"Емоції позитивні". Дмитро Котовський - про медальний виступ України на Кубку світу з лижної акробатики і суддівство

"Емоції позитивні". Дмитро Котовський - про медальний виступ України на Кубку світу з лижної акробатики і суддівство

Ексклюзивно
"Емоції позитивні". Дмитро Котовський - про медальний виступ України на Кубку світу з лижної акробатики і суддівство
. Дмитро Котовський. Фото: AP Photos

Ексклюзивний коментар українського лижного акробата для Суспільне Спорт.

Україна закінчила виступи на двох етапах Кубка світу з лижної акробатики, які пройшли в канадському Ле-Реле. Виступ вийшов медальним: чотири нагороди та ще одне потрапляння до суперфіналу.

Найуспішнішими етапи в Ле-Реле стали для 21-річного Дмитра Котовського. Перший день змагань український спортсмен закінчив з бронзовою нагородою, а вже на наступний став срібним призером, поступившись лише швейцарцеві Ное Роту.

Читайте також: Україна здобула дві нагороди на етапі Кубка світу з лижної акробатики: знову на подіумі Новосад та Котовський

Дві медалі на канадських етапах Кубка світу - перші в кар'єрі Дмитра Котовського в особистих стартах. До цього в його кар'єрі були медалі лише в командних змаганнях: у сезоні 2021/22 він двічі виграв "бронзу" на етапі Кубка світу в Руці.

Після закінчення етапу у Канаді Котовський дав ексклюзивний коментар для Суспільне Спорт, у якому поділився емоціями від дебютних медалей в особистих стартах Кубка світу з лижної акробатики.

Котовський відзначив, що відчуває позитивні емоції від виступів у Канаді у порівнянні зі стартовим етапом сезону Кубка світу, що відбувся у грудні 2022 року в Руці. У Фінляндії жодному з українців не вдалося потрапити до суперфіналу, тоді як сам 21-річний лижний акробат не зміг подолати навіть кваліфікацію, посівши 20-е місце.

  • Про результат на етапах у Канаді

"Я задоволений своїм виступом. В перший день відчуття були не такі приємні, бо вважав, що посів вище місце (був незадоволений оцінкою за стрибок у суперфіналі). А сьогодні я заслужено посів друге місце, тому задоволений.

Це два перших мої п’єдестали на Кубках світу, ще й один за одним вийшло виграти. Емоції тільки позитивні. Протилежні від тих, що були після першого етапу в Фінляндії. Тоді вся наша команда виступила не так добре, як хотілося б. А тут чотири медалі за два дні – це дуже приємно".

  • Про підтримку в Ле-Реле

"Це було неочікувано та дуже приємно. Така підтримка на Кубках світу в нас перший раз. Ми навіть не знали, що будуть наші вболівальники. В перший день одна компанія людей, а в другий - інша. Це підбадьорювало. Групка наших уболівальників кричала набагато гучніше, ніж більша кількість канадійців.

Стоїш на старті і чуєш, як вони кричать та вболівають. Це дуже приємно. Але в той же час було відчуття всередині, що їх підвести не хочеться. Але потім розумієш, що виступаєш для себе і гасиш це відчуття".

  • Про два дні змагань

"Думаю, що на другий день після "бронзи" було простіше виступати. Але й там, й там була відповідальність. В другий день я вже розумів, що можу, і є всі шанси боротися за п’єдестал".

  • Про привітання

"Близькі привітали, деякі знайомі, команда. Всі підтримують, хто знає та стежить за нашою командою. Олександр Абраменко радів за мене. Перед змаганнями він давав мені настанови. А після стартів був задоволений моїм виступом - це приємно. Відчувається, як підтримує вся команда".

  • Про арсенал стрибків

"Всі стрибки, які я зараз виконую, мені подобаються, бо гвинт-два гвинти-гвинт і гвинт-гвинт-два гвинти – це для мене найпростіші з когорти чотирьох гвинтів. А ті, що будуть складніші, тобто з п’ятьма гвинтами, вони мені подобаються. Я знаю, як їх виконувати на хорошу оцінку. Але щоб виконати їх якісно на змаганнях, мені потрібно трохи більше часу, аби бути впевненим у них. Загалом з усіма цими успіхами впевненість у собі зростає".

  • Про чемпіонат світу

"Повторити успіх 2021 рокуНа дебютному чемпіонаті світу в Казахстані Котовський пройшов до суперфіналу та посів шосте місце при виконанні якісних стрибків проблем не буде. Але для того, щоб зробити це, то треба ще більше потренуватися. А в момент, коли будеш стрибати, зібратися зі своїми думками і виконати його [стрибок] класно та правильно".

  • Про суддівство на змаганнях

"Відчувається, що судді значно зараз ріжуть бали за стрибки (у них з’явилась можливість дивитися стрибки у слоу-моушені). Мені навіть здається, та й всій нашій команді, що нам "зрізають" навіть сильніше ніж іншим. Тут тільки один вихід – стрибати краще за всіх інших, а для цього треба ще більше тренуватись".

Хто такий Дмитро Котовський

  • 21-річний український лижний акробат з Рівненщини.
  • У доробку Котовського чотири медалі Кубка світу з лижної акробатики: дві - у командних змаганнях (дві "бронзи" у Руці, 2021/22) та дві - в особистих ("срібло" та "бронза" в Ле-Реле, 2022/23).
  • Котовський - учасник зимових Олімпійських ігор-2022 (15-те підсумкове місце) та чемпіонату світу-2021 (шосте місце в особистих стартах).
  • Також Котовський виграв чотири медалі Кубка Європи з лижної акробатики. Дві з них - золоті: в Буковелі (сезон 2019/20) та Кьєзі-ін-Вальмаленко (2021/22).
На початок