Біатлон: Кубок світу
Біатлон: Кубок світу
Юрай Санітра - про результат України на чемпіонату світу, стан Дмитра Підручного і склад на заключні етапи Кубка світу

Юрай Санітра - про результат України на чемпіонату світу, стан Дмитра Підручного і склад на заключні етапи Кубка світу

Ексклюзивно
Юрай Санітра - про результат України на чемпіонату світу, стан Дмитра Підручного і склад на заключні етапи Кубка світу
. Biathlon.com.ua

Підсумки турніру від головного тренера збірної України для Суспільне Спорт.

Збірна України з біатлону закінчила виступи на чемпіонаті світу. У неділю, 19 лютого, відбулися гонки з масовим стартом, де взяли участь два біатлоністи - Дмитро Підручний (23-е місце) та Антон Дудченко (25-е місце).

На чемпіонаті світу з біатлону Україна була представлена в усіх семи гонках. І всім шістьом біатлоністам команди вдалося фінішувати у заліковій зоні, зокрема й дебютанту турніру Денису Насику в індивідуальній гонці (40-е місце).

Ще після масстарту старший тренер збірної України Юрай Санітра розповів в ексклюзивному коментарі Суспільне Спорт, що в заключній гонці "очікував більшого" від українських біатлоністів. Хоча й назвав "адекватним" результат команди, враховуючи її "поточний стан".

Читайте також: "Очікували більшого". Юрай Санітра прокоментував виступ України у масстарті на ЧС-2023 з біатлону

Пізніше старший тренер чоловічої збірної України з біатлону дав розгорнуте інтерв'ю для Суспільне Спорт, у якому підбив підсумки під всім виступом команди на чемпіонаті світу. Санітра наголосив, що задоволений результатами збірної в особистих гонках, однак вважає, що вона могла виступити краще в усіх без винятку естафетах.

  • Як оцінює виступи на чемпіонаті світу з біатлону

"Думаю, що вже не варто говорити, в якій ситуації ми перебували під час підготовки до цього чемпіонату світу, але й загалом впродовж цього сезону. Це може бути дуже довга розмова, яку можемо записати наприкінці сезону.

Щодо цього чемпіонату світу: ми можемо радіти результатам в особистих гонках. Перший результат - це п'яте місце Підручного, потім восьме, і за ним 12-е місце в індивідуальній гонці від Артема Тищенка та 21-ша позиція Антона Дудченка в спринті. Якщо дивитись на особисті виступи, то можу бути задоволений тим, як вони боролися в цих складних умовах".

  • Про оцінку виступів України в естафетах
"Більше чекали від командних стартів. Потрібно сказати, що не показали себе так, як це було необхідно і в одиночній змішаній, і в змішаній, і в чоловічій естафетах. Там повинні були боротися за вищі позиції. Загалом скажу, що перша половина чемпіонату світу була дуже хороша, а друга - вже ні. Але я думаю, що й масстарт, де ми мали двох спортсменів, а могли мати й трьох, показав, що можемо в цих складних умовах боротися за хороші позиції".
  • Про підготовку до чемпіонату світу з біатлону

"Якщо порівняти наші умови з командами на рівні, з якими ми хочемо бути: норвежцями, шведами, французами, чехами, - то треба розуміти, що за всім параметрами там умови трохи вищі, ніж у нас. Не скажу, що ми не могли підготуватися краще, не хочу знімати відповідальність за це, адже хотіли більшого. Особливо це стосується командних стартів".

  • Про війну та її вплив

"Всім зрозуміло, що коли країна перебуває у війні з агресором, то психологічний стан спортсменів важко порівнювати з їхніми суперниками. Є моменти, які прямо впливають на тренувальний процес. Якщо хлопці їдуть на кілька днів додому, а над головою літають ракети, то вони не можуть вийти на тренування. Тому вже цей момент грає важливу роль у порівнянні з нашими опонентами.

Зрозуміло й інше, що суперники готуються в умовах, де матеріально-технічне забезпечення трохи на іншому рівні. Я пишаюся своїми спортсменами, які і в цій ситуації змогли показати себе та достойно представити Україну на чемпіонаті світу з біатлону".

  • Про "стійку" Підручного на стрільбі та його фізичний стан

"Думаю, що Дмитра ми максимально підготували, наскільки це було можливо після операції. Це є показником його сили характеру, який продемонстрував під час підготовки до Обергофа. В такій ситуації, коли інший спортсмен не міг би зібрати себе до купи й до закінчення сезону, він зміг за короткий час зумів підготуватися так, що показав результат найвищого рівня.

Дмитро Підручний - єдиний з українців з фінішами у топ-10 на чемпіонаті світу: п'яте місце у спринті, восьме - у переслідуванні
Дмитро Підручний - єдиний з українців з фінішами у топ-10 на чемпіонаті світу: п'яте місце у спринті, восьме - у переслідуванні. Biathlon.com.ua / Dmytro Yevenko

Сила в ногах не така, яка була б потрібно. Це має великий вплив на стрільбі стоячи, особливо, коли ще до цього додається сильний вітер, який був на останніх стартах. Тож у Дмитра не було ніколи проблем в стрільбі стоячи. Він показував, що може відпрацьовувати добре. Впевнений, що з додаванням силових тренувань, у нього ця стрільба буде покращуватися. Ми боротимемося і надалі на наступних етапах Кубків світу в Чехії, Швеції, Норвегії".

  • Про склад на заключні етапи Кубки світу
"Цей склад вже давно відомий. Я називав його. Далі їдуть: Дмитро Підручний, Антон Дудченко, Артем Прима, Богдан Цимбал та Денис Насико. На заключних трьох стартах ми маємо підтягнутися в Кубку націй, там невелика відстань до збірних Словенії та Фінляндії. Наша основна мета поборотися з ними".
  • Про склад на естафету

"Думаю, що склад на естафету був правильний. Хочу сказати, що дуже хороший етап пробіг Артем Прима. Я після фінішу сказав йому, що це було професійне ставлення, і професійно обрана тактика. Він впорався зі стрільбою і правильно визначив темп. А наприкінці його фініш показав, що він є спортсменом, який може правильно підійти до старту. А він нам дуже потрібен в естафеті".

Усі результати України у заліковій зоні на ЧС-2023

  • п'яте місце: Дмитро Підручний (спринт)
  • восьме місце: Дмитро Підручний (гонка переслідування)
  • 12-е місце: Артем Тищенко (індивідуальна гонка)
  • 20-е місце: Антон Дудченко (гонка переслідування)
  • 21-е місце: Антон Дудченко (спринт)
  • 23-е місце: Дмитро Підручний (масстарт)
  • 25-е місце: Антон Дудченко (масстарт)
  • 29-е місце: Богдан Цимбал (спринт)
  • 39-е місце: Артем Прима (гонка переслідування), Богдан Цимбал (індивідуальна гонка)
  • 40-е місце: Богдан Цимбал (гонка переслідування), Денис Насико (індивідуальна гонка)
На початок