У Нідерландах українські біженці стали жертвами трудової експлуатації

У Нідерландах українські біженці стали жертвами трудової експлуатації

Амстердам, Нідерланди, 19 березня 2022 р
. Фото: Амстердам, 19 березня 2022 р. Тетяна Яворович, Суспільне

У Нідерландах щонайменше 212 українських біженців стали жертвами трудової експлуатації. Про це повідомляє нідерландська телерадіокомпанія NOS.

За даними мовника, понад 200 українських біженців, які прибули до Нідерландів внаслідок повномасштабного вторгнення РФ та пішли працювати, зареєструвалися у FairWork, що бореться проти трудової експлуатації.

Найбільше скарг було на невиплату заробітної плати. Також українці скаржилися на необхідність платити посереднику. Крім того, були скарги на примусову реєстрацію в Торгово-промисловій палаті. У 69 випадках йшлося про загрозу торгівлі людьми. Для порівняння, у 2021 році під загрозою опинилися п'ятеро українців.

Є випадки, коли людина працювала більше десяти годин на день за зарплату менше мінімальної чи взагалі після місяця роботи не отримувала грошей.

“Працювати більше 10 годин на день за меншу, ніж мінімальна, заробітну плату. Бути звільненим через місяць, а потім ще й викинутим на вулицю без оплати. Це сталося з українцем середнього віку, який втік від війни в квітні і з тих пір живе і працює в Нідерландах. Він звернувся до FairWork, як і 212 інших українців з моменту російського вторгнення”, — пише NOS.

Організація, яка бореться проти трудової експлуатації, стурбована цією ситуацією.

Загалом, у 2022 році до FairWork зі скаргами звернулися 1200 людей. З них 173 були українськими працівниками. Роком раніше, коли в Нідерландах проживало набагато менше українців, до організації звернулися 17 українців із аналогічними запитаннями та скаргами. Більшість з них стосувалися невиплати заробітної плати. У 2022 році це трапилося 82 рази, часто в поєднанні з іншими трудовими скаргами.

Поширена ситуація, коли люди знаходять російськомовних роботодавців через оголошення. Приміром, люди їдуть працювати на будівництво. Контракту у них не має, роботодавці обіцяють оформити його через місяць.

Іноді працівників набирають в Україні через оголошення у Facebook, розповідає прессекретар FairWork Франсієн Вінсеміус. Потім люди мають заплатити певну суму посереднику, який організовує роботу.

"При цьому, чим більше клієнтів заплатили за посередництво, тим більшу оплату за годину обіцяють", — каже Вінсеміус.

І тоді все регулярно йде шкереберть, розповіла журналістам координаторка Українського дому в роттердамському районі Шарлуа Оксана Савчук. За її підрахунками, щотижня близько п'яти українців зі схожими скаргами звертаються до центру.

"Вони проходять через частково те саме, що й інші трудові мігранти. Часто їх вербують через соціальні мережі, обіцяючи, що з документами розберуться. Місяць вони працюють безкоштовно, а потім виявляється, що з документами не все гаразд і їм не платять", — сказала Савчук.

Що відомо про кількість українських біженців за кордоном

Понад 8,1 мільйона українців загалом стали біженцями з моменту повномасштабного вторгнення Росії, це свідчать дані Агентства ООН у справах біженців станом на 20 березня. В ООН зазначили, що з них майже 5 мільйонів з українських біженців подали заяви на отримання статусу тимчасового резидента в сусідніх західноєвропейських країнах.

У Нідерландах перебуває 89 730 українських біженців.

Читайте також

Нічна атака дронами з боку РФ, США поставлять танки Abrams до осені. 392 день війни. Онлайн

На початок