Експертки ООН підтримали намір МОК допустити атлетів з Росії та Білорусі до змагань у нейтральному статусі

Експертки ООН підтримали намір МОК допустити атлетів з Росії та Білорусі до змагань у нейтральному статусі

Експертки ООН підтримали намір МОК допустити атлетів з Росії та Білорусі до змагань у нейтральному статусі
. AP Photos

Організація Об'єднаних Націй (ООН) опублікувала на своєму офіційному сайті заяву з підтримкою ініціативи МОК щодо повернення атлетів з Росії та Білорусі до міжнародних змагань у нейтральному статусі. Цю підтримку висловили дві експертки Ради ООН з прав людини.

У заяві експерток ООН йдеться про те, що жодні атлети не можуть бути дискриміновані за їх національністю. Тому вони закликають МОК повернути спортсменів з Росії та Білорусі до змагань.

"Ми закликаємо МОК ухвалити рішення у цьому напрямку, забезпечити недискримінацію будь-якого спортсмена, зважаючи на його національність. Рекомендації МОК [у лютому 2022 року] підняли серйозні питання прямої дискримінації, адже атлетів не повинні дискримінувати на основі їх національності", - заявили експертки ООН.

Експертки Ради ООН з прав людини, які зробили заяву - це Александра Ксантакі (є спеціальною доповідачкою в області культурних прав з жовтня 2021 року) та К.П. Ашвіні (є спеціальною доповідачкою з питань сучасних форм расизму з листопада 2022 року).

Також у заяві ООН йдеться про те, що експертки розуміють підтримку українських атлетів. Але при цьому потрібно уникати дискримінації, дотримуватися прав людини, йдеться у заяві.

"Ми розуміємо намір підтримати українських атлетів та український олімпійський рух, який жахливо страждає через війну, як і всі українці. Але МОК та загалом олімпійський рух має дотримуватися Олімпійську хартію, а у більш широкому сенсу міжнародні норми щодо прав людини, які забороняють дискримінацію".

"Коли країни так кричуще ігнорують права людини, ми маємо ще більший обов'язок підтримувати наші спільні цінності", - зазначено у заяві.

На думку експерток ООН, вимога МОК щодо непідтримки війни Росії проти України може бути використана для "інтерпретацій" саме щодо росіян та білорусів. Тому, йдеться у заяві, вимога щодо заборони "національної, расової чи релігійної ненависті, яка є підбурюванням до дискримінації, ворожнечі чи насильства" має бути застосована до всіх.

У заяві ООН також йдеться про те, що дві експертки організації проводили дискусії з МОК щодо питання повернення росіян та білорусів до змагань. Ще у вересні 2022 року ці дві експертки спрямували лист до МОК з питаннями щодо рекомендацій про відсторонення атлетів. А 30 січня 2023 року МОК опублікував офіційну відповідь на цей лист, в якому заявив, що "нейтральний статус" добре себе зарекомендував. За два дні після цього - з'явилася заява ООН.

Читайте більше: "Концепція нейтрального статусу добре зарекомендувала себе". МОК опублікував заяву про ймовірне повернення росіян

Що відомо про ймовірне повернення Росії у спорт

На початок