Як працює краєзнавчий музей на Миколаївщині в умовах воєнного стану

Як працює краєзнавчий музей на Миколаївщині в умовах воєнного стану

Як працює краєзнавчий музей на Миколаївщині в умовах воєнного стану
Екскурсія в музеї. Фото зі сторінки музею у Facebook

З березня по листопад 2022 року Первомайський краєзнавчий музей був змушений призупинити свою діяльність. Станом на 13 лютого заклад працює у звичному режимі, презентує виставки та постійні експозиції, організовує майстер-класи та екскурсії. Фонд музею налічує п'ять тисяч експонатів.

З якими проблемами стикнувся музей за останній рік та як відновив свою діяльність, кореспондентам Суспільного розповіла директорка Первомайського краєзнавчого музею Олена Красіна.

З березня 2022 року музей був закритим для відвідувачів. Протягом двох місяців заклад не працював взагалі. З першого листопада 2022 року наказом міської адміністрації музей відновив роботу у звичному режимі.

"Звичайно, відчуваємо проблеми, пов’язані з виключенням електрики, але підлаштували графік роботи під планові відключення, приймаємо відвідувачів, організовуємо майстер-класи, благодійні виставки тощо", — розповідає Олена Красіна.

Станом на 13 лютого у музеї працює виставка творів одеського художника Сергія Кириченка. У грудні 2022 року відкрили виставку в рамках волонтерського проєкту "Різдво для незламних". Авторка ідеї — художниця Катерина Баранюк.

"Гроші від продажу картин вихованців артстудії та викладачів передаються на ЗСУ. Також долучились ще деякі майстри декоративно-ужиткового мистецтва. Виставка продовжує працювати", — каже директорка музею.

Як працює краєзнавчий музей на Миколаївщині в умовах воєнного стану
Іграшки з фетру в експозиції музею. Фото зі сторінки музею у Facebook

Окрім виставок у музеї проводять майстер-класи. Зокрема з гончарства, виготовлення свічок, мотанок та розмальовування писанок.

"Також у нас є така послуга, як екскурсії Первомайськом. Розроблені кілька пішохідних та автобусних маршрутів для різних категорій, тривалістю від однієї до трьох годин", — говорить Олена Красіна.

Як працює краєзнавчий музей на Миколаївщині в умовах воєнного стану
Гончарні вироби. Фото: Наталія Клименко

Під час дії воєнного стану кількість відвідувачів у музеї зменшилася. Протягом січня 2023 року заклад відвідали 600 людей.

"У мирні часи було більше тисячі щомісяця. В місті наразі чимало переселенців, то приходять як індивідуально, так і родинами. Останнім часом основний контингент був переселенці та військовослужбовці. Зараз доєдналися школярі, студенти", — розповідає директорка.

Як працює краєзнавчий музей на Миколаївщині в умовах воєнного стану
Студенти на екскурсії у музеї. Фото зі сторінки музею у Facebook

На випадок повітряних тривог і небезпеки, за словами Олени Красіної, будівля музею захищена і має додаткові виходи. Поряд є бомбосховище.

"Вікон немає, є додаткові виходи. Тому у нас досить безпечно і комфортно для відвідувачів, є опалення. Щодо повітряної тривоги приміщення музею досить захищене, зовнішня стіна десь 80 см завтовшки, внутрішні зали мають по три-чотири стіни з обох боків. Тому там, де розташована експозиція, внутрішнє приміщення досить безпечне. Але поряд є бомбосховище, люди можуть піти в укриття", — говорить жінка.

Що ще можна подивитися в музеї

  • У Первомайському краєзнавчому музеї є простір довоєнного періоду — 20-30-ті роки минулого сторіччя, період Другої світової війни і дещо з повоєнних часів.
  • У музеї діє постійна виставка голограм. Це голографічні зображення з різних музеїв, переважно найцікавіші предмети із колекцій Державного музею історичних коштовностей та музею-заповідника "Херсонес".
  • Основна, постійна експозиція складається з таких розділів, як "Природа" та "Природні багатства Первомайщини". Є зала історії краю та заснування міста.

Читайте також

На Миколаївщині протягом тижня народилась 71 дитина

На Миколаївщині рятувальники за добу загасили чотири пожежі

Фонди поповнилися, попереду нові виставки. Миколаївські музеї готуються приймати відвідувачів

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок