Шість порад, як зберегти прохолоду вдома без кондиціонера

Шість порад, як зберегти прохолоду вдома без кондиціонера

Шість порад, як зберегти прохолоду вдома без кондиціонера
.

11 червня середня температура у Києві (+27,3 градуса) побила рекорд за 140 років. Таким чином кліматична норма була перевищена на 9 градусів. Загалом температура повітря у світі підвищується кожного десятиліття, а три роки з 2015 по 2017 стали найспекотнішими за всю історію спостережень.

Не всі можуть придбати кондиціонер, а дехто хоче заощадити, використовуючи для охолодження перевірені народні методи. Втім, якщо раніше можна було сховатися від спеки в кінотеатрі, зануритися в річку або навіть охолонути в торговельному центрі, то під час пандемії умови змінилися. Це означає, що навичка самотужки долати спеку стане у пригоді кожному з нас.

Читайте також: "Як вибрати кондиціонер для будинку чи офісу"

Порада № 1. Пийте достатню кількість рідини

Не обов'язково, щоб ваш напій був крижаним – через велику різницю з температурою тіла є ймовірність застудитися. Солодка, але холодна газована вода теж не підійде – від неї спрага лише посилиться.

Деякі фахівці рекомендують напої кімнатної температури або навіть гарячі. У цьому є сенс, адже тепла рідина стимулює активне потовиділення, внаслідок якого охолоджується організм.

Ми ж радимо приготувати в окремому термосі охолоджений м'ятний чай, тільки не варто додавати в нього алкоголь і перетворювати на мохіто.

Шість порад як зберегти прохолоду вдома без кондиціонера
Depositphotos

Порада №2. Відмовтеся від кави й алкоголю

Деякі напої можуть прискорювати виведення рідини з організму, що тільки додасть неприємних відчуттів під час спеки. Наприклад, кофеїн і алкоголь. Проста вода або чай – найкращі варіанти для боротьби зі зневодненням.

Шість порад як зберегти прохолоду вдома без кондиціонера

Порада №3. Прийміть душ

Вода не повинна бути крижаною, не варто затримуватися в душі надовго. А після душу ретельно розітріть тіло рушником. У процесі ви позбудетеся від накопиченого за день поту і жиру, що дозволить шкірі краще дихати та ефективніше охолоджувати організм.

Але є у цієї поради й зворотний бік: різкий перепад температур небезпечний для людей зі зниженим імунітетом. Інші негативні наслідки можуть виникнути у зв'язку з різким розширенням судин і підвищеним артеріальним тиском. Усе залежить від стану здоров'я людини, її віку, наявності або відсутності шкідливих звичок та рівня фізичної активності.

Шість порад як зберегти прохолоду вдома без кондиціонера

Порада №4. Не перевантажуйте шлунок

Із точки зору витрат енергії на перетравлення – деякі овочі, фрукти та молочні продукти можуть охолоджувати. З овочів це помідори, листова зелень, броколі, горох, кабачки, брюссельська та цвітна капуста, картопля, листя латуку, морська капуста, огірки, редис.

З ягід і фруктів: айва, апельсини, алича, кавун, банани, виноград чорний, вишні (солодкі), груші, диня, ожина, суниця, кокос, лимон, малина, мандарини, персики, горобина, слива, смородина чорна, урюк, яблука (кислі). Намагайтеся уникати білкової та занадто жирної їжі.

Читайте також: "Небезпека зміни клімату та 12 способів допомогти планеті вже сьогодні"
Шість порад як зберегти прохолоду вдома без кондиціонера

Порада №5. Тримайте жалюзі або штори спущеними

Здавалося б, проста, навіть очевидна порада, адже близько третини тепла приміщення отримує через вікна. Затуліть віконниці, жалюзі або щільні штори – й одразу відчуєте, як у квартирі стало прохолодніше. Особливо це стосується кімнат, розташованих на сонячній стороні.

Якщо відчинити вікно і побризкати водою з пульверизатора на штори, то ефект вологішого і прохолоднішого повітря забезпечений. Правда, тривати він буде не більш ніж пів години. Для стійкого ефекту змочувати тканину потрібно досить часто.

Є і більш вишукані рішення. Наприклад, наклеїти на вікна світловідбивну дзеркальну плівку – коштує недорого, але при цьому ефективно зберігає всередині приміщення прохолоду.

Шість порад як зберегти прохолоду вдома без кондиціонера

Порада №6. Провітрюйте приміщення вночі

Якщо у спеку відчинити вікно, то в приміщення потрапить тепле повітря. Увечері температура знижується – скористайтеся цим, щоби накопичити нічної прохолоди на першу половину наступного дня. З настанням вечора відчиніть вікна, і нехай протяг трохи погуляє по кімнатах. Тільки обов'язково закрийте все до сходу сонця, поки температура знов не почала підніматися.

На початок