Як вибрати кондиціонер для будинку чи офісу

Як вибрати кондиціонер для будинку чи офісу

Як працюють кондиціонери

У перший день справжньої спеки українці намагалися знайти порятунок, масово гуглили "кондиціонери" та вивели їх у топ пошукових запитів. І з кожним днем літа ця тема ставатиме дедалі актуальнішою.

На сьогодні існує величезна кількість брендів та моделей різних класів і типів. Але розмаїття, як часто буває, тільки заплутує. Розповідаємо, на які характеристики треба звернути особливу увагу при покупці та як обрати найкращий кондиціонер для себе. Але для початку трохи розповімо про сам принцип їх роботи.

Існує хибна думка, що кондиціонери подають повітря з вулиці або охолоджують його, але все влаштовано трохи інакше. Робота кондиціонера ґрунтується на властивості рідких речовин поглинати тепло при випаровуванні та виділяти тепло при переході з газоподібного стану назад в рідкий.

Тепло виводиться за допомогою двох блоків, один з яких розташований на вулиці, а інший – всередині приміщення. Між ними циркулює речовина під назвою "холодильний агент" (холодоагент).

Під тиском у внутрішньому блоці холодоагент стискається та переходить з рідкого стану в газоподібний. Він починає нагріватися, кипіти, поступово перетворюється на пару і поглинає тепло. На цьому етапі охолоджене повітря поширюється приміщенням за допомогою вбудованого вентилятора.

У зовнішньому блоці відбувається зворотний процес – гаряча пара охолоджується і холодоагент переходить назад у рідкий стан, тепло від якого вентилятор зовнішнього блоку видуває назовні.

Сучасні кондиціонери можуть не тільки охолоджувати, а й нагрівати повітря в приміщенні. У цьому випадку чотириходові клапани запускають потік холодоагенту у зворотний бік – грубо кажучи, випарник і конденсатор міняються місцями.

Які типи кондиціонерів існують

За конструкцією кондиціонери поділяються на 2 типи: спліт-системи та моноблокові.

Спліт-системи складаються з двох блоків: зовнішнього (компресорно-конденсаторного) і внутрішнього (випарного). Між собою вони з'єднані електричним кабелем і трубами, по яких циркулює холодильний агент. Спліт-системи, кожна зі своїми перевагами та недоліками, відрізняються одна від одної конструкцією внутрішнього блоку і, відповідно, способом їх монтажу.

Настінні спліт-системи. Їх ще часто називають побутовими, кімнатними або домашніми. Найпоширеніший тип кондиціонерів, який чудово підходить для невеликих (від 15 до 100 м²) житлових приміщень. Вони добре, але не зовсім рівномірно охолоджують приміщення. З переваг: різноманітність функцій та моделей на будь-який гаманець.

Канальний кондиціонер. Їхня головна відмінність полягає в тому, що вони не ставляться на стіну, а монтуються прямо в повітропровід. Завдяки цьому один девайс здатний забезпечити належний клімат у всій квартирі, а не лише в окремій кімнаті. Але є істотний недолік – установка даного пристрою потребує довгого проєктування і роботи фахівців.

Касетні кондиціонери. Це варіант для просторих приміщень (від 50 м²) з підвісними стелями. Ще один плюс – швидкий та рівномірний, на відміну від настінних спліт-систем, розподіл охолодженого повітря. У звичайних магазинах побутової техніки такі кондиціонери не знайти, доведеться звертатися до спеціалізованих компаній. З недоліків: складність монтажу, висока ціна та обов’язкова наявність підвісної стелі.

До моноблочної групи відносяться два типи пристроїв: віконні та мобільні кондиціонери.

Віконні кондиціонери монтуються прямо у віконний отвір або в тонку стіну таким чином, що задня частина корпуса виходить на вулицю. Переваги: зазвичай вони дешевші, їх просто встановлювати. Недоліки: вони шумлять та закривають частину вікна, тому з природним освітленням в приміщенні виникнуть проблеми.

Мобільні кондиціонери не вимагають монтажу – їх можна перевозити з кімнати в кімнату, але коштують вони дорожче та шумлять досить сильно. Підходять для дачних будинків і невеликих приміщень, де немає можливості встановити настінну спліт-систему.

Потужність кондиціонера

Наступна характеристика, на яку треба звернути увагу – потужність, від якої багато в чому залежить ефективність роботи кондиціонера. Але тут все відносно просто: що більша площа приміщення, то більше повинна бути потужність.

Вибирати пристрій потрібно з розрахунку 1 кіловат на 10 м² площі приміщення. Наприклад, трьох-чотирьох кіловат цілком вистачить, щоб охолодити однокімнатну квартиру.

У звичайній квартирі при висоті стель не більше 3 м на кожні 10 м² має припадати не менше 1 кВт. Відповідно, якщо кондиціонер встановлюється в кімнату площею 20 м², необхідно розглядати моделі мінімум на 2 кВт.

Крім площі слід враховувати кількість електроприладів і розташування кімнати відносно сонця. Краще розглянути потужні кондиціонери, якщо в приміщенні під'єднано багато різної техніки, а вікна виходять на південь.

Утім, найчастіше в картках товару і його характеристиках зазначають, яку площу здатен охолодити кондиціонер.

На що впливає енергоефективність

Купуючи нову побутову техніку, ви, напевно, помічали на ній велику кольорову наліпку з латинськими буквами – А, В, С, D, F або G. Це показник енергоефективності побутових приладів, від якого залежить, скільки доведеться платити за електрику.

У кондиціонерів є коефіцієнт енергетичної ефективності для охолодження (EER – Energy Efficiency Ratio) і для обігріву (COP – Coefficient of Performance). Їх розраховують за різними формулами, але в підсумку всі значення зводяться до звичних для побутової техніки класів: від А (найвищого) до G (найнижчого).

Що ближче буква до "A" – і що вище число поруч з ним, то економніше пристрій буде витрачати електроенергію. У продажу є кондиціонери з класом енергоспоживання B, С та навіть D. Це або дуже потужні системи для великих площ, або найдешевші моделі.

При обмеженому бюджеті краще знайти оптимальний варіант класу A++. Така модель буде трохи дорожчою, але з нею ви економитимете не електроенергії.

Які режими можуть бути в кондиціонері

Обігрів: функція розрахована на міжсезоння, коли опалення в приміщенні немає, а за вікном холодно. У багатьох спліт-системах зовнішні блоки можуть працювати при -7°C. Якщо температура ще нижче – потужність обігріву падає та виникає ризик обмерзання зовнішнього блоку.

Осушення: цей режим дозволяє легше переносити вологу, виснажливу спеку і перешкоджає поширенню цвілі. Зараз в більшості кондиціонерів ця функція є стандартною.

Вентиляція: забезпечує циркуляцію повітря. Як правило, компресор і вентилятор зовнішнього блоку спліт-системи вимикаються, працює лише внутрішній.

Очищення повітря: практично в кожному кондиціонері є фільтри для очищення повітря. Вони блокують пил, частки пуху та шерсті. Їх необхідно чистити хоча б раз на кілька місяців.

Іонізація: насичення повітря аероіонами, які повинні надавати приплив сил, поліпшення імунітету і самопочуття в цілому. Повністю рекламним трюком цей режим назвати не можна, проте багато людей ефекту від іонізації не відчувають.

Нічний режим: кондиціонер встановлює мінімальну швидкість вентилятора і плавно підвищує (в режимі охолодження) або знижує (у режимі обігріву) температуру на 2-3 градуси протягом кількох годин. Через 7 годин після активації цього режиму кондиціонер автоматично вимикається.

Список додаткових функцій може бути дуже різноманітний: від турборежиму і самодіагностики несправностей – до підтримки wi-fi та датчиків руху.

Що ще потрібно знати
  • Під час установки варто враховувати, що кондиціонер видуває повітря не вертикально вниз, а по діагоналі. Тому прилад краще вішати не навпроти ліжка або робочого місця, а прямо над ними.
  • Не кріпіть кондиціонер зовсім близько до стелі – це може завадити правильній циркуляції повітря.
  • Не встановлюйте внутрішній блок над батареями. Від тепла пластиковий корпус пристрою може деформуватись, а сам кондиціонер зрештою вийде з ладу.
  • Перший кондиціонер був сконструйований на початку минулого століття не для охолодження, а для боротьби з вологістю. Але через сухе повітря може пересихати слизова носа, тріскатися губи, свербіти очі, зростає ризик респіраторних захворювань. Щоб компенсувати нестачу вологи, можна розставити по квартирі склянки з водою, повісити мокрі рушники, залишати двері у ванну відкритими після прийняття душу чи встановити зволожувач повітря.
  • Не забувайте чистити кондиціонер приблизно кожні 100 годин експлуатації. У внутрішньому блоці є фільтр, який засмічується пилом і накопичує алергени. Зробити це доволі просто: вимкніть кондиціонер, зніміть фільтр, промийте його у теплій воді, добре просушіть і встановіть назад.
  • Також при покупці слід враховувати, що вартість установлення кондиціонера складає приблизно 20-30% від його ціни. Якісний монтаж кондиціонера – запорука його довгої та надійної роботи.
Фінальний чек-лист
  1. Для охолодження житлового приміщення найкраще підійде настінна спліт-система, а для дачі або заміського будинку варто взяти мобільний кондиціонер.
  2. Для охолодження котеджів або офісу краще придбати касетний кондиціонер: він рівномірно охолоджує приміщення, а його внутрішній блок можна заховати під навісну стелю.
  3. Зверніть увагу на потужність кондиціонера: вибирати пристрій потрібно з розрахунку 1 кВт на 10 м² площі приміщення.
  4. Від енергоефективності залежить, скільки доведеться платити за електрику. Оптимальний варіант – клас A++. Вони трохи дорожче, але високу вартість скомпенсують низькі рахунки за електроенергію.
На початок