Чип і вакцинація: зоозахисниця пояснила, як вивезти собаку за кордон

Чип і вакцинація: зоозахисниця пояснила, як вивезти собаку за кордон

Ексклюзивно
Чип і вакцинація: зоозахисниця пояснила, як вивезти собаку за кордон
. Фото: FourPawsUkraine

Для того, щоб вивезти тварину з України за кордон, необхідно вакцинувати її від низки захворювань, чипувати, а також підготувати деякі інші документи.

Про це в ефірі телемарафону на Суспільному повідомила зоозахисниця Анна Баришнікова.

"Чип і вакцинація (для перевезення тварин за кордон — ред.) повинні бути обов’язково. Без вакцинації ми можемо до країн ЄС занести ті захворювання, які є, на жаль, у нас в Україні. Але у Європі їх немає — і це дуже круто", — розповіла вона.

Окрім того, знадобляться паспорт тварини та довідка про титри антитіл до збудників захворювань, проти яких проводилась вакцинація.

"Є ще євросертифікат. Він отримується або на кордоні — тобто, коли людина знаходиться в Україні, вона йде до клініки зі своєю твариною, там бере форму 1-ВЕТ і надалі з нею їде на кордон, там працює ветеринарний лікар. І там може цю довідку обміняти на євросертифікат. Це не складно, але це необхідно. Тому що дуже велика кількість тварин була вивезена до Європи, вони просто не можуть справлятися з цією купою тварин", — підкреслила зоозахисниця.

За її словами, прикордонники мають бути впевнені, що тварина їде у притулок або у сім’ю, або ж вона виїжджає зі своїми господарями.

"Ми займалися евакуацією саме покинутих тварин, і у нас були спрощені правила. Але зараз, коли ми веземо покинутих тварин — 3 лютого у нас буде наступний виїзд, веземо 4 собак та 1 півня — ми робимо абсолютно весь пакет документів. Це робиться один раз на все життя, тому це не такий великий вклад, просто треба почекати", — розповіла Анна Баришнікова.

Експертка зазначила, що зазвичай оформлення всіх зазначених документів потребує одного-двох місяців, Оскільки лабораторії зараз також працюють в умовах відключення світла.

"Це затримує усі процеси, і у сукупності дає такий результат. Дуже швидко не вийде, але, якщо почекати, спокійно можна перетинати кордон", — пояснила зоозахисниця.

При цьому наявність у тварини травми чи неінфекційної хвороби може спростити перетин кордону.

"Якщо це тварина, яка їде у стані хвороби — складний перелом, або потрібна активна реанімація, реабілітація, то на кордоні (приміром, на польському, як я знаю) можуть пропустити. Але на кордоні має бути ветлікар. Нас пропускали з такими тваринами", — підсумувала Анна Баришнікова.

Читайте також

Польща передасть Leopard, РФ розселила українців до 57 регіонів, 323 день війни. Онлайн

На початок