертифікат здоров’я та письмова декларація, яка підтвердить, що ввезення тварини не є комерційним. А також результати тестування рівня антитіл проти сказу.

ППО Росії відпрацьовує захист кордонів після вступу Фінляндії до НАТО

Командувач військ ППО-ПРО, заступник головкому повітряно-космічних сил Росії Андрій Дьомін заявив, що російські військові почали відпрацьовувати захист північно-західних кордонів країни після вступу Фінляндії до НАТО. Про це він сказав в інтервʼю газеті Міноборони РФ "Красная звєзда".

"Фінляндія увійшла до складу блоку НАТО. Готується до вступу до альянсу Швеція. У цих умовах війська протиповітряної оборони відпрацьовують питання щодо захисту державного кордону на північному заході країни відповідно до зростання загроз", — заявив Дьомін.

До моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну Фінляндія не підтримувала ідею вступу до НАТО і дотримувалася багаторічної політики нейтралітету. Але згодом країна разом зі Швецією подала заявку на вступ до військового альянсу.

Ізраїль продовжив візи та підтримку українських біженців

Ізраїль на один рік продовжив видачу віз та всебічну допомогу українським біженцям, які приїхали до країни, рятуючись від повномасштабної війни. Як повідомляє Times of Israel, українцям і надалі надаватимуть медичні послуги та соціальну підтримку.

Росія незаконно утримує 4396 дітей-сиріт з України — Верещук

Росія незаконно утримує на тимчасово окупованих територіях і незаконно вивезла на російську територію 4396 дітей-сиріт з України.

Зараз формується міжнародна коаліція для їх повернення.

Про це повідомила віцепрем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

"Нам дуже важлива допомога світової спільноти. Наразі вже формується пул міжнародних лідерів, які висловили свою публічну підтримку такій коаліції. Серед них Урсула фон дер Ляєн, Матеуш Моравецький та інші. Також має бути посередник. Ним може бути будь-хто: Міжнародний Комітет Червоного Хреста, УВКБ ООН, ЮНІСЕФ тощо. Сподіваюся, що незабаром така платформа почне діяти", – сказала Верещук.

За її словами, Координаційна рада з питань захисту та безпеки дітей під головуванням керівника Офісу президента України Андрія Єрмака працює над формуванням міжнародної коаліції, завданням якої буде повернення українських дітей-сиріт і покарання винних у злочинах проти українських дітей.

В Україні наразі вважаються знайденими 11175 дітей — Офіс омбудсмана

У нашій державі з початку повномасштабної війни загалом вважаються знайденими 11175 дітей, повідомила пресслужба Офісу Омбудсмана України, передає Укрінформ.

"За даними державного порталу розшуку дітей “Діти війни”, станом на 10 квітня 2023 року (в Україні вважаються — ред.) зниклими — 404 дитини, знайденими — 11175 дітей", — уточнюється у повідомленні.

Ташева: Росіяни, які заїхали у Крим за час окупації, будуть примусово видворені

Громадяни РФ, які після окупації Криму в 2014 році заїхали на територію півострова, після звільнення будуть примусово видворені. Про це повідомила постійна представниця президента України в Криму Таміла Ташева в інтервʼю "РБК-Україна".

"Росіяни, що незаконно перемістилися в окупований Крим, звісно ж за РФ. Але Україна не враховуватиме думку "колонізаторів" під час реінтеграції півострова. До того ж вони будуть зобов'язані виїхати згідно із законодавством України, адже перебувають на нашій території абсолютно незаконно", — сказала Ташева.

У Чорному морі Росія тримає один ракетоносій із чотирма "Калібрами"

На бойовому чергуванні в Чорному морі Росія тримає чотири свої кораблі, зокрема один носій крилатих ракет типу "Калібр" із загальним залпом — до чотирьох ракет. Про це повідомили Військово-морські сили Збройних сил України. В Азовському морі, за даними ВМС, знаходиться один корабель РФ.

Водночас у Середземному морі зафіксована присутність близько семи російських кораблів, зокрема трьох ракетоносіїв, загальний залп яких становить до 20 "Калібрів".

Війська РФ обстріляли лікарню у Херсоні

Російська армія зранку 10 квітня обстріляла лікарню у Суворовському районі Херсона. Пошкоджені кілька вікон, повідомила у Telegram Херсонська ОВА. За її даними, серйозних руйнувань та поранених немає.

Прокуратура розпочала досудові розслідування за фактами обстрілів російськими військовими Херсона вранці 10 квітня. Про це йдеться в Telegram прокуратури Херсонської області.

Слідчі зафіксували, що внаслідок обстрілу у середмісті Херсона пошкоджена пам’ятку архітектури місцевого значення - будівля художнього музею, а також адмінбудівля райради. Вибуховою хвилею пошкоджені вікна обласного кардіологічного центру, йдеться в повідомленні.

Вночі російські військові обстріляли кладовище у Краматорську

В ніч на 10 квітня російська армія обстріляла кладовище у Краматорську, повідомив начальник Краматорської міської військової адміністрації Олександр Гончаренко.

"Без постраждалих. Встановлюємо наслідки руйнувань", — зазначив Гончаренко.

В ОВА повідомили, як минула ніч у регіонах проти 10 квітня

Про ситуацію в регіонах станом на 9.00 повідомляється у зведенні обласних державних адміністрацій.

Чернігівщина: за добу відбулося два обстріли. Вдень російська ракета вдарила по мосту через річку Судость (неподалік села Гремʼяч, Новгород-Сіверська громада), міст частково зруйновано. Також окупанти обстріляли із мінометів територію Семенівська громади. Обійшлося без жертв.

Сумщина: вночі військо РФ з мінометів обстріляло по територію Середино-Будської територіальної громади. Зафіксовано 20 “приходів”. Дані щодо наслідків уточнюються.

10 квітня над Сумською областю Сили оборони України збили  російський БПЛА (попередньо типу Zala 421-16е).

9 квітня протягом дня росіяни здійснили обстріли 2 прикордонних громад: Новослобідської та Білопільської. В обох випадках обійшлося без наслідків.

Запорізька область: відбулися ​​три авіаційні атаки, одна з застосуванням БПЛА та 58 артилерійських обстрілів. Були обстріляні Василівський та Пологівський райони: за добу додалося 31 нове руйнування. Крім житлових помешкань і господарчих споруд, зруйновано освітній заклад у невеликому селі.

Харківщина: на Слобожанському напрямку військо РФ здійснило обстріли населених пунктів Ветеринарне, Козача Лопань, Мала Данилівка, Гатище, Устинівка, Мілове, Великий Бурлук та Тополі на Харківщині.

На Куп’янському напрямку російських обстрілів зазнали населені пункти Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна, Западне та Першотравневе.

9 квітня внаслідок обстрілу с. Петропавлівка Куп'янського району був пошкоджений житловий будинок. Під час обстрілу с. Курилівка Куп'янського району пошкоджено 15 приватних будинків. Військо РФ із мінометів обстріляло с. Караїчне Чугуївського району. Поранення зазнав 36-річний цивільний чоловік. Він госпіталізований у важкому стані.

Внаслідок обстрілів с. Подоли Куп'янського району зафіксовано влучання з РСЗВ "Град" по території лісу. Сталася лісова пожежа.

У с. Сніжківка Ізюмського району 38-річний цивільний чоловік на власному городі наступив на протипіхотну міну "Пелюстка". Госпіталізований із осколковими пораненнями.

Луганщина: окупанти спробували безуспішно наступати південніше Діброви. Втрати, які кадровим військам РФ завдає українська армія, росіяни поповнюють за рахунок мобілізованих.

За минулу добу артилерійських обстрілів з боку окупантів зазнали Новоселівське, Макіївка, Невське та Білогорівка.

Донеччина: по області за добу — 4 поранених.

Російські військові  застосовували ЗРК “С-300”, авіаудари (тип ракет не встановлено), РСЗВ “Смерч”, “Град”, артилерію, міномети. Обстріляні населені пункти: Авдіївка (житловий сектор, дачний кооператив “Івушка”); Дружківка (житловий сектор, блокпост); Костянтинівка (житловий сектор, колишній профілакторій); Курахове (Курахівська ТЕС, житловий сектор, гаражний кооператив “Енергетик”); смт Велика Новосілка  (житловий сектор); с.Архангельське (околиці населеного пункту); с.Кам’янка (околиці населеного пункту); с.Ласточкине (околиці населеного пункту).

Миколаївщина: вдень 9 квітня військо РФ завдало ударів із РСЗВ по населеному пункту Куцурубської громади. Постраждалих та руйнувань немає.

Херсонщина: ситуація в Херсонській області залишається складною.

За минулу добу окупанти здійснили 78 обстрілів, випустивши 360 снарядів.

17 снарядів влучили у місто Херсон. Військові РФ поцілили  у житлові квартали населених пунктів області, територію і споруди гаражного кооперативу  Корабельного району міста Херсон.

Окупанти завдали удару керованими авіабомбами по Новобериславу Бериславської громади. Також російські винищувачі скинули три бомби на Кізомис Білозерської громади. Інформація про обсяги руйнувань уточнюється. Жертв серед мирних жителів області немає.

З деокупованої території області евакуювали 90 людей.

П'ять обстрілів Костянтинівської громади на Донеччині за добу: які наслідки

9 квітня військові РФ п'ять разів обстріляли Костянтинівську громаду, де отримала поранення одна людина, повідомили у Костянтинівській міській військовій адміністрації.

За даними МВА, о 14 годині під обстріл потрапив Новодмитрівський старостинський округу, внаслідок чого пошкоджені один приватний житловий будинок, будівля току селянського фермерського господарства, сім одиниць колгоспної техніки. Поранених та загиблих немає.

О 15:05 внаслідок артилерійського обстрілу приватного сектору Костянтинівки, поранена одна людина та пошкоджений один приватний будинок. Як розповіли в МВА, з 15:05 до 15:10 російські війська здійснили ракетний обстріл міста Костянтинівка із ЗРК "С-300" — влучили в районі колишнього профілакторію та пошкодили фасад будівлі.

Також о 17 годині армія РФ артилерією обстріляла Миколаївський старостинський округ, де пошкодила фасад приватного житлового будинку й один цивільний автомобіль. Як зазначили у міській військовій адміністрації, о 22:05 російські військові обстріляли Предтечинський старостинський округ — поранених та загиблих на місці не виявлено.

Росіяни обстріляли Сновську та Семенівську громади на Чернігівщині

Війська РФ 9 квітня обстріляли прикордоння Чернігівщини. Під вогнем опинилися Сновська та Семенівська громади. Про це Суспільному повідомила речниця Чернігівського прикордонного загону Галина Шеховцова.

О 11:55 зафіксовано три вибухи на території Сновської громади. Вогонь вели з мінометів 120 мм, з російського населеного пункту Оптені.

О 12:35 з мінометів 120 мм обстріляли Семенівську громаду. Зафіксовано один вибух. Стріляли з російського населеного пункту Сушани.

Війська РФ 9 квітня також завдали ракетного удару в район населеного пункту Грем'яч, що в Новгород-Сіверському районі. Зі слів голови Новгород-Сіверської РВА Сергія Сергієнка по громаді влучили дві ракети, одна зруйнувала міст між селами Грем'яч та Мурав'ї. Як повідомив староста Грем'яча Андрій Ірха, ракета впала за селом, постраждалих серед населення немає.

Вночі армійці РФ завдали 20 ударів по Середино-Будській громаді на Сумщині

Вночі російські військові обстрілювали Середино-Будську громаду Сумської області. Про це зазначили в ОВА.

Сили РФ здійснили мінометний обстріл по території Середино-Будської громади. Зафіксовано 20 ударів. Попередньо, без наслідків, зазначили в обласній військовій адміністрації.

Жителів Старобільська, яких підозрюють у підтримці України, окупанти вивозять у невідомому напрямку

Окупанти у Старобільську Луганської області обшукують домівки місцевих жителів, яких підозрюють у підтримці України. Людей вивозять людей у невідомому напрямку. Про це повідомили у Луганській обласній військовій адміністрації.

"Не припиняються випадки насильницького викрадення цивільного населення російськими загарбниками. Вивозять людей у невідомому напрямку — без повернення", — сказано в повідомленні.

Також, за інформацією ОВА, у дитячому садочку у Чмирівці окупанти демонтували котельню.

Україна змінила деякі свої військові плани через витік секретних документів Пентагону — CNN

Україна вже змінила деякі свої військові плани через витік секретних документів Пентагону щодо війни в Україні. Про це пише CNN з посиланням на джерело, близьке до президента України Володимира Зеленського.

Секретні документи Пентагону, що просочилися в мережу протягом останніх тижнів, демонструють, як США шпигують як за союзниками, так і за противниками, відзначає CNN. Це глибоко стурбувало американських чиновників, які побоюються, що ці викриття можуть скомпрометувати важливі міжнародні відносини, наголошують журналісти.

Деякі з документів, які, за словами американських чиновників, є автентичними, викривають масштаби американського прослуховування ключових союзників, включаючи Південну Корею, Ізраїль та Україну. Інші розкривають ступінь проникнення США в Міністерство оборони Росії і ПВК "Вагнер" — в основному через перехоплені комунікації і джерела, які тепер можуть бути відрізані або поставлені під загрозу.

Деякі документи розкривають ключові слабкі місця в українському озброєнні, протиповітряній обороні, чисельності і готовності батальйонів у критичний момент війни, коли українські війська готуються до контрнаступу проти росіян.  Це сталося саме тоді, коли США і Україна почали розвивати більш довірливі відносини у сфері обміну розвідувальною інформацією, пише CNN.

Як заявила в неділю заступниця прессекретаря Міноборони США Сабріна Сінгх, Пентагон доклав "міжвідомчих зусиль" для оцінки наслідків витоку.

"Міністерство оборони продовжує вивчати і оцінювати достовірність сфотографованих документів, які поширюються в соціальних мережах і, як видається, містять чутливі і вкрай засекречені матеріали", — йдеться в заяві Сінгх.

За її словами, було розпочато міжвідомчу роботу, зосереджену на оцінці впливу цих фотографій на національну безпеку США, а також на союзників і партнерів.

Сінгх додала, що офіційні особи США на вихідних говорили з союзниками і партнерами про витік і поінформували "відповідні комітети Конгресу".

За словами офіційних осіб, витік також змусив Пентагон вжити заходів для посилення контролю за потоком таких надсекретних документів, які зазвичай щодня доступні сотням людей в уряді.

Об'єднаний штаб, який складається з вищого військового керівництва Міністерства оборони, що консультує президента, вивчає списки розсилки, щоб з'ясувати, хто отримує ці доповіді. Про це розповів один із представників оборонного відомства. Багато документів мають позначки, які вказують на те, що вони були підготовлені розвідувальним підрозділом Об'єднаного штабу, відомим як J2, і, схоже, є документами для брифінгів.

У п'ятницю Сінгх заявляла, що міністерство продовжує вивчати це питання і направило його до Міністерства юстиції. Там окремо підтвердили CNN, що розпочали  розслідування щодо джерела витоку.

В ніч проти 10 квітня сили ППО збили на Харківщині два безпілотники

Сили протиповітряної оборони знищили на території Харківської області два безпілотники в ніч проти 10 квітня.

Про це повідомило повітряне командування "Схід".

За інформацією військових, це могли бути Shahed-136 та "Гранат-4".

Українські військові знищили російську позицію гармати поблизу Донецька

Оператори Сил спеціальних операцій разом з військовими артилерійського підрозділу знищили позицію гармати Д20 з боєзапасом.

Про це повідомили у Силах спеціальних операцій Збройних Сил України.

Українські військові зазначили, бійці виявили бойову позицію гармати російських військових у ході аеророзвідки місцевості неподалік Донецька.

"Точним вогнем М777 ворожу ціль знищено", — сказано в повідомленні.

РФ збільшила кількість бронетехніки в районі Мар'їнки на Донеччині — британська розвідка

За останні сім днів Росія, ймовірно, збільшила кількість бронетехніки в районі Мар'їнки Донецької області, що за 20 км на південний захід від Донецька. Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані британської розвідки.

За Мар'їнку ведуться бої з 2014 року і вона була значною мірою зруйнована внаслідок артилерійських обстрілів, нагадують британські розвідники. Вона контролює підступи до Донецька та ключову дорогу Н15.

“Росія продовжує надавати високий пріоритет ресурсному забезпеченню операцій у широкому Донецькому секторі, включаючи райони Мар'їнки та Авдіївки, витрачаючи значні ресурси для досягнення мінімальних результатів”, — йдеться у повідомленні британської розвідки.

У Херсоні відкривають три додаткові локації видачі поперових сертифікатів від програми ООН

10 квітня у Херсоні відкривають три додаткові локації роздачі паперових сертифікатів Всесвітньої продовольчої програми ООН. Про це на сторінці у Facebok повідомила благодійна організація "ADRA Ukraine".

За даними Херсонської МВА тепер у місті вісім пунктів видачі сертифікатів.

"Своєю чергою, Херсонська міська військова адміністрація готова надати допомогу Всесвітній Продовольчій Програмі ООН в організації роботи у 12 локаціях за технічної можливості наших партнерів", — йдеться в повідомленні МВА.

Інформацію щодо адрес видачі паперових сертифікатів, у тому числі нових, можна отримати за номерами "гарячих ліній":

Гаряча лінія Всесвітньої продовольчої програми ООН: 0 800 600 122

За добу армія РФ обстріляла 15 населених пунктів Запорізької області

Протягом минулої доби, 9 квітня, російські військові обстріляли цивільну інфраструктуру в районі 15 населених пунктів Запорізької області: тричі атакували з авіації, один раз застосували БПЛА та 58 разів — артилерію.

Про це 10 квітня повідомили в Запорізькій ОВА з посиланням на інформацію Національної поліції.

Армія РФ обстріляла села, селища, міста Пологівського та Василівського районів. Серед них – Гуляйполе, Омельник, Новоселівка, Червона Криниця, Залізничне, Оріхів, Новоандріївка, Новоданилівка, Ольгівське, Мала Токмачка, Чарівне, Білогір'я, Староукраїнка, Кам'янське, Степове.

Надійшло 31 повідомлення про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями РФ.

Руйнувань зазнали будинки мирних жителів, господарчі споруди та сучасний освітній заклад у невеликому селі.

Як зазначають у ЗОВА, на Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів.

15 пошкоджених будинків та пожежа у лісі: начальник Харківської ОВА розповів про обстріли Куп'янщини

Щонайменше 15 приватних будинків пошкоджені внаслідок обстрілу села Курилівка з боку РФ протягом минулої доби.

Про це повідомив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

"Також є руйнування житлового будинку в с. Петропавлівка", — йдеться у повідомленні.

Крім того, в районі села Подоли через обстріл з РСЗВ "Град" спалахнула пожежа на території лісу.

Росія втратила на війні в Україні понад 178 тисяч військових — Генштаб ЗСУ

Станом на ранок 10 квітня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 178 820 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 670 військових.

За минулу добу від обстрілів РФ на Донеччині отримали поранення четверо людей

Протягом 9 квітня на Донеччині від обстрілів російської армії отримали поранення по одній людині у Костянтинівці та Кураховому, ще двоє жителів поранені у Дружківці.

Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1463 людини, поранення отримали 3367 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

Російські війська обстріляли одну громаду Миколаївщини

Протягом 9 березня російські війська завдали ударів по населеному пункту Куцурубської громади. Загиблих немає.

Про це повідомляє Миколаївська обласна військова адміністрація.

9 березня о 12:28 армія Російської Федерації завдала ударів з реактивних систем залпового вогню по одному з населених пунктів Куцурубської громади. Загиблих та травмованих внаслідок обстрілу немає.

За інформацією адміністрації, у місті Миколаїв, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день та ніч минули без обстрілів.

ISW: РФ використовує релігію як зброю і на Великдень, імовірно, закликатиме до припинення вогню

Росія може використати наближення православного свята Великодня 16 квітня, щоб затримати український контрнаступ, закликаючи до припинення вогню з поваги до православної релігії. Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW). Водночас Росія не демонструє такої поваги до релігії на окупованих нею територіях.

Як відзначили аналітики, Росія продовжує використовувати релігію як зброю для дискредитації України на міжнародній арені та використовує інформаційні операції на релігійному ґрунті для досягнення військових цілей, незважаючи на те, що сама здійснює грубі порушення релігійної свободи в окупованій Україні.

“Російські релігійні переслідування, ймовірно, також є частиною російської кампанії культурного геноциду та етнічних чисток, спрямованої на знищення ідеї незалежної української нації та Української православної церкви”, — йдеться в аналітичному звіті.

За даними ISW, російська окупаційна влада, імовірно, проводить кампанію систематичних релігійних переслідувань в окупованій Україні.  З моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року російські солдати або окупаційна влада вчинили щонайменше 76 актів релігійних переслідувань в Україні. Російська влада закрила, націоналізувала або примусово перетворила щонайменше 26 культових споруд на підконтрольну Кремлю Російську православну церкву Московського патріархату. Вбила або захопила щонайменше 29 священнослужителів або релігійних лідерів, а також розграбувала, осквернила або навмисно зруйнувала щонайменше 13 культових споруд на території окупованої України.

“Ці випадки релігійних репресій, швидше за все, не є поодинокими інцидентами, а скоріше частиною цілеспрямованої кампанії, спрямованої на систематичне викорінення "небажаних" релігійних організацій в Україні та просування Московського Патріархату”, — відзначили аналітики.

Водночас аналітики не включили у свій звіт  події, коли непрямий вогонь міг ненавмисно вбити релігійних лідерів або зруйнувати місця поклоніння. Загалом, за даними незалежного київського Інституту релігійної свободи, станом на лютий 2023 року окупанти повністю зруйнували, пошкодили або розграбували щонайменше 494 релігійні споруди.

Російська влада систематично придушує релігійну свободу в Росії, що є питанням державної політики, відзначили аналітики ISW.  Росія переносить свою державну політику систематичних релігійних переслідувань на окуповані Росією території України, відзначається в аналітичному звіті.

Російська армія за добу 78 разів обстріляла Херсонщину

Впродовж доби 9 квітня російські війська 78 разів обстріляли Херсонську область, випустили по її території 360 снарядів. Про це в Telegram повідомив голова ОВА Олександр Прокудін.

За даними ОВА, 17 снарядів влучили у житлові квартали, а також території та споруди гаражного кооперативу Корабельного району Херсона. Загиблих та поранених немає, йдеться в повідомленні.

Авіація Сил оборони за добу завдала 6 ударів по окупантах — Генштаб ЗСУ

Авіація Сил оборони за добу завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 10 квітня. Також було збито 6 російських БпЛА: 3 — типу “Ланцет”, 2 — “Зала” та 1 — “Суперкам”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 4 зенітно-ракетних комплекси, 11 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, склад боєприпасів та 5 станцій радіоелектронної боротьби окупаційного війська.

На Запоріжжі окупанти продовжують примусову паспортизацію — Генштаб ЗСУ

За даними Генштабу ЗСУ, російські окупанти продовжують примусову паспортизацію населення тимчасово зайнятої території Запорізької області. Зокрема, в місті Токмак російська окупаційна так звана “влада” повідомила, що для отримання російського паспорта потрібно подати паспорт громадянина України, свідоцтво про народження та зробити відбитки пальців рук. При цьому зазначається, що начебто будуть повертати назад власникам оригінал паспорта громадянина України та свідоцтва про народження.

За Бахмут, Авдіївку, Мар'їнку тривають запеклі бої — Генштаб ЗСУ

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань окупантів не виявлено. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 10 квітня.

Військо РФ надалі зберігає військову присутність у прикордонних з Україною районах Курської та Бєлгородської областей. У прикордонних районах Курської області окупанти продовжують інженерне обладнання місцевості.

Протягом минулої доби російські військові обстріляли населені пункти Ясна Поляна та Грем’яч Чернігівської області; Баранівка, Волфине, Запсілля та Попівка Сумської області, а також Ветеринарне, Козача Лопань, Мала Данилівка, Гатище, Устинівка, Мілове, Великий Бурлук та Тополі на Харківщині.

На Куп’янському напрямку російських обстрілів зазнали населені пункти Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна, Западне та Першотравневе Харківської області.

На Лиманському напрямку минулої доби окупанти безуспішно наступали в районі південніше Діброви. Артилерійських обстрілів зазнали Новоселівське, Чернещина, Макіївка, Невське, Ямполівка, Білогорівка Луганської області, а також Колодязі, Торське, Сіверськ, Спірне і Берестове Донецької області.

