Що означає призупинення Росією участі у договорі про скорочення стратегічних наступальних озброєнь. Пояснює експерт

Що означає призупинення Росією участі у договорі про скорочення стратегічних наступальних озброєнь. Пояснює експерт

Ексклюзивно
Що означає призупинення Росією участі у договорі про скорочення стратегічних наступальних озброєнь. Пояснює експерт
. Виступ президента РФ Володимира Путіна перед Федеральними зборами, 21 лютого 2023 року, фото: Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Заява президента Росії Володимира Путіна про призупинення Росією участі у договорі про скорочення стратегічних наступальних озброєнь є черговим заходом шантажу, і навряд чи призведе до суттєвих наслідків.

Про це у коментарі Суспільному заявив експерт у галузі міжнародного права Борис Бабін.

"Насамперед ці всі заяви, звісно, розраховані для внутрішньої аудиторії, для внутрішніх споживачів, яким Кремль має постійно доводити, за умов очевидних поразок, якусь свою нібито міць, нібито потужність", — зазначив він.

За словами Бабіна, рішення Путіна є з одного боку загальним ядерним шантажем, а з іншого — це шантаж розміщенням або імітацією розміщення ядерної зброї, зокрема на тимчасово окупованих територіях України або "на територіях васалів типу режиму Лукашенка і режиму Асада".

"Російська Федерація намагається грати добру міну при поганій грі, і вона постійно намагається розширити ескалацію власних провокацій. Щодо конкретно нарощування ядерного потенціалу, від певних змін у цьому нарощенні я особисто не бачу різниці від того, що в них є наразі, і що може змінитися після виходу з цього договору", — додав експерт.

Читайте також: Держдеп США звинувачує РФ у порушенні договору про ядерну зброю

Бабін також пояснив, що заява саме про призупинення, а не про зупинку, є грою слів є маніпуляцією та спробою Росії підштовхнути міжнародну спільноту до тих чи інших перемовин.

Водночас експерт зауважив, що найближчим часом не варто очікувати ні зменшення, ні збільшення ескалації.

"Західні лідери, лідери цивілізованих країн вже заявили, що вони не бачать реальної готовності Росії перейти межу ядерного шантажу і почати вже відкриті ядерні провокації. Звісно, ніхто не може гарантувати, які там є злочинні задуми в Кремлі, але так само не можна було б гарантувати, п'ять і 10 років тому", — підсумував він.

Читайте також: Росія вперше за 30 років розгортає в Балтійському морі кораблі з ядерною зброєю — норвезька розвідка

Раніше сьогодні, 21 лютого, президент Росії Володимир Путін повідомив, що рівень оснащення ядерних сил стримування зараз становить понад 91% і заявив, що Росія призупиняє участь в Договорі про стратегічні наступальні озброєння.

Договір про стратегічні наступальні озброєння — єдина угода, що залишилася, яка регулює два найбільших у світі ядерних арсенали Вашингтона і Москви. Договір накладає обмеження на кількість розгорнутих ядерних озброєнь міжконтинентальної дальності, які можуть мати як США, так і Росія. Востаннє він продовжувався на п'ять років на початку 2021 року.

Читайте також: "Україну відірвали від Росії" — Путін вперше з квітня 2021 року виступив з посланням Федеральним зборам
На початок