Стрілянина у Бєлгороді, Маск продовжить фінансувати Starlink, киян закликали економити світло. 235 день війни. Онлайн

Стрілянина у Бєлгороді, Маск продовжить фінансувати Starlink, киян закликали економити світло. 235 день війни. Онлайн

Стрілянина у Бєлгороді, Маск продовжить фінансувати Starlink, киян закликали економити світло. 235 день війни. Онлайн
. Рятувальники оглядають місце російського нападу на Київ, у понеділок, 10 жовтня 2022 року.

16 жовтня — 235-й день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Іран планує передати Росії не тільки ударні безпілотники, а й ракети класу "земля-земля", повідомляє The Washington Post з посиланням на свої джерела серед американських посадовців.
  • Франція планує надати Україні додаткову військову допомогу, зокрема системи ППО Crotale, а також розширити програму з підготовки українських військовослужбовців, повідомив міністр оборони Лекорню.
  • На полігоні Західного військового округу в Бєлгородській області РФ громадяни "однієї з країн СНД" обстріляли "добровольців", які готувалися йти на війну в Україну, внаслідок чого 11 людей загинули, 15 госпіталізовано.
  • Американський мільярдер, засновник SpaceX, генеральний директор Tesla Ілон Маск після низки заяв щодо припинення фінансування систем Starlink в Україні раптово змінив свою позицію, заявивши, що готовий допомогати ЗСУ безкоштовно попри збитки.
  • ДТЕК Київської електромережі закликає бізнес-клієнтів обмежити використання зовнішнього освітлення фасадів офісів, ресторанів, торгових центрів. 15 жовтня на Київщині через російські обстріли було зруйновано енергооб'єкт. Енергетики закликали людей на Київщині, Черкащині, Житомирщині та Чернігівщині заощадливо споживати електроенергію.

За три дні РФ завдала до 130 ударів по цивільних та енергетичних об’єктах України — Шмигаль

Протягом трьох днів цього тижня війська Росії завдали до 130 ударів за допомогою по цивільній та енергетичній інфраструктурі України. Про це на своєму Telegram-каналі повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

"Лише за перші три дні цього тижня ворог завдав до 130 ракетних ударів та ударів дронів-камікадзе по цивільних та енергетичних об’єктах, зокрема в столиці", — зазначив він.

Прем’єр наголосив, що Україна втримала енергетичну стійкість після масових атак Росії.

"Агресор прагнув залякати українців та паралізувати енергетику держави. Своєї мети він не досяг. Україна була готова до такого сценарію. Ми мобілізували зусилля для екстрених ремонтних робіт, відновили електропостачання в 4 тисячах населених пунктів", — пояснив Шмигаль.

Він звернув увагу на те, що громадяни відгукнулись на заклики уряду обмежити споживання енергії.

"Українці проявили свідомість, добровільно зменшивши споживання електроенергії в середньому на 10%. 15 жовтня споживачі Києва та області разом зменшили споживання на 7%", — розповів посадовець.

За його словами, найсвідомішими щодо зменшення споживання стали мешканці Чернігівської області.

"Їхній результат — майже 20%. Це дозволяє збалансувати постачання енергії в пікові години та не застосовувати планові відключення. Розраховуємо, що найближчими днями зранку та ввечері українці також утримаються від надмірного споживання електроенергії", — підкреслив прем’єр.

Суспільне завершує текстовий онлайн 16 жовтня. Хроніку 236 дня війни — читайте тут.

Зеленський закликав свідомо споживати енергію

Цієї суботи мешканці Чернігівської області обмежили своє споживання електрики на 20 відсотків. А загалом по країні – у середньому на 10 відсотків. Київ та область – тільки на 7 відсотків, повідомив президент України Володимир Зеленський.

"Будь ласка, зробіть більше – якщо маєте таку можливість. Від 17-ї до 23-ї години маємо скоротити наше споживання електрики. Це такий крок, який разом з іншими забезпечить поразку для російських терористичних планів", — повідомив він у зверненні.

У Миколаєві чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного. В місті та області оголошена повітряна тривога.

У Великописарівській громаді на Сумщині обстрілами пошкоджене аграрне підприємство

Великописарівську громаду на Сумщині 5 разів протягом дня, 16 жовтня, обстрілювали з території Росії. Били з "Градів" та мінометів, а також випустили 20 ракет з гелікоптера. Пошкоджене аграрне підприємство, повідомив голова ОВА Дмитро Живицький.

Уряд виділив 357 мільйонів гривень на ремонт енергетичної інфраструктури

Український уряд продовжує підготовку до опалювального сезону, для чого виділив 357 мільйонів гривень на ремонт енергетичної інфраструктури, яка постраждала через російські атаки. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

"З резервного фонду держбюджету виділили 357 мільйонів гривень на ремонти інфраструктури в постраждалих від ракетних атак регіонах: на Київщині та Сумщині. Ідеться про критично важливі для життя людей об’єкти", — зазначив він.

Урядовець додав, що Кабмін також ухвалив дві постанови щодо врегулювання заборгованостей.

"76 мільярдів гривень підуть на виплату боргів суб'єктам газового ринку. Таким чином підприємства ринку будуть працювати стабільно та надаватимуть послуги в повному обсязі", — зауважив прем’єр.

Миколаївська область — повітряна тривога.

У МЗС спростували фейк про закриття посольства Сербії

Росія запустила дезінформацію про нібито закриття посольства Сербії в Україні, яке насправді припинило роботу у Києві більш ніж пів року тому. Про це повідомив речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко.

"Росія запустила дезу про закриття посольства Сербії в Києві. Деякі українські ЗМІ зробили її новиною", — зазначив він.

Посадовець пояснив, що дипмісія припинила роботу в Києві ще пів року тому та нині перебуває у столиці Сербії.

"Насправді сербське посольство виїхало із України на початку березня і відтоді не поверталося. Співробітники дипмісії працюють з Белграда", — додав Ніколенко.

Речник закликав критично ставитись до інформації, яку публікують ЗМІ РФ.

Харківська область — повітряна тривога.

Жителя Біловодська на Луганщині судитимуть за співпрацю з окупантами

Жителя селища міського типу Біловодськ, що на Луганщині, судитимуть за співпрацю з російськими окупантами. Його оголосили у розшук, а на все майно наклали арешт. Про це повідомила пресслужба прокуратури Луганщини.

"35-річний чоловік, який раніше працював заступником начальника відділення банку, погодився на співпрацю з окупаційною владою РФ. У березні 2022 року він став "начальником Біловодського відділення державного банку ЛНР", — йдеться у повідомленні.

За даними прокуратури, чоловіку заочно обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Йому загрожує до 10 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 15 років та з конфіскацією.

Війська РФ обстріляли Нікопольський район Дніпропетровщини

Увечері 16 жовтня війська РФ з реактивних систем залпового вогню вдарили по Марганецькій громаді, що в Нікопольському районі Дніпропетровщини. Про це на своєму Telegram-каналі повідомив голова обласної ради Микола Лукашук.

Попередньо – люди неушкоджені.

Інші райони області обстрілів не зазнали, без змін в регіоні залишається і радіаційний фон – в межах норми, написав посадовець.

У Чорному морі вдвічі зменшилось корабельне угрупування військ РФ — ОК "Південь"

Корабельне угруповання російських сил в Чорному морі зменшилась удвічі та становить шість кораблів, які не змінюючи району укриваються за мисом Тарханкут уздовж узбережжя Криму. Про це повідомили в ОК "Південь".

Напоготові перебувають два носії крилатих ракет з сумарним залпом до 10 "Калібрів" та 1 ворожий великий десантний корабель.

Окупанти евакуюють "держоргани" з Херсонщини — Генштаб

Російські окупаційні сили розпочали евакуацію "державних органів" з окупованої території Херсонської області та посилюють фільтраційні заходи у регіоні. Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ у вечірньому зведенні.

"Окупанти посилюють фільтраційні заходи у Херсонській області та розпочали процес евакуації так званих "державних" установ", — йдеться у повідомленні.

За інформацією Генштабу, з Херсона на тимчасово окуповану територію АР Крим росіяни вивозять співробітників та майно банків і пенсійного фонду.

Окрім того, ГШ відзначає падіння рівня морально-психологічного стану населення у прикордонних районах Російської Федерації значно знизився.

"Зокрема, це викликано відсутністю медичної допомоги для цивільних. За наявною інформацією, через мобілізацію медпрацівників та збільшення потоку поранених, цивільним відмовляють у наданні медичних послуг у лікарнях Бєлгородської області", — зауважили військові.

Місто Нікополь та Нікопольська територіальна громада — загроза артилерійського обстрілу.

Через російські обстріли частина Білопільської громади на Сумщині залишилась без світла

Через обстріли зі сторони РФ 16 жовтня частина Білопільщини залишилась без світла. Про це повідомив голова Сумської ОВА — Дмитро Живицький.

Станом на 18.00 без електропостачання залишається 2151 абонент.

Згорілі автівки, якими росіяни намагались виїхати, знайшли на під’їзді до Лимана

На під’їзді до Лиману триває зачистка території та розмінування. На одній з доріг, що веде до міста, знайшли згорілу колону машин. Про це повідомляє кореспондент Суспільного.

Стрілянина у Бєлгороді, Маск продовжить фінансувати Starlink, киян закликали економити світло. 235 день війни. Онлайн
Автівки на яких намагались виїхати окупанти. Фото: Анастасія Дашко/Суспільне Донбас.

Згорілі машини стоять на дорозі з населеного пункту Дробишеве до Лимана. Поряд — залишки військового спорядження, військова форма, речі росіян, медикаменти.

Стрілянина у Бєлгороді, Маск продовжить фінансувати Starlink, киян закликали економити світло. 235 день війни. Онлайн
Згорілі автівки російських окупантів на Лиманщині. Фото: Анастасія Дашко/Суспільне Донбас.

Зараз на цій території триває розмінування. В одній з цих автівок знайшли саморобний вибуховий пристрій.

Російські окупанти обстріляли щонайменше 10 населених пунктів Харківщини — Генштаб

16 жовтня під обстріли російських загарбників потрапили щонайменше 10 населених пунктів Харківської області. Про це повідомили у вечірньому зведенні Генерального штабу ЗСУ.

"На Слобожанському напрямку з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії [обстріляли] в районах населених пунктів Козача Лопань, Стрілеча, Огірцеве, Гатище, Вовчанські Хутори, Зибине, Липці, Терни, Зарічне та Куп'янськ-Вузловий Харківської області", — йдеться у повідомленні.

У Генштабі зазначають, що рівень морально-психологічного стану населення у прикордонних районах РФ значно знизився: "Зокрема, це викликано відсутністю медичної допомоги для цивільних. За наявною інформацією, через мобілізацію медпрацівників та збільшення потоку поранених, цивільним відмовляють у наданні медичних послуг у лікарнях Бєлгородської області".

Ізраїльський урядовець закликав надати Україні допомогу на тлі можливого постачання РФ ракет з Ірану

Міністр у справах діаспори Ізраїлю Нахман Шай прокоментував можливе постачання Іраном ракет для Росії, закликавши надати Україні необхідну військову допомогу.

"Сьогодні вранці з'явилися повідомлення про те, що Іран передає Росії балістичні ракети. У цьому кривавому конфлікті Ізраїль більше не сумнівається. Настав час Україні отримати також військову допомогу, таку, як надають США та країни НАТО", — написав він у своєму Twitter.

Франція збільшить військову підтримку України та відновить власні арсенали

Франція планує надати Україні додаткову військову допомогу, зокрема системи протиповітряної оборони, а також розширити програму українських військовослужбовців. Як повідомляє Associated Press, про це заявив міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню.

Зокрема, він розповів, що до 2000 українських військовослужбовців будуть відряджені до військових частин у Франції, де протягом кількох тижнів проходитимуть бойову підготовку, більш спеціалізовану підготовку з логістики та інших потреб, а також навчання використання техніки, що постачається Францією. При цьому міністр зазначив, що не очікує на швидке завершення війни.

Також Франція планує надати Україні системи ППО Crotale. Лекорню зазначив, що ці комплекси "виявляться особливо корисними у боротьбі з безпілотниками та повітряними бомбардуваннями".

За словами міністра, Франція має 12 таких батарей. Він не уточнив, скільки з них вирушить в Україну. Урядовець сподівається, що Україна зможе розгорнути їх протягом двох місяців, включаючи час навчання українських військових їхньому використанню.

Себастьєн Лекорню також повідомив, що Франція створила фонд у розмірі 100 мільйонів євро, який українці зможуть використати для покупки необхідного обладнання, за умови, що його постачальником є Франція.

Жителям деокупованого населеного пункту Херсонщини передали гуманітарну допомогу

Жителям деокупованої Великої Олександрівки передали гуманітарну допомогу, повідомив заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський.

За його словами, населений пункт сильно постраждав від бойових дій та окупації російськими військовими.

"У душі відклалися дві речі. Перше - це як ставляться один до одного місцеві жителі, які пережили окупацію, і наші бійці ЗСУ. Тут просто немає чужих людей, відчуття однієї родини", - написав чиновник.

Широківська громада на Запоріжжі прийняла понад 2500 вимушених переселенців

Широківська громада нині продовжує приймати переселенців, але її територія вже переповнена. Загалом громада прийняла 2590 переселенці. Розміщують їх в основному по приватних домівках, у родичів, але також є і шелтери. Про це Суспільному розповів голова громади Денис Коротенко.

За словами посадовця, частина переселенців орендує житло, а частину розміщують у шелтерах:

"У нас 3 шелтери на території громади. Є шелтер, в якому понад 5 місяців проживає понад  100 людей. Інші два шелтери — це тимчасове проживання, тобто декілька днів, тиждень, і допомагаємо знайти житло, або вони їдуть далі. В комунальних закладах також розміщуємо ВПО. Зараз ми зробили ремонт в трьох квартирах 2-кімнатних”.

Для вимушених переселенців також організували і гаряче харчування, в 5 населених пунктах громади щодня, окрім неділі, годують приблизно 1200 переселенців. Також вимушені переселенці отримують гуманітарну допомогу (продуктові набори, засоби гігієни), психологічну підтримку та мають змогу відвідувати майстер-класи як діти, так і дорослі.

В окупованому Маріуполі жителі стоять у чергах за безкоштовним хлібом — радник мера

В окупованому Росією Маріуполі в Кальміуському районі місцеві жителі стоять у чергах, аби отримати безплатний хліб. Про це у своєму Telegram повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

"У черзі стоять сотні людей. Найближча точка, де в принципі можна купити хліб майже за три кілометри, аби отримати буханку хліба від російських окупантів", — розповів Петро Андрющенко.

Андрющенко зазначив, що місцеві жителі у чергах за хлібом стоять годинами.

Дніпропетровська, Запорізька, Харківська області — повітряна тривога.

Із небезпечних районів Дніпропетровщини та Запоріжжя евакуювали 400 маломобільних людей

Із небезпечних районів Дніпропетровщини та Запоріжжя евакуювали близько 400 маломобільних людей. Про це сказано в повідомленні на сайті Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

За повідомленням, на Хмельниччину прибули 129 підопічних Запорізького геріатричного пансіонату. На новому місці їм створили умови для перебування, лікування, забезпечили догляд.

З Дніпропетровщини евакуювали 215 людей, сказано в інформації міністерства.

Маляр: Втрати ЗСУ і військ РФ — приблизно 1 до 6,5

Співвідношення втрат серед українських захисників та російських солдатів на півдні становить приблизно 1 до 6,5. Про це повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр із посиланням на командувача ОК "Південь" генерал-майора Андрія Ковальчука.

"Співвідношення втрат приблизно 1 до 6,5. За його словами - критична межа співвідношення втрат - 1 до 8, після якої армія противника буде психологічно «сипатись». За словами Командувача ворог вже у доволі складній ситуації на півдні, але розслаблятись не час. Навпаки - треба зібрати всю нашу силу і міць та вичавлювати російську армію з нашої землі", — зазначила вона.

Біля Бахмута ідуть бої, інформація росЗМІ про "взяття" населених пунктів неправдива — ЗСУ

Про це в ефірі Суспільного повідомив Сергій Череватий, речник Східного угруповання військ ЗСУ.

"По-перше, кілька місяців поспіль російські війська намагаються взяти Бахмут. Це для них, як якась Брестська фортеця, як пожартував азербайджанський військовий експерт Агіль Рустам-заде. По-друге, кілька днів підряд вони проводять свою інформаційну операцію, що низка н.п. Іванград, Опитне та інші взяті біля Бахмута. Це не відповідає дійсності. Там ідуть складні, дуже важкі бойові дії. Противник зосередив там найпотужніші свої бойові сили. Проте Сили оборони України тримають там удар і не дають противнику пройти далі", — зазначив він.

Череватий розповів, що люди в Бахмуті залишаються, хоча ОВА постійно закликає до евакуації.

"ЗСУ, Нацполіція максимально сприяють, щоб допомогти цій евакуації, забезпечити безпеку людей. Проте люди є люди, багато, хто звик, живуть там роками, люди у віці, не кожен готовий до переїзду. Тому так, люди там ще є", — додав він.

До Білорусі прибудуть близько 9 тисяч російських військових

Російські військові почали прибувати в Білорусь, ідеться про близько 9 тисяч росіян, повідомив помічник міністра оборони Білорусі Валерій Ревенко.

"Перші ешелони з російськими військовослужбовцями, що входять до складу РГВ (с) (регіонального угруповання військ (сил) Республіки Білорусь та Російської Федерації — ред.), почали прибувати до РБ. Передислокація триватиме кілька днів. Загальна чисельність становитиме трохи менше 9 тисяч осіб. Більш детальну інформацію буде доведено на брифінгу для військових аташе 17 жовтня", — написав він.

10 жовтня самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Росія та Білорусь домовилися про розгортання спільного "регіонального угруповання військ" через "загострення" на західних кордонах Білорусі. "Якщо рівень загрози досягає нинішнього рівня, як зараз, ми починаємо залучати угруповання Союзної держави", – сказав Лукашенко. За його словами, основою "регіонального угрупування військ" є збройні сили РБ.

Путін збирає Раду безпеки РФ — журналіст

Президент РФ Путін найближчими днями проведе нараду з членами Ради безпеки Росії, пише журналіст пропагандистського каналу "Росія" Павло Зарубін.

Минулу нараду з членами Ради безпеки Путін проводив 10 жовтня, після вибуху на незаконно збудованому окупаційною владою Кримському мосту, який у Москві вважають "терактом, організований українськими спецслужбами".

Рівень бідності в Україні зріс у 10 разів через війну — Світовий банк

Рівень бідності в Україні зріс у 10 разів через повномасштабне вторгнення Росії. Таку оцінку оприлюднив регіональний директор Світового банку у справах країн Східної Європи Аруп Банерджі, цитує Reuters. За його словами, 25% населення України житимуть у бідності до кінця року (у порівняні з трохи більше ніж 2% до війни), а до кінця наступного року ця цифра може зрости до 55%.

Поліція Дніпропетровщини фіксує наслідки обстрілів Нікопольського району

Поліція документує наслідки обстрілів військами РФ Нікополя та Марганецької громади у ніч на 16 жовтня. За порушення законів та звичаїв війни відкрили кримінальне провадження. Про це йдеться на сайті поліції Дніпропетровщини.

Впродовж ночі з боку Енергодару російські війська обстрілювали з "Градів" Нікополь та Марганецьку громаду. Поранено чоловіка. Також пошкоджені приватні та багатоквартирні будинки, офісне приміщення, господарські споруди, гаражі, автомобілі, лінії електропередач та газогони.

ГУР обіцяє 100 000 доларів за передачу Ігоря Гіркіна (Стрєлкова) в український полон

Головне управління розвідки Міністерства оборони України гарантує виплату 100 000 доларів за передачу Ігоря Гіркіна (Стрєлкова) в український полон. Про це повідомляє пресслужба ГУР.

Мобілізованих росіян присилають в напівцивільному одязі — ОК “Південь”

Мобілізованих росіян присилають на фронт у напівцивільному одязі. Про це керівниця пресцентру Сил охорони й оборони “Південь” Наталія Гуменюк розповіла Суспільному в ефірі єдиного телемарафону.

За словами Гуменюк, в цілому обстановка на самій лінії фронту досить напружена, оскільки військо РФ намагається зібрати всі наявні сили в такий собі “кулак”, щоб завдавати якісь ураження. “Але все ж таки у нього постійно розбігається, як ці пальці, намобілізоване поповнення, яке ще з моменту формування команд у військкоматах, все-таки вишикує способи здатися в полон. Це явище стає все більш масовим”, — сказала Гуменюк.

За її словами, “є випадки, коли і в цивільному вже приходять”.

“Через нестачу обмундирування, на позиції присилають оцих самих “чмобіків” вже навітьу напівцивільному вигляді. Тобто майже готовими до здачі в полон”, — розповіла Гуменюк.

Іран планує передати Росії ракети класу “земля-земля” і ударні безпілотники — ЗМІ

Іран планує передати Росії ракети класу “земля-земля” і ударні безпілотники. Про це пише The Washington Post з посиланням на свої джерела серед американських посадовців.

Військові РФ відпустили двох чоловіків з Херсонщини

16 жовтня повернулись житель Каховки Павло Абрамович та Сергій Шилов з Горностаївки. Чоловіків викрали та незаконно утримували військові РФ. Зараз обидва перебувають у безпечному місці.

Про це повідомляє Каховська міська територіальна громада на сторінці у Facebook.

6 вересня російські військові забрали 66-річного Павла Абрамовича з власної оселі. Чоловік має хронічні захворювання та страждає на цукровий діабет. Відомо, що Павло Абрамович перебуває у приміщенні поліції Нової Каховки.

Сергія Шилова військові РФ незаконно затримали 30 серпня.

В окупованому Сєвєродонецьку залишаються сім-вісім тисяч людей — Стрюк

У Сєвєродонецьку залишаються орієнтовно сім-вісім тисяч жителів. Про це повідомив керівник Сєвєродонецької міської військової адміністрації Олександр Стрюк в ефірі телемарафону "Єдині новини".

"У місті залишається близько 7-8 тисяч жителів. Наразі, за тією інформацією, яка надходить, у місті трохи збільшується контингент окупантів. Проводяться навчання мобілізованих", — зазначив Олександр Стрюк.

За його словами, для розміщення військових використовуються соціальні установи та лікарні.

Очільник Сєвєродонецької МВА зауважив, що гуманітарна допомога від окупантів надходить в обмеженій кількості.

"Люди виживають за рахунок навколишніх сіл. Фактично, це натуральний обмін: продукти на речі. Медицина на примітивному рівні, як й інші аспекти життя. Розпочати опалювальний сезон у місті централізовано неможливо, що б там не декларувалося окупаційною владою", — заявив Стрюк.

За його словами, люди шукають притулку на зиму у навколишніх селах і садових кооперативах, де є можливість використовувати тверде паливо для опалювання.

"Водночас шляхів для виїзду з міста лишилося мало. Через Росію та країни Балтії можна повернутися в Україну. Через Запорізьку область їхати дуже небезпечно, люди застрягають на декілька тижнів", — наголосив очільник громади.

Чернігівщина зменшила споживання електрики на 20% і показала найкращий результат

15 жовтня Київ та центральний регіон України провели вечір без планових відключень електроенергії. Найсвідомішим регіоном у споживанні електрики стала Чернігівська область. Про це повідмляє НЕК "Укренерго" на своїй сторінці у Фейсбук.

Жителі Чернігівщини зменшили споживання електроенергії на 20 %, для порівняння Київщина – тільки на 7%, – йдеться у повідомленні "Укренерго".

Нагадаємо, віярним відключенням електроенергії передував масований ракетний обстріл росіянами 10 жовтня.

Тоді начальник Чернігівської ОВА Вячеслав Чаус повідомляв, що багато об’єктів критичної інфраструктури на території України пошкоджено, на Чернігівщині можуть бути перебої з електропостачанням та водопостачанням.

Пів року невідомості: мати балаклійського волонтера Артема Пилипенка розповіла про викрадення сина

"Десять, двадцять, тридцять буханців хліба, тушкованки, макарони, ліки, щось узяв — і наче з "великої землі" везе до себе. Так, його зупиняли, дивилися. Так, російські солдати, захотіли забрати половину — забирали, але щось він все одно привозив людям", — говорить житель Балаклії Віталій Жучков.

З початку повномасштабного вторгнення РФ його товариш Артем Пилипенко возив гуманітарну допомогу в окуповану Балаклію, розвозив містом і селами молоко. Наприкінці квітня окупанти забрали у чоловіка машину, винесли цінні речі з квартири і посадили балаклійця під "арешт". Як працювали волонтери в окупації і що відомо про Артема його родині і друзям — у репортажі на Суспільному.

В Бєлгороді РФ пролунало 16 вибухів

В російському Бєлгороді зранку 16 жовтня пролунало близько 16 вибухів. Російські ЗМІ пишуть, що йдеться про роботу ППО.

Губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков заявив про двох поранених чоловіків і жінку внаслідок обстрілу міста.

Повітряна тривога по всій Україні!

Стрілянина у Бєлгороді, Маск продовжить фінансувати Starlink, киян закликали економити світло. 235 день війни. Онлайн
Фото: з сайту vadimklimenko.com

Армія РФ обстріляла сім населених пунктів Донеччини "Ураганами", "Градами", ракетами, артилерією та танками

Протягом 15 жовтня російські війська обстріляли сім населених пунктів Донеччини: є загиблі та поранені мирні жителі. Про це повідомили у пресслужбі поліції Донеччини.

Російські війська атакували "Ураганами", "Градами", ракетами, танками й артилерією Авдіївку, Бахмут, Торецьк, Костянтинівку, Часів Яр, Карлівку, Орлівку.

За даними поліції, знищені та пошкоджені 14 житлових будинків, дитячий садок, медичний заклад, територія підприємства харчової промисловості, автомобілі.

"За минулу добу російські війська здійснили 17 обстрілів. Від ворожої артилерії продовжує потерпати Бахмут. За добу окупанти 5 разів обстріляли місто, вбили та поранили цивільних. Руйнувань зазнали 11 приватних осель", — йдеться у повідомленні.

На Луганщині зруйновані понад 11 тисяч будинків,167 закладів освіти та 64 лікарні

На Луганщині пошкоджені або повністю зруйновані Росією понад 11200 будинків, 479 промислових підприємств, 167 закладів освіти та 64 лікарні. Про це повідомили в Луганській обласній військовій адміністрації.

За попередніми даними, через постійні артобстріли та бомбардування ушкоджені щонайменше 118 спортивних об’єктів, шість закладів соцзахисту, 115 закладів культури, 37 адмінбудівель, сім ЦНАПів, сім вокзалів, 48 об’єктів життєзабезпечення.

"Найбільше потерпає від завданих росіянами артилерійських обстрілів та бомбардувань житлова забудова. За приблизними оцінками, частково або повністю зруйновано 3188 багатоповерхових будинків та 8 100 приватних садиб. Ворогом цілеспрямовано знищено економіку регіону. На сьогодні проведення господарської діяльності на території області неможливе", — йдеться у повідомленні.

За даними військової адміністрації, орієнтовна загальна сума прямих збитків внаслідок російської агресії становить 6,4 млрд гривень.

Окупанти обстріляли навчальні заклади на Запоріжжі

У ніч на 16 жовтня у Пологівському районі, що на Запоріжжі, окупанти зруйнували дві школи.

Про це повідомив голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух.

Російська ескалація не переломить хід війни в Україні — ЗМІ

Російська ескалація не переломить хід війни в Україні. Такого висновку дійшли аналітики західної розвідки та військові експерти, пише The Washington Post. Запускаючи ракети по українських містах та мобілізуючи десятки тисяч нових солдатів, Росія сподівається притупити український контрнаступ. Але Україна все ще має явні переваги на полі бою, пише видання.

Самі по собі ракетні удари мають невелику стратегічну цінність, зазначили аналітики. Хоча вони й спричиняють масові страждання людей і підривають життя в містах, які були відносно незачеплені бойовими діями.

Електроенергетична інфраструктура України, схоже, є основною мішенню російських атак, а це означає перспективи для цивільних зустріти зиму без світла.

Попри все це на полі бою мобільніша, більш мотивована і краще озброєна українська армія збереже перевагу над громіздкою, погано оснащеною та виснаженою армією Росії. Принаймні в доступному для огляду майбутньому, відзначили опитані The Washington Post аналітики.

Офіційні представники США та інших країн Заходу прогнозують, що Україна продовжуватиме контрнаступ протягом найближчих місяців, навіть якщо погода сповільнить темп війни.

РФ не може виробляти ракети так же швидко, як їх витрачає — британська розвідка

Російська оборонна промисловість, ймовірно, не здатна виробляти передові боєприпаси з тією швидкістю, якою вони витрачаються. Про це повідомляє Міноборони Великої Британії з посиланням на дані британської розвідки.

“10 жовтня Росія, ймовірно, випустила по Україні понад 80 крилатих ракет. Президент Путін заявив, що удари були нанесені у відповідь за атаку на Керченському мосту”, — йдеться у звіті британських розвідників.

Міністерство оборони України повідомило, що більше половини снарядів було збито, відзначили у британській розвідці. Але десятки влучили в Київ та інші населені пункти, вбивши мирних жителів і завдавши шкоди цивільній інфраструктурі.

“Ці атаки свідчать про подальше погіршення російських запасів ракет великої дальності, що, ймовірно, обмежить їхню здатність вражати бажану кількість цілей у майбутньому”, — зазначили британські розвідники.

Зруйнована школа на Запоріжжі, поранений у Нікополі. Як минула ніч у регіонах

Вночі окупанти поцілили двома ракетами в школу на Запоріжжі. На Дніпропетровщині знову під вогнем окупантів опинилася Нікопольщина. Тривають активні бойові дії на Херсонщині. Про це станом на 9 ранку повідомили Суспільному у зведенні військово-цивільних адміністрацій.

Запорізька область: вночі окупанти поцілили двома ракетами в школу села Воздвижівка Пологівського району Запорізької області. Навчальний заклад зруйнований майже весь. Ще одна ракета влучила в місцевий парк. Руйнувань зазнали також приватні будинки навколо.

Також ракетами зруйнована школа в селі Добропілля. Постраждалих немає.

Детальна інформація щодо наслідків уточнюється.

Сумщина: за добу в області було 8 обстрілів з артилерії та мінометів — 104 приходи та один авіаудар — 6 ракет. Військо РФ обстріляло Білопільську, Шалигінську, Великописарівську, Краснопільську, Есманську, Річківську громади.

В усіх випадках, за попередніми даними — без жертв.

Чернігівська область: за добу зафіксовані три обстріли з артилерії та мінометів по Чернігівському та Новгород-Сіверському районах. Попередньо, без втрат і руйнувань.

На Дніпропетровщині знову під вогнем окупантів опинилася Нікопольщина. Росіяни били вночі “Градами” та важкою артилерією по двох громадах — Нікопольській та Марганецькій.

У Нікополі поранений 47-річний чоловік. У місті пошкоджені майже 30 багатоповерхових та приватних будинків, 13 господарських споруд, промислове підприємство, автівки, кілька газопроводів та ліній електропередач.

У Марганецькій громаді минулося без постраждалих.

Харківщина: впродовж доби військо РФ обстрілювало населені пункти поруч з лінією зіткнення та кордоном з РФ у Чугуївському, Харківському, Ізюмському та Куп'янському районах.

За добу з пораненнями госпіталізували 3 людей.

В області тривають розмінування. За добу піротехнічні підрозділи ДСНС знешкодили 555 вибухонебезпечних предметів.

Луганщина: вздовж лінії зіткнення Сили оборони протягом доби завдали 32 авіаудари. Підтверджено ураження 24 районів зосередження озброєння та військової техніки, а також 8 позицій зенітних ракетних комплексів окупантів.

Ракетні війська і артилерія за добу уразили 3 райони зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, один склад боєприпасів, 7 об’єктів ППО противника та інші військові цілі.

Донеччина: вночі відбулися артобстріли вздовж лінії фронту.

На деокупованих територіях працюють ДСНС, “Укрпошта” розвозить разову грошову допомогу мешканцям деокупованих територій, постійно працюють працівники Нацполіції та ВСП.

За добу на Донеччині один загиблий, 3 поранених.

Миколаївщина: за інформацією ОК “Південь”, 15 жовтня окупанти атакували Миколаївську область з берегового ракетного комплексу “Бастіон” однією крилатою ракетою типу “Онікс” з тимчасово окупованого Криму. Без втрат.

15 жовтня під час російських обстрілів Воскресенської громади зазнала поранень одна людина. Також 15 жовтня відбулися обстріли околиць Інгульської громади. Постраждалих та руйнувань немає.

Ввечері обстрілів зазнала Широківська громада. Внаслідок чого зафіксовані значні пошкодження трьох будинків, господарських споруд та гаражів. Також були влучання по відкритих територіях та дорогах. Постраждалих немає.

Під постійним вогнем залишаються села на лінії розмежування Березнегуватської громади.

Херсонщина: тривають активні бойові дії. На тимчасово окупованих територіях військові РФ посилюють фільтраційні заходи – ретельно перевіряють вміст телефонів та інших гаджетів, проводять детальний обшук автівок, особистих речей, вдираються в будинки.

Окупанти крили вогнем українські війська з застосуванням авіації, РСЗВ, артилерії, мінометів вздовж лінії бойового зіткнення. Штурмовою авіацією росіяни 6 разів атакували напрямок Давидового Броду.

ЗСУ знищили російський гелікоптер, який намагався завдати авіаційних ударів по українських позиціях на Херсонщині.

Під російським вогнем опинився Бериславський район. Мирні села, прилеглі до лінії зіткнення, окупанти масовано обстріляли з “Градів”, важкої артилерії та мінометів.

Є руйнування цивільної інфраструктури та загиблі серед мирного населення.

Продовжується робота на звільнених територіях області.

Енергетики продовжують працювати на лініях, які живлять Високопілля, Нововоронцовку, Осокорівку та Нову Калугу.

Продовжують роботу вибухотехніки.

Відносно спокійно, без обстрілів ніч минула на Волині, Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій, Одеській, Вінницькій, Хмельницькій, Тернопільській областях, на Черкащині, Сумщині, Полтавщині, Чернігівщині, Кіровоградщині, Житомирщині та Київщині.

Російські війська обстріляли два райони Миколаївщини

Протягом доби 15 жовтня російські солдати завдали удари по Миколаївському та Баштанському районам області. Про це повідомляє Миколаївська обласна військова адміністрація.

За інформацією Оперативного командування "Південь", російські війська атакували Миколаївську область з берегового ракетного комплексу "Бастіон" однією крилатою ракетою типу "Онікс" з тимчасово окупованого Криму. Обійшлося без втрат.

Вибухи у Донецьку. Постраждала будівля "міської адміністрації"

Вибухи та пожежа біля "будівлі міської адміністрації Донецька" сталися вранці 16 жовтня. Про це заявила незаконна "влада" самопроголошеної "Донецької народної республіки", передають кореспонденти Суспільного.

Так званий "мер" окупованого міста Кулемзін написав, що "попередньо одна з ракет потрапила в будівлю міської адміністрації Донецька". Біля будівлі згоріли три автівки. Но фото і відео, що він опублікував, видно вибиті вікна в будівлі. Даних про постраждалих немає.

Окупаційна адміністрація Донецька звинувачує українських військових в обстрілі.

Офіційної реакції української влади або Генштабу наразі немає.

Дві громади на Чернігівщині обстріляли росіяни

15 жовтня Чернігівщину знову обстріляли російські війська, а саме — дві прифронтові громади — Городнянську та Семенівську. Про це Суспільному повідомила речниця Чернігівського прикордонного загону Галина Шеховцова.

У першій половині дня по території Городнянської громади з району населеного пункту Чорноземний городок росіяни двічі цілили з мінометів та ствольної артилерії. Зафіксовано — 16 вибухів.

Після 14 години по прикордонню Семенівської громади ворог гатив мінометами з району населеного пункту Ломаківка. На українську територію прилетіло 11 мін 120 мм калібру.

15 жовтня росіяни вже обстрілювали Городнянську громаду, ймовірно зі ствольної артилерії, в районі села Сеньківка та в районі села Гасичівка.

Раніше, 14 жовтня, росіяни з мінометів та БПЛА обстріляли Семенівську громаду на Чернігівщині.

Ювенальні прокурори: 423 дитини загинуло внаслідок збройної агресії РФ в Україні

Більше ніж 1233 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Станом на ранок 16 жовтня офіційне число загиблих дітей не змінилося — 423. Не зазнали змін і дані щодо поранених — 810. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

Ці цифри не остаточні, зазначили в ОГПУ.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 407, Харківській — 256, Київській — 116, Миколаївській — 77, Чернігівській — 68, Запорізькій — 68, Луганській — 64, Херсонській — 57, Дніпропетровській — 31.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджені 2614 закладів освіти. З них 313 зруйновані повністю.

Росія втратила у війні з Україною 65 тисяч військових — Генштаб

Станом на ранок 16 жовтня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 65 000 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України. За добу росіяни втратили біля 300 військовослужбовців.

Також росіяни втратили:

  • танків — 2529 (+5) од,
  • бойових броньованих машин — 5193 (+14) од,
  • артилерійських систем — 1589 (+7) од,
  • РСЗВ — 365 (+0) од,
  • засоби ППО — 186 (+0) од,
  • літаків — 268 (+0) од,
  • гелікоптерів — 242 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 1224 (+14),
  • крилаті ракети — 316 (+0),
  • кораблі /катери — 16 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 3959 (+8) од,
  • спеціальна техніка — 143 (+1).

Найбільших втрат військо РФ зазнало на Криворізькому та Бахмутському напрямках.

Троє людей поранені внаслідок обстрілів РФ Куп'янського району Харківщини

Двоє чоловіків та жінка отримали поранення внаслідок обстрілів Росією 15 жовтня Куп'янського району Харківської області.

Про це йдеться у зведенні голови ОВА Олега Синєгубова 16 жовтня.

Поранені — 69-річна жінка, 48-річний та 36-річний чоловіки, їх шпиталізували.

У Франції до 2 тисяч українських військових упродовж кількох тижнів пройдуть військову підготовку

У Франції до 2 тисяч українських військових упродовж кількох тижнів пройдуть військову підготовку у французьких частинах. Про це заявив міністр збройних сил Франції Себастьєн Лекорню, пише французьке видання LeParisien.

"Президент Франції Еммануель Макрон затвердив план підготовки, який дозволить розмістити в країні до 2 тисяч українських військових. Вони будуть приписані до наших частин на кілька тижнів", — сказав Лекорню.

Фінансист ПВК "Вагнера" Пригожин намагається вислужитися перед Путіним — ISW

Приватна військова компанія ”Вагнера” продовжує спроби утвердити свою перевагу над Міністерством оборони Росії та звичайними російськими сухопутними силами. Фінансист ПВК “Вагнера” Євген Пригожин активно намагається вислужитися перед президентом Росії Володимиром Путіним і відокремити “вагнерівців” від звичайних сил Міноборони. Про це йдеться в аналітичному звіті американского Інституту вивчення війни (ISW).

Так, на відео, опублікованому в соцмережах 13 жовтня, військовослужбовці 126-ї окремої бригади берегової оборони Чорноморського флоту в Херсонській області скаржаться, що з початку війни воюють у цьому районі без перерв і ротацій. Військовослужбовці стверджували, що на них “тиснуть” українські сили, і наголошували, що у них є один БТР на 80 осіб, що значно обмежує їх маневреність, йдеться в аналітичному звіті.

Після цього 14 жовтня Telegram-канал групи “Вагнера” повідомив, що керівництво ПВК “Вагнера” вирішило передати чотири позашляховики 126-му батальйону берегової оборони “для підтримки їхніх зусиль з утримання лінії фронту в Херсонській області”.

Таким чином Пригожин активно намагається вислужитися перед Путіним, відзначили аналітики. Передача основного обладнання підрозділу звичайних російських сухопутних сил може бути неявною критикою очевидної неспроможності Міноборони забезпечити такими потребами своїх солдатів.

В Ізюмі на Харківщині працюватиме мобільний пологовий

У "пологовому на колесах" зможуть проводити огляди вагітних, приймати пологи, робити операції. Про це повідомила заступниця Міністра охорони здоров'я України Ірина Микичак.

"Відновиться проведення пологів, оперативні втручання та огляди вагітних, породіль та жінок. Це автономний, забезпечений електрикою, водою, опаленням та всім медичним інструментарієм мобільний акушерсько-гінекологічний міністаціонар", — йдеться у повідомленні.

"Пологовий на колесах" передали партнери з Фонду народонаселення ООН в Україні.

У Лимані виявили тіла ще шістьох мирних жителів, які загинули під час окупації міста

У Лимані виявили тіла ще шістьох мирних жителів, які загинули під час окупації міста російськими окупантами. Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Очільник Донеччини зазначив, що протягом 15 жовтня загинула людина в Бахмуті. Ще троє людей на Донеччині отримали поранення: двоє жителів Орлівки та один Бахмута.

"Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі", — повідомив Кириленко.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1009 людей, 2405 — отримали поранення.

Київ та область, Чернігівська, Черкаська, Полтавська області — відбій тривоги.

Війська РФ обстріляли Нікопольський район Дніпропетровщини: поранений 47-річний чоловік

У ніч на 16 жовтня російські війська вдарили з "Градів" та важкої артилерії по Нікопольській та Марганецькій громадах Дніпропетровщини, поранена одна людина. Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

За його словами, у Нікополь прилетіли понад 40 снарядів. Поранений 47-річний чоловік. Через обстріл почалися пожежі, рятувальники їх вже загасили.

Китайські дипломати закликали громадян КНР виїхати з України з міркувань безпеки — ЗМІ

Міністерство закордонних справ і посольство Китаю 15 жовтня закликали громадян, які зараз перебувають в Україні, негайно залишити країну з міркувань безпеки. Про це повідомляє державне видання КНР Global Times у Twitter.

“У зв’язку з нинішньою несприятливою ситуацією з безпекою в Україні Міністерство закордонних справ Китаю та посольство Китаю в Україні закликають громадян Китаю в країні посилити заходи безпеки та евакуюватися. Посольство допоможе в організації евакуації тим людям, які цього потребують”, — пише видання.

Київ та область, Чернігівська, Черкаська, Полтавська, Дніпропетровська, Херсонська, Запорізька області — повітряна тривога!

ЗСУ уразили ППО та знищили безпілотники військ РФ на Херсонщині — ОК "Південь"

На південному фронті авіація Збройних сил України завдала 13 уражень по позиціях військ РФ. Зокрема по розгортанню протиповітряної оборони в Бериславському і Каховському районах. А також знищили два "Орлани" військ РФ.

Про це повідомив речник Оперативного командування "Південь" Владислав Назаров.

За інформацією командування військові РФ намагаються втримати зайняти рубежі. Обстрілюють з ракет, авіації, реактивних систем залпового вогню, ствольної артилерії, мінометів, танків вздовж лінії бойового зіткнення. А також мінують місцевості в районах імовірного просування українських військ.

"Росіяни продовжують вести безперервну аеророзвідку з використанням безпілотних літальних апаратів. ЗСУ знищили два "Орлани-10" росіян при спробі розвідати успіхи Сил оборони на правому березі Дніпра", - повідомив Владислав Назаров.

Також армія РФ намагалась запустити диверсійно-розвідувальну групу, до 7 людей в напрямку деокупованої Трифонівки. Зазнали втрат та відступили.

"Протягом дня тривав обстріл майже двадцятьма реактивними снарядами деокупованої частини правого берега Дніпра Херсонщини. Війська РФ обстріляли з "Градів" лівий берег. Втрати та руйнування інфраструктури уточнюються", - йдеться у дописі.

Підтверджені втрати росіян складають: 14 військових, три самохідні артустановки, гаубиця "Мста-Б", станція радіоелектронної боротьби. Також пошкоджені вісім російських одиниць техніки, серед яких ще дві самохідні установки, гаубиця 122 калібру, танк та автобронетехніка.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 32 удари — Генштаб

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 32 удари. Підтверджено ураження 24 районів зосередження озброєння та військової техніки, а також 8 позицій зенітних ракетних комплексів РФ. Крім того, українські підрозділи протиповітряної оборони на різних напрямках збили 6 БпЛА та 1 вертоліт окупантів. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 16 жовтня.

Ракетні війська і артилерія за добу уразили 3 райони зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, один склад боєприпасів, 7 об’єктів ППО росіян та інші військові цілі.

Генштаб ЗСУ уточнив втрати серед окупантів

За уточненою інформацією, підтверджено результати вогневого ураження окупантів. Внаслідок точкових ударів артилерії Сил оборони в населеному пункті Марфопіль Запорізької області знищено склад боєприпасів та поранено більш як 20 окупантів. В населеному пункті Токмак знищено 10 одиниць військової техніки та поранено до 40 військовослужбовців. В населеному пункті Пологи – до 30 поранених окупантів. В Кам’янці-Дніпровській знищено 7 одиниць військової техніки та поранено близько 40 військовослужбовців РФ. Кількість загиблих, що окупанти намагаються ретельно приховати, уточнюється. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 16 жовтня.

В Рубіжному чеченці почали виселяти людей із домівок, щоб розмістити своїх офіцерів — Генштаб

Порушення норм Міжнародного гуманітарного права, законів та звичаїв ведення війни на тимчасово захоплених територіях стали нормою для російських окупаційних військ. В населеному пункті Рубіжне Луганської області, прибулі на посилення угруповання військовослужбовці з Чеченської республіки, почали виселяти цивільних громадян з приватних помешкань для розміщення своїх офіцерів. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 16 жовтня.

На фронті тривають обстріли — Генштаб

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін. Зберігається загроза ракетних та авіаударів, а також застосування ударних БпЛА “Shahed -136” з території Республіки Білорусь. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 16 жовтня.

На інших напрямках окупанти здійснювали обстріли.

На Сіверському напрямку — з артилерії різних типів, у районах населених пунктів Миколаївка Чернігівської області та Покровка Сумської області. Використовували і ударні БпЛА.

На Слобожанському напрямку — з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Стрілеча, Огірцеве, Стариця, Гатище, Піщане, Кам’янка та Дворічна.

На Краматорському напрямку — з танків та різнокаліберної артилерії вздовж всієї лінії зіткнення. Зокрема, в районах населених пунктів Білогорівка, Чарівне, Мала Токмачка, Новоєгорівка, Роздолівка та Серебрянка.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках військо РФ обстрілювало з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії вздовж лінії зіткнення.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках окупанти обстріляли понад 15 населених пунктів. Серед них — Вугледар, Времівка, Парасковіївка, Пречистівка та Щербаки.

На Південнобузькому напрямку росіяни обстріляли райони понад 25 населених пунктів вздовж лінії зіткнення.

ЗСУ відбили атаки росіян на Краматорському, Бахмутському й Авдіївському напрямках — Генштаб

Російське військо намагається утримати тимчасово захоплені території і стримувати Сили оборони на окремих напрямках. Водночас окупанти намагаються наступати на Бахмутському та Авдіївському напрямках. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 16 жовтня.

За добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів у районах населених пунктів Торське і Спірне на Краматорському напрямку, Берестове, Соледар і Бахмут на Бахмутському напрямку та Мар’їнка, Побєда і Невельське на Авдіївському напрямку.

Армія РФ обстрілює позиції українських військ вздовж усієї лінії зіткнення, облаштовує оборонні позиції та рубежі на окремих напрямках та веде повітряну розвідку. Порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни, завдає ударів по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення.

Протягом доби російські військові завдали 5 ракетних та 23 авіаційні удари, здійснили до 60 обстрілів із реактивних систем залпового вогню.

Ударів росіян зазнали об’єкти та мирні громадяни в районах більш ніж 30 населених пунктів. Зокрема, це Нікополь і Шахтарське Дніпропетровської області, Глушківка на Харківщині, Оріхів і Малі Щербаки Запорізької області, Дмитрівка — Київської, Білогірка на Херсонщині та Вугледар на Донеччині.

У Чорному морі РФ тримає напоготові 3 ракетоносії, споряджені 12-ма “Калібрами” — ОК "Південь"

У Чорному морі 1️2️ бойових кораблів РФ маневрують у спеціально визначеній ракетобезпечній зоні. В готовності до ракетного удару перебувають 3 ракетоносії, споряджені 12-ма “Калібрами”. Про це повідомляє оперативне командування “Південь”.

У Миколаєві відремонтували майже 60 дахів, пошкоджених обстрілами

У Миколаєві станом на 15 жовтня роботи з ремонту покрівель тривають за 13 адресами. Після обстрілів будинки намагаються тимчасово накрити, а ремонт розпочинають потім. Відремонтували майже 60 дахів, повідомив Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич.

Стрілянина у Бєлгороді, Маск продовжить фінансувати Starlink, киян закликали економити світло. 235 день війни. Онлайн
Фото: Назарій Рубаняк/Суспільне Миколаїв

За словами мера міста, у Миколаєві вибухами пошкоджені майже 800 багатоповерхових будинків, з них 206 мають пошкоджені дахи. Але в першу чергу закриваються в будівлях вибиті вікна та двері.

"Наразі будівельні бригади вже відпрацювали половину адрес і забили вікна у квартирах та під'їздах. 15 жовтня наші будівельні бригади працювали у Заводському, Корабельному та Центральному районах міста", — розповів Олександр Сєнкевич.

У РФ розповіли подробиці стрілянини в Бєлгородській області

На полігоні Західного військового округу в Білгородській області громадяни "однієї з країн СНД "обстріляли добровольців", які готувалися на війну в Україну, внаслідок чого 11 людей загинули, 15 госпіталізовано. Про це заявили у Міноборони РФ у коментарі щодо стрілянини на Бєлгородському полігоні.

"Під час заняття з вогневої підготовки з добровольцями, які готуються до спецоперації, терористи обстріляли зі стрілецької зброї особовий склад підрозділу. 11 людей загинули, 15 з пораненнями різної тяжкості госпіталізовані. Вогнем у відповідь двоє терористів знищені", — йдеться у повідомленні.

На фронті прикордонники власноруч побудували піч, на якій готують їжу

"Попри щоденні обстріли й велике навантаження наші захисники облаштовують собі належний побут. Ми кардинально відрізняємося від окупантів. Поважаємо себе. Не втрачаємо людяності. Боронимо свій дім, свою землю. А тому – непереможні", – написав президент України Володимир Зеленський, публікуючи фото на своїй сторінці в Facebook.

На початок