У школах мають заохочувати дітей займатись наукою – президентський стипендіат з Кропивницького

У школах мають заохочувати дітей займатись наукою – президентський стипендіат з Кропивницького

У школах мають заохочувати дітей займатись наукою – президентський стипендіат з Кропивницького
. Фото надане Глєбом Цукановим

Глєб Цуканов – 16-річний науковець, один з восьми президентських стипендіатів з Малої академії наук Кіровоградської області. Суспільному розповів, за яку роботу отримав стипендію та як заохочувати дітей займатись наукою.

Президентську стипендію Глєб Цуканов отримав після перемоги на всеукраїнському етапі конкурсу-захисту науково-дослідних робіт Малої академії наук. Його робота мала гуманітарний напрямок та називалась "Єлисаветград - Зінов'євськ - Кірово - Кіровоград – 20-30 десятиліття мовою фотографій".

"Про що ми писали?, – розповідає Глєб Цуканов, – Ми використовували фотографії, щоб дослідити повсякденне життя місцевих жителів у період становлення тоталітарного режиму. Такі дослідження дають нам змогу зрозуміти механізм цих явищ, щоб не допустити їх в сучасності та майбутньому".

За післяреволюційних часів та часів воєнного комунізму, як і в усьому світі, розвивається фотографія, але в тогочасній Україні розвиток цього мистецтва відбувається за повного контролю влади – пропаганда виходить на перший план. Як і в усіх тоталітарних режимах, влаштовують паради, демонстрації на яких домінують транспоранти з гаслами та портретами вождів партії. "Навіть якщо ми бачимо портрет людини, яка стоїть на площі, у неї за спиною є агітаційні плакати, портрети лідерів партії – це теж частина цієї пропаганди", – розповідає науковець.

У школах мають заохочувати дітей займатись наукою – президентський стипендіат з Кропивницького
Фото надане Глєбом Цукановим

У школах мають заохочувати дітей займатись наукою – президентський стипендіат з Кропивницького
Фото надане Глєбом Цукановим

Фото, на яких жителі регіону мають національну ознаку зустрічаються у 20-х роках, та зникають у 30-х, говорить Глєб Цуканов. "Є світлина, яку зробили у 1927 році, на ній зображені члени гуртка трудової школи — вони стоять в українському вбранні, позаду групи є портрет Тараса Шевченка, вкритий рушником. Також знайшли фото, де у шкільному класі висить портрет Шевченка. Але невдовзі ці зображення замінять портретами партійних лідерів, які будуть постійно змінюватись".

Глєб Цуканов розповідає про випадки, коли з газет того часу, які він досліджував у архівах, деякі фото вирізані. Це зображення тих людей, які йшли з влади через те, що їх визнавали ворогами народу. Їх світлини знищували, а постаті таким чином "витирали" з історії.

Тема роботи сформувалась у тому числі й під впливом книжки Джорджа Орвелла "1984". "Ця книжка надактуальна зараз, бо ми бачимо, що відбувається в Росії, – каже Глєб Цуканов. – Це ж повністю орвеллівська історія. Якщо її прочитати, то ми зможемо трішки глибше зрозуміти механізм тоталітарного режиму".

Для роботи, науковими керівниками якої були вчителька історії Світлана Кушнірова та кандидат історичних наук Юрій Бондарчук, проаналізували понад 150 фотографій з держархіву Кіровоградської області, краєзнавчого музею, наукової обласної бібліотеки Чижевського, а також приватних колекцій галереї "Єлисаветград" та родини Тютюшкіних.

Як можна заохотити дітей займатись наукою?

Глєб Цуканов вважає, нині науковці будують нову реальність: "Я кажу про свій гуманітарний напрямок, про те, в чому я розбираюсь. Вони мають змогу аналізувати те, що їх попередникам не було доступно. Наука – це не щось утопічне, це те, що поруч, його можна описати та узагальнити. І державі та у школі треба це заохочувати".

Хлопець говорить, що підлітки, які, на його думку, мають науковий потенціал, бояться робити якісь певні кроки, бо вважають, що це надскладно: "Думаю, що в цьому нічого складного немає, треба просто докладати сили".

В майбутньому Глєб Цуканов хоче займатись науковою історичною, філософською, суспільно-політичною діяльністю та розбудовувати країну: "Потреба в розумних юнаках і дівчатах після перемоги, яка буде сто відсотків, я впевнений, буде велика. Далі навчатимусь тільки в Україні".

Що відомо

За словами Глєба Цуканова, президентську стипендію отримуватиме протягом 10 місяців. Її розмір 2600 гривень на місяць.

Вихованці Малої академії наук Кіровоградщини, які отримуватимуть президентські стипендії:

  1. В‘ячеслав Андрощук – випускник Бобринецького ліцею №1
  2. Анастасія Бабій – учениця 11 класу Користівського ліцею
  3. Сніжана Грек – випускниця Панчівської школи
  4. Денис Голуб – випускник Олександрівського ліцею №1
  5. Владислав Запорожець – випускник Центральноукраїнського наукового ліцею-інтернату
  6. Вероніка Левіна – випускниця Новомиргородської загальноосвітньої школи №3
  7. Ігор Свириденко – учень 11 класу Центральноукраїнського наукового ліцею-інтернату
  8. Глєб Цуканов – учень 11 класу Центральноукраїнського наукового ліцею-інтернату

Читайте також

Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок