"Не бачу загроз для допомоги з боку США для України". Як проходять проміжні американські вибори

"Не бачу загроз для допомоги з боку США для України". Як проходять проміжні американські вибори

"Не бачу загроз для допомоги з боку США для України". Як проходять проміжні американські вибори
. Виборці заповнюють бюлетені, 8 листопада 2022, Сільвер-Спрінг, штат Мериленд (AP Photo/Jose Luis Magana)

8 листопада у Сполучених Штатах відбуваються проміжні вибори. Вони проводяться в середині терміну повноважень президента. Американці переобирають членів Палати представників Конгресу, третину Сенату, а також губернаторів у 36 штатах і 3 територіях США. Суспільне дізнавалося, як ці вибори вплинуть на Україну та що означатимуть для самих американців.

Джозеф Байден після обрання на посаду президента США мав підтримку Конгресу, адже більшість в Палаті представників була за демократами. В Сенаті голоси розподілилися порівно, втім останнє слово було за віцепрезиденткою Байдена — Камалою Гарріс, бо віцепрезидент США є головою Сенату, проте бере участь у голосуванні тоді, коли голоси діляться порівну. Нині ж ситуація може змінитися.

"Якщо людина стає президентом, то наступні проміжні вибори її партія потерпає. Так і зараз — є такий маятник: якщо проголосували за президента-демократа два роки тому, то давайте проголосуємо за його опозицію, дамо їм шанс. Навіть деякі люди свідомо пристають до такої позиції", — розповідає Володимир Дубовик, політолог, американіст, директор Центру міжнародних досліджень.

Так у 2018 році на чолі з Дональдом Трампом на проміжних виборах республіканці втратили 40 місць. А у 2010-му за лідерства Обами, демократи втратили 63 місця.

Читайте також: "Залишаючись нейтральним, Ізраїль просто шкодить собі". Чи змінять вибори позицію Ізраїлю щодо підтримки України

Аборти, інфляція і податки

"У мене є певні занепокоєння щодо основних кандидатів від Республіканської партії, які можуть позбавити деяких прав, особливо щодо груп меншин. Я належу до національної меншини, тому, звичайно, мене це турбує", — каже мешканець Філадельфії Джеррі Ченг, який емігрував в США з Китаю. Чоловік працює інженером і бере участь в адаптації місцевої китайської спільноти у громадянське та політичне життя. Говорить, цьогоріч голосуватиме за демократів.

На порядку денному демократів — питання довкілля, охорони здоров'я, виборчих прав та контролю над зброєю. Також, вони обіцяють відстоювати права жінок на аборти24 червня 2022 року Верховний суд США скасував рішення у справі “Роу проти Уейда” 1973 року, яке забезпечувало конституційне право на аборт. У Верховному суді вирішили, що американська Конституція не надає права на аборт., заборону яких розкритикував президент Джо Байден, та фокусуються на соціальних й економічних питаннях, каже Володимир Дубовик.

"Не бачу загроз для допомоги з боку США для України". Як проходять проміжні американські вибори
Кандидатка у Сенат США від Демократичної партії Труді Буш Валентайн обіймає свого прихильника, 8 листопада 2022, Ладу, штат Миссурі (AP Photo/Jeff Roberson)

"Вони фокусують увагу на позитивні речі. Те, що безробіття на найнижчому рівні за десятки років, те, що в принципі нормально працює економіка в тому сенсі, що створюються нові робочі місця. Нещодавно за жовтень дані прийшли, що там було створено понад 200 тисяч робочих місць. Республіканці кажуть про інше. Про інфляцію, яка є абсолютно безпрецедентною і зачіпає, зокрема болюче питання для багатьох американців, — ціну на бензин, на пальне", — говорить Дубовик.

У пріоритетах республіканців — релігійні права, пропозиція національної заборони на аборти після 15 тижнів вагітності, боротьба зі злочинністю, інфляція та податки.

