"Максимальний результат". 21-річний українець дебютував на Євро з карате із "золотого" дублю: його емоції від виступу

"Максимальний результат". 21-річний українець дебютував на Євро з карате із "золотого" дублю: його емоції від виступу

Ексклюзивно
"Максимальний результат". 21-річний українець дебютував на Євро з карате із "золотого" дублю: його емоції від виступу
. Федерація карате України

Ексклюзивний коментар Андрія Заплітного для Суспільне Спорт.

Збірна України з карате закінчила виступи на чемпіонаті Європи з карате. І показала найкращий результат в історії: вперше здобула одразу три золоті медалі, а сам турнір закінчила на третьому місці у заліку турніру.

Читайте також: Україна з рекордом увійшла до топ-3 найкращих збірних Євро-2023 з карате: медальний залік

Дві з трьох золотих медалей чемпіонату Європи з карате здобув дебютант турніру - 21-річний Андрій Заплітний. Спершу український каратист переміг у фіналі чемпіона Європи Ермана Ельтемура у своїй ваговій категорії до 75 кг. А у заключний день змагань разом з командою здобув перше в історії України "золото" у командному куміте.

У ваговій категорії до 75 кг Заплітний виступив після того, як інший каратист - Станіслав Горуна - вирішив зосередитися на виступах у команді. А золоті медалі на Євро-2023 стали першими в кар'єрі 21-річного спортсмена - перед цим ані на молодіжному, ані на юніорському рівнях він не ставав переможцем змагань такого рівня.

Після чемпіонату Європи Андрій Заплітний дав ексклюзивне інтерв'ю для Суспільне Спорт, у якому розповів про емоції від переможного виступу та здобуту ліцензію на Європейські ігри, яку має завдяки "золоту" в особистому турнірі.

  • Про "золотий дубль" на Євро з карате

"Насамперед, це був мій перший дорослий чемпіонат Європи. Але в мене уже були першості континенту і в юніорській категорії та 18-20 років. Там я вже мав результати – бронзові нагороди. Можна сказати, два програні півфінали. Тому я знав, що сюди їду за результатом, так точно. Хотілося вже з третього разу на Євро попасти у фінал. Все склалося так, як я планував. Мій тренер безпосередньо перед поїздкою сказав, що ми їдемо за «золотом». Ми зробили максимальний результат той, який я міг виконати – жодного програного поєдинку на змаганнях. Два золота - в особистій категорії та в командному куміте. Тому я задоволений".

Збірна України з карате святкує історичне "золото" в командному куміте на Євро
Збірна України з карате святкує історичне "золото" в командному куміте на Євро. Федерація карате України
  • Про особистий турнір

"З представником Бельгії Квентіном Маходеном я мав уже третій поєдинок. На жаль, саме йому я поступився на попередньому турнірі за вихід до фіналу. А тут мені вдалося все ж вибороти у нього перемогу. Рахунок 4:4, але я першим взяв бал у сутичці, тому в мене був пріоритет. І тут також це був півфінал, де я розставив усі «крапки». А з турком Ерманом Ельтемуром у фіналі, чемпіоном Європи-2022, я вже зустрічався. Це було у нього вдома в Туреччині на Прем’єр Лізі, там я поступився, а тут уже вдалося перемогти".

  • Про налаштування на Євро

"За відчуттями, впевненість до мене прийшла перед початком категорії на розминці. Я вже зловив такий кайф, що вже знав: все буде добре. Правильна була виконана робота з моїми тренерами, правильна підготовка. Усе склалося, як потрібно. Плюс саме налаштування правильне перед поєдинками, воно дає велику частину роботи".

  • Про командне куміте

"Особисто мені командні змагання даються легше, бо ти відчуваєш підтримку – всі один за одного стоїмо. Ти знаєш, що в тебе є сильний тил за спиною. Якщо в тебе щось не вдасться, то твої побратими за тебе зроблять всю ту правильну роботу. Так сталося, що саме на цьому турнірі мені не довелося битися до фіналу. У нас виходило п’ять спортсменів, і якщо рахунок 3:0, то ми виграємо і четвертий та п’ятий номер вже не б’ються.

Так сталося, що саме я був заключним номером, і якщо до нього доходить, то він вирішує всю долю поєдинку. Вже у фіналі мені дали можливість позмагатися з французами, які були чинними чемпіонами Європи. Я був четвертим номером, а Стас Горуна – п’ятим. Так сталося, що у перших двох сутичках ми поступилися. А далі мій одноклубник та за сумісництвом тренер Валерій Чоботар виграв поєдинок, і ми переломили хід зустрічі. Потім виграв я, а Горуна закривав. Цього разу все склалося добре і дуже феєрично, на мою думку.

Андрій Лазоренко та Андрій Заплітний, фото: Українська федерація карате
Андрій Лазоренко та Андрій Заплітний, фото: Українська федерація карате. Андрій Лазоренко та Андрій Заплітний, фото: Українська федерація карате

І для глядачів, і після фіналу нам колеги й представники інших збірних казали, що дуже круто вирвали перемогу. Все дуже класно вийшло".

  • Про ліцензію на Європейські ігри

"Завдяки медалі в особистому куміте, я здобув ліцензію на Європейські ігри. Перед ними в нас ще буде Прем’єр-ліга у Марокко в середині травня. Потім буде підготовка, а вже восени - чемпіонат світу. Тому графік досить насичений, і є зараз над чим працювати та готуватися".

  • Про місце в світовому рейтингу

"Зараз, після Олімпійських ігор, тенденція дуже змінилася. Зайшло дуже багато молодих спортсменів, саме мого віку. У першій трійці світового рейтингу спортсмени, які не набагато доросліші за мене. Там італієць Даніелле Де Віво, бельгієць Квентін Маходен та єгиптянин Абдалла Абделазіз. Тобто це такі три топи, з якими на кожному турнірі ми йдемо нога в ногу. Тому є, за що поборотися і, звісно, хочеться бути на першій сходинці світового рейтингу".

  • Про головного суперника в категорії

"У мене це італієць Де Віво. У мене з ним 1:1 за зустрічами та одна нічия. Тому ми з ним на всіх змаганнях дуже часто зустрічаємося. Йдемо на рівних, і це дуже цікава конкуренція".

Даніелле Де Віво
Instagram Даніелле Де Віво
  • Кому присвячує медалі

"Дуже хочу подякувати саме тренерам моїм, які зараз захищають нашу країну. Вони дають нам можливість виступати, змагатися, жити та в якихось моментах насолоджуватися життям, наскільки це можливо під час війни. Це Максим Невмержицький – тренер молодіжної збірної команди, з яким я здобув «бронзу» чемпіонату Європи у Фінляндії, а також Олександр Лендел та Андрій Антонюк – тренери нашого клубу, які мене тренували. Тому присвячую ці звитяги їм та чекаємо головної перемоги".

Хто такий Андрій Заплітний

  • 21-річний український каратист, представляє на змаганнях Чернівецьку область.
  • Євро-2023 з карате - перший турнір рівня чемпіонатів світу чи Європи, на якому виступив Заплітний. Перед цим він змагався лише на молодіжних та юніорських змаганнях цього рівня та здобув три бронзові медалі - у 2019, 2020 та 2021 роках.
  • На дорослому рівні Заплітний перед Євро-2023 тричі ставав бронзовим призером - на етапах Прем'єр-ліги з карате у Каїрі (2021 рік), а також у Макінтоші та Баку (2022 рік).
  • Чемпіонат Європи з карате - другий турнір для Заплітного у 2023 році. У січні каратист виступив у Каїрі, однак не здобув на змаганнях жодної перемоги.
  • В оновленому рейтингу після чемпіонату Європи Заплітний займає шосте місце у вазі до 75 кг.
На початок