Виявили кліща в мороз. Коли вони впадають в сплячку та як убезпечитись

Виявили кліща в мороз. Коли вони впадають в сплячку та як убезпечитись

Виявили кліща в мороз. Коли вони впадають в сплячку та як убезпечитись
. Суспільне Кропивницький

Власник бігля Річарда кропивничанин Андрій Костюченко виявив на псові кліща після вуличної прогулянки при мінусовій температурі. Він вважав, що кліщі взимку впадають в стан анабіозуСтан організму, за якого біологічні процеси в ньому припиняються або настільки сповільнені, що відсутні всі видимі прояви життя. Розповсюджений як спосіб пережиття складних умов серед деяких тварин, рослин і мікроорганізмів. і тому в холодний період року не можуть заподіяти шкоди тваринам. Начальник Кропивницької районної лікарні ветеринарної медицини Віталій Тєльний розповів Суспільному, обробляти тварин від паразитів потрібно протягом року, а не тільки у весняно-осінній період.

В родині Андрія Костюченка пес Річі з'явився влітку 2020 року. До його догляду підійшли з усією відповідальністю: правильне харчування, щеплення, обробка від паразитів, зокрема, від кліщів.

"Коли тепло, весна-літо, обробляли кожного місяця. Я розумів, що паразити чіпляються, гуляємо ми довго або в парках, або виїжджаємо за місто. А от взимку ми робили завжди паузу у зв'язку з тим, що немає їх. Холодно".

Чи кусають кліщі взимку. Ветлікар з Кропивницького
Андрій Костюченко з біглем Річардом на прогулянці. Суспільне Кропивницький

Віталій Тєльний розповів, виявляв у тварин кліщів у грудні, коли було п'ять градусів морозу та лежав сніг: "Був кліщ, який наївся. Коли кліщ харчується, він з трьох-п'яти міліметрів набуває розмірів один сантиметр. Може збільшуватися в 100 разів. І якщо має всередині якийсь збудник, він і заразить тварину".

Чи кусають кліщі взимку. Ветлікар з Кропивницького
Кліщі здатні піднятися травою на 30-50-ти сантиметрову висоту. Фото: Суспільне Кропивницький

Кліщі можуть жити в купі сміття або в траві, каже ветлікар: "Листя зігріває. Коли морози будуть не менше десяти днів мінус п'ять градусів, тоді кліщ заляже в сплячку. Якщо ж це день-два-три – а вони відчувають, як барометри, вони перечекають".

За словами Віталія Тєльного, кліщі здатні піднятися травою на 30-50-ти сантиметрову висоту. Так вони попадають на тварину, яка бігає по галявині. А ще паразита може занести в дім сама людина."Ми сідаємо на лавочку, збоку травичка і кліщ залазить на нас. Заходимо додому, він злазить і вражає тварину".

Ветлікар застерігає: неправильне видалення паразита може привести до серйозних наслідків, через те, що кліщ є переносником інфекційних хвороб.

"Раніше ми чули, що потрібно змазати олією, маслом, жиром і кліщ задихнеться і потім його можна спокійно витягнути. Цього не бажано робити тому, що кліщ в стадії агонії може вприснути слину або залишки, які залишилось в нього в кишківнику".

Чи кусають кліщі взимку. Ветлікар з Кропивницького
Обробляти тварин від паразитів потрібно протягом року. Суспільне Кропивницький

Якщо знайшли у свого домашнього улюбленця кліща, треба зробити аналіз крові тварини на виявлення небезпечного захворювання.

Лікар рекомендує проводити профілактичні обробки своїх собак та котів не тільки у весняно-осінній період, а й протягом року. Це можна зробити за допомогою таблетованих препаратів, крапель або спеціальних ошийників: "Це і буде запорукою здоров'я ваших домашніх улюбленців".

Читайте також

  • "Може, у когось серце тьохне". Евакуйованим з Донеччини тваринам шукають господарів
  • Продали марки – допомогли тваринам. Кропивницький притулок "Щасливий пес" отримав корм і матеріали для вольєрів від Укрпошти
  • На Кіровоградщині за рік від сказу щепили майже 200 тисяч домашніх тварин, імунізації диких не проводили
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок