У Кропивницькому презентували виставку про злочини СРСР та Росії

У Кропивницькому презентували виставку про злочини СРСР та Росії

У Кропивницькому презентували виставку про злочини СРСР та Росії
. Суспільне Кропивницький

У Кропивницькому презентували 13 історій людей, які постраждали від комуністичного режиму та сучасної Росії. Це історії про вбитих та полонених українців з XX та XXI століть. Автори показують паралель між злочинами Радянського Союзу та сучасної Росії. Готувати виставку почали навесні 2022, розповів Суспільному її співавтор та директор архіву Українського інституту національної пам’яті Ігор Кулик.

Фотодокументальну виставку презентували на восьми стендах. На них описали історії про науковців, вчителів, фермерів, майстрів.

Як розповів Ігор Кулик, первинний задум був дещо інакший: хотіли створити виставку, в якій би показали, що пошук інформації про своїх репресованих рідних – це насправді можливо і легко. "Ми зібрали багато звернень людей, які знайшли своїх репресованих рідних, хотіли цих людей та архівні документи показати. Після 24 лютого зрозуміли, що цю виставку треба осучаснити й провести паралелі, поставити знак дорівнює між комунізмом і рашизмом".

Розповів, що команда Архіву національної пам'яті вкладає в поняття "рашизм". "Рашизм – це коротке і містке поняття того тоталітарного режиму, який ми зараз бачимо в Росії. Він унікальний у своєму випадку, тому що він опирається на ті всі форми й методи, які були в Радянському Союзі, які використовували тодішнє КДБ, а нинішнє російське ФСБ. Якби ми зараз вийшли на вулиці Кропивницького і запитали, що люди думають про нацизм, то напевно усі сказали б, що це зло. Але якби ми поставили те саме запитання про комунізм, то, на жаль, я думаю, що частина людей відкрито сказала би, що насправді нічого погано не було, тому що "я там жив і все прекрасно". Тому мені здається, що непокаране зло зростає, і це якраз цей момент".

На виставці є історія про Любов Панченко — художницю та модельєрку. Її роботи в українському стилі в часи Радянського Союзу не дозволяли показувати. Торік, під час окупації Бучі, у двір жінки влучив снаряд. Після травми вона померла в лікарні. Любові Панченко було 84 роки.

Так геноцид проти українців триває понад 100 років. "Чому можливе продовження тих злочинів? Тому що ми маємо не засуджений комунізм, – вважає Кулик. – Це те зло, яке призвело до того, що злочини які вчиняв комуністичний режим починають зараз повторюватися. Ми бачимо, що ті форми й методи знищення українців не тільки у ХХ столітті використовувалися, а і є масові вбивства, катування у 2022-2023 роках".

виставка
Історія про Любов Панченко — художницю та модельєрку. Суспільне Кропивницький
виставка
Виставка "Комунізм=Рашиzм". Суспільне Кропивницький

Тракторист-механізатор Олег Гайдабура був вбитий у 2022 році, коли орав поле. Російський літак поцілив у трактор з другої спроби. Чоловік отримав опіки й не вижив.

виставка
Тракторист-механізатор Олег Гайдабура був вбитий в 2022 році. Суспільне Кропивницький

Жоден із героїв не є військовослужбовцем. Через їх біографії хотіли показати, що для росіян не важливо наскільки люди були активні в антирадянській чи антирашистській діяльності: "Для того, щоб ці люди стали жертвами одного і другого режиму було достатньо лише того, що вони були українцями, були готові працювати на українській землі, розмовляти рідною мовою, вирощувати власний хліб – і всього цього було достатньо".

Відвідувачка виставки Катерина Ліпко каже, деякі історії їй знайомі. "Було цікаво дізнатись трошки більше. Тому що в новинах не завжди розповідають так. Ця тема потужна зараз. Про яку потрібно чути як і підліткам, так і дорослим людям".

Показуватимуть виставку до 21 лютого в краєзнавчому музеї. Потому повезуть в Олександрію або Знам’янку.

Читайте також

Повідомляйте про події з життя вашого міста чи селища у Кіровоградській області https://u.to/HNf5HA
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок