У кропивницькому пологовому двоє покинутих немовлят чекають на батьків

У кропивницькому пологовому двоє покинутих немовлят чекають на батьків

Ексклюзивно
У кропивницькому пологовому двоє покинутих немовлят чекають на батьків
. Суспільне Кропивницький

У пологовому будинку Кропивницького перебувають двоє новонароджених, яких залишили батьки. Обидві дівчинки чекають на вдочеріння, розповіла Суспільному головна медсестра пологового будинку Світлана Федотова.

Двох дітей з пологового будинку не забрали рідні батьки. Увесь цей час ними опікуються медсестри та лікарі. Імен дітей не називають через таємницю удочеріння. Дитина набуває права бути усиновленою з двомісячного віку.

Матері, які полишили дітей, народжували у цьому пологовому будинку. Зі слів Світлани Федотової, поки немовлята тут, батьки до них не навідувались. "Народилися вони в задовільному стані. Перебувають у нас протягом двох місяців. Цей проміжок часу дається, щоб мати, яка покинула своє дитя, можливо, схаменеться і забере його додому".

Світлана Федотова говорить, у пологовому постійно є потреба у дитячому харчуванні, одязі та підгузках.

Які умови всиновлення та прийому під опіку під час воєнного стану

На час воєнного стану в Україні усиновити чи вдочерити дитину можна лише в регіонах, де немає воєнних дій. Процедура не спрощувалась, розповіла начальниця управління з питань захисту прав дітей Кропивницької міськради Тетяна Тимоховська. "В той же час стало простіше отримати документи через портал "Дія". Це – довідки про місце проживання, про несудимість, а також декларація про доходи".

За словами Тетяни Тимоховської, нині на обліку з усиновлення є 26 дітей, яким надано статус дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування. У 2021 році за цей період було поставлено на облік 56 дітей. З семи дітей, яких покинули у пологовому будинку, трьох усиновили.

Дітей, які лишилися без батьків, можна взяти в родину, не всиновлюючи. "Більше 80% дітей влаштовано до сімейних форм виховання. Враховуючи воєнний стан, велика потреба у дитячих будинках сімейного типу. Відповідно до законодавства, дитина, яка не набула статусу, але фактично залишилася без батьківського піклування, потребує влаштування в сім’ю".

Читайте також

  • Як породіллям на Кіровоградщині отримати пакунки малюка чи компенсацію під час воєнного стану
  • У Кропивницькому популяризували донорство, пропонуючи безкоштовно дізнатись свою групу крові
  • Реанімаційний зал на колесах. Кіровоградщина отримала три реанімобілі
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок