РФ атакувала дронами Київщину та обстріляла Запоріжжя, Зеленський приїхав на Донбас. 392 день війни. Онлайн

РФ атакувала дронами Київщину та обстріляла Запоріжжя, Зеленський приїхав на Донбас. 392 день війни. Онлайн

Зруйнований будинок на Київщині внаслідок атаки дронів
. Наслідки атаки безпілотниками по Київщині. Фото: Владислав Мусієнко/Суспільне

22 березня — 392 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн подій 392 дня війни. Нову хроніку 23 березня — читайте тут.

Британія вивела з-під санкцій першого заступника глави ФСБ РФ

Велика Британія зняла санкції з першого заступника директора ФСБ Сергія Корольова. Про це йдеться у документі на сайті уряду Великої Британії.

Корольов потрапив під британські санкції у квітні 2022 року. Обмеження передбачали заморожування активів у Великій Британії та заборону на в'їзд до країни.

Про причини зняття санкцій з Корольова не повідомляється.

Корольов став першим заступником директора ФСБ у березні 2021 року. Він також був радником Анатолія Сердюкова, коли той обіймав посаду міністра оборони РФ. У 2017 році Корольов увійшов до наглядової ради держкорпорації "Росатом".

Канада продовжила програму в'їзду українців до липня 2023 року

Як повідомляє уряд Канади, до 15 липня 2023 року продовжено дію Канадсько-українського дозволу на екстрені поїздки (CUAET). Ця програма була створена для українців, які постраждали від російського вторгнення

Українці та члени їхніх сімей зможуть до 15 липня 2023 року безплатно подавати документи на отримання візи CUAET. Українці які вже отримали візу CUAET, матимуть змогу поїхати до Канади до 31 березня 2024 року відповідно до спеціальних заходів.

Власники CUAET, які вже перебувають у Канаді, матимуть змогу до 31 березня 2024 року безплатно продовжити або змінити свій тимчасовий статус.

Європейські країни-члени МКС мають заарештувати Путіна, якщо він приїде — Блінкен

Кожна країна Європи, яка є членом Міжнародного кримінального суду, повинна заарештувати президента Росії Володимира Путіна, якщо він відвідає цю країну. Про це заявив держсекретар США Ентоні Блінкен, передає CNN.

"Я думаю, що будь-хто, хто є стороною в суді і має зобов’язання, повинен виконувати свої зобов’язання", — сказав він під час слухань у Сенаті США.

Блінкен не став говорити, чи видасть Вашингтон президента Росії Міжнародному кримінальному суду, якщо він приїде до США, зазначивши, що Штати не є стороною в суді.

"Я не думаю, що він планує найближчим часом приїхати сюди", – відповів Блінкен.

Сили РФ обстріляли чотири громади Сумщини

22 березня російська армія обстріляла чотири громади Сумщини: Краснопільську, Юнаківську, Білопільську та Есманьську. Руйнувань та втрат серед мирного населення немає, повідомили в Сумській ОВА.

На території Краснопільської громади російські військові з БпЛА скинули вибуховий пристрій (типу ВОГ).

Юнаківську та Есманьську громади обстрілювали з мінометів. Зафіксовані 7 та два удари відповідно. На територію Білопільської громади скинули 11 мін, зазначили в Сумській військовій адміністрації.

Україна використовує 42000 терміналів Starlink

Про це повідомив віцепрем'єр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій - міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

"Українські державні структури використовують близько 42 тисяч терміналів супутникового інтернет-зв'язку Starlink. Всі Starlink Україна отримала через нашу команду, яка співпрацює з урядами інших країн. Компанія SpaceX забезпечує логістикою, партнери допомагають фінансово, ми отримуємо спеціальну ціну вже з абонплатою", — розповів Федоров.

За його словами, з державного бюджету на супутниковий зв'язок "витрачається нуль гривень".

У російському Курську пролунав вибух з боку аеропорту

Про це повідомляє російський Telegram-канал Baza.

"Місцеві жителі та пабліки діляться відео з камер домофона, на яких його чітко чути. Попередньо, вибух було чути з боку аеропорту. Офіційних заяв поки не було", — пише канал з посиланням на дані очевидців.

Прикордонники знищили чотирьох бійців ПВК "Вагнер" на Луганщині та Донеччині

Про це повідомляє Державна прикордонна служба.

За даними прикордонників, військові РФ намагались штурмувати опорний пункт Сил оборони у промзоні Бахмута на Донеччині. Аби зупинити атаку, прикордонники пішли у ближній бій.

"Стрілецькі бої тривали майже всю ніч, прорвати оборону ПВК "Вагнер" не змогли. Зі стрілецької зброї українські військові поранили пʼятьох армійців РФ, а ще одного ліквідували", – йдеться у повідомленні.

У ДПСУ уточнили, що військові ПВК "Вагнер" готували раптову атаку на позиції прикордонників на Луганщині. Проте українські військові виявили піхоту російських військ за допомогою тепловізора.

Президентка Молдови підписала закон про скасування "молдовської мови" в країні

"Сьогодні ми оприлюднили закон, що підтверджує історичну та непорушну істину: державною мовою Республіки Молдова є румунська", – заявила президентка Молдови Майя Санду.

Вона додала, що румунська мова об'єднала всіх, хто в Молдові.

"Ми, разом з більш ніж двадцятьма сімома мільйонами інших людей по всьому світу, розмовляємо румунською, однією з офіційних мов Європейського Союзу. Незалежно від того, чи це наша рідна мова, чи ми вивчили її протягом життя, завдяки румунській мові нам не потрібні перекладачі: ми розуміємо один одного з півслова і в один голос говоримо, що "мила розмова приносить багато". Ті, хто десятиліттями говорив нам, що ми, громадяни Республіки Молдова, говоримо "молдавською", а не румунською мовою, переслідують лише одну мету: розділити нас", — додала Санду.

Унаслідок атаки дронами по Ржищеву на Київщині загинули восьмеро людей

Як повідомили у ДСНС, під завалами можуть перебувати ще чотири людини, рятувальні роботи тривають.

Внаслідок нічної атаки РФ частково зруйновано 4-й та 5-й поверхи двох п’ятиповерхових гуртожитків та триповерховий навчальний корпус професійного ліцею з подальшим горінням у м. Ржищів Київської області. Восьмеро загиблих та семеро людей травмовано, серед поранених — 11-річна дитина.

Президент привітав мусульман з початком Рамадану

"Цього вечора починається священний для мусульман місяць Рамадан. Значна частина нашої української мусульманської громади, кримськотатарського народу змушена зустрічати Рамадан в окупації, під загрозою російських репресій та знущань у Криму, під обстрілами в інших частинах України і в боях на передовій", — зазначив Володимир Зеленський у вечірньому зведенні.

Він додав, що Україна поверне свободу, повагу, безпеку усій нашій державі, усім громадам: "І хай сила молитви в цей священний місяць допоможе нам в очищенні України від російського безбожного зла, від тих, хто не вірить насправді ні у що і саме тому здатний на такий терор. Хай наступний Рамадан почнеться в мирі й на всій вільній від Росії українській землі. Рамадан мубарак!".

Зеленський: Кожен російський вбивця повинен розуміти, ордер на арешт – це найкраще, що може з ним статися

Про це заявив президент Володимир Зеленський у вечірньому звернені.

"На Донбасі, на Харківщині, усюди, куди прийшло російське зло, очевидно, що державу-терориста не можна зупинити нічим іншим, окрім одного – нашої перемоги. І ми її забезпечимо – українську перемогу. В усіх районах сходу нашої держави, де є український прапор, є і надія. Це відчувається. Ми зробимо все, щоб синьо-жовті кольори продовжили свій визвольний рух, щоб повернули нормальне життя всій нашій землі, від Донецька до кордону", — наголосив президент.

Він додав, що Україна обовʼязково відповість окупанту на кожен удар.

"Сьогоднішні російські удари по Запоріжжю, нічна атака на Київщину...Усі удари Росії отримають як військову, так і політичну та юридичну відповідь. Росія програє цю війну. Немає у світі субʼєкта, який не відчував би цього вже зараз. Усі вже це розуміють. І кожен російський вбивця повинен розуміти: ордер на арешт – це найкраще, що може з ним статися", — зауважив Зеленський.

12-річний переселенець з Миколаївщини допомагає ЗСУ

Повномасштабна війна змусила 12-річного Максима Фурмана з Нового Буга Миколаївської області разом з мамою переїхати на Прикарпаття. Тут хлопчик повернувся до звичного життя, пішов у ліцей та почав волонтерити. Нещодавно Максим взявся за розпис військової амуніції. Про те, як він почав розмальовувати трофеї війни, Максим Фурман розповів Суспільному.

Спершу родина Фурманів виготовляла окопні свічки на фронт. Нещодавно школяр взявся за розпис трофеїв війни: тубуси від снарядів, гільзи та каски з поля бою. Ці речі належали російським військовим. Максим малює на них акриловими фарбами. Всі військові експонати виконані у патріотичних кольорах і обов’язково з авторським надписом або текстом з українських пісень.

РФ атакувала дронами Київщину та обстріляла Запоріжжя, Зеленський приїхав на Донбас. 392 день війни. Онлайн
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Ідеї малюнків хлопець придумує сам. З його слів, у вільний час він у блокноті готує замальовки наступних робіт. Інколи на експонатах хлопець зображує реальні історії з життя. На одному із тубусів він намалював будинок у Дніпрі, в який влучила російська ракета.

Конгрес місцевих і регіональних влад Європи виступив за створення спецтрибуналу для РФ

Про це Суспільному повідомили у пресслужбі Конгресу.

Конгрес одноголосно ухвалив Декларацію з нагоди першої річниці війни Росії проти України, яку представив Президент Конгресу та доповідач з питань війни РФ проти України Ліндерт Вербек.

Він зазначив, що декларація Конгресу є "чітким сигналом засудження цієї жорстокої війни". Вербек високо оцінив "надзвичайну мужність і стійкість українців та їхнього керівництва, які невпинно захищають свою країну на фронті і в тилу".

"Конгрес високо оцінює солідарність і єдність європейців, їхніх міст і регіонів. Ми закликаємо всіх продовжувати мобілізуватися і надавати масштабну фінансову, безпекову та гуманітарну допомогу своїм українським партнерам", — підкреслив він.

Принц Вільям приїхав на українсько-польський кордон

Британський принц Вільям здійснив неанонсований візит до Польщі, де зустрівся з британськими та польськими військовими, дислокованими поблизу українсько-польського кордону. Він високо оцінив їхню "співпрацю на підтримку народу України та його свободи".

Принц Уельський спочатку відвідав базу 3-ї бригади Сил територіальної оборони в Жешуві, де зустрівся з міністром оборони Польщі Маріушем Блащаком і оглянув виставку військової техніки. Потім монарх зустрівся з військовослужбовцями Збройних сил Великої Британії, щоб дізнатися більше про їхню співпрацю з польськими колегами в операціях на підтримку України.

"Наші народи мають міцні зв'язки. Завдяки нашій співпраці на підтримку народу України та його свободи, яка є також нашою і вашою свободою, ці зв'язки ще більше зміцнюються", — сказав спадкоємець британського престолу.

Зеленський приїхав до Харкова з неанонсованим візитом

"Передав Харківському міському голові Ігорю Терехову почесну відзнаку "Місто-герой України". Завдяки жителям цього прекрасного міста воно боронить нашу незалежність пліч-о-пліч з іншими містами нашої держави", — йдеться у повідомленні президента.

Також президент провів нараду щодо відновлення деокупованих територій регіону, облаштування фортифікаційних споруд, відбудови інфраструктури та надання допомоги жителям.

Міжнародна федерація хокею продовжила усунення Росії та Білорусі від змагань на сезон 2023/24

Міжнародна федерація хокею (IIHF) оголосила про продовження відсторонення Росії та Білорусі від своїх змагань на тлі повномасштабної війни в Україні. Про це йдеться на офіційному сайті організації.

Росію та Білорусь, що провадять війну в Україні від лютого минулого року, було відсторонено від хокейних змагань від початку вторгнення. Росію також позбавили права на проведення ЧС-2023, що мав відбутися в Санкт-Перебурзі, але натомість проходитиме у Латвії та Фінляндії.

Влітку 2022 року російська й білоруська хокейні федерації намагалися оскаржити рішення IIHF. Проте незалежна дисциплінарна рада міжнародного керівного органу залишила усунення двох країн чинним.

Влада РФ продовжує примусову паспортизацію населення тимчасово окупованих територіях

"Російська злочинна влада продовжує заходи з примусової паспортизації населення тимчасово окупованих та зайнятих територій України. Так, в населених пунктах Херсонської області російська окупаційна так звана “влада” погрожує місцевим жителям з квітня припинити виплачувати пенсію в разі відсутності російського паспорта", — йдеться у повідомленні Генерального штабу ЗСУ.

В населеному пункті Веселе тимчасово зайнятої території Запорізької області, на території будівлі дитячого садочка російські окупаційні війська облаштували військовий шпиталь.

У Старобільському фаховому коледжі Луганського національного аграрного університету проводились збори викладачів, які висловлювали невдоволення щодо примусової паспортизації педагогічного складу, через вказівку окупаційного так званого “керівництва” навчального закладу до 1 червня усім працівникам коледжу отримати паспорт громадянина російської федерації. Викладачам не дають можливості звільнитися за власним бажанням.

Росія продовжує наступати на п'яти напрямках — Генштаб

Як повідомляє Генеральний штаб ЗСУ, Росія продовжує вести наступальні дії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Найзапекліші бої тривають у південній і північній частині Бахмута, також військові РФ проводили наступальні дії на Авдіївському напрямку з метою встановлення контролю над Авдіївкою та Мар’їнкою.

За добу військові РФ завдали ракетного удару по Запоріжжю, внаслідок чого 2 російські ракети влучили в житловий багатоповерховий будинок, є загиблі і пораненні серед цивільних громадян. Також росіяни завдали 41 авіаційний удар, використали 21 БпЛА типу Шахед-136 з Брянської області російської федерації, 16 з цих дронів було збито.

Атаками БпЛА, росіяни вразили територію гуртожитку фахового коледжу у Ржищеві на Київщині, є загиблі і пораненні серед цивільних громадян, а також пошкоджено об’єкт цивільної критичної інфраструктури на Житомирщині. Також росіяни здійснили понад 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

  • На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без значних змін, формування наступальних угруповань РФ не виявлено. Протягом доби росіяни здійснили обстріли районів населених пунктів Хрінівка, Михальчина Слобода Чернігівської області; Атинське, Волфине та Попівка Сумської області та Басове, Стрілеча, Глибоке і Вовчанськ на Харківщині.
  • На Куп’янському та Лиманському напрямках росіяни продовжують спроби зламати нашу оборону. Вели безуспішні наступальні дії у районах населених пунктів Макіївка та Білогорівка. Здійснили артилерійські обстріли районів населених пунктів Дворічна, Куп’янськ і Крохмальне Харківської області; Білогорівка — Луганської, а також Колодязі та Верхньокам’янське на Донеччині.
  • На Бахмутському напрямку армія РФ продовжує ведення наступальних дій, не припиняє спроб захопити місто, втрачаючи значну кількість живої сили, озброєння та військової техніки. Українські захисники цілодобово відбивають численні атаки росіян в районах населених пунктів Бахмут, Богданівка та Предтечине. Обстрілів військових РФ зазнали населені пункти поблизу лінії зіткнення, серед них — Васюківка, Миньківка, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Біла Гора, Дружба, Майорськ, Залізне та Нью-Йорк Донецької області.
  • На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках російські війська вели наступальні дії в районах населених пунктів Новокалинове, Степове, Бердичі, Авдіївка, Ласточкине, Сєверне, Водяне, Первомайське, Мар’їнка та Побєда – успіху не мали. Обстрілів РФ зазнали зокрема, Авдіївка, Водяне, Карлівка, Красногорівка, Мар’їнка, Вугледар та Велика Новосілка Донецької області.
  • На Запорізькому та Херсонському напрямках армія РФ веде обороні дії. Обстрілів зазнали райони населених пунктів, що неподалік лінії зіткнення, зокрема, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпілське, Білогір’я, Мала Токмачка, Кам’янське Запорізької області, а також Гаврилівка, Берислав, Веселе, Антонівка, Дніпровське та місто Херсон.

На Харківщині загинув чоловік, який підірвався на касетному снаряді

У селі Іванівка Ізюмського району 50-річний чоловік підірвався на касетному снаряді. Про це повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

"Від отриманих поранень чоловік загинув на місці", — розповів Синєгубов.

Російська армія обстрілює бронекапсули, в яких евакуюють дітей з Бахмута — Верещук

Про це в інтерв’ю Суспільному розказала міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

За інформацією Верещук, до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну в Бахмуті проживали 12 тисяч дітей та 70 тисяч дорослих.

"На сьогодні їх залишилось три десятки, але звичайно і їх треба евакуювати. Серед батьків, чиї діти перебувають у Бахмуті, є ті хто відмовився від евакуації. А є і ті, які бояться, що не переживуть дорогу. Їх психологічний стан не дозволяє адекватно оцінювати небезпеку. Їм здається, що те що вони у підвалі у себе вдома — це легше і безпечніше, ніж подорож дорогою, яка прострілюється. Ворог прицільно стріляє в бронекапсули, знаючи, що там діти", — розказала Верещук.

Уряд 7 березня дозволив примусову евакуацію дітей з зони активних бойових дій. Наразі під дію цієї постанови підпадає лише Бахмут.

"Діти не можуть лишитися у населеному пункті, який підпадає під примусову евакуацію. Вся Донеччина підпадає під обов'язкову евакуацію, але не всі діти виїжджають. І очевидно, що ми не можемо вивезти всіх дітей з зон, де ведуться активні бойові дії, а зараз це 132 територіальні громади. Ми не можемо всіх вивезти, та і немає такої потреби. Але так, як виглядає зараз Бахмут, Часів Яр, звідти мають виїхати всі", — зазначила міністерка.

Парламент Швеції проголосував за вступ до НАТО

За вступ до НАТО проголосували 269 депутатів, проти — 37, ще 43 парламентарі не брали участь у голосуванні, передає SVT Nyheter. Міністр оборони Швеції Пол Йонсон заявив, що членство Швеції в НАТО є історичною подією, яка матиме важливі політичні наслідки для безпеки та оборони.

"Швеція братиме участь у оборонному співробітництві з обов’язковими оборонними гарантіями та спільним оборонним плануванням. Це сприятиме збільшенню стабільності та безпеки в нашій частині Європи. НАТО стає найважливішою платформою оборонної політики Швеції. Ми наполегливо працюємо над військовою інтеграцією Швеції в НАТО", — сказав він під час виступу у парламенті.

Литва направить Україні новий транш військової допомоги

Найближчими місяцями Литва направить Україні нову військову допомогу, повідомив президент Литви Гітанас Науседа.

"Підтримка України надзвичайно важлива. Найближчими місяцями Литва направить противодронні засоби, зброю, боєприпаси, забезпечить військову підготовку і продовжить закликати союзників також активізувати свої зусилля", — написав Науседа у Twitter.

Данські компанії долучаться до відбудови України — Шмигаль

"У межах Фонду на підтримку України, що становить 7 млрд данських крон, передбачено підтримку бізнес-ініціатив. Це дозволить залучити данські компанії до відбудови України", — повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час зустрічі з делегацією Ради зовнішньої політики Парламенту Данії на чолі з Мікеелем Острупом Єнсеном.

Голова уряду подякував данським колегам за приєднання до танкової коаліції, та висловив сподівання, що Данія стане і частиною повітряної коаліції.

Відновлення економіки України коштуватиме $411 млрд

Про це йдеться у результатах дослідження Світового банку, проведеного спільно з Організацією Об'єднаних Націй та Європейською комісією.

Відновлення економіки України після вторгнення Росії коштуватиме близько 411 мільярдів доларів США, що в 2,6 рази перевищує очікуваний валовий внутрішній продукт України у 2022 році. Загальна сума коштів різко зросла порівняно з оцінкою у 349 млрд доларів, оприлюдненою у вересні минулого року.

Зокрема, Київ потребуватиме 14 млрд доларів для критичних та пріоритетних інвестицій у реконструкцію та відновлення вже у 2023 році, для чого знадобиться 11 млрд доларів додаткового фінансування, понад те, що передбачено в бюджеті України на 2023 рік.

"Майже 22% потреб припадає на сферу транспорту, на житлово-комунальну сферу — 17%, енергетику — 11% та сільське господарство — 7%. Найбільше пропорційне зростання відбулося в енергетичній галузі, де збитки більш ніж уп'ятеро перевищили рівень червня 2022 року", — йдеться у повідомленні.

У метро Києва облаштували місця для перечікування повітряних тривог

У столичному метрополітені 46 підземних станцій укомплектували додатковими розкладними стільцями, ковдрами та матрацами, якими громадяни можуть скористатися під час повітряних тривог.

В Україні можуть розширити перелік підстав для позбавлення діячів культури держнагород

У Раді 21 березня вирішили взяти за основу законопроєкт 8374, який передбачає можливість як для надання, так і для позбавлення діячів культури державних нагород. Про це розповів у своєму Telegram депутат від "Слуги народу" Павло Фролов. У проєкті уточнюється перелік заслуг, за які діячі культури можуть отримати державну відзнаку. Водночас зауважується, що у випадку "вчинення діянь, які роблять негідним державної нагороди, особа, нагороджена державною нагородою, може бути її позбавлена".

Автори також пропонують розширити підстави для позбавлення нагород на підставі санкцій, застосованих до окремої людини, за вироком суду "щодо тяжких та особливо тяжких злочинів".

У пояснювальній записці автори проєкту наголошують, що в умовах війни, яку розпочала Росія, та повномасштабного вторгнення "для сфери культури і для системи нагород постали нові виклики".

"Цілком закономірним виглядає те, що особи, винні у колаборації, пособництві державі-агресору, виправдовуванні розв’язаної неї війни проти України та інших подібних діяннях, не мають права носити державні нагороди України", – додають вони.

За рік війни РФ завдала інфраструктурі України збитків майже на $144 млрд — KSE

Загальна сума збитків, завдана інфраструктурі України через повномасштабне вторгнення Росії складає $143,8 мільярда. Про це повідомляє "Київська школа економіки" (KSE).

"Станом на лютий 2023 року загальна сума збитків, завдана інфраструктурі України через повномасштабне вторгнення РФ, збільшилася ще на $6 млрд і складає $143,8 млрд (за вартістю заміщення)", — йдеться в повідомленні.

За даними дослідників, за рік війни в Україні загалом пошкоджено або зруйновано понад 150 тисяч житлових будинків, а сума збитків від руйнувань житлового фонду сягнула $53,6 млрд.

На другому місці — сфера інфраструктури. За підсумками року повномасштабної війни збитки цієї сфери оцінюються у $36,2 млрд. Протягом цього часу було зруйновано або пошкоджено понад 25 тисяч кілометрів доріг державного та місцевого значення та 344 мости й мостові переходи.

У нових обрахунках вперше додана сума збитків лісів України, яка за підсумками першого року повномасштабної війни, складає $4,5 млрд.

Станом на кінець лютого 2023 року на $300 млн у порівнянні з грудневими обрахунками зросли збитки сфери освіти — до $8,9 млрд.

"Продовжуються пошкодження та руйнування освітніх закладів — таких наразі 3170. З-поміж них майже 1 500 закладів середньої освіти, 909 — дошкільної, 528 — вищої", йдеться в повідомленні.

Зросли також збитки, завдані енергетиці України, сума яких складає $8,1 млрд.

Ще на $2,1 млрд зросла сума прямих втрат, завдана агропромисловому комплексу та земельним ресурсам. Наразі оцінка збитків цієї сфери складає $8,7 млрд.

На кінець лютого 2023 року суттєво зросла також кількість пошкодженого та зруйнованого транспорту. У порівнянні з обрахунками на кінець 2022 року кількість таких авто зросла на 28,5 тисяч, до 223,4 тисячі автомобілів на $3,1 млрд.

За обрахунками, на кінець зими 2023 року сума збитків, завдана торгівлі, зросла до $2,6 млрд.

Медичній галузі завдано руйнувань інфраструктури ще на $100 млн, відтак загальні прямі збитки цієї сфери оцінюються у $1,8 млрд.

Водночас в останніх підрахунках експерти проєкту KSE "Росія заплатить" знизили оцінку збитків промисловості та підприємств з $13 млрд станом на грудень 2022 року до $11,3 млрд на кінець лютого 2023-го.

"Зменшення відбулось через переоцінку статусу підприємств після надходження оновленої інформації про результати пошкоджень активів після обстрілів. Окремі підприємства були перекласифіковані та згодом увійдуть до розрахунків втрат інших секторів економіки", — йдеться в повідомленні.

3 березня під час річного звіту прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що сума збитків, завданих Росією Україні, станом на 1 січня може зрости до 600-750 млрд доларів. Станом на 1 червня 2022 року ці збитки становили 350 млрд доларів, додав глава уряду.

Зросла кількість постраждалих внаслідок удару у Запоріжжі

За останніми даними, унаслідок удару по багатоповерхівці в Запоріжжі постраждали 32 людини: 27 з них, зокрема трьох дітей, госпіталізували. На місці тривають рятувальні роботи, повідомили в ДСНС.

У Повітряних силах ЗСУ пообіцяли вжити заходів проти інтернет-ресурсів, які інформують про рух російських ракет

У Повітряних силах ЗСУ заявили, що проти адміністраторів та власників Telegram-каналів, які інформують про пересування та напрям російських ракет та безпілотників будуть вживати заходів. Така діяльність шкодить Силам оборони та сприяє Росії.

Про це в ефірі національного телемарафону сказав речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Він зазначив, що найближчим часом, можливо, будуть ухвалені серйозні рішення та відкриватися кримінальні справи, якщо для цього буде підстава.

"Тому що деякі Telegram-канали в режимі реального часу подають інформацію про рух БПЛА чи ракет. Як вони їх отримують – це ще окрема розмова. На скриншотах вказується час і місце перебування дронів або їхнє зникнення з радарів", — сказав Юрій Ігнат.

Речник Повітряних сил наголосив, що інформування росіян про маршрут руху ракет — злочин проти України.

"Виставляти скриншоти й повідомляти в реальному часі про рух російських повітряних об’єктів – заборонено”, — зауважив Ігнат.

Речник Повітряних сил ЗСУ додав, що матеріали про відповідні ресурси вже передано правоохоронним органам. Він зауважив, що бажання адміністраторів "збільшити підписників та хайпанути" впливає на планування наступних ракетних атак.

Встановлено особу військового РФ, який розстріляв волонтера під час окупації Київщини

Слідчі Нацполіції зібрали докази причетності російського військового до вбивства цивільного під час окупації Київщини навесні минулого року. За погодженням з Офісом Генпрокурора 27-річному окупанту оголошено про підозру. Йому загрожує довічне позбавлення волі.

Зокрема, єфрейтора 5 ОТБР ЗС РФ в/ч 46108 Саяна Ільярова підозрюють у розстрілі волонтера в селі Березівка. Місцевий мешканець розвозив продуктові набори по селах Бучанського району. Увечері 2 березня 2022 року, коли він віз харчі багатодітній родині, росіяни почали стріляти по його автомобілю. Чоловік отримав поранення, але був живий.

Військові РФ витягли волонтера з авто і вистрелили в голову. Аби приховати злочин, окупанти сховали тіло загиблого у каналізаційному колодязі за пів кілометра від місця вбивства.

Після розстрілу цивільного росіяни обшукали його машину, забрали продукти та мобільний телефон убитого. Тіло чоловіка після тривалих пошуків виявили в серпні минулого року.

Російському єфрейтору Саяну Ільярову висунули звинувачення за ч. 2 ст. 438 КК України — порушення законів та звичаїв війни, поєднані з умисним убивством.

Як повідомили у Нацполіції, переважна більшість особового складу батальйонної тактичної групи 5-ї окремої танкової бригади, які скоювали воєнні злочини на Київщині, ідентифікована. Слідчі дії тривають.

У Нідерландах українські біженці стали жертвами трудової експлуатації — NOS

У Нідерландах щонайменше 212 українських біженців стали жертвами трудової експлуатації. Про це повідомляє нідерландська телерадіокомпанія NOS. Найбільше скарг — на невиплату заробітної плати. Також українці скаржилися на необхідність платити посереднику. Крім того, були скарги на примусову реєстрацію в Торгово-промисловій палаті. У 69 випадках йшлося про загрозу торгівлі людьми. Для порівняння, у 2021 році під загрозою опинилися п'ятеро українців.

Кількість загиблих на Київщині зросла

Кількість загиблих через удар по Ржищеву на Київщині зросла до сімох людей, підтвердила нам речниця ДСНС Рубан. Розбір завалів триває.

Внаслідок удару по Запоріжжю є загиблий

Загинула людина, яка перебувала в лікарні у важкому стані через удар по багатоповерхівці в Запоріжжі, повідомив секретар міськради Куртєв. За оновленою інформацією, у лікарнях перебуває 25 людей. Троє з них у важкому стані.

У Запоріжжі армія РФ нанесла ракетний удар по житловому кварталу. Є постраждалі

Сьогодні, 22 березня, близько 11:20 армія РФ розпочала ракетний обстріл Запоріжжя. Всього пролунало 6 вибухів. Попередньо, росіяни влучили у дві багатоповерхівки. Про це з місця події повідомляють кореспонденти Суспільного Запоріжжя.

Наразі відомо про 18 постраждалих через удар по багатоповерхівці в Запоріжжі, зокрема двоє дітей віком 7 та 9 років. 11 людей госпіталізували, ще п‘ятеро — отримали медичну допомогу на місці.

Зараз на місці влучань працюють рятувальники, волонтери, а також комунальні служби. Рятувальники намагаються загасити вогонь.

"Зараз у нас є влучання російських ракет у 9-поверхівки на вулиці Козачій. Проводяться роботи по локалізації вогню, а також приступили до рятувальних робіт людей. Співробітники ДСНС шукають людей у квартирах, які могли залишитися після прильоту. Розгортаємо намети та автобус з допомогою для людей", — розповів перший заступник міського голови Запоріжжя з питань діяльності виконавчих органів ради Олександр Власюк.

Голова ДСНС розповів, скільки пожежних машин і будівель втратили рятувальники

За період повномасштабної війни Державна служба з надзвичайних ситуацій України втратила понад 1700 пожежних автомобілів, а також понад 300 пожежних частин і більш ніж 700 будівель ДСНС різного типу. Про це в інтерв’ю журналістці Суспільного Олені Ремовській розповів голова ДСНС Сергій Крук.

За словами Крука, останнім часом надзвичайно часто відбуваються обстріли саме підрозділів ДСНС та підрозділів, які працюють на ліквідації наслідків.

Він також розповів, що ДСНС отримує багато допомоги і від країн світу, і від ЄС.

“У вигляді бойового одягу, від найпростіших речей, яких ми потребуємо. Тому що режим роботи зрозуміло який, відбувається надзвичайно активне зношення. Бойовий одяг пожежного, взуття, захисні рукавиці, каски і так далі. Отримуємо багато техніки і вона до нас приходить в дуже непоганому стані”, — сказав голова ДСНС.

Зеленський відвідав передові позиції на Донеччині та нагородив оборонців Бахмута

Під час робочої поїздки в Донецьку область президент Володимир Зеленський відвідав передові позиції українських військових на Бахмутському напрямку, повідомили в ОП.

"Маю честь сьогодні бути тут, на сході нашої держави, на Донбасі, і нагородити наших героїв, подякувати вам, потиснути руку. Подякувати за те, що захищаєте державу, суверенітет, схід України", – сказав Зеленський.

Президент вручив військовослужбовцям державні нагороди.

Зокрема, орден "Золота Зірка" від Глави держави отримав артилерист, капітан Ілля Вергун, якому присвоєно звання Героя України. З 24 лютого 2022 року він бере участь у протистоянні збройній агресії РФ. Безпосередньо керував протитанковими розрахунками під час звільнення міста Тростянця Сумської області, брав участь у стримуванні противника на Ізюмському напрямку. Підрозділи під його керівництвом та за особистої участі Іллі Вергуна знищили велику кількість ворожої техніки.

На Запоріжжі російська ракета влучила в багатоповерховий будинок

"Росія зі звірячою жорстокістю обстрілює місто. Влучання по житлових кварталах, де мешкають звичайні люди, діти. Країна-терорист прагне знищити наші міста, нашу державу, наших людей. Це не повинно стати "просто звичайним днем" в Україні, будь-де іще в Європі чи світі. Треба більше єдності і рішучості світу, щоб швидше перемогти російський терор і захистити життя", — написав президент Володимир Зеленський.

Окупанти на Донеччині та Луганщині планують створити 200 пропагандистських центрів

Цього року у закладах освіти на тимчасово захоплених територіях Донеччини та Луганщини окупанти планують створити дві сотні центрів пропаганди. На це виділили 18,5 мільярдів рублів з бюджету РФ, повідомили в Луганській обласній військовій адміністрації.

Вони є аналогом комсомольського руху, зазначили в ОВА.

"Вступ до організації буде примусово-добровільним, а членство, за обіцянками пропагандистів, "має полегшити" навчання дитині", — сказано в повідомленні.

Швейцарія може надати Україні 5 мільярдів допомоги — відповідну пропозицію подадуть до парламенту

Комітет з питань зовнішньої політики Національної ради Швейцарії пропонує подати до парламенту програму підтримки України на суму щонайменше 5 млрд швейцарських франків. Про це йдеться в офіційному пресрелізі.

"Комітет ухвалив пропозицію, яка зобов'язує Федеральну раду подати до парламенту програму підтримки України на суму щонайменше п'ять мільярдів швейцарських франків", — сказано у повідомленні.

Зазначається, що більшість членів Комітету вважає, що Україна потребує суттєвої фінансової підтримки, зокрема для гуманітарної допомоги, захисту цивільного населення, розмінування, розбудови миру та зміцнення цивільної інфраструктури.

Водночас деякі члени Комітету вважають, що багато питань, що стосуються відбудови України та міжнародного співробітництва, ще потребують з'ясування і що цей процес триває, і тому визначати внесок у підтримку наразі недоцільно.

Харків відвідали дипломати з Великої Британії, Канади та Швеції

21 березня до Харкова з робочим візитом приїхали Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс, Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Лариса Ґаладза-Кронін і Тимчасово повірена у справах Посольства Швеції в Україні Марія Ліндгрен-Салтанова.

Дипломатки оглянули центр міста, повідомляє кореспондент Суспільне Харків.

"Раді сьогодні бути в Харкові. Щойно приїхали й вже бачимо, що Харків стоїть, Харків живе. Це надзвичайна честь бути тут разом з вами", — сказала Лариса Ґаладза-Кронін.

"Санкції разом з військовою, гуманітарною та економічною допомогою — це частина нашої роботи. Ми продовжимо санкційну програму так само, як ми продовжимо з військовою та гуманітарною допомогою", — зауважила Мелінда Сіммонс.

Армія РФ обстріляла Запоріжжя

У Запоріжжі лунають вибухи, повідомляють кореспонденти Cупільного. За словами керівника ОП Єрмака, обстрілюють житлові будинки та острів Хортиця.

Росія найближчим часом спробує здійснити новий наступ на Україну — Кірбі

США очікують, що найближчим часом Росія здійснить спробу ще одного наступу, і російські військові, ймовірно, будуть діяти на різних напрямках. Про це заявив речник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі, передає CNN.

"Президент Росії Володимир Путін спробує зробити ще один наступ і, можливо, за багатьма різними векторами", — сказав Кірбі.

Він наголосив, що найближчі тижні будуть "критичними" у війні, адже Україна своєю чергою також готується розпочати весняний контрнаступ.

На Київщині зросла кількість поранених внаслідок атаки дронами

Кількість загиблих через удари дронами по Ржищеву на Київщині зросла до чотирьох, повідомив керівник поліції області Нєбитов. Тіло 40-річного чоловіка дістали з п'ятого поверху одного з гуртожитків, пошкоджених безпілотниками.

Вихователька професійного ліцею Тетяна розповіла, що діти з одним з комендантів перейшли в укриття на початку повітряної тривоги. На момент удару їх в будівлі гуртожитку не було. За її словами, близько 3:00 ночі вона почула звуки чотирьох вибухів.

РФ за ніч запустила по Україні дрони та ракети — Зеленський

"Понад 20 іранських убивчих дронів, а ще ракети, численні обстріли. І це лише за одну минулу ніч російського терору проти України. Щоразу, коли хтось намагається почути слово "мир" у Москві, там віддають черговий наказ на такі злочинні удари", — написав президент.

Британська розвідка проаналізувала ситуацію у Бахмуті

Протягом останніх днів українські війська розпочали локальний контрнаступ на захід від міста Бахмут Донецької області. Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані британської розвідки. Це, ймовірно, зменшить тиск на небезпечний маршрут постачання Н-32.

За даними британської розвідки, тривають бої навколо центру Бахмута, а українська оборона залишається під загрозою оточення з півночі та півдня.

“Однак існує реальна можливість того, що російський штурм міста втрачає той обмежений імпульс, якого він набув, частково через те, що деякі підрозділи Міноборони  РФ були передислоковані в інші сектори”, — йдеться у повідомленні британської розвідки.

На Очаківському напрямку деякий час буде тихіше — пресофіцерка ОК "Південь"

Протягом 21 березня Сили оборони України на південному напрямку знищили бронетехніку російських військ, розвідувальні безпілотні апарати та склад боєприпасів на Кінбурнській косі.

Про це в ефірі телемарафону "Єдині Новини" розповіла керівниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони "Південь" Наталія Гуменюк.

За словами пресофіцерки, на півдні України сили оборони продовжують контрбатарейне протистояння.

"Відбувається робота щодо відсунення військ Російської Федерації на лівому березі Дніпра якомога далі, щоб засоби ураження не сягали правобережжя та не заважали мирним мешканцям відновлювати регіон після деокупації", — сказала Наталя Гуменюк.

За добу, 21 березня, військові РФ зазнали втрат у техніці.

"Знищено танк, дві одиниці автобронетехніки, два дрони-розвідники, якими намагалися виявити позиції ЗСУ, спостережний пункт ворожого підрозділу на лівому березі, та склад боєприпасів на Кінбурнській косі. Можемо сказати, що на Очаківському напрямку певний час буде трішки тихіше", — розповіла керівниця пресцентру.

Сі не висловив наміру підтримати РФ у війні в Україні — ISW про другий день візиту

Під час другого дня візиту лідера Китаю Сі Цзіньпіна до РФ президенту Росії Володимиру Путіну все ще не вдалося забезпечити двостороннє партнерство з Китаєм без обмежень, на яке сподівається Путін. Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

21 березня Путін і Сі підписали "Спільну заяву Російської Федерації і Китайської Народної Республіки про поглиблення всеосяжного партнерства і стратегічного співробітництва, що вступає в нову еру". У документі  підкреслюється, що російсько-китайські відносини є всеосяжними, стратегічними і перебувають на найвищому в історії рівні.

За даними аналітиків, серед інших дипломатичних обіцянок спільна заява окреслює різноманітні двосторонні наміри і підтверджує відданість Росії і Китаю державному суверенітету і територіальній цілісності один одного.

Зобов'язання, взяті Сі і Путіним, були помітно однобокими, вони вказують на те, що Сі погоджується на більш стриману версію російсько-китайських відносин, ніж Путін, ймовірно, бажає, відзначили в ISW.

“Сі похвалив Путіна, підтвердив прихильність Китаю до Росії в Радбезі ООН і посилив позицію Китаю щодо політичного врегулювання війни в Україні. Але Сі не пішов набагато далі цих заяв”, — йдеться в аналітичному звіті.

Путін, як наголошують аналітики, навпаки оголосив про низку заходів, які свідчать про подальшу орієнтацію Росії на Китай і залежність від нього в енергетичному та економічному секторах. Це виглядає дуже однобоко порівняно з відносно пом'якшеними зобов'язаннями Сі.

Крім того, Сі не висловив наміру надавати підтримку війні Росії в Україні, окрім розпливчастих дипломатичних запевнень. Як відзначили в ISW, це вочевидь є кроком назад порівняно з тим, чого Путін сподівався домогтися в ході переговорів.

“Путін, швидше за все, не зміг забезпечити саме те партнерство, якого він потребує і бажає, і Сі, швидше за все, залишить Москву, отримавши запевнення, які є більш односторонніми, ніж очікував Путін”, — йдеться в аналітичному звіті.

Путін зазначив, що між Росією і Китаєм відбувся "дуже предметний і відвертий обмін думками" щодо перспектив подальшого розвитку російсько-китайських відносин. У такій риториці помітно бракує формулювань, які зазвичай використовуються в дипломатичних заявах, що вказують на те, що обидві сторони досягли остаточних і предметних домовленостей.

Зросла офіційна кількість поранених на війні дітей — ОГПУ

Більше ніж 1401 дитина постраждала в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Станом на ранок 22 березня офіційно відомо про 464 загиблі дитини і щонайменше 937 поранені. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

Ці цифри не остаточні додали в ОГПУ.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 446, Харківській — 273, Київській — 123, Херсонській — 94, Запорізькій — 87, Миколаївській — 85, Чернігівській — 68, Луганській — 66, Дніпропетровській — 66.

  • 21 березня внаслідок детонації міни на околиці с. Лепетиха Миколаївської області отримав поранення 16-річний хлопець.
  • 22 березня в результаті нічної атаки війська РФ на Київщину отримала поранення 11-річна дитина.

Через масовані бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 3126 закладів освіти. 438 з них зруйновано повністю.

Повітряну тривогу оголосили по всій Україні.

У Ржищеві на Київщині є загиблі, травмовані, під завалами можуть бути люди — ДСНС

Вночі 22 березня у м. Ржищів Київської області внаслідок атаки РФ частково зруйновано 4-й та 5-й поверхи двох п’ятиповерхових гуртожитків та триповерховий навчальний корпус професійного ліцею з подальшим горінням. Про це повідомили в ДСНС. О 06:50 пожежі ліквідовано на площі 330 кв.м.

Станом на 07:00 загинуло 3 людей, травмовано 2 людей та врятовано одну людину. Ймовірно під завалами перебуває 4 людини.

Повітряні Сили назвали точну кількість збитих "Шахедів"

Силами та засобами Повітряних Сил Збройних Сил України та інших складових Сил оборони України вночі було знищено 16 із 21 ударних БпЛА, переважно в зоні відповідальності повітряного командування "Центр" Повітряних Сил ЗС України.

Про це повідомили в Повітряних Силах ЗСУ зранку 22 березня.

РФ атакувала Київ 8 "Шахедами", які вдалося знищити — КМВА

За остаточно опрацьованою інформацією в повітряному просторі навколо Києва виявили близько 8 БПЛА типу "Shahed". Усі баражуючі боєприпаси були успішно знищені силами ППО, повідомили в КМВА.

Внаслідок нічної атаки дронами в Київській області пошкоджено цивільний об'єкт, є загиблі і поранені — КОВА

Внаслідок нічної атаки дронами в Київській області пошкоджено цивільний об'єкт, повідомили в Київській обласній адміністрації зранку 22 березня. Наразі відомо про 3 загиблих і 7 поранених. Інформація уточнюється.

За добу російське військо втратило 920 військових — Генштаб ЗСУ

Станом на ранок 22 березня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 167 490 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 920 військових.

Військові РФ за добу випустили 248 снарядів по Херсонщині, двоє людей поранені

Впродовж 21 березня російська армія 47 разів обстріляла Херсонщину, випустивши по її території 248 снарядів з важкої артилерії та "Градів". Двоє людей поранені, повідомив в Telegram голова ОВА Олександр Прокудін.

По Херсону військові РФ вдарили вісім разів. У будинки влучив 51 снаряд, йдеться в повідомленні.

Уночі армія РФ з важкої артилерії обстріляла Нікопольський район Дніпропетровщини

У ніч на 22 березня армія РФ з важкої артилерії вдарила по Нікопольському району Дніпропетровщини. Про це повідомив голова обласної ради Микола Лукашук.

Загиблих та поранених немає. Наслідки обстрілу уточнюють рятувальники.

Більше обстрілів в області не зафіксовано. Вночі в громадах було спокійно, повідомив він.

Авіація Сил оборони України завдала 6 ударів по районах зосередження окупантів — Генштаб ЗСУ

Протягом минулої доби Авіація Сил оборони України завдала 6 ударів по районах зосередження окупантів. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 22 березня.

В той же час українські захисники збили 15 російських БпЛА різних типів, а також 2 керовані авіаційні ракети Х-59.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили склад боєприпасів, 2 зенітно-ракетних комплекси, радіолокаційну станцію та один інший важливий об’єкт окупантів.

На Бахмутському напрямку військо РФ продовжує наступати попри втрати — Генштаб ЗСУ

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без значних змін, формування наступальних угруповань окупантів не виявлено. Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

Вище керівництво Республіки Білорусь продовжує підтримувати збройну агресію Російської Федерації, надає свою інфраструктуру для підготовки підрозділів російського війська. Окупанти зберігають військову присутність у прикордонних районах. Протягом минулої доби здійснили обстріли районів населених пунктів Хрінівка і Михальчина Слобода Чернігівської області; Атинське, Іскрисківщина, Волфине, Павлівка, Басівка, Юнаківка і Попівка на Сумщині та Басове, Козача Лопань, Стрілеча, Глибоке, Вовчанськ і Великий Бурлук Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках військо РФ продовжує спроби зламати українську оборону. Безуспішно наступало у районах населених пунктів Кремінна, Діброва, Білогорівка та Веселе. Здійснило артилерійські обстріли районів населених пунктів Красне Перше, Дворічна, Масютівка, Куп’янськ, Крохмальне та Берестове Харківської області; Новоселівське, Невське і Білогорівка — Луганської, а також Торське, Спірне та Федорівка на Донеччині.

