Чи прогнозували потужні землетруси в Туреччині та Сирії? Пояснює сейсмолог

Чи прогнозували потужні землетруси в Туреччині та Сирії? Пояснює сейсмолог

Ексклюзивно
Чи прогнозували потужні землетруси в Туреччині та Сирії? Пояснює сейсмолог
. Рятувальні служби працюють на місці обвалу будівлі внаслідок землетрусу, Туреччина, провінція Діярбакирі, 6 лютого 2023 року, фото: AP

Спрогнозувати землетруси у часі неможливо, але в цьому нема потреби, адже потрібно знати те, як будуть коливатися ґрунти в основі будинків і споруд, для того, щоб не було резонансу і відповідно руйнувань.

Про це у коментарі Суспільному сказав сейсмолог Олександр Кендзера, коментуючи потужні землетруси, що сталися у Туреччині та Сирії сьогодні 6 лютого.

Він зазначив, що землетруси сьогодні відбулися саме в тому місці, де їх і очікували.

Згідно з картою сейсмічної небезпеки, в цьому місці вже були сильні землетруси, навіть сильніші ніж той, що відбувся 6 лютого.

"Сьогодні землетрус відбувся розподілено, спочатку був сильний удар з магнітудою від 6,7 до 7,2. А потім відбулася ще ціла серія землетрусів через кілька десятків хвилин з магнітудами від 4,8 до 5,6. Таких землетрусів було понад 10. При цьому вивільнилась дуже велика енергія, яка дійшовши до поверхні ґрунту на яких стояли будинки — привели до того що деякі з них зруйнувались", — додав експерт.

Читайте також: У Сирії внаслідок землетрусу загинула сестра прем'єр-міністра

Кендзера також пояснив, що землетрус був не глибоким, глибина землетрусів та їхніх афтешоків не перевищувала 19 метрів. Такі землетруси називають поверхневими, бо вони близько від поверхні. За його словами, поверхневі землетруси можуть на невеликих зонах спричинити дуже високі коливання.

"Сьогоднішній землетрус привів до смертей, травм, економіка тих провінцій Туреччини та Сирії відкинута на десятки років. Зруйновано за даними влади понад 1700 будівель", — підсумував сейсмолог.

Читайте також: Землетруси у Туреччині: Україна готова направити рятувальників — Кулеба

Водночас Кендзера зазначив, що, користуючись записами сейсмічних станцій, можна уявити якими будуть коливання грунту в майбутньому при майбутніх сильних землетрусах. Тоді можна побудувати споруди, які будуть сейсмостійкими, аби не гинули люди.

Що відомо про землетруси 6 лютого

Уранці 6 лютого у Туреччині та Сирії був потужний землетрус, магнітудою 7,7. Удень 6 лютого сталися ще два потужні землетруси. Поштовхи також відчули також в Іраку, Лівані та на Кіпрі, в Грузії та Румунії.

Наразі відомо про понад 1800 загиблих.

Україна готова направити до Туреччини рятувальників, щоб допомогти ліквідовувати наслідки стихійного лиха.

Землетрус є найбільшим за кількістю жертв за останні роки. У 2017-му на ірано-іракському кордоні відбувся землетрус з магнітудою 7.3. Поштовхи відчувалися в Іраку та Ірані, а також в ОАЕ, Туреччині і Ізраїлі. Спершу було повідомлено про 168 загиблих та 1500 постраждалих. Згодом про понад 540 загиблих.

Президент Туреччини Ердоган повідомив, що землетрус 6 лютого став найпотужнішим з 1939 року.

Читайте також: Потужний землетрус у Туреччині. Де ще відчувалися поштовхи
На початок