"Кілька місяців": у США оцінили час для навчання українців роботі із ЗРК Patriot

"Кілька місяців": у США оцінили час для навчання українців роботі із ЗРК Patriot

Patriot зенітно-ракетний комплекс
Системи ППО Patriot в аеропорту Жешува, Польща, 24 липня 2022 року. Getty Images/Christophe Gateau

Для того, щоб навчити перші українські розрахунки користуванню зенітно-ракетними комплексами Patriot, знадобиться кілька місяців.

Про це 21 грудня у коментарі журналістам заявив високопосадовець США, повідомляє CNN.

"Patriot потребує підготовки, і ми очікуємо, що знадобиться кілька місяців, щоб українські сили отримали необхідні навички для його успішного застосування", — сказав чиновник.

Він додав, що батарея Patriot і боєприпаси, які надсилають США, "нададуть Україні критично важливий потенціал далекого радіусу дії" для захисту від "крилатих ракет, балістичних ракет і літаків.

За словами американського посадовця, система Patriot є частиною протиповітряної оборони, яку забезпечують США та інші союзники.

"Для протиповітряної оборони немає "срібної кулі". Наша мета — допомогти Україні посилити багаторівневий інтегрований підхід до протиповітряної оборони. Patriot доповнить набір засобів середньої та малої дальності, які надали ми та союзники надали у попередніх пакетах допомоги", — додав чиновник.

Як працюють ЗРК Patriot

Зенітні ракетні комплекси Patriot в США почали розробляти 40 років тому. Перший раз Patriot використали в боях на початку 1990-х, під час війни в Перській затоці.

Батарея ЗРК Patriot складається з радара, пункту управління й пускових установок (до восьми), кожна з яких має по чотири ракети. Ціна однієї батареї близько мільярда доларів.

Характеристики радіолокаційної станції системи:

  • максимальна висота перехоплення цілі — 24 кілометри;
  • максимальна дальність перехоплення — 80 кілометрів;
  • мінімальна — три кілометри.

Вражає цілі ЗРК Patriot керованими ракетами "земля — повітря". Максимальна дальність ураження коливається від 40 до 160 км залежно від типу ракети. Одночасно Patriot може знищувати вісім цілей та здатен збивати не лише літаки та крилаті ракети, але й балістичні.

"Проблема з системами Patriot в їхній складності. Програма навчання для деяких ремонтників триває майже рік. Це також вимагає розгалуженого ланцюга постачання. Тому це дуже складно. Це з тієї ж категорії, що і, наприклад, реактивні літаки. І Patriot, і такі літаки були б чудовим поповненням під час післявоєнної відбудови української армії. Але складно приймати їх на озброєння під час війни", — говорить Марк Канчіан.

Українських військових навчатимуть користуватися системою у третій країні, пояснили в Білому домі.

Загалом Patriot вже закупили 16 країн світу: Німеччина, Швеція, Іспанія, Румунія, Греція, Нідерланди, Японія, Кувейт, Ізраїль, Саудівська Аравія, Об'єднані Арабські Емірати, Єгипет, Бахрейн, Йорданія, Катар, Південна Корея.

Читайте також

США передадуть Україні ЗРК Patriot. Що про них відомо

Блінкен підтвердив передачу Україні систем ППО Patriot. Що ще отримають війська

Байден і Зеленський провели перемовини у Білому домі. Основні заяви

На початок