Вилучення гривні та плітки про ЗСУ. Що жителі Луганщини в окупації вважають ознаками близького звільнення

Вилучення гривні та плітки про ЗСУ. Що жителі Луганщини в окупації вважають ознаками близького звільнення

Вилучення гривні та плітки про ЗСУ. Що жителі Луганщини в окупації вважають ознаками близького звільнення
. Міна окупантам від бійців 198-го батальйону тероборони. Фото: Facebook/198 батальйон ТрО

Окупаційна влада в захопленому навесні Сватовому Луганської області продовжує вилучення з готівкового обігу гривні, та місцеві не тільки досі використовують українську валюту разом із російськими рублями, а ще роблять запаси.

Житель Сватового Олександр тримає зв'язок із близькими, котрі залишаються у місті та навколишніх селах (через це в цілях безпеки імена співрозмовників було змінено — ред.) розповідає, що українською валютою в деяких торгівельних точках, зокрема на ринку продовжують розраховуватись. Незважаючи на розпорядження очільника псевдо республіки.

"Після Нового року почали ходити по всім торгівельним точкам, контролюючи як виконується "розпорядження" про вилучення написів у гривнях із цінників. Роблять це представники "податкової" разом із озброєними людьми. Тим, хто не виконує можуть виписати "штраф" або запросити на «індивідуальну бесіду» із перевіркою телефону та всієї переписки. Це смішно, бо інтернету в Сватовому з осені немає".

За словами чоловіка, попри заборону гривневих розрахунків деякі підприємці у магазинах приймають українську валюту — користуються курсом 1:1.

"Люди погоджуються на це, на жаль, не розуміючи, чи просто не знаючи яким є справжній курс. Просто хтось дістає старі запаси бо рублі швидко закінчуються, а хтось на цьому наживається. І ще, розповідають, що багато хто з містян навпаки запасається українською валютою, готуючись до звільнення міста", – розповів чоловік.

Ще одна новорічна тенденція: місцеві колаборанти та російські військові розповсюджують плітки про українських армійців. Про це Суспільному розповіла Юлія – жителька села, що неподалік Сватового, а нині мешканка Київщини.

"У нашому селі телефонний зв'язок з’являється рідко, частіше — ближче до ранку. Додому намагаюсь телефонувати щодня і ось буквально сьогодні рідні розповіли, що окупанти вже до чогось готуються бо почали розпускати плітки про начебто "звірства укропів" на Харківщині після звільнення сіл. Про начебто "розстріли цивільних" та закидання гранатами всіх погрібів у будинках. У ці плітки, кажуть мої рідні, в нашому селі дехто вірить, а більшість з тих, хто хоч щось дивиться окрім російських каналів – ні. Ще "орки", які розселились у селі, жахають іноземними найманцями: поляками, неграми, яких, кажуть, в українській армії зараз більше ніж українців. Ці плітки також штампують місцеві "колаби". Особливо коли з боку Кремінної щодня чути звуки інтенсивних боїв і у село теж інколи прилітає. Мабуть розуміють, що скоро доведеться пакувати речі і їхати до своєї Росії".

За даними очільника ОВА Сергія Гайдая на 13 січня, росіяни стягнули військових з усіх навколишніх сіл на напрямок між Сватовим та Кремінною, щоб втримати оборону, та українські військові продовжують просуватись на Луганщині.

Російські окупанти зібрали майже 30 тисяч своїх військових на Луганському напрямку. Вони регулярно обстрілюють деокуповані населені пункти в регіоні, розповів голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Читайте також

Ховались від обстрілів у підвалі два місяці. Історія переселенців

Які злочини розслідують поліцейські у деокупованих селах Луганщини

"Окупанти більше бояться нашого контрнаступу": військові — про ситуацію на межі Харківщини та Луганщини

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок