У Кремлі заявили про "припинення вогню" на Різдво, обстріл Берислава. 316 день війни. Онлайн

У Кремлі заявили про "припинення вогню" на Різдво, обстріл Берислава. 316 день війни. Онлайн

У Кремлі заявили про "припинення вогню" на Різдво, обстріл Берислава. 316 день війни. Онлайн
. 73-річний Анатолій Кагарлицький стоїть у своєму будинку, який було пошкоджено після російської атаки по Києву 31 грудня. Кагарлицький був поранений, а його невістка Ірина загинула. Фото: AP

5 січня — 316 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Путін доручив міністру оборони Шойгу ввести з 12:00 6 січня до 24:00 7 січня "режим припинення вогню" по всій лінії зіткнення. В ОП назвали це "цинічною пасткою та елементом пропаганди".
  • Російські військові обстріляли Берислав на Херсонщині. Загинула родина — чоловік, дружина і їхній 12-літній син. Снаряд влучив у будинок. Також російська армія зранку 5 січня обстріляла Чорнобаївку та Комишани на Херсонщині: чотири людини отримали поранення. Після цього окупанти атакували центральну частину Херсона — влучили у будинок, де від отриманих травм загинув 18-річний хлопець.
  • Правоохоронці ідентифікували військових РФ, які розстріляли 10 цивільних автомобілів на Київщині.
  • Очільник Головного управління розвідки Кирило Буданов розповів, що Україна на весну планує великий наступ, а найзапекліші бої очікуються у березні.
  • Франція передасть Україні броньовані машини AMX-10RC та Bastion. Президенти Зеленський та Макрон також погодили подальшу співпрацю для посилення української ППО та оборонних спроможностей.
  • На Бахмутському напрямку прикордонники разом з ЗСУ пішли у контратаку одразу після відбиття штурму окупантів. В результаті Сили оборони України просунулись вперед та закріплюються но новому рубежі.

Байден прокоментував заяву Кремля про "перемирʼя"

"Цікаво, що він (Путін — ред.) був готовий бомбити госпіталі, дитячі садки та церкви під час Нового року та 25 грудня", — зазначив президент США Байден під час брифінгу, відповідаючи на питання щодо того, як він сприймає заяву Росії про 36-годинне перемирʼя на Різдво.

"Я думаю, що він (Путін — ред.) намагається знайти кисень", — додав Байден.

Суспільне завершує текстовий онлайн 5 січня. Хроніку 317 дня війни — читайте тут.

Росія використовує "перемирʼя" для прикриття подальшого наступу — Зеленський

12 грудня Україна запропонувала Росії почати виконувати "формулу миру" та вивести окупаційні війська на Різдво, повідомив президент Зеленський у вечірньому зверненні.

"Зараз Росія хоче використати Різдво як прикриття, щоб хоча би ненадовго зупинити наступ наших хлопців на Донбасі і підігнати ближче до наших позицій техніку, боєприпаси та мобілізованих. Всі в світі знають, як Кремль використовує перепочинок на війні, щоб продовжити війну з новою силою", — сказав він.

Зеленський наголосив, що війна закінчиться тоді, коли російські війська залишать територію України, або тоді, "коли ми їх виженемо".

Генсек ООН привітав пропозицію про припинення вогню в Україні на Різдво

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш привітав пропозицію Росії про запровадження режиму припинення вогню у різдвяні свята за юліанським календарем по всій лінії фронту в Україні, повідомив представник очільника ООН Стефан Дюжаррік.

"Різдво є священним періодом як для росіян, так і для українців. Можливість того, що цьому священному часу буде виражена повага припиненням усіх бойових дій, завжди вітається генеральним секретарем", — заявив Дюжаррик.

Раніше 5 січня президент РФ Путін доручив російському міністру оборони Сергію Шойгу запровадити "режим припинення вогню" протягом 36 годин. В ОП заяву Кремля назвали "виключно пропагандистським жестом".

Шольц і Байден домовились передати Україні БМП Bradley та Marder

США мають намір постачати Україні БМП Bradley, а Німеччина — БМП Marder. Про це повідомляє Білий дім, за підсумками телефонної розмови Байдена та Шольца.

"США мають намір поставити Україні БМП «Бредлі», а Німеччина — БМП «Мардер». Обидві країни планують тренувати українські війська на відповідних системах", — ідеться у повідомленні.

В умовах ракетних і безпілотних атак по критично важливій інфраструктурі України президент Байден і канцлер Шольц підтвердили свій намір продовжувати надавати підтримку для реагування на нагальні потреби України в можливостях протиповітряної оборони. Наприкінці грудня США оголосили, що передадуть Україні батарею зенітно-ракетних комплексів Patriot.

"Німеччина приєднується до Сполучених Штатів у наданні ще однієї батареї зенітних ракет Patriot", — повідомили з уряду ФРН.

Президент Байден і канцлер Шольц висловили свою вдячність за військову підтримку, яку надають Україні інші союзники та партнери, відзначили триваючі координаційні зусилля Контактної групи з питань оборони України та привітали додаткові поставки систем протиповітряної оборони та бойових машин.

Лідери підтвердили свою підтримку незалежності, територіальної цілісності та суверенітету України. Вони підтвердили непохитну солідарність з Україною та українським народом у боротьбі з російською агресією.

Спроможність росіян повторно наступати на Київ та загроза з Білорусі — генерал Павлюк

Генерал Олександр Павлюк в інтерв’ю Суспільному розповів про те, як Київ готується до ймовірного наступу на столицю. За словами Павлюка, наразі в Росії бракує сил і засобів для того, аби знову спробувати наблизитись до Києва. Втім якими б не були плани росіян, українські військові готові дати відсіч, каже генерал-лейтенант Олександр Павлюк. Як змінився підхід до оборони Києва, порівняно з початком повномасштабного вторгнення — про це в інтерв’ю Олександра Павлюка Суспільному.

З Польщі до Одеської області найдійшли генератори

З Польщі до Одеської області надійшла гуманітарна допомога, серед якої генератори, обігрівачі, консерви та садова плівка. Її частину розподілили серед громад області, повідомляє Суспільне Одеса.

Зеленський говорив з премʼєром Хорватії

"Провів змістовну розмову з Прем’єр-міністром Хорватії Андреєм Пленковичем. Привітав Хорватію зі вступом до зони євро та Шенгену. Домовилися про конкретні рішення на посилення оборони України, а також про проведення міжнародної конференції з розмінування. Визначилися щодо ролі Хорватії у формулі миру", — зазначив президент Зеленський.

Резніков пояснив, чому партнери так повільно надають зброю Україні

Вся військова допомога, яку зараз отримує Україна від країн-партнерів — це результат тривалих дискусій та зважених рішень. Про це міністр оборони Олексій Резніков сказав інтерв'ю каналу СТБ.

Він зазначив, що для кожної країни надання допомоги нашій державі прямо пов’язано із внутрішніми дискусіями. Треба переконувати, що це необхідно, щоб захиститися від ще більшої загрози.

"Виділення коштів нам зі своїх бюджетів з точки зору місцевої політики — послаблення їх обороноздатності. І кожний раз політики, які за нас, повинні переконувати суспільство, і політиків, які не зовсім за нас, що це потрібно зробити в їх інтересах. Чим скоріше Україна переможе росіян на полі бою, тим менше ризиків, що росіяни підуть з війною на ці країни. Сьогодні ми виконуємо місію НАТО — без втрати їхньої крові, але втратою нашої крові. І ця дискусія іде в кожній країні", — розповів Резніков.

Міністр додав, що ще одна складова — вирішення логістичних питань і технічного забезпечення, що теж займає час.

"Вони дуже прагматичні і практичні. Давати те, чому ми не можемо забезпечити ремонт або обслуговування не має сенсу. Тому вони кожен раз приймають рішення збалансовано. Все, що ми сьогодні отримуємо, ми отримуємо після зваженого підходу, системи логістики, технічного забезпечення ну і політичного рішення", — підкреслив він.

Данілов прокоментував заяву РФ про "перемирʼя"

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов назвав заклик Росії припинити вогонь та встановити перемир'я на Різдво "брехнею та ліцемірством".

"Яке відношення до християнського свята Різдва має зграя дрібних кремлівських чортів-іблісів? Хто повірить мерзоті, яка вбиває дітей, обстрілює пологові будинки, катує полонених? Режим припинення вогню? Брехня та лицемірство. Ми вас гризти будемо в співучій тиші української ночі", — зазначив Данілов у твіттер.

Президент РФ Путін нібито доручив ввести з 12.00 6 січня до 24.00 7 січня "режим припинення вогню" по всій лінії бойового зіткнення сторін в Україні.

Байден прокоментував заяву Кремля про "перемирʼя"

"Цікаво, що він (Путін — ред.) був готовий бомбити госпіталі, дитячі садки та церкви під час Нового року та 25 грудня", — зазначив президент США Байден під час брифінгу, відповідаючи на питання щодо того, як він сприймає заяву Росії про 36-годинне перемирʼя на Різдво.

"Я думаю, що він (Путін — ред.) намагається знайти кисень", — додав Байден.

Зеленський провів перемовини із премʼєром Іспанії

"Провів телефонну розмову з Прем’єр-міністром Іспанії Педро Санчесом. Розповів про виклики на фронті. Передав оборонні потреби України. Продовжую консолідувати підтримку партнерів перед наступною зустріччю «Рамштайну»", — повідомив президент України.

У Білорусі проведуть спільні з РФ льотно-тактичні навчання

Міноборони Білорусі анонсувало спільні льотно-тактичні навчання білоруських і російських військових. Зазначається, що спільна підготовка білоруської та російської складових регіонального угруповання військ (сил) має комплексний характер і охоплює не тільки бойовий компонент, а й усі системи забезпечення.

"З метою підвищення рівня бойової підготовки авіаційних підрозділів збройних сил Білорусі та РФ, що входять до складу авіаційного компонента РГВ(С), планується проведення спільного льотно-тактичного навчання. Від російської сторони у цьому заході візьме участь військове формування повітряно-космічних сил", — йдеться у повідомленні.

У Міноборони також заявили, що триває нарощування регіонального угруповання військ Білорусі і Росії. В країну продовжує прибувати особовий склад, озброєння, військова і спеціальна техніка збройних сил РФ. З підрозділами, що прибувають, на полігонах Білорусі сплановано подальше проведення заходів бойового злагодження.

Росіяни намагаються вийти на рубежі Донецької області — зведення Генштабу ЗСУ

Основні зусилля російські окупанти зосереджують на спробах повного захоплення Донецької області в межах адміністративного кордону.

Про це повідомили в Генштабу ЗСУ.

"Ведуть наступальні дії на Бахмутському та Лиманському напрямках", — зазначили в Генштабі.

У Міноборони Росії заявили, що виконають наказ Путіна про перемирʼя

Міноборони РФ повідомило, що "згідно з дорученням президента у військах віддані вказівки ввести на 36 годин з 12.00 6 січня до 24.00 7 січня режим припинення вогню по всій лінії бойового сприйняття сторони України".

В ОП заяву Кремля про "перемирʼя" назвали "виключно пропагандистським жестом"

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Росія має залишити окуповані території і таким чином почнеться "тимчасове перемирʼя". Про це повідомили Суспільному в ОП.

"Безперечно, це виключно пропагандистський жест. І нічого більше. Росія всіляко намагається хоча б на якийсь час знизити інтенсивність боїв та інтенсивність ударів по своїх логістичних центрах для того, щоб отримати час на проведення додаткової мобілізації, будівництво масштабних укріплень на захоплених територіях та перегрупування армії. Це не вдалося зробити тими чи іншими військовими способами. Тому в хід пішли стандартні інформаційні хитрощі. Крім того, Росія хоче показати нібито "гуманістичні підходи у війні" і спробувати переконати європейців, щоб вони почали тиснути на нас. Завдання одне: «негайний стіл переговорів, прийняття російського ультиматуму, нова лінія розділення». Ось цинічний зміст вказівки Путіна про «тимчасове припинення вогню». Банальний прийом. У цьому немає найменшого бажання припинити війну. Тим більше нагадаю, що тільки Росія атакує ракетами/дронами цивільні об'єкти, включно з місцями релігійних обрядів, і робить це саме у святкові різдвяні дні. Тому ще раз: не потрібно реагувати на свідомо маніпулятивні ініціативи керівництва РФ", — зазначив він.

Путін доручив своїм військам припинити вогонь на "різдвяне перемир'я"

Президент РФ Путін доручив міністру оборони Шойгу ввести з 12:00 6 січня до 24:00 7 січня "режим припинення вогню" по всій лінії зіткнення, повідомляє Міноборони Росії.

Росія відправила до берегів НАТО фрегат з ракетами "Циркон"

Із Росії до узбережжя країн Північноатлантичного альянсу вирушив фрегат "Адмірал Горшков", який є носієм гіперзвукових протикорабельних ракет "Циркон".

Про це 5 січня на своєму Telegram-каналі заявив заступник Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв.

"Головний подарунок на Новий рік з боєкомплектом ракет "Циркон" вирушив учора (4 грудня — ред.) до берегів країн НАТО. 1000 кілометрів дальності їх застосування з гіперзвуком у 9 Махів та можливістю використовувати будь-який заряд з гарантією долають будь-яку ПРО. Нехай стоїть десь за 100 миль від берега, ближче до річки Потомак. Так що радійте", — написав він.

Медведєв заявив, що ракета "приведе до тями будь-кого, хто становитиме пряму загрозу Росії" та її союзникам.

"Вам і вашим посіпакам, які вбивають наших людей, ніколи не буде прощення. Розмовлятимемо з вами мовою сили, раз по-іншому не розумієте. І випускатимемо ще більше сучасної зброї", — пообіцяв чиновник.

Як зазначають Військово-морські сили Збройних сил України, РФ відрядила у плавання фрегат "Адмірал Горшков". У ВМС переконані, що у такий спосіб Росія намагається відвернути увагу від невдач у війні з Україною.

"У зв’язку із постійними невдачами у війні з Україною, Російська Федерація продовжує зміщувати фокус уваги від невдач проведення так званої "спеціальної військової операції". Здобутки Чорноморського флоту відсутні, тому на державний рівень було винесено заходи щодо виходу в дальній похід, подалі від акваторії Чорного моря, фрегата пр. 22350 "Адмирал флота Советского Союза Горшков" озброєного ракетами "Циркон", —

У ВМС ЗСУ, зауважили, що церемонію відправки судна особисто очолив президент Росії Володимир Путін.

"Планується, що фрегат виконуватиме завдання бойової служби в акваторіях Середземного моря, Атлантичного та Індійського океанів. В ході бойової служби заплановано навчальне застосування гіперзвукових ракет "Циркон", — зазначається в дописі.

"Циркон" — російська гіперзвукова протикорабельна крилата ракета. За заявою російської сторони, вона здатна розвивати швидкість понад 8 Махів (майже 10 тисяч кілометрів на годину) та уникати будь-яких наявних систем протиповітряної та протиракетної оборони. Окрім кораблів, ракета здатна уражати й наземні цілі.

У Міненерго розповіли про втрати вітрової та сонячної генерації внаслідок російських атак

Через російські обстріли Україна втратила близько 90% вітрової генерації і до 40% сонячної: більше навантаження внаслідок цього буде нести теплова генерація. Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко під час наради з розгляду проблемних питань діяльності державних вугледобувних підприємств.

Міністр зазначив, що навантаження на теплову генерацію буде зберігатися протягом усього року, хоча головним завданням наразі є проходження осінньо-зимового періоду.

"Цей і наступний опалювальні сезони ми будемо жити за рахунок власного видобутку. І це факт, який треба прийняти і виходячи з нього розраховувати подальші плани", — підсумував Галущенко.

Танковий тягач та антидронові системи: Німеччина передала Україні новий пакет військової допомоги

Німеччина направила Україні черговий пакет військової допомоги, який включає ракетні системи, транспорт різного типу, системи для боротьби з безпілотниками та генератори.

Про це повідомляється на сайті федерального уряду Німеччини.

Зокрема, ФРН передала:

  • 20 ракетних систем калібру 70 мм на пікапах;
  • 2 броньованих евакуаційних машини;
  • 1 тягач-транспортер для танків М1070 Oshkosh;
  • 7 гусеничних дистанційно керованих машин піхоти для виконання завдань підтримки;
  • 63 пікапи;
  • 21 генератор;
  • 17 вантажівок 8х8;
  • 32 мобільні системи опалення;
  • 8 розвідувальних безпілотників;
  • 1 машина швидкої допомоги
  • 7 машин для охорони кордону;
  • 12 великотоннажних причепів;
  • 27 систем для боротьби з дронами;
  • 30 систем виявлення дронів;
  • 36 400 вовняних ковдр.

Окрім того, Німеччина планує передати Україні 92 розвідувальних безпілотників, зазначається на сайті уряду ФРН.

Росія продає зі знижками нафту в Індію та Китай — Reuters

Росія постачає більше сирої нафти, видобутої в арктичному регіоні, до Китаю та Індії, причому з більшими знижками, після того, як Європейський Союз, країни G7 та Австралія ввели в грудні стелю цін на російську нафту на додаток до ембарго ЄС на російську нафту. Про це повідомляє Reuters.

Агентство зазначає, що Арктичні сорти Arco, Arco/Novy Port та "Варандей" зазвичай не прямували на схід, але тепер знаходять собі покупців у більш віддалених районах. Продавці віддають російську нафту з великими знижками, оскільки вони покривають вищі витрати на доставку.

"Вся ця арктична нафта зазвичай йде в ЄС, але тепер вона має йти кудись ще", — сказав сінгапурський трейдер.

Експорт арктичної сирої нафти в Індію неухильно зростає з травня: за даними Refinitiv, у листопаді було відвантажено рекордну кількість — 6,67 млн барелів, а в грудні — 4,1 млн барелів. Більшість поставок склали сорти Arco, Arco/Novy Port, видобуті на родовищах "Газпром нафти".

Нафта Arco є високосірчистою нафтою з Прирозломного родовища, тоді як якісніша нафта марки Novy Port з Новопокровського родовища має средньосірчисту і легку нафту.

За даними Refinitiv та джерел агентства, минулого тижня Індія імпортувала першу партію нафти сорту "Варандей", яку було завантажено в Мурманському порту наприкінці листопада.

Вантажний танкер Bear Alcor місткістю 900 тисяч барелів, який прямував через Європу, Середземне море та Суецький канал, розвантажили в порту Кочин у Кералі 27 грудня для нафтопереробної компанії Bharat Petroleum Corp Ltd. Два інші вантажі за 600 тисяч барелів, завантажені в листопаді, були вивантажені в Роттердамі в Нідерландах. Невідомо, які компанії купили ці вантажі.

За словами одного з джерел на індійському нафтопереробному заводі, у Росії є досить великі обсяги й інших марок, які пропонуються індійським покупцям.

Джерело зазначило, що валовий прибуток від сортів, що переробляються, таких як Arco і Novy Port, що закуповуються на умовах поставки, більш ніж на 10 доларів за барель вищий у порівнянні з американськими сортами нафти аналогічної якості, такими як Mars і West Texas Intermediate.

Інший трейдер сказав, що сира нафта Arco пропонувалася китайським покупцям за ціною на 9 доларів за барель нижче за ICE Brent на умовах доставки з корабля, але було неясно, за якою ціною були укладені угоди.

Росіяни посилають ДРГ на острови поблизу Херсона, перевіряють Сили оборони на міцність — Єрін

Російська армія пробує перевірити на міцність Сили оборони і запускає в акваторію Дніпра, на острови поблизу Херсона диверсійно-розвідувальні групи. Про це в етері загальнонаціонального марафону заявив начальник об'єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Євген Єрін.

"Такі спроби противника присікаються, ми знищуємо ворога або вживаємо заходи, щоб ДРГ відмовилися від подальших дій і покинули територію", — говорить Єрін.

Керівник пресцентру каже, військові РФ знову час від часу пробують рухатись акваторією Дніпра. Натомість українські військові спостерігають за ними — і за допомогою технічних засобів, і на спостережних постах. Поки що, додає Єрін, жодна спроба противника не вдалась.

"На Херсонському напрямку росіяни постійно передислокуються. Окремі підрозділи відходять, наприклад, в резерв, інші виходять на першу лінію оборони. Разом з тим вони продовжують укріплювати свої позиції. Тому основна їх діяльність — підготовка до оборони", — розповів Євген Єрін.

На вокзалі у Києві відкриють фотовиставку про вторгнення РФ, яку показували у ЄС

На залізничному вокзалі столиці відкриють фотовиставку "Київ – незламне серце Європи", яку вже побачили у Празі, Любліні, Гіссені, Мехіко та Берліні. Про це повідомив директор Департаменту суспільних комунікацій КМДА Роман Лелюк.

Експозиція нараховує 30 світлин українських фотографів, де зображено життя мешканців Києва та приміських містечок в умовах російської агресії.

"Ми хотіли не просто показати світові, які мужні та відважні українці, а й те, що ми сьогодні боремося за свободу цивілізованого світу, за майбутнє всієї європейської спільноти. Тепер виставку зможуть побачити і жителі та гості столиці", – розповів Лелюк.

Також він зазначив, що на кожній фотографії поруч із руйнуваннями, які приніс із собою агресор, зображено людяність, життєствердність, чуйність, доброту та хоробрість наших людей.

Виставка запрацює наступного тижня. Протягом місяця її можна буде побачити на платформі біля конкурсу, який з’єднує Центральний та Південний вокзали Києва.

На Київщині відновили понад 5 600 об’єктів інфраструктури — ОВА

На Київщині відразу після звільнення окупованих від російських військ територій почали відновлювати пошкоджені об'єкти інфраструктури. Наразі в області повністю відновили 5 630 об'єктів, ще 3 473 — частково. Про це повідомив очільник Київської ОВА Олексій Кулеба.

Зокрема, відновили Ліцей №1 у Гостомелі, житловий комплекс і дитсадок "Бджілка" в Ірпені та Бородянський аграрний ліцей.

"На цих локаціях відновлені фасад та покрівля, встановлені нові вікна, відремонтовані системи опалення. Роботи тривають", — сказав очільник ОВА.

Раніше Олексій Кулеба повідомляв, що серед відновлених повністю: 4 632 — багатоповерхових та приватних будинків, 153 — закладів освіти, 78 — об’єктів закладів охорони здоров’я, 41 — адміністративних будівель і Центрів надання адміністративних послуг.

Через війну в Україні пошкоджено 1189 об’єктів культурної інфраструктури — Мінкульт

Унаслідок російської агресії проти України дістали пошкодження або були знищені 1189 об’єктів культурної інфраструктури. Про це заявила пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

"МКІП продовжує фіксувати пошкодження об’єктів культурної інфраструктури в Україні внаслідок російської агресії. Так, станом на 25 грудня 2022-го року, збитків зазнали 1189 об’єктів культурної інфраструктури. З них майже третина – 446 об’єктів повністю зруйновані", — йдеться у повідомленні.

За даними міністерства, найбільших втрат і збитків культурна інфраструктура зазнала в Донецькій, Київській, Харківській, Луганській, Миколаївській, Запорізькій, Сумській та Херсонській областях. При цьому серед об’єктів інфраструктури, які зазнали збитків та руйнувань, найбільшою групою є клубні заклади — 47% від загальної кількості таких об’єктів.

Зокрема, через війну постраждали 563 клубних заклади (зруйновано — 222, пошкоджено – 341), 453 бібліотеки (зруйновано — 155; пошкоджено — 298), 63 музеї та галереї (зруйновано — 22; пошкоджено — 41), 18 театрів та філармоній (зруйновано — 9; пошкоджено — 9) та 93 заклади мистецької освіти (зруйновано – 38 од.; пошкоджено – 54).

"Наразі майже вся територія Луганської та значні частини територій Херсонської, Запорізької та Донецької областей досі перебувають у тимчасовій окупації. Через це неможливо порахувати точну кількість об’єктів культурної інфраструктури, що постраждали в ході бойових дій та окупації", — підкреслили в МКІП.

У Білорусі затримали священника, який молився за українських військових — правозахисники

Спецпідрозділ МВС Білорусі затримав священника Діонісія Коростальова через молитву за захисників України. Про це повідомив правозахисний центр "Вясна".

За словами правозахисників, службовці головного управління боротьби з організованою злочинністю і корупцією затримали священника мінського храму Ікони Божої Матері "Всіх скорботних Радість", який молився за воїнів і захисників України.

Силовики стверджують, що священник "має націоналістичні татуювання, поширює символіку БЧБ (біло-червоно-біле — національні кольори Білорусі, — ред.) та пов'язані з нею ідеї, а також грає в комп'ютерні ігри під дивним ніком" ("PICAPS MachoBY").

Під Бахмутом загинув автор книги спогадів про Іловайськ Олександр Кузенков

4 січня на Facebook-сторінці Київського університету імені Бориса Грінченка з'явилось повідомлення, що ще 20 грудня бою з російськими окупантами на Бахмутському напрямку загинув автор книги спогадів про Іловайськ Олександр Кузенков.

"Олександр Кузенков залишиться в нашій пам’яті як Людина щира та відкрита, творча, чуйна, з незламним характером, силою волі, мужністю, невичерпною енергією та активною громадянською позицією", – йдеться у повідомленні

Олександр – випускник факультету журналістики цього університету. Його творчий псевдонім – Позивний "Хорт". У 2017 році у видавництві "Орієнтир" вийшли друком його спогади "Останні посмішки Іловайська".

"Відтепер вони звались "добровольцями". Саме такими добровольцями були головні герої оповідання "Останні посмішки Іловайська". Молоді хлопці, на таких жартівливо говорять "безвусі", які за покликом обов’язку пішли на війну", — написали в анотації у видавництві "Орієнтир".

"Справжній герой, який мужньо боронив нашу країну, був сильним і таким сміливим", – згадує однокурсниця Дар'я Пічкур.

Амбіції не змінилися: Столтенберг застерігає від недооцінки Росії

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликає підтримувати Україну зброєю, оскільки немає жодних ознак того, що Росія змінила свої амбіції в Україні. Про це він сказав під час бізнес-конференції в Норвегії.

Він наголосив, що, якщо Путін переможе в Україні, це буде трагедія для українців, але це також небезпечно і для Європи і для світу.

"Повідомлення йому та іншим авторитарним лідерам полягатиме в тому, що якщо вони застосують військову силу, то отримають те, що хочуть. Це зробить нас більш уразливими", — сказав генсек НАТО.

За словами Столтенберга, неможливо сказати, коли і як закінчиться війна в Україні, але більшість війн закінчуються за столом переговорів, і швидше за все ця війна також закінчиться перемовинами.

"Те, чого українці зможуть досягти за столом, залежить від їхньої сили на полі бою.Реальність полягає в тому, що якщо ми хочемо мирного вирішення шляхом переговорів, де Україна може залишатися незалежною демократичною державою в Європі, ми маємо підтримати Україну зараз! Зброя насправді – шлях до миру", — сказав він.

Генсек НАТО вважає, що небезпечно недооцінювати амбіції Росії.

"Вони продемонстрували велику готовність йти на великий ризик і терпіти великі людські втрати. У нас немає жодних ознак того, що президент Путін змінив свої плани і цілі в Україні. Тому небезпечно недооцінювати Росію", – заявив Столтенберг.

Генсек НАТО наголосив, що незалежно від того, коли і як закінчиться війна в Україні, безпекова ситуація в Європі змінилася назавжди.

"Режим у Москві хоче іншої Європи. Вона хоче контролювати сусідні країни, а демократію та свободу бачить як загрозу. Це ставить Росію в положення постійного конфлікту із Заходом. Тому навіть якщо ця війна закінчиться, проблеми в наших відносинах з Росією залишаться", — сказав він.

Росіяни обстріляли село Приморське на Запоріжжі, двоє людей загинули, ще двоє — поранені

5 січня внаслідок вранішнього артобстрілу села Приморське у Степногірській територіальній громаді двоє людей загинули, ще двоє отримали поранення.

Про це повідомив голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух.

Один загиблий і один поранений — працівники сільради, які їхали видавати дрова громадянам.

Також артилерійських обстрілів зазнали Оріхів та Степногірськ, внаслідок влучань знищені будівлі.

Оновлення:

За словами голови Степногірської громади Ірини Кондратюк, обстріли у Приморському прийшлися, по житлових будинках та по дорозі, майже в центрі села.

"Їхала машина по дорозі, в районі центрального кладовища. Декілька прильотів було, попало в кладовище. Осколки влучили в машину, люди їхали на роботу. Троє поранені, одного до лікарні не довезли, двох довезли. І проходила повз жінка, по цій дорозі, і вона загинула на місці", — сказав він.

Пригожин відпустив перших в’язнів з "Вагнера" на волю

Перші колишні ув’язнені з російських колоній, які були завербовані до приватної військової компанії "Вагнер", отримали свободу, обіцяну їм керівництвом ПВК після шести місяців війни проти України. Про це повідомляє російське РІА "Новости".

"Перша група колишніх ув'язнених, яка брала участь у спецоперації як добровольці у групі "Вагнер", завершила свій піврічний контракт, з них знято всі судимості, повідомив керівник "Вагнера" Євген Пригожин", — йдеться у повідомленні.

На відеозаписі, оприлюдненому інформаційним агентством, засновник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин спілкується з колишніми в’язнями.

"Відпрацювали контракт, із честю, з гідністю, першими. Відпрацювали так, як мало хто працює", — зазначає бізнесмен.

Пригожин стверджує, що серед добровольців були в’язні, які записались до лав ПВК попри те, що їхній термін ув’язнення добігав кінця.

"Частина з них, сиділи в таборі — у них по два дні терміну залишалось. Просто батьківщину хотілося захищати. Тому треба розуміти, що вони абсолютно повноцінні члени суспільства", — стверджує росіянин.

Він також висловлює переконання в тому, що після війни колишні ув’язнені зможуть інтегруватись у суспільство.

"Багато не бухай, наркотики не вживай, баб не ґвалтуй. Не бідокуримо. Міліція до вас має ставитись із повагою", — дає їм настанови Євген Пригожин.

Слідчі документують сексуальні злочини на деокупованих територіях — NYT

Українські чиновники документують сексуальні злочини, які під час війни вчиняє російська армія проти українців. Йдеться не лише про зґвалтування жінок, а й про примушення до оголення та тортур щодо чоловіків і дітей, пише The New York Times.

За словами слідчої з Офісу генпрокурора Ганни Сосонської, слідчі знаходять докази сексуального насильства з боку російських військових скрізь, де були окуповані Росією території.

"Скрізь: Київська область, Чернігівська область, Харківська область, Донецька область, а також тут, на Херсонщині", — розповіла Сосонська журналістам, збираючи докази воєнних злочинів окупантів на Херсонщині.

Один із доказів — свідчення 26-річної Ольги, яку на восьмий-дев’ятий день російського ув’язнення прив’язали до столу голою по пояс. Протягом 15 хвилин її слідчий нецензурно лаявся на її адресу, потім накинув на неї куртку і впустив до кімнати ще сімох чоловіків.

"Це було залякування. Я не знала, що буде далі", — згадує Ольга.

Українські чиновники документують сексуальні злочини, які під час війни вчиняє російська армія проти українців. Йдеться не лише про зґвалтування жінок, а й про примушення до оголення та тортур щодо чоловіків і дітей, пише The New York Times з посиланням на Ірину Діденко, представницю прокуратури, яка займається розслідуванням цих злочинів.

За даними українських слідчих, російські командири знали про зґвалтування чи навіть заохочували їх. За словами свідків, російські командири давали вказівки, в яких підштовхували військових до насильства. Наприклад, вони давали команду солдатам трохи розслабитися.

Представниця прокуратури, яка займається розслідуванням цих злочинів, Ірина Діденко, розповіла журналістам про випадок, коли командир сказав військовим: "Добре, ідіть". Після цього свідки чули, як один із солдатів сказав: "Цю ми просто поб’ємо, а цю зґвалтуємо".

Також задокументовано випадок, коли вісім російських солдатів зґвалтували чоловіка, якого зупинили на блокпосту.

За словами Діденко, це не поодинокі випадки. Крім того, у слідчих ізоляторах російські військові та силовики мають чітку схему організованого сексуального насильства. Зокрема, слідчі виявили у Херсоні як мінімум чотири великі слідчі ізолятори, щодо яких є свідчення про систематичні тортури. За даними прокурорів та міської влади, там практикувалося сексуальне насильство. У тому — числі зґвалтування палицями та удари електричним струмом по геніталіях.

Оскільки свідки з різних міст описують аналогічні методи тортур та допитів, слідчі дійшли висновку, що за всім цим стоїть російське керівництво. Діденко вважає, що солдати роблять це за наказом.

"Вони оперативно приїжджають, знають свою справу, катують людей, завдаючи біль їхнім статевим органам. Це, безперечно, система", — сказала представниця української прокуратури.

Це частина геноциду, наголошує Діденко.

"Але щоб ми це довели, нам потрібен час", — зазначила вона.

Війська РФ обстріляли Берислав на Херсонщині, загинула родина

Про це повідомив заступник голови офісу президента Кирило Тимошенко.

"Берислав, Херсонська область. Сьогодні в місті трагічні новини. Обстріл окупантів та внаслідок влучання снаряда у будинок загинула родина.В цьому вся ницість і підлість Росії. Вранці вони говорять про "різдвяне перемир’я", а вже в обід вбивають всю сім’ю. Люди готувалися зустріти Різдво разом, але цинічний удар росіян вбив їх у власному домі", — написав він у Telegram/

Він висловив співчуття рідним і близьким загиблих.

Російська армія зрунувала Бахмут на 60% — Кириленко

Через постійні обстріли та спроби штурму з боку російських військ Бахмут зруйнований більш ніж на 60%. Про це розказав очільник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Також він повідомив, що українські військові відкинули російських окупантів від міста.

"Певні просування які були, вони локалізовані і ворог відкинутий на попередні позиції, тобто за межі міста. Фактично росіяни перебувають в такій спустошеній зруйнованій місцевості. Наші захисники мужньо боронять місто і не дають окупантам просуватись", — розказав Кириленко.

Державі з користування УПЦ повернулися два храми Лаври

Успенський собор і Трапезну церкву, що розташовані на території заповідника "Києво-Печерська Лавра", повернули державу з користування Української православної церкви (Московського патріархату). Сьогодні, 5 січня, завершила роботу комісія для прийняття-передання цих двох культових споруд.

Про це повідомили у Міністерстві культури та інформаційної політики.

Комісія почала свою роботу 2 січня і займалася інвентаризацією майна, а також складанням акту технічного огляду двох будівель.

Окрім того, комісія провела комплексний опис майна Успенського собору і Трапезної церкви, перевірила стан іконостасів та ікон, а також іншого майна будівель.

"Свято-Успенська Києво-Печерська лавра з 1990 року входить до списку об'єктів світової спадщини ЮНЕСКО. Трапезна церква є пам’яткою архітектури національного значення, відтак дуже важливо дотримуватися процедури охорони та збереження пам’яток культурної спадщини. Українська святиня має служити всьому українському народові", — сказав Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

У ГУР пояснили, чому Буданов прогнозує весняний наступ

Прогнози керівника української розвідки Кирила Буданова про великий наступ та перемогу України у 2023 році базуються на розвідданих та аналізі ситуації. Про це в етері телемарафону заявив представник ГУР МО Андрій Юсов.

За його словами прогноз голови розвідки не можна порівнювати з прогнозом погоди чи гороскопом.

“Коли представник розвідки, особливо очільник розвідки, говорить про такі речі, то це стосується чіткої інформації, яка базується на розвідданих, на аналізі ситуації на полі бою, міжнародної ситуації та багатьох інших даних. Тому, безумовно, слова Буданова про позитивні зрушення на фронті — це інформація, яка підтверджується життям і практикою”, — сказав Юсов.

Представник ГУР також зазначив, що Буданов попереджав і про вторгнення РФ в Україну.

"Тому так, є всі ознаки того, що і завдяки діяльності українських Сил оборони, і завдяки допомозі наших партнерів, і власне через ті процеси внутрішні, які відбуваються всередині РФ, ми можемо сміливо стверджувати, що 2023 рік буде переможним. Власне, ті місяці, які озвучені, для цього є підстави", — сказав він.

Водночас Юсов не сказав, про які саме процеси всередині РФ йдеться.

"Багато процесів, які зараз відбуваються на території РФ, публічно ми не бачимо. Але вони вже йдуть, і скоро ми побачимо їхній результат", — додав він.

Окупанти перекидають військову техніку з Запоріжжя на північ Донеччини — Андрющенко

Третій день поспіль через Маріуполь російські окупанти перевозять військову техніку з Запорізької області на північ Донеччини. Також вони посилюють свої позиції навколо міста засобами ППО. Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

"Продовжується тенденція перекидання військових з напряму Бердянськ-Мелітополь на північ Донецької області", — написав він.

Також за його інформацією, з Запорізької області російські окупанти перевозять засоби ППО, такі як "ЗРК С-300" та "Бук". Вони їх розташовують навколо Маріуполя.

"Напевно відомо про посилення системами ППО по трьох напрямках навколо Маріуполя — з боку Мангуша, з боку Нікольське-Волноваха, з боку Донецьк-Новоазовськ", — додав Андрющенко.

Навколо міста окупаційні війська встановили блокпости та перевіряють всі автівки, які в'їжджають чи виїжджають з Маріуполя.

"Встановлено мобільний блокпост в районі с. Юр’ївка (місце найбільшого розміщення окупантів). Автівки зупиняються суцільним порядком, при перевірці документів, авто та телефони пасажирів тримають на прицілі. Неподалік на даху зупинки громадського транспорту перевірки супроводжує снайпер. Посилання на “шукаємо диверсантів” виглядає смішним, скоріш пов’язано з пошуком членів спротиву", — додав Андрющенко.

Росіяни обстріляли село Приморське на Запоріжжі, двоє людей загинули, ще три — поранені

5 січня внаслідок вранішнього артобстрілу села Приморське у Степногірській територіальній громаді двоє людей загинули, ще троє отримали поранення. Про це повідомив голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух.

Один загиблий і один поранений — працівники сільради, які їхали видавати дрова громадянам.

Також артилерійських обстрілів зазнали Оріхів та Степногірськ, внаслідок влучань знищені будівлі.

Житель Херсонщини підірвався на міні у лісі — поліція

На Херсонщині чоловік підірвався на міні. Він отримав численні поранення обох ніг, повідомила поліція у Facebook.

Вибух пролунав поблизу смт. Велика Олександрівка, місцеві жителі почули крик та повідомили до поліції. На місці події спеціалісти вибухотехнічної служби з'ясували, що 70-річний чоловік наступив на вибухонебезпечний предмет і отримав поранення.

Поранений розповів поліції, що випасав корову, а коли тварина побігла до лісу, там він наступив на протипіхотну міну.

У чоловіка були пораненні ноги та сильна кровотеча, правоохоронці відвезли його до лікарні. Медики ампутували п'ятку лівої ноги жителю Херсонщини, також у нього виявили численні поранення правої ноги.

Як розповів Суспільному т.в.о. начальника відділу комунікації Головного управління Національної поліції в Херсонській області Андрій Кований, за дві доби це шостий випадок на деокупованій частині області, коли люди підірвались на мінах.

Зеленський провів засідання Ставки

Президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки Верховного Головнокомандувача.

"Три найважливіші моменти. Перше: аналізуємо ситуацію на передовій. Друге: прораховуємо всі можливі подальші кроки ворога. Третє: тримаємо на контролі забезпечення армії боєприпасами й технікою, зокрема безпілотниками – як розвідувальними, так і ударними", — написав президент.

Сили оборони відкинули росіян — Кириленко розповів про успіхи у боях за Бахмут

Начальник Донецької військової адміністрації Павло Кириленко підтвердив інформацію про успіхи Сил оборони в районі Бахмута на Донеччині.

Російське військо не припиняє обстрілювати та руйнувати місто, але українські захисники відкинули сили РФ на попередні позиції, заявив він в ефірі єдиного телемарафону.

"Певні просування які були, вони локалізовані і ворог відкинутий на попередні позиції, тобто за межі міста. Фактично росіяни перебувають в такій спустошеній зруйнованій місцевості. Наші захисники мужньо боронять місто і не дають окупантам просуватись", — повідомив Кириленко.

Україна має встановити контроль над ЗАЕС силовими методами — президент "Енергоатому"

Україна має встановити контроль над тимчасово окупованою Запорізькою атомною електростанцією в м. Енергодар силовими методами, оскільки зусилля міжнародної спільноти по встановленню навколо неї демілітаризованої зони не дають результатів.

Про це сказав президент НАЕК "Енергоатом" Петро Котін в інтерв'ю виданню Bloomberg.

Зокрема він поставив під сумнів плани МАГАТЕ по створенню навколо ЗАЕС буферної зони.

"Ми не вважаємо це реалістичним. Настав новий рік, а створення цієї зони немає", - каже Котін.

Президент "Енергоатому" зазначив, що більш ймовірним шляхом встановлення контролю над найбільшою в Європі атомною електростанцією він вважає військовий. На його думку, звільнення тимчасово окупованого Мелітополя призведе до того, що єдиним варіантом для росіян буде покинути Запорізьку АЕС.

Також, в інтерв'ю агентству Reuters Котін закликав ООН відправити на ЗАЕС миротворчу місію. Перспективи такої резолюції Ради Безпеки ООН непевні, адже Росія як може накласти на неї вето, але Котін впевнений, що це підвищить обізнаність громадськості про дії Москви.

Прикордонники розповіли деталі про відбиття штурму окупантів на Бахмутському напрямку

У Держприкордонслужбі повідомили, що 4 січня на Бахмутському напрямку росіяни намагалися штурмувати позиції Сил оборони.

"Проте прикордонники не дозволили їм це зробити. Кулі снайперів забрали життя трьох окупантів, а по інших відпрацювали мінометні розрахунки наших хлопців. Інформація щодо втрат ворога уточнюється. Ювелірна робота наших снайперів варта окремої уваги: хлопці успішно "відпрацювали" по ворогу з відстані 1500 метрів.", — пйдеться в повідомленні.

Наказав розстріляти авто з цивільними на Київщині. Повідомлено про підозру командиру РФ

Правоохоронці повідомили про підозру командиру батальйону танкової бригади ЗС РФ. Він на початку вторгнення Росії і окупації російськими військами частини Київської області віддавав накази про розстріл авто з цивільними, повідомляє пресслужба Офісу Генерального прокурора.

За даними слідства, з 24 лютого по 31 березня 2022 року у період окупації ЗС РФ частини Київщини російський командир перебував з підлеглими військовослужбовцями на 27 кілометрі автодороги Київ-Чоп біля села Мила Бучанського району неподалік автозаправних станцій "UPG" та "БРСМ". Він віддавав підлеглим наказ розстрілювати цивільні авто.

"4 та 7 березня 2022 року, виконуючи такий наказ, підпорядковані командиру батальйону військовослужбовці ЗС РФ, особи яких на цей час встановлюються, з автоматичної стрілецької зброї розстріляли чотири легкові авто. У них перебувало 12 цивільних осіб, з них двоє малолітніх дітей, які намагались виїхати з окупації", — йдеться у повідомленні.

Внаслідок цього 3 цивільні людини загинули на місці. Також п'ятеро, зокрема, і малолітня дитина, отримали вогнепальні поранення ступеня тяжкості, інформують в ОГПУ.