"За останні два роки наш рахунок за продукти зріс з 400 доларів на місяць до приблизно 1200 доларів. Отже, інфляція є величезною проблемою, а також деякі більш локальні проблеми щодо шкіл, освіти", — каже Тоні Бердіга, мешканець міста Олейте, що в штаті Канзас, та голова організації "Молоді республіканці Канзасу". Чоловік скаржиться на економічну ситуацію в країні, зокрема на зростання цін.

"Не бачу загроз для допомоги з боку США для України". Як проходять проміжні американські вибори
Кандидатка у Сенат США від Республіканської партії Келлі Тшибака зі своїм сином Джозефом, 8 листопада 2022 року, Анкорідж, штат Аляска (Фото AP/Mark Thiessen)

У Республіканській партії також зосереджені на питаннях нелегальних мігрантів. "Вони продовжують, як це робив Трамп, фокусувати увагу на нелегальних мігрантах, які прибувають через кордон у США. Багато з них кажуть: ось це реальна загроза, а не те, що Росія напала на Україну", — говорить Володимир Дубовик.

Читайте також: Йому вдалося з другої спроби. Що відомо про нового прем’єра Британії Ріші Сунака

Хто лідирує

Понад 42 мільйони американців вже проголосували достроково, пише CNBC (на момент виходу цього матеріалу — ред). За попередніми оцінками, на виборчих перегонах до обох палат парламенту лідирують саме республіканці, пише видання Economist. На думку політтехнолога Бориса Тізенгаузена, збільшення частки республіканців у Конгресі може стати відкладеною загрозою для України, бо серед них є ті, що закликали зменшити її підтримку.

Опитування Pew Research Center показало, що дедалі більше американців вважає, що США надають забагато допомоги Україні. У березні такої думки дотримувалися 7% громадян, а у вересні їх вже було 20%. А серед прихильників Республіканської партії таку думку підтримують 32% виборців.

"Демократи відчинили наш кордон навстіж. Але єдиний кордон, який їх хвилює — це Україна, а не південний кордон Америки. За республіканців жодної копійки не дістанеться Україні", — заявила членкиня Республіканської партії США Марджорі Тейлор Грін.

Проте, двопартійна підтримка України залишиться попри результати виборів, заявив напередодні радник з національної безпеки адміністрації Байдена Джейк Салліван. У цьому певен і голова Комітету ВР з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко: "Ми прогнозуємо що Республіканська партія посилить свою позицію в Конгресі, в Сенаті, але це не вплине на підтримку України. Хто б не переміг, ми не матимемо негативного впливу, навпаки ми очікуємо, що підтримка України буде посилюватися".

"Не бачу загроз для допомоги з боку США для України". Як проходять проміжні американські вибори
Виборці у черзі біля виборчої дільниці, 8 листопада 2022, Темпі, штат Аризона. (AP Photo/Matt York)

Олександр Мережко додає, політика США щодо України впродовж років є сталою та системною, крім цього відповідає національним інтересам не тільки самих Штатів, але й безпеки усього світу.

У Білому домі також заявили, що підтримка України з боку США залишиться сильною до кінця цієї війни. Такої ж думки й члени Конгресу: Джим Гаймс, член Палати представників від Демократичної партії, Майкл Тернер, член Палати представників від Республіканської партії, а які за три тижні до виборів приїжджали в Україну. Вони запевнили, що результат проміжних виборів не вплине на підтримку України у протистоянні з Росією.

"Поки що я не бачу серйозних загроз для допомоги з боку США для України. Оскільки навіть ті люди, що виступають проти — трампісти, частина Республіканської партії, їх небагато, щоб заблокувати, зупинити допомогу Америки щодо України", — пояснює Володимир Дубовик.

Але політолог додає, це може стати проблемою в перспективі, бо американці будуть втомлюватися від такого масштабу підтримки, як попередні 8 місяців.

Читайте також

"Найближчі пів року зміни вектора не передбачаємо". Чого чекати Україні від політики нової премʼєрки Італії

Проросійські більше не перші. Як Латвія обрала новий парламент і чого від нього чекати

"Росія не може накласти вето на правду" — Саманта Павер про війну та програми допомоги українцям

"Ми оголосили терористичним російський режим — нинішній, не майбутній" — член парламенту Естонії

На початок