На Бахмутському напрямку військо РФ продовжує наступати, втрачаючи значну кількість живої сили, озброєння та військової техніки. Українські захисники цілодобово відбивали численні атаки війська РФ у районах населених пунктів Оріхово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Іванівське, Бахмут, Кліщіївка та Майорськ. Російських обстрілів зазнали, зокрема, Васюківка, Залізнянське, Міньківка, Оріхово-Василівка, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Ступочки, Предтечине, Часів Яр, Курдюмівка, Озарянівка та Північне Донецької області.

На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках окупанти наступали в районах Новобахмутівки, Новокалинового, Красногорівки, Степового, Бердичів, Авдіївки, Сєверного, Водяного, Первомайського, Мар’їнки та Побєди – успіху не мали. Майже 20 невдалих спроб наступу було здійснено росіянами в районі Мар’їнки. Російських обстрілів зазнали Ласточкине, Бердичі, Орлівка, Авдіївка, Тоненьке, Георгіївка, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка та Вугледар на Донеччині.

На Запорізькому та Херсонському напрямках окупанти обороняються. Обстрілів зазнали райони населених пунктів Новопіль Донецької області; Ольгівське, Малинівка, Червоне, Чарівне, Гуляйполе, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка і Кам’янське — Запорізької, а також Херсон, Берислав, Понятівка, Дар'ївка та Антонівка.

Сили оборони відбили 114 атак окупантів на східній ділянці фронту — Генштаб ЗСУ

Російська Федерація продовжує збройну агресію проти України, не полишає намірів щодо повної окупації Донецької та Луганської областей. Військо РФ веде наступальні дії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках, на інших — обороняється. Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ. Минулої доби підрозділи Сил оборони відбили 114 атак окупантів на східній ділянці фронту.

РФ обстрілює населені пункти, а також об’єкти критичної інфраструктури. За минулу добу окупанти завдали 10 ракетних та 32 авіаційних удари, а також здійснили 90 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільних об’єктах.

Вночі Сили оборони, попередньо, збили 16 дронів із 21 — Генштаб ЗСУ

Вночі 22 березня військо РФ завдало чергового масованого авіаційного удару БпЛА “Шахед-136” по Україні. За попередньою інформацією, 16 дронів із 21 запущеного було знищено українськими захисниками. Про це повідомили у Генштабі ЗСУ у ранковому зведенні 22 березня. Загроза завдання ударів залишається по всій території України.

Вночі на Хмельниччині працювало ППО — ОВА

Проти ночі 22 березня у Хмельницькому під час повітряної тривоги, яку оголосили о 01:20, близько 2:30 пролунав вибух. Його чули жителі різних мікрорайонів, передають кореспонденти Суспільного.

О 04:25 в Хмельницькій обласній військовій адміністрації повідомили, що прильотів на території області наразі не зафіксовано. Працюють ППО, зазначили в ОВА та пообіцяли дати деталі згодом.

О 04:30 в Хмельницькій області оголосили відбій повітряної тривоги.

Разом з відбоєм повітряної тривоги ситуацію в Хмельницькій громаді прокоментував міський голова Олександр Симчишин.

"Понад три години чергової нічної терористичної атаки. Наразі влучань і "прильотів" на території громади не зафіксовано. Звуки, які було чутно впродовж ночі, пов'язані з результативною роботою сил ППО", — зазначив Симчишин.

Вночі РФ атакувала Київ дронами, їх збили — КМВА

Сили ППО вбили всі дрони, якими військо РФ атакувало Київ вночі 22 березня. Про це повідомили в КМВА.

Вночі у столиці лунала повітряна тривога, було чути роботу ППО.

МВФ та Україна домовилися щодо механізму розширеного фінансування на суму 15,6 млрд доларів

Про це повідомляє пресслужба МВФ.

"Українська влада та співробітники МВФ досягли домовленості на рівні персоналу щодо комплексу макроекономічних та фінансових заходів, які будуть підтримані новою 48-місячною програмою розширеного фінансування (EFF)", — йдеться у повідомленні.

У МВФ зазначили, що механізм розширеного фінансування передбачає доступ до близько 15,6 млрд доларів США, має на меті підтримати політику української влади, спрямовану на забезпечення фіскальної, зовнішньої, цінової та фінансової стабільності. Також програма передбачає поступове відновлення економіки та сприяння довгостроковому зростанню в контексті вступу України в Європейський Союз.

НОК України закликав спортивні федерації не допускати росіян до міжнародних змагань

Національний олімпійський комітет України надіслав листи керівникам олімпійських комітетів з інших країн, а також міжнародним федераціям із закликом не допускати спортсменів з Росії та Білорусі, повідомляється на сайті НОК.

"Україна вкотре закликала світову спортивну спільноту продовжити раніше визначені обмеження щодо представників країн-агресорок до міжнародних змагань. Однак у випадку, якщо Виконавчий комітет МОК вирішить дозволити участь російських і білоруських спортсменів у міжнародних змаганнях, усі члени Виконкому МОК повинні взяти на себе персональну відповідальність за всі наслідки такого рішення, включаючи відповідальність за безпеку всіх спортсменів-учасників і громадськості та відновлення глобального миру", — зазначили у НОК.

Читайте також: "Історія покаже, хто зробив більше для миру". Інтерв'ю президента МОК про план повернути росіян й дискусії з українцями

Російська ракета влучила у монастир в Одесі

Внаслідок атаки поранення отримали чотири людини: з них одну госпіталізували.

"Незважаючи на серйозні пошкодження все, що важливе для життєдіяльності монастиря — храми, ікони та люди — залишилось ціле. У нас є троє легкопостраждалих і один середньої тяжкості. Всі інші цілі. Ми неодноразово заявляли, що засуджуємо російську агресію проти українського народу", — розповів Суспільному архієпископ Діодор.

США поставлять танки Abrams до осені, Японія виділить $30 млн на нелетальне озброєння. 392 день війни. Онлайн

Російські винищувачі СУ-35 атакували Одещину увечері 21 березня. Сили ППО збили дві керована авіаційні ракети Х-59.

На початок