В ОП відреагували на заяву російського патрірха Кирила про "різдвяне перемир'я"

Російський патріарх Кирило закликав до нібито "різдвяного перемир'я" з 12:00 6 січня до 24:00 7 січня. Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк написав, це є "цинічною пасткою та елементом пропаганди".

"РПЦ не є авторитетом для всесвітнього православ’я і діє як "пропагандист війни". РПЦ закликала до геноциду українців, підбурювала до масових вбивств і наполягає на ще більшій мілітаризації РФ. Таким чином, заява РПЦ про "різдвяне перемир'я" є цинічною пасткою та елементом пропаганди", — написав він.

Військові РФ атакували центральну частину Херсона

Голова ОВА Ярослав Янушевичв повідомив, що російські окупанти влучили в будинок. Від отриманих поранень на місці загинув 18-річний хлопець.

В Ізюмі під час обстрілів загинув 6-річний хлопчик: його тіло ексгумували

З кладовища в Ізюмі ексгумували тіло 6-річного хлопчика: він загинув під час обстрілів. Зі слів батьків, дитина загинула 22 березня, коли перебувала на подвір'ї свого будинку, повідомила пресслужба поліції Харківщини 5 січня.

Хлопчика поховали у дворі, а вже 28 березня перепоховали на кладовищі. Тіло ексгумували 5 січня.

Ердоган і Путін телефоном обговорили війну в Україні

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган та президент Росії Володимир Путін у четвер, 5 січня, телефоном обговорили ситуацію в Україні, Сирії та енергетичні питання. Про це повідомили в Управлінні зв'язків Адміністрації президента Туреччини.

"Лідери двох країн обговорили питання енергетики, стан та перспективи турецько-російських відносин, а також регіональні процеси, у тому числі російсько-українську війну та Сирію", — інформує турецька агенція новин Анадолу.

Говорячи про війну Росії в Україні, турецький лідер нагадав про "позитивні результати ініціатив щодо просування діалогу, що виявилося в домовленості про "зерновий коридор", масштабний обмін полоненими та формування зони безпеки навколо Запорізької АЕС", відзначили в його Адміністрації.

Ердоган підкреслив, що "заклики до миру та діалогу мають бути підтримані одностороннім припиненням бойових дій та справедливим врегулюванням розбіжностей".

Також Ердоган заявив Путіну про націленість на конкретні кроки щодо формування Дорожньої карти для створення газового хаба в Туреччині. А коментуючи сирійську тематику, Ердоган зазначив, що "для конкретних результатів щодо Сирії режим Башара Асада має зайняти конструктивну позицію і реалізувати низку кроків у політичному процесі".

В Україні продовжує зростати споживання електроенергії

Станом на 11:00 5 січня споживання в Україні продовжує зростати через поступове зниження температури та активізацію роботи промисловості та бізнесу.

"Для забезпечення балансу в енергосистемі до всіх областей України доведені ліміти споживання, які діють з 8:00 до 23:00. Перевищення лімітів споживання призводить до застосування аварійних обмежень", — йдеться в повідомленні Укренерго.

Через несприятливі метеоумови є низка пошкоджень у розподільчих мережах центрального регіону. Ремонтні бригади оператора систем розподілу (обленерго) відновлюють живлення.

Військові РФ обстріляли Херсонщину: є загиблі

Російська армія вранці обстріляла Чорнобаївку та Комишани на Херсонщині: чотири людини отримали поранення, повідомив керівник ОВА Ярослав Янушевич.

На Луганщині окупанти розміщують техніку та особовий склад в сільськогосподарських ангарах — Луганська ОВА

У Біловодському районі на Луганщині російські окупанти в сільськогосподарських ангарах розміщують військову техніку та особовий склад. А у лікарні влаштували військовий шпиталь.

Про це повідомила пресслужба Луганської обласної військової адміністрації.

"Свавілля спостерігається й у Біловодській громаді. Там окупаційна влада змушує аграріїв звільняти ангарні приміщення, аби заселяти туди російських солдатів", — повідомили у пресслужбі.

Також за їх інформацією, у лікарні Біловодська російські окупанти облаштували шпиталь, який переповнений пораненими російськими солдатами.

Війська РФ вбили за добу двох жителів Донецької області

Російські війська за минулу добу, 4 січня, вбили двох жителів Донецької області і ще трьом завдали поранень, повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

"За 4 січня росіяни вбили 2 мирних жителів Донеччині — у Бахмуті. Ще 3 людини в області дістали поранення", — зазначив він і додав, що наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Британська розвідка: РФ перекинула дальню авіацію на схід, але це ускладнить обслуговування літаків

У британській розвідці при Міністерстві оборони повідомили, що Росія розосередила літаки дальньої авіації, особливо на аеродроми, розташовані подалі від України. Це пов'язано з тим, що 5 і 26 грудня 2022 року авіабаза дальньої авіації в Енгельсі була обстріляна, кілька літаків пошкоджено.

27 грудня 2022 року секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що РФ передислокувала важкі бомбардувальники Ту-95МС BEAR і середні бомбардувальники Ту-22М3 BACKFIRE на Далекий Схід Росії.

Водночас аналітики зазначають, що літаки дальньої авіації все ще зможуть обстрілювати Україну крилатими ракетами, оскільки ця зброя має радіус дії 5000 км на додачу до дальності польоту бомбардувальників.

"Однак польоти з місць розсередження додадуть додаткове навантаження на технічне обслуговування та ще більше скоротять обмежені льотні години, доступні на цих застарілих літаках", — йдеться в повідомленні.

ГУР: ПВК "Вагнер" вербує політичних в’язнів із Чечні

За інформацією воєнної розвідки України, російська ПВК "Вагнера" почала рекрутувати в'язнів із виправних закладів Чеченської Республіки РФ, більшість із яких були засуджені за політичними мотивами.

"Відомо, що у колонії-поселенні №3 міста Аргун (Чеченська Республіка РФ), а також у виправній колонії №2 селища Чернокозово (Наурський район Чеченської Республіки РФ), триває процес вербування в’язнів до лав ПВК "Вагнера". Явище починає набувати масового характеру. Так, з обох колоній було "мобілізовано" понад 50 в’язнів, більшість з яких були засуджені за сфабрикованими справами", — йдеться в повідомленні.

У ГУР додали, що зі співробітниками колоній наразі проводиться робота із запобігання витоку інформації.

41 удар за день: російські окупанти знову обстріляли Херсонщину

Російські окупанти за добу, 4 січня, 41 раз обстріляли територію Херсонщини з артилерії, РСЗВ, мінометів та танків. Поранені три людини, повідомив в Telegram керівник Херсонської ОВА Янушевич. В Херсоні армія РФ обстріляла житлові квартали міста, поцілили в приватні та багатоквартирні будинки.

4 січня армія РФ 41 раз обстріляла територію Херсонщини, дев'ять разів — Херсон — ОВА

Протягом доби 4 січня армія РФ з артилерії, РСЗВ, мінометів 41 раз обстріляла територію Херсонщини, дев'ять разів — Херсон. Троє людей отримали поранення, повідомив голова ОВА Ярослав Янушевич.

Росіяни вкотре обстріляли прикордоння Чернігівщини з мінометів та ствольної артилерії

Росіяни 4 січня обстріляли прикордоння Новгород-Сіверської громади. Про це повідомляє оперативне командування "Північ" на своїй сторінці у Facebook.

