Справа Стерненка: суд перенесли на тиждень, адвокати подали 9 клопотань

Справа Стерненка: суд перенесли на тиждень, адвокати подали 9 клопотань

Оновлено
Справа Стерненка: суд перенесли на тиждень, адвокати подали 9 клопотань
. Лілія Гончарук, Суспільне

Київський апеляційний суд відмовив захисту екслідера одеського осередку "Правого сектора" Сергія Стерненка, якого підозрюють в умисному вбивстві, у відводі прокурора, після чого оголосив перерву на тиждень. Всього адвокати подали близько 9 клопотань, а сам підозрюваний наголосив, що вони можуть звернутися до Європейського суду з прав людини.

Так, судді оголосили перерву до 11:00 3 липня, пояснивши рішення тим, що їм потрібно ознайомитися з кожною заявою поручителів. 3 липня продовжать заслуховувати поручителів та має бути оголошення рішення. Водночас сам Стерненко заявив, що очікував почути рішення суду 26 червня.

Зранку 26 червня Київський апеляційний суд почав розглядати скаргу щодо запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту Стерненку. Будівлю суду оточили "подвійним кільцем" представники Нацгвардії. Також біля будівлі зібралось чимало прихильників активіста.

Нацгвардія чергує під будівлею суду
Нацгвардія чергує під будівлею суду. Олена Близнякова, Суспільне

На початку засідання його адвокати заявили про відвід прокурору Миколі Бозовуляку, стверджуючи, що він ввів суд в оману. Зокрема, під час розгляду суду першої інстанції прокурор наголошував на необхідності проводити досудове розслідування, проте 25 червня дав доручення слідчому завершити його. Суд відмовив у відводі прокурора Бозовуляка. У коментарі Суспільному один з адвокатів Стерненка Масі Найєм уточнив, що всього було подано близько 9 клопотань.

Журналісти під Київським апеляційним судом, який розглядає скаргу Стерненка
Журналісти під Київським апеляційним судом, який розглядає скаргу Стерненка. Олена Близнякова, Суспільне

Під час перерви у розгляді апеляційної скарги у Київському апеляційному суді Стерненко заявив кореспонденту Суспільного, що йому складно передбачити хід справи, а на суддів чиниться політичний тиск.

"Підозрюю, що рішення буде не нашу користь, але хочу помилятися. Є шалений тиск з боку президента, генерального прокурора і міністра МВС, є протиправні вказівки суддям, тому складно сподіватися на справедливе судове рішення", — заявив Стерненко.

Стерненко зазначив, що у випадку, якщо йому відмовлять в апеляції, в адвокатів є багато інструментів для захисту. Зокрема, вони можуть оскаржувати ще раз запобіжний захист, а також звернутися до Європейського суду з прав людини.

Сутички під будівлею суду

Біля будівлі суду стався конфлікт між учасниками акції протесту та журналістами телеканалу ZIK.

Знімальну групу від натовпу захищала поліція діалогу. Учасники акції кричали "Геть нечисту силу" та "Ганьба".

Що відомо

  • Раніше захист екслідера одеського осередку "Правого сектора" Сергія Стерненка, якого підозрюють в умисному вбивстві, подав апеляцію на рішення суду про запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.
  • 15 червня суд призначив екслідеру одеського осередку "Правого сектора" Сергію Стерненку запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту на 60 діб.
  • Засідання щодо обрання запобіжного заходу Стерненку супроводжувалося сутичками з поліцією та перекриттям вулиці під будівлею суду.
  • Стерненко порвав ухвалу суду та повідомив, що йому присудили домашній арешт за місцем реєстрації в Одесі, за адресою вул. Приморська 37, де розташований Одеський загін Морської охорони. За його словами, він не зможе туди потрапити, оскільки це — режимний об'єкт.
  • Наступного дня суд змінив місце відбування домашнього арешту Стерненка на його фактичну адресу проживання у Києві, яку не розголошують.
  • Сам Стерненко одразу заявляв, що його захист буде оскаржувати запобіжний захід.

На початок