Держдеп США звинувачує РФ у порушенні договору про ядерну зброю

Держдеп США звинувачує РФ у порушенні договору про ядерну зброю

ЗМІ
Держдеп США звинувачує РФ у порушенні договору про ядерну зброю
. Фото: AP

Росія порушила новий Договір СНО про скорочення ядерних озброєнь великої дальності, відмовившись дозволити інспекції на місці та відхиливши прохання Вашингтона зустрітися, щоб обговорити свої проблеми щодо дотримання.

Про це йдеться у звіті Державного департаменту США, надісланому до Конгресу 31 січня, пише The Wall Street Journal.

Відсутність інспекцій також ускладнила перевірку кількості боєголовок, які Росія розгорнула згідно з угодою, зазначили у Держдепартаменті.

Цей висновок зроблено на тлі занепокоєння, що гостра напруженість через вторгнення Росії в Україну може поставити під загрозу перспективи співпраці з контролю над озброєннями та переговорів щодо наступної угоди , яка набуде чинності після закінчення терміну дії Нового договору СНО у 2026 році.

Газета зазначає, що адміністрація Байдена прагне зберегти новий договір СНО, який є останньою великою угодою, що регулює ядерну конкуренцію між двома сторонами, і тисне на Росію, щоб вона виправила порушення.

"Тут є чіткий шлях до повторного виконання зобов’язань, і ми продовжуємо високо цінувати цю угоду", — сказав високопоставлений чиновник Держдепартаменту.

Зазначається, що осійські офіційні особи знали, що Державний департамент повинен був незабаром доповісти Конгресу про дотримання Москвою Нового договору СНО, і намагалися звинуватити США в ослабленні співпраці з імплементацією угоди.

WSJ пише, що висновок Держдепартаменту про те, що Москва "не дотримується" угоди, є першим випадком, коли США звинуватили Росію в порушенні договору, який набув чинності в 2011 році.

Договір СНО-3 або New Start, був підписаний терміном на 10 років у Празі навесні 2010 року. Набув чинності 5 лютого 2011 року. Договір передбачає, що кожна зі сторін скорочує свої запаси ядерних боєзарядів до 1550 одиниць, і до 700 одиниць для розгорнутих носіїв – міжконтинентальних балістичних ракет, балістичних ракет підводних човнів і важких бомбардувальників.

У лютому 2021 року США продовжили дію Договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь із Росією.

Читайте також

Росія відклала переговори щодо ядерної зброї зі Сполученими Штатами

Москва досі не повідомила США про очікувані ядерні навчання — ЗМІ

На початок