З 12:20 до 12:30 росіяни обстріляли село Кам’янська Слобода імовірно зі ствольної артилерії.

Спостерігачі нарахували 3 приходи.

Втрат серед особистого складу та техніки немає. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

З 13:50 до 14:00 росіяни обстріляли село Михальчина Слобода з міномета 120 мм. Спостерігачі нарахували 3 приходи.

Також вогонь вівся по селу з 15:15 до 16:20 імовірно з міномета 120 мм, та 2 ВОГи.

Спостерігачі повідомили про 12 приходів.

Втрат серед особистого складу та техніки немає. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

На Донеччині через обстріли загинули двоє людей, троє отримали поранення

Протягом 4 січня у Бахмуті від обстрілів загинули двоє людей, ще троє жителів області отримали поранення.

Про це повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Через обстріли поранення отримали мирні жителі Курахового, Соледара та Бахмута.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1289 людей, поранення отримали 2813 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

Ювенальні прокурори: 452 дитини загинуло внаслідок збройної агресії РФ в Україні

Понад 1329 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ. Станом на ранок 5 січня офіційне число загиблих дітей не змінилося — 452. Зросла кількість поранених — щонайменше 877. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

Ці цифри не остаточні, додали в ОГПУ.

Сили оборони знищили 810 окупантів за добу — Генштаб ЗСУ

Станом на ранок 5 січня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 109 720 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 810 солдатів.

Російська армія обстріляла дві громади Миколаївського району

Збройні сили Російської Федерації четвертого січня обстріляли Очаківську та Куцурубську громади Миколаївського району. Внаслідок обстрілів загиблих та поранених немає.

Про це повідомили в Миколаївській обласній військовій адміністрації.

Військові РФ двічі за добу о 10:49 та 14:57, завдали ударів по береговій смузі Очаківської громади.

Також о 18:35 під російськими обстрілами були два населених пункти Куцурубської громади. Влучання зафіксували по відкритих територіях.

У місті Миколаїв, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах доба минула відносно спокійно.

Війська РФ з "Градів" та важкої артилерії обстріляли Нікополь на Дніпропетровщині

У ніч на 5 січня російські війська тричі обстріляли Нікополь з "Градів" та важкої артилерії. Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

За його словами, скерували щонайменше 30 снарядів.Пошкоджені кілька будинків та господарчих споруд, об'єкт соціальної інфраструктури і лінії електропередач.

Загиблих та поранених немає.

Норвегія передала Україні 10 тисяч артилерійських снарядів

Норвегія передала Україні 10 тисяч артилерійських снарядів. Про це повідомив міністр оборони країни, пише Regjeringen.no. Артилерійські снаряди можна використовувати для кількох видів артилерійського вогню, включно з M109, що Норвегія надала раніше.

У лікарні помер 64-річний чоловік, який був поранений під час обстрілу Нікополя, що на Дніпропетровщині

Помер 64-річний чоловік, який був поранений вдень 4 січня під час обстрілу Нікополя військами РФ. Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

За його словами, чоловік помер у лікарні. Під час обстрілу він зазнав тяжких уражень грудної клітини і був доставлений у медзаклад Нікополя у важкому стані.

Авіація Сил оборони завдала 25 ударів — Генштаб ЗСУ

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 20 ударів по районах зосередження окупаційного війська, а також 5 ударів по позиціях його зенітно-ракетних комплексів. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 5 січня.

За попередню добу, на східному напрямку, підрозділи зенітних ракетних військ Повітряних Сил ЗСУ знищили російський штурмовик Су-25, ударний вертоліт Ка-52 та БпЛА оперативно-тактичного рівня “Орлан-10”.

Воїни ракетних військ і артилерії Сил оборони здійснили вогневе ураження 3 пунктів управління, 4 районів зосередження живої сили і військової техніки та 2 складів боєприпасів окупантів.

Генштаб ЗСУ інформує про примусову інтеграцію окупованих територій у правове поле РФ

Триває примусова інтеграція тимчасово окупованих та зайнятих територій в правове поле Російської Федерації. Про це інформує Генштаб ЗСУ зранку 5 січня.

Так, в місті Горлівка Донецької області скорочено термін видачі паспортів російського зразка з 30 до 10 діб. Крім того, в регіоні здійснюється видача номерних знаків та посвідчень водія зразків Російської Федерації.

На фронті тривають обстріли — Генштаб ЗСУ

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках ознак формування наступальних угруповань окупантів не виявлено. Про це повідомили в Генштабі ЗСУ.

На Сіверському та Слобожанському напрямках танкових, мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Кам’янська Слобода Чернігівської області; Кустине, Майське і Павлівка на Сумщині та Красне, Стариця, Огірцеве, Гатище, Вовчанськ, Устинівка і Фиголівка Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках під вогневе ураження потрапили райони 20 населених пунктів. Серед них — Іванівка, Куп’янськ, Дворічна, Вільшана, Кислівка, Котлярівка і Крохмальне на Харківщині та Макіївка, Площанка і Діброва Луганської області.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках обстріляно райони понад 40 населених пунктів. Зокрема це — Верхньокам’янське, Білогорівка, Бахмут, Біла Гора, Диліївка, Авдіївка, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку вогонь окупантів зафіксовано біля населених пунктів Золота Нива, Вугледар, Микільські Дачі та Пречистівка на Донеччині.

На Запорізькому та Херсонському напрямках вогневого впливу зазнали райони понад 45 населених пунктів. Від танкових, мінометних та артилерійських обстрілів постраждала цивільна інфраструктура населених пунктів Полтавка, Гуляйпілське, Мала Токмачка і Степове Запорізької області та Херсон, Новосілка, Тягинка і Садове.

РФ продовжує наступати на Бахмутському напрямку — Генштаб ЗСУ

Військо РФ продовжує зосереджуватися на наступі на Бахмутському напрямку. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 5 січня. На Авдіївському та Куп’янському напрямках окупанти не мали успіху після наступальних дій. На Новопавлівському, Запорізькому та Херсонському напрямках росіяни продовжують активно оборонятися, обстрілюють позиції українських військ та цивільні об’єкти вздовж лінії зіткнення.

За добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Стельмахівка і Площанка Луганської області та Білогорівка, Соледар, Красна Гора, Виїмка, Підгородне, Бахмут, Курдюмівка, Майорськ, Північне, Водяне, Красногорівка, Веселе, Мар’їнка та Побєда на Донеччині.

Протягом доби російські окупанти завдали 3 ракетних, 13 авіаційних ударів та 68 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільній інфраструктурі міст Бахмут, Костянтинівка і Курахове Донецької області, Нікополь на Дніпропетровщині та Херсон. Є постраждалі, важкопоранені та загиблі серед мирного населення.

Небезпека авіаційних та ракетних ударів окупантів залишається на всій території України.

Генсек ООН заявив про готовність бути посередником у війні в Україні

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш зауважив, що він готовий виступати посередником у війні в Україні, яку розпочала Росія, якщо про це попросять обидві сторони, заявив представник генерального секретаря організації Стефан Дюжаррик під час брифінгу.

Повітряні сили України знищили штурмовий літак військових РФ

У Повітряних силах повідомили, що 4 січня з 11.00 по 16.00 на східному напрямку підрозділами зенітних ракетних військ знищено російський штурмовик Су-25, ударний вертоліт Ка-52, та БпЛА оперативно-тактичного рівня "Орлан-10".

На початок