Постпред РФ на Радбезі ООН заявив про "українські лабораторії", що "фінансуються Пентагоном". Реакція ООН

Постпред РФ на Радбезі ООН заявив про "українські лабораторії", що "фінансуються Пентагоном". Реакція ООН

Постпред РФ на Радбезі ООН заявив про "українські лабораторії", що "фінансуються Пентагоном". Реакція ООН
. Постійний представник Росії в ООН Василь Небензя, фото: AP

Постійний представник Російської Федерації в ООН Василь Небензя заявив під час засідання Ради Безпеки 27 жовтня, що в Україні нібито діють біолабораторії, що фінансуються Міноборони США.

"Безпосередня участь військового відомства США у фінансуванні військово-морської діяльності в Україні відображена в плані надання технічної допомоги певним реципієнтам Міноборони України від 2018 року. Реальним одержувачем коштів є лабораторії Міноборони розташовані в Києві, Львові, Одесі та Харкові", — заявив Небензя.

За його словами, до 2020 року число українських лабораторій залучених до роботи і фінансованих Пентагоном, досягло 30, і розташовані вони загалом в 14 населених пунктах.

Представники інших країн-членів ООН не сприйняли обвинувачення з боку Росії серйозно. Зокрема постійна представниця США в ООН Лінда Томас-Грінфілд назвала засідання "втратою часу".

"Ми знаємо вже про ці всі твердження без будь-яких доказів. Та і Росія знає що ці обвинувачення сфабриковані, але слухняно виконує накази свого президента Путіна. Україна не володіє біологічною зброєю та технологією по її створенню", — сказала вона.

Читайте також: Видалити "ракову пухлину". Чи можна виключити Росію з Радбезу ООН

Представниця Великої Британії Барбара Вудворд назвала обвинувачення Росії "маячнею" і "дикими заявами". Представники Франції та Норвегії своєю чергою наголосили, що Росія використовує ООН як платформу для дезінформації.

"Одна й та сама делегація скликає ці засідання по тій самій темі. Настав час би уже включити до порядку денного ради новий пункт засідання "ні про що", — додав з цього приводу представник Албанії.

Водночас в українській делегації заявили, що Росія зібрала вже третє засідання в рамках ООН для того, "щоб сіяти дезінформацію", і таким чином РФ "дивно відзначає Тиждень громадської інформації та ЗМІ ООН".

"Очевидно що Росія таким чином підриває авторитет і цілісність конвенції. Україна ніколи не виробляла, не накопичувала та не використовувала біологічні патогени. У нас немає інфраструктури для такого роду розвитку та виробництва. Російська операція з дезінформації є загрозою, до якої треба підходити серйозно", — наголосила заступниця представника України в ООН Христина Гайовишин.

Що відомо

  • 25 жовтня стало відомо, що Російська Федерація запросила на 27 жовтня засідання Ради Безпеки ООН, звинувативши Україну та Сполучені Штати у недотриманні конвенції про заборону біологічної зброї (КБТЗ).
  • Раніше CNN із посиланням на двох дипломатів ООН повідомило, що Радбез ООН має у закритому форматі обговорити також заяви Росії про намір України застосувати "брудну бомбу".
  • До цього міністр оборони Сергій Шойгу у розмовах з міністрами оборони країн НАТО звинуватив Україну у підготовці провокацій з використанням "брудної бомби".
  • Президент України і глава МЗС України наголосили, що це брехня, "настільки ж абсурдна, настільки й небезпечна". Також Україна запросила МАГАТЕ відвідати місця так званої розробки "брудної бомби", про які заявила Росія.

Читайте також

"Ракова пухлина ООН". Кислиця закликав "видалити" Росію з Радбезу

Чи можна виключити Росію з Ради Безпеки ООН

На початок