У Кропивницькому рятувальники перевірили пожежну безпеку в помешканнях. Які порушення знайшли

У Кропивницькому рятувальники перевірили пожежну безпеку в помешканнях. Які порушення знайшли

У Кропивницькому рятувальники перевірили пожежну безпеку в помешканнях. Які порушення знайшли
. Суспільне Кропивницький

Саморобний електроподовжувач, відсутність металевого листа біля печі, фіранка біля газової плити. Такі порушення правил пожежної безпеки знайшли рятувальники у мешканців приватних будинків. Рейди організовують перед початком опалювального сезону. Суспільне дізнавалось, що найчастіше стає причиною виникнення пожеж у помешканнях.

Перед початком опалювального сезону кропивницькі рятувальники нагадують містянам правила пожежної безпеки. Передусім, самотнім пенсіонерам, які живуть у приватних будинках і якими опікуються соціальні працівники.

В будинку кропивничанки Алли Федорцової інспектор служби з надзвичайних ситуацій Роман Арцибашев помітив саморобний електроподовжувач зі скрутками на дроті. Це, з його слів, заборонено правилами пожежної безпеки: "Не рекомендуються користуватися такими пошкодженими подовжувачами, бо може виникнути коротке замикання, що призведе до пожежі".

У Кропивницькому рятувальники перевірили пожежну безпеки в помешканнях. Які порушення знайшли
Саморобний подовжувач в будинку кропивничанки Алли Федорцової. Суспільне Кропивницький

Якщо у приватному будинку є піч, на ній не має бути тріщин, на підлозі біля неї має лежати металевий лист, для її розпалювання не можна використовувати легкозаймисті речовини, гріти на ній електроприлади заборонено.

Соціальна працівниця Тетяна Гаваза, яка супроводжувала інспектора, сказала, що всім, ким опікується, нагадує правила безпеки: "У мене під опікою 16 людей. Усім кажу, щоб вимикали газ, світло, якщо коротить. В однієї бабусі був витік газу, я викликала газовиків".

В одному з будинків газова плита встановлена на столі біля вікна. Зі слів рятувальника заборонено розташовувати поряд горючі матеріали та газові плити (джерело відкритого вогню – ред.) на відстані менше ніж метр від фіранок: "Щоб вогонь не перекинувся на горючі матеріали".

У Кропивницькому рятувальники перевірили пожежну безпеки в помешканнях. Які порушення знайшли
Газова плита на столі біля вікна. Суспільне Кропивницький

За інформацією Романа Арцибашева, порушення правил пожежної безпеки під час використання пічного опалення та електроприладів найчастіше стають причинами виникнення пожеж у приватному секторі: "2022 року в приватному житловому секторі виникло 278 пожеж, в яких загинули 15 людей. За відповідний період 2021 року було 375 пожеж і 19 загиблих".

Порушення господарі будинків мають усунути, а соціальні працівники прослідкувати за цим, сказав інспектор.

Що відомо

Читайте також

Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок