У Кропивницькому популяризували донорство, пропонуючи безкоштовно дізнатись свою групу крові

У Кропивницькому популяризували донорство, пропонуючи безкоштовно дізнатись свою групу крові

У Кропивницькому популяризували донорство, пропонуючи безкоштовно дізнатись свою групу крові
. Суспільне Кропивницький

У Кропивницькому усі охочі могли безкоштовно дізнатись свою групу крові в рамках акції "Донорство – це життя". Організували її, щоб популяризувати донорство і розповісти про потреби у крові різних груп, розповіла Суспільному координаторка проєкту "ДонорUA" Тетяна Канчура.

Акцію влаштували в одному з кропивницьких торговельних центрів. Для визначення групи брали капілярну кров з пальця.

Нині, через повномасштабну війну, в Україні є велика потреба у донорській крові – сказала Тетяна Канчура: "Зараз зменшилася кількість донорів. Якщо на початку повномасштабного вторгнення в банках крові були черги, то зараз ми спостерігаємо дефіцит донорів по всій країні".

Зі слів завідувача відділення обласної станції переливання крові Романа Соболя, знаючи власну групу крові, потенційний донор відгукуватиметься, коли потрібна буде кров саме його групи: "Людина може прийти до нас, додатково обстежитися на резус-фактор і допомогти людям і нашим бійцям".

Визначення групи крові триває не більше п’яти хвилин. За одну годину групу крові перевірили 15 людей.

Що відомо

За інформацією виконувачки обов’язків завідувачки лабораторного відділу Анни Степаненко, є чотири основні групи крові – з першої по четверту: "При кожній донації ми визначаємо групу та резус-фактор. Після 65 років людина не може бути донором, бо може втрачатися якийсь антиген – груповий або резусний".

Нині в обласній станції переливання крові потрібна кров усіх груп, сказав Роман Соболь. Донором може бути людина віком від 18 до 60 років, вага якої перевищує 50 кілограмів, без хронічних захворювань. Охочі стати донором не мають приймати жодних активних медпрепаратів. Стандартна доза, яку здають донори – 450 мілілітрів. Її можна здавати кожні два місяці.

Читайте також

Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок