До "Гвардії наступу" подали понад 20 тисяч заявок

До "Гвардії наступу" подали понад 20 тисяч заявок

Микола Уршалович
. Микола Уршалович, заступник директора департаменту планування застосування Головного управління Нацгвардії. Фото: Медіацентр

Понад 20 тисяч добровольців виявили бажання долучитись до штурмових бригад "Гвардії наступу".

Про це на брифінгу повідомив заступник директора департаменту планування застосування Головного управління Національної гвардії України Микола Уршалович.

Він додав, що Нацгвардія продовжує комплектувати штурмові бригади "Гвардії наступу" та відбирати людей для формування резервів цих бригад.

"На сьогодні від добровольців, які якнайшвидше хочуть взяти участь у звільненні України від "руського міру" в складі бригад Національної гвардії України, надійшло 20 204 звернення, з яких понад 16,5 тисяч через сайт "Гвардії наступу", — сказав Микола Уршалович.

Читайте також: "Всі їдуть перемагати": перші добровольці бригади "Лють" з Волині вирушили на бойове злагодження

За його словами, також виявили бажання проходити подальшу службу в бригадах "Гвардії наступу" велика кількість військовослужбовців, які уже служать в інших військових частинах Нацгвардії України.

"В цілому ми відзначаємо високий рівень вмотивованості охочих вступити до лав штурмових бригад "Гвардії наступу", — зазначив Микола Уршалович.

Він додав, що разом з тим є певний відсоток кандидатів, які не проходять відбір до штурмових бригад за станом здоров’я, через недостатній рівень фізичної підготовки або за результатами співбесіди.

"По можливості таким кандидатам ми пропонуємо проходження служби в інших підрозділах і на посадах, де вимоги не такі високі", — сказав Уршалович.

Що відомо про "Гвардію наступу"

На початку лютого Міністерство внутрішніх справ України оголосило про формування добровольчих батальйонів "Гвардії наступу". Ці підрозділи націлені, зокрема, на звільнення окупованих Росією територій.

Добровольці, які подають анкети на вступ до "Гвардії наступу" мають самі обрати бригаду, у якій хочуть служити. Таких бригад вісім, їх створюють на базі частин, що вже мають бойовий досвід. До складу цих формувань входять військові, які брали участь в бойових діях, зокрема, у деокупації Київщини, Харківщини, Херсонщини.

За словами міністра внутрішніх справ України Ігоря Клименка, формувати "Гвардію наступу" МВС вирішило, зокрема, через велику протяжність лінії фронту та після обговорення із Верховним Головнокомандувачем.

"У нас (у МВС — ред.) є зведені загони, які на війні ще з 2014 року. Хтось із них у свій час звільнився зі служби, хтось проходив службу далі у підрозділах прикордонної служби, нацгвардії або поліції. Після того, як ми на добровільних засадах запропонували створити один чи два підрозділи, зʼявилось багато охочих у всіх службах".

Бригади та напрямки

Ядро підрозділу будь-якої бригади буде складатися із діючих військовослужбовців та поліцейських, говорить Клименко.

Від Національної гвардії України набирають добровольців у шість підрозділів:

  • Бригада "Азов";
  • 1-ша президентська бригада оперативного призначення "Буревій". Особовий склад цього підрозділу з 24 лютого обороняє Київ та воює на сході країни;
  • 3-тя бригада оперативного призначення "Спартан". Разом з підрозділами ЗСУ вони продовжують боронити Харків та область, частину Луганської та Донецької областей;
  • 4-та бригада оперативного призначення "Рубіж". У складі бригади є військові, які прийняли бій з російськими десантниками в Гостомелі на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну;
  • 14-та бригада оперативного призначення "Червона калина". Вона братиме участь у наступальних операціях на Сході;
  • 15 бригада оперативного призначення "Кар-Даг". Братиме участь у звільненні Півдня — півострова Крим та Херсонщини.

Також від Державної прикордонної служби формують 15-ий мобільний прикордонний загін Держприкордонслужби України "Сталевий кордон", а від Нацполіції об'єднану штурмову бригаду "Лють".

Читайте також

"Це дійсно мотивовані люди, які хочуть бути дотичними до перемоги": як готують Гвардію наступу

Набір до "Гвардії наступу" можуть продовжити — МВС

"Гвардія наступу": як, кого і для чого набирають у штурмові бригади

Чи можна вступити до "Гвардії наступу" після 1 квітня: пояснює пресофіцер бригади "Червона калина"

На початок