Україна здобула перші медалі у сезоні Кубка світу з лижної акробатики, Дмитро Котовський виграв першу нагороду в кар'єрі

Україна здобула перші медалі у сезоні Кубка світу з лижної акробатики, Дмитро Котовський виграв першу нагороду в кар'єрі

Україна здобула перші медалі у сезоні Кубка світу з лижної акробатики, Дмитро Котовський виграв першу нагороду в кар'єрі
. AP

Усі результати українців.

Збірна України з лижної акробатики виступила на першому етапі Кубка світу в 2023 році, який пройшов у канадському Ле-Реле. Він закінчився двома медалями - "бронзами" Анастасії Новосад та Дмитра Котовського.

Канада прийматиме два поспіль етапи Кубка світу. Перший проходив у суботу, 21 січня, після чого на наступний день, 22 січня, Ле-Реле прийматиме вже третій етап Кубка світу.

На канадських етапах Україна намагалася реабілітуватися за результати на першому етапі в Руці. Тоді жодному з українських лижних акробатів не вдалося потрапити до "суперфіналів", а найкращим результатом стало восьме місце Анастасії Новосад.

В ексклюзивному інтерв'ю Суспільне Спорт головний тренер збірної України з лижної акробатики Енвер Аблаєв відзначав, що в Канаді команда має покращити результати у порівнянні з виступом у Руці. Хоча й виступала без свого лідера - Олександр Абраменко через ушкодження коліна змагання пропускав.

Читайте також: У якому стані збірна України з лижної акробатики перед першим етапом Кубка світу у 2023 році: інтерв'ю тренера

Українцям вдалося покращити свої результати у порівнянні з виступом у Руці та поборотися за медалі. До фіналу і у чоловічому, і у жіночому турнірах вийшли по три українці: у чоловіків вийшли Дмитро Котовський, Володимир Кушнір та Максим Кузнєцов, тоді як у жінок - Ольга Полюк, Анастасія Гасюк та Анастасія Новосад.

Фінал чоловічого та жіночого турнірів з лижної акробатики складався з двох частин: у першій українці намагалися відібратися до топ-6, щоб потрапити до "суперфіналу". На кожному з етапів вони мали по одній спробі.

Як виступили українки?

У жіночому турнірі до "суперфіналу" пройшли дві українки. Ольга Поляк виконала стрибок з оцінкою 82.53 бали і стала третьою, тоді як Анастасія Новосад з п'ятим результатом (79.69 бали) увійшла до топ-6. Зупинилася на цій стадії лише Анастасія Гасюк, яка за стрибок набрала 62.64 бали.

А за підсумками "суперфіналу" Україні вдалося здобути першу медаль! Анастасія Новосад виконала на 86.71 бали змогла втримати "бронзу" - лише канадійка Маріон Тено, яка стрибала пізніше, змогла її випередити і у підсумку стати переможницею етапу. Щодо Полюк, то вона зупинилася у кроці від медалі, фінішувавши четвертою.

Для Новосад це друга медаль у кар'єрі на рівні Кубка світу в одиночних змаганнях. У сезоні 2021/22 вона стала переможницею етапу у Руці.

  1. Маріон Тено (Канада) - 96.23 бали
  2. Ешлі Колдвелл (США) - 92.00
  3. Анастасія Новосад (Україна) - 86.71
  4. Ольга Полюк (Україна) - 71.34
  5. Емма Вайсс (Німеччина) - 55.10
  6. Кайла Кюн (США) - 52.49

...

  • 9. Анастасія Гасюк (Україна) - 62.64 - результат першого стрибка у фіналі

...

  • 17. Ангеліна Брикіна (Україна) - 47.45 - результат кваліфікації

Як виступили українці?

У чоловічому турнірі одразу три українці фінішували у топ-8. Однак до "суперфіналу" пройшов лише один - Дмитро Котовський виконав стрибок на оцінку 120.82 бали, поступившись американцеві Крістоферу Ліллісу - олімпійському чемпіонку Пекіна у змішаних змаганнях. Максим Кузнєцов та Володимир Кушнір посіли сьоме та восьме місця, набравши 105.70 та 103.80 бали відповідно.

У другій спробі Котовський зміг показати майже ідентичний результат. За свій стрибок він отримав оцінку 120.81 та займав проміжне третє місце перед заключним виступом американця Крістофера Лілліса - найкращого за підсумками першого етапу фіналу.

Лілліс виконав стрибок з чітким приземленням, однак за свою спробу отримав менше балів, ніж Котовський. Тож український стрибун став другим, хто здобув "бронзу" на етапі в Канаді.

Для Котовського це перший особистий подіум у кар'єрі на рівні Кубка світу з лижної акробатики. Перед цим він двічі вигравав "бронзи" у командних змаганнях на етапах у Руці в сезоні 2021/22.

  1. Квін Делінджер (США) - 122.62
  2. Ное Рот (Швейцарія) - 121.24
  3. Дмитро Котовський (Україна) - 120.81
  4. Крістофер Лілліс (США) - 118.55
  5. Льюїс Ірвінг (Канада) - 80.00
  6. Ніколя Жиго (Швейцарія) - 60.18

...

  • 7. Максим Кузнєцов (Україна) - 105.70 - результат першого стрибка у фіналі
  • 8. Володимир Кушнір (Україна) - 103.80

...

  • 19. Олександр Окіпнюк (Україна) - 71.04 - результат кваліфікації
На початок