Могли деокупувати за 3-4 дні. Чому у 2022 році українські військові не звільнили Сватове та Кремінну

Могли деокупувати за 3-4 дні. Чому у 2022 році українські військові не звільнили Сватове та Кремінну

Могли деокупувати за 3-4 дні. Чому у 2022 році українські військові не звільнили Сватове та Кремінну
. У 2020 році у День державного прапора ну Луганщині на горі Пристін за 30 км від кордону з РФ розгорнули 20-метровий прапор України. Фото: Новопсковська селищна рада

Під час харківського контрнаступу 2022 року українські військові підійшли впритул до Сватового та Кремінної на Луганщині, але попри заяви різних експертів та чиновників, не деокупували їх. Чому Сили оборони зупинились у 2022 році та не зайшли у міста, в яких деякий час не було російських окупантів, в інтерв'ю Ми-Україна розповів колишній очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай.

"Якщо переговорити з комбригом, який командував тим напрямком, то навіть він скаже, що Сватове вони могли звільнити за 3-4 дні, чому зупинились? Все ж таки наші військові, вони планують свої дії набагато ретельніше, ніж наші вороги, і слава Богу", — розказав Сергій Гайдай.

За словами Гайдая, що був час, коли під час відступів росіяни покинули Сватове, і місто було порожнє. Але, якби українська бригада зайшла у Сватове, не мали б прикриття флангів.

"Не можна заходити кудись, відриватись від тилу, від резервів і заходити далеко. Тому що можна опинитись в оточені. А там з Троїцького, з гори, спустились би просто росіяни, та була б величезна проблема", — пояснив Гайдай.

Сергій Гайдай додав, що під час наступальних операцій, війська повинні мати два резерви: один — щоб зайняти позиції, другий — для заміни тих, хто не може далі воювати. У випадку з окупованими містами Луганської області в українських військових не було достатнього резерву.

"Наші військові не очікували, що ворог так далеко буде біжать. І коли вони займали міста, раділи та дивувались, але розуміли, що далеко йти не можна все одно. Ми могли та в Кремінну зайти. Але ситуація по Бахмуту трохи змінила плани", — заявив Гайдай.

Читайте також

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок