Легка атлетика: чемпіонат Європи у приміщенні
Легка атлетика: чемпіонат Європи у приміщенні
"Каторга". Бігун Коваленко вибув у півфіналі Євро у приміщенні та емоційно розповів про "розрив" між Україною та світом

"Каторга". Бігун Коваленко вибув у півфіналі Євро у приміщенні та емоційно розповів про "розрив" між Україною та світом

Ексклюзивно
"Каторга". Бігун Коваленко вибув у півфіналі Євро у приміщенні та емоційно розповів про "розрив" між Україною та світом
. Getty Images

Емоції українського бігуна після забігу на Євро в приміщенні для Суспільне Спорт.

Бігун Станіслав Коваленко - один з десяти легкоатлетів зі складу збірної України на чемпіонат Європи. 25-річний атлет відібрався на Євро в приміщенні на дистанції 60 метрів завдяки результату 6.60 секунд, який показав на чемпіонаті України.

Ще перед початком чемпіонату Європи Коваленко в ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт відзначав, що його завданням мінімум є вихід до півфіналу змагань. Однак наголошував, що за відчуттями для нього "настав час" для того, щоб відбиратися до фіналу.

Суспільне Спорт — ексклюзивний транслятор чемпіонату Європи-2023 в приміщенні. Дивіться трансляції Євро-2023 у приміщенні на сайті Суспільне Спорт.

Змагання за участі Коваленка проходили у третій змагальний день. У ранковій сесії українському бігуну вдалося подолати кваліфікацію та вийти до півфіналу, проте зробив він це з передостаннім результатом за часом - 6.71 секунд.

Півфінальний забіг на чоловічій 60-метрівці проходив у той же день у вечірню сесію. І закінчився для Коваленка невиходом до фіналу: сьомий результат у своєму забігу (6.72 секунди).

Після виступу Коваленко дав емоційний коментар для Суспільне Спорт. Бігун наголосив, що виявився незадоволений результатом, а також відзначив, що цей турнір для нього виявився суцільною каторгою.

Свої емоції 25-річний бігун пояснив складною підготовкою, а також відчуттям відсутності прогресу. Попри підготовку до змагань, яку проводив у Великій Британії, Коваленко відзначив: не відчуває, що має передумови для того, щоб виступати краще. І навів як приклад різницю між двома Євро: на попередньому у Торуні він пробігав цю дистанцію у кваліфікації на 0.05 секунд швидше, аніж у півфіналі в Стамбулі.

  • Як оцінює результат на Євро-2023

"Я дуже незадоволений. Не знаю, що сталося. Був достатньо вмотивований, достатньо готовий. Як завжди, ми обговоримо щось із тренером, тренер щось скаже, я не хочу це слухати, бо це вже немає сенсу".

"Якщо чесно, я хочу на відпочинок. Цей чемпіонат був якоюсь каторгою. Сподівався, що поїду додому після чемпіонату України, але дотягнув до цього періоду. Спортивна форма не може триматися вічно. Якщо пік минув - далі не стрибнеш, як би цього не хотів. Маємо, що маємо. Не останній - ок.
  • Що Коваленко має на увазі під "каторгою"

"Це емоційно важко. Весь сезон такий був. У січні чотири старти поспіль за 10 днів. Потім складна підготовка в лютому. Після неї вже нічого не хотілося. Чемпіонат України - остання крапля бажання і терпіння змагатися в цьому сезоні.

Це очевидний результат. Я не бачу в цьому нічого поганого, бо ті, хто в Україні, вважаю, не змогли б краще. Якби змогли, то я би поаплодував".

  • Про забіг на Євро

"На 60 метрах ти не встигаєш думати про те, що відбувається на доріжці. Вважаю, що моя основна помилка - останні 30 метрів. Коли вийшов зі стартового розбігу, коли зарядився, ти отримав максимальну швидкість, і її треба втримати. Не кожного разу це вдається".

"Я не те, щоб у фрустрації, але мої відчуття мене підводять. Може відеозапис щось покаже, але мені це не дуже цікаво. Плюс-мінус на це і розраховував. У півфінал пройшов - галочку заробив, план виконав. Ніяких проблем у мене не буде. Для мене це найголовніше".
  • Про тренування у Великій Британії

"Тренування в Британії - це трохи роздуте поняття. Нас ніхто в Британії не тренує, і ніхто нічого не каже проти нашої волі і бажання. Ми працюємо за планами, які сформували наші тренери. Вся допомога від британської вченої групи, так скажемо, це просто допоміжні засоби. Це не 100-відсотковий шанс щось виправити і змінити. Якщо порівнювати стиль тренування в Україні і Британії, то там в рази більше матеріально-технічної бази. Більше засобів, які можемо використовувати: електроніка інша, всякі системи хронометражу, відеозапису і відеофіксації. Тому це небо і земля".

"В Україні, кажуть, таке колись було, але хочеться запитати, де воно зараз і чому його не використовують. Маємо, що маємо. Якщо Україна може показувати себе на рівні півфіналів, то нехай буде вічним півфіналістом. Мені це не дуже заважає по життю. Те, що нас там тренують, в іншій каші варимося - я не знаю, для чого так роздули. Це тільки в мінус репутації британської команди, наших тренувань там. Важливо правильно розставляти пріорітети. Тренування в Британії ніяк не впливають на подальші результати. Це роздуто так, як тільки можна.
  • Про подальші плани після Євро

"Зараз знову спробую поїхати до Британії. Лист-запрошення вже в збірній, у міністерстві. Це питання вирішують, чи зможу поїхати, чи випустять мене. Якщо все вийде, то поїду в той же табір, де тренувався. Там буду продовжувати свій шлях. Буду на контакті зі своїм тренером. Буду щось вивчати нове, намагатимусь щось виправити, бо такі результати у своєму віці - неприпустимо. Розраховував на інші цифри, коли починав цей сезон. Це карма, яку треба прийняти".

  • Про підготовку до Євро

"Останні десять днів до чемпіонату Європи я пробув у Києві, на жаль, мій тренер не приїхав, бо захворів. Це негативно вплинуло на тренувальний процес. Без тренера це взагалі не те: ти можеш виконувати ту ж роботу, ті ж рухи. Але коли на тебе дивляться збоку, коли з тобою працюють і виправляють помилки в реальному часі, а не потім по відеозв'язку, то це зовсім інша справа. Якби був тренер у Києві, якби був тут, можливо, щось би змінилося. Але є, бачимо, 22 місце... Це моя доля така. Попереднє Євро було з кращим результатом. Це стагнація. Мінус до моєї статистики".

  • Про мотивацію до змагань

"Навіть у кращі роки, коли не було війни, молоде покоління, таке, як я, підростало, воліло про безумні результати. Зараз усі реалісти. Умовні 10.30 секунд на стометрівці ніхто з нас не пробіжить. А що таке 10.30 сек, навіть дивлячись на 60 метрів? Це не півфінал. У півфінал може хтось і зайде. Але кому це потрібно?"

  • Про тренераОсобистим тренером Станіслава Коваленка є Володимир Кравченко, який також готував до змагань бігунку Анну Рижикову
"Так, мій тренер - новатор. Він багато чого придумує у тренуванні. Але це все на тій же базі. Нема нічого нового у технічному плані. Європа та світ поскакали вперед. Я вважаю, що це мій останній тренер. Якщо не він, то ніхто".
  • Що означає результат Коваленка

"Якщо говоримо про Євро, де переміг Ян Волко, то тоді вистачило 6.60 секунд чи щось таке. Зараз у півфіналах біжуть 6.47 сек. Це європейці, не американці. Україна топчеться на місці. Це було так завжди, скільки себе пам'ятаю у збірній".

Хто такий Станіслав Коваленко

  • 25-річний український бігун з Кривого Рогу.
  • Коваленко вдруге у кар'єрі виступив на чемпіонаті Європи в приміщенні. На попередньому Євро в Торуні у 2021 році він також припинив виступи у півфіналі.
  • Найкращим результатом Коваленка на міжнародному рівні є "золото" на чемпіонаті Балканських асоціацій у 2019 році у складі естафети 4х100 метрів.
На початок