На Бахмутському напрямку військо РФ продовжує наступати, намагається взяти під повний контроль місто Бахмут, тривають запеклі бої. Протягом минулої доби росіяни безуспішно наступали в районі східніше населеного пункту Богданівка та біля Хромового.  Підрозділи Сил оборони відбили понад 30 атак окупантів на цій ділянці фронту.  Від російських обстрілів постраждали Васюківка, Залізнянське, Міньківка, Оріхово-Василівка, Маркове, Бахмут, Хромове, Іванівське, Часів Яр, Біла Гора, Озарянівка, Дружба та Залізне Донецької області.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках окупанти наступали в районах Новокалинового, Бердичі, Авдіївки, Сєверного, Водяного та Мар’їнки, успіху не мав. Найзапекліші бої на цій ділянці фронту тривають за Авдіївку та Мар’їнку, де було відбито понад 20 російських атак. В той же час обстрілів окупантів зазнали населені пункти Новокалинове, Бердичі, Степове, Авдіївка, Ласточкине, Сєверне, Первомайське, Красногорівка, Гостре,  Георгіївка та Мар’їнка Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби російські військові не наступали. Здійснили обстріли населених пунктів Побєда, Новомихайлівка, Богоявленка, Шахтарське, Новоукраїнка, Велика Новосілка, Пречистівка та Золота Нива на Донеччині.

На Запорізькому та Херсонському напрямках окупанти продовжують нарощувати оборонні рубежі та позиції.  Здійснили обстріли понад 45 населених пунктів поряд з лінією бойового зіткнення. Серед них — Времівка, Новопіль Донецької області; Запорізьке, Ольгівське, Мала Токмачка, Новоандріївка та Кам’янське Запорізької області; Качкарівка, Миколаївка, Львове, Микільське та Інженерне Херсонської області, а також Херсон.

Сили оборони відбили 58 атак окупантів на 4 напрямках — Генштаб ЗСУ

Військо РФ продовжує наступ на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 10 квітня. За минулу добу Сили оборони відбили 58 атак окупантів на цих напрямках.

Протягом минулої доби російські військові завдали 26 авіаційних та 4 ракетних удари. 2 російські ракети, випущені із ЗРК С-300, влучили в об’єкти цивільної інфраструктури Запоріжжя, є загиблі і поранені серед цивільних громадян, зруйновано та пошкоджено житлові будівлі. Також 2 ракети із ЗРК С-300 російські окупанти випустили по об’єкту цивільної інфраструктури Костянтинівки, що на Донеччині. Окрім того окупанти здійснили 60 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та цивільній інфраструктурі населених пунктів. Внаслідок влучання постраждали об’єкти цивільної інфраструктури міст Куп’янськ на Харківщині та  Дружківка на Донеччині. Є поранені серед цивільних громадян, пошкоджено житлові будівлі.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів і надалі залишається високою по всій території України.

Як Росія забирає українських дітей та робить з них "правильних росіян" — пояснення

Росія незаконно переміщує українських дітей з окупованих територій. Російська влада передавала дітей у російські сім’ї, а Путін оголосив, що діти на окупованих територіях нібито є громадянами РФ. Водночас українських дітей забирають у табори для оздоровлення, не кажучи їхнім батькам про те, коли їх повернуть з відпочинку.

«Росія намагається перевиховати українських дітей, аби перетворити на «правильних росіян», — розповів Суспільне Новини експерт з пропаганди Ієн Гарнер.

За даними урядового порталу України Children of War Росія уже незаконно перемістила майже 20 тисяч. І це — лише ідентифіковані діти. Правозахисники кажуть: загалом їх може бути в десятки разів більше. У зв’язку з цим раніше МКС видав ордери на арешт Володимира Путіна та російської уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Масштаби цього злочину, мотиви російської верхівки і те, чому так принципово для України повернути цих дітей якнайшвидше — у поясненні:

Зеленський анонсував активний новий тиждень, у тому числі, в міжнародній роботі

Наступний тиждень буде активним, зокрема, і на міжнародній арені задля посилення обороноздатності України. Про це зазначив президент Володимир Зеленський у відеозверненні.

"Готуємося до активного нового тижня, зокрема, в нашій міжнародній роботі, щоб посилити оборону, посилити наших воїнів", — сказав глава держави. Зеленський також запевнив, що щомісяця, щотижня додається підтримка, збільшується коло тих, хто підтримує Україну, хто підтримує "сміливість українців і віру в життя".

Росіяни обстріляли керованими авіабомбами громади на Херсонщині

Російські військові завдали удару керованими авіабомбами по Бериславській та Білозерській громаді на Херсонщині, повідомив керівник ОВА Прокудін. Попередньо, люди не постраждали.

На початок