Росіяни почали використовувати оновлені "шахеди": у чому відмінність

Росіяни почали використовувати оновлені "шахеди": у чому відмінність

ЗМІ
Росіяни почали використовувати оновлені "шахеди": у чому відмінність
. Модифікована ударна частина дрону Shahed-131. Фото: Conflict Armament Research

Росія модифікувала іранські дрони "Shahed-131", переробивши їхню ударну частину для того, щоб завдавати максимальної шкоди енергетичній інфраструктурі України.

Як повідомляє CNN, таких висновків дійшли аналітики з Conflict Armament Research — групи, що займаються вивченням зброї, яка застосовується в ході різних військових конфліктів.

Зокрема, дослідники вивчили безпілотники "Shahed-131", які Росія застосовує під маркуванням "Герань-1", та виявили, що в них використовується бойова частина нового типу. Вона складається із 18 елементів, які при детонації боєзаряду формують ударне ядро. Експерти зауважують, що така бойова частина є більш ефективною, ніж осколково-фугасна або звичайна кумулятивна — ударні ядра розлітаються в різні боки на десятки метрів.

Дослідники також зазначили, що на новій бойовій частині закріплені додаткові елементи ураження у вигляді кубиків, які забезпечують осколкову дію. Відтак вони дійшли висновку, що бойова частина дрона "Shahed-131" була модифікована для ефективнішого ураження великих об'єктів енергетичної інфраструктури.

"Ніби вони подивилися на готову боєголовку і сказали: "Як ми можемо зробити її ще більш руйнівною?", — сказав Демієн Сплітерс, один з експертів, які досліджували боєголовку.

Сплітерс пояснив, що боєголовки, призначені проти бойових цілей, таких як танки або артилерійські гармати, можуть мати іншу конструкцію, з кумулятивним лобовим зарядом, який використовується для більш концентрованих цілей. Однак, боєголовка, досліджена CAR, має радіальний кумулятивний ефект, що може призвести до більшої площі ураження.

Раніше речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат повідомив, що російські військові почали застосовувати дрони для атак на інфраструктуру України у вечірні години.

Що відомо про ракетну атаку РФ 10 лютого

Уранці 10 лютого росіяни здійснили масовану атаку по території України. У Києві уламки ракети пошкодили авто та дах приватного будинку, у Хмельницькому виникли перебої з електроенергією після вибуху, у Запоріжжі зафіксували два прильоти, у Харкові восьмеро людей отримали поранення.

Війська РФ здійснили пуски крилатих ракет із стратегічних бомбардувальників Ту-95мс, підтверджують в Міноборони України. Під час атаки дві російські ракети перетнули кордон України і пролетіли над Молдовою та Румунією. Зазначимо, Румунія входить до НАТО.

Внаслідок масованої атаки РФ ракетами і дронами на об‘єкти енергетики 10 лютого є влучання в об‘єкти теплової та гідрогенерації, а також високовольтної інфраструктури в шістьох областях. Запроваджені аварійні відключення в багатьох регіонах. Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

Найскладніша ситуація у Запорізькій, Харківській та Хмельницькій областях, додав міністр.

За даними Генштабу ЗСУ, під час масованого обстрілу 10 лютого Росія випустила по території України 106 ракет, у тому числі 75 крилатих.

Читайте також

Повітряні Сили за ніч і ранок збили 61 крилату ракету і 5 дронів

Україна долає наслідки ракетної атаки РФ, США не заперечуватимуть проти передачі ЗСУ винищувачів. 353 день війни. Онлайн

На початок