Жителі окупованих Старобільська та Новопскова — без інтернету

Жителі окупованих Старобільська та Новопскова — без інтернету

Жителі окупованих Старобільська та Новопскова — без інтернету
. Сєвєродонецьк, Луганська область, 23 грудня 2022 року. Фото: AP

В тимчасово окупованих Старобільську та Новопскові повністю зник інтернет, зв’язатись з мешканцями цих населених пунктів відтепер можливо лише телефоном.

Про це Суспільному повідомили жителі Старобільского району, які в цей час проживають за кордоном і підтримують зв'язок із рідними в окупації.

Жителька захопленого росіянами Старобільска Юлія, яка протягом чотирьох місяців перебуває у Німеччині і спілкується з родичами, підтверджує і минули розповіді біженців з Луганщини, що телефоном на військові теми розмовляти ризиковано:

"Нова практика каральних органів у Старобільському районі — це закриття на кілька діб цілих населених пунктів на «фільтрацію». Слухають телефонні розмови, перевіряють у всіх тотально документи, приїздять на перевірку до тих, кого вважають «проукраїнськи налаштованими». Так у нас лише за останній місяць, кажуть, чоловік 10 опинилось на поліграфі у обласному центрі. І звідти поки ніхто не повертався. Всім закидають «діяльність в інтересах ЗСУ». А за це по місцевим «законам» можуть 15 років за ґратами дати".

Крім того, жінка каже, що через російських військових місцевим відмовляють у стаціонарному лікуванні: "Місцевих на стаціонарне лікування не кладуть, бо всі місця зайняті цими "визволителями". Самі медпрацівники, які залишаються там працювати, скаржаться, що всі комп’ютери із закладу позабирали, документацію знову доводиться вести вручну, заповнювати від руки картки. Елементарно – лабораторії для сучасних аналізів немає. Аналізи, які до вторгнення робили у Рубіжному, звісно що, теж недоступні. Також у місті великий дефіцит ліків. Сучасних препаратів майже немає, імпортних теж, великий дефіцит знеболювальних".

Аліна – жителька одного із сіл Старобільского району (перебуває за кордоном і, за можливості, спілкується із сусідами) також підтверджує, що наразі дізнається новини лише телефоном.

Днями знайомі розповіли про нещодавній "приліт" по Новопскову:

"Наше село поруч із Новопсковом. Кажуть, що і у ньому багато так званих «чмобіків», а ще більше їх у Новопскові. І хоча вони розташовуються далеко від фронту там постійно чути звуки важкого озброєння. Люди говорять, що окупанти у кар’єрі влаштували щось типу полігону, бачили як тягнули туди свої САУ (самохідні артилерійські установки — ред.). А 15 числа був приліт із важкого у Новопсков. Пропагандисти, ясна річ, одразу все звернули на українську сторону та Himers, а, коли зрозуміли, що на 90 кілометрів ці установки не стріляють написали, що то була "Вільха-М". Але місцеві добре бачили приліт з протилежного боку і що це був залп, а не одиночний постріл. На жаль, один із снарядів влучив до житлового будинку і загинуло двоє новопсковців. Крім цього було пошкоджено СТО та ще кілька хат".

Жителі окупованих Старобільська та Новопскова — без інтернету
Представник угруповання "ЛНР" демонструє фіксацію обстрілу Новопскова 15 січня 2023 року. Фото: Telegram/представництва угруповання "ЛНР" в "СЦКК"

За словами жінки, місцеві продовжують виїжджають із селища, бо розуміють, що "звільнення близько і воно не буде легким, адже окупантів там зібралось чимало".

Читайте також

Вилучення гривні та плітки про ЗСУ. Що жителі Луганщини в окупації вважають ознаками близького звільнення

"Окупанти більше бояться нашого контрнаступу": військові — про ситуацію на межі Харківщини та Луганщини

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок