Іран планує передати Росії ракети класу "земля-земля" і ударні безпілотники — ЗМІ

Іран планує передати Росії ракети класу "земля-земля" і ударні безпілотники — ЗМІ

Іран планує передати Росії ракети класу "земля-земля" і ударні безпілотники — ЗМІ
. Іран проводив демонстрацію роботи безпілотників Shahed (Шахед) наприкінці 2021 року. В Росії його нині використовують під назвою "Герань-2". Фото: Iran's Military Achievements Media/Twitter

Іран планує передати Росії не тільки ударні безпілотники, а й ракети класу “земля-земля”. Про це пише The Washington Post з посиланням на свої джерела серед американських посадовців.

Збільшення надходження зброї з Тегерана може допомогти компенсувати великі втрати російської військової техніки після широкомасштабного вторгнення РФ в Україну у лютому. А також швидке скорочення кількості високоточних боєприпасів, які використовувалися під час ударів по українських містах, йдеться у публікації.

Останніми днями незалежні ЗМІ опублікували фотографії залишків безпілотників іранського виробництва, які використовувалися для ударів по українських цілях. Це ставить під сумнів неодноразові заяви Ірану, що він не постачав таку зброю Росії.

Офіційні особи Пентагону також публічно підтвердили використання іранських безпілотників під час російських авіаударів, а також успіх України у збитті деяких безпілотників, пише видання.

Явним знаком розширення ролі Ірану як військового постачальника для Москви є візит іранських офіційних осіб до Росії 18 вересня. За даними джерел видання, йшлося про обговорення умов додаткових поставок зброї, включно з двома типами іранських ракет класу "земля-земля".

За даними розвідки, збройна промисловість Ірану готує першу партію ракет Fateh-110 і Zolfaghar. Це дві добре відомі іранські балістичні ракети малої дальності, здатні вражати цілі на відстані 300 і 700 кілометрів відповідно, повідомили джерела видання на умовах анонімності. Якщо це відбудеться, це буде перша поставка таких ракет до Росії з початку війни.

Офіційні особи, проінформовані про заплановану поставку ракет, сказали, що Іран також готує нові поставки безпілотних літальних апаратів для Росії. Серед них — “десятки” додаткових безпілотників Mohajer-6 і більша кількість Shahed-136.

Іранські технічні консультанти відвідали території, контрольовані Росією, в останні тижні, щоб надати інструкції з експлуатації безпілотників, пише видання з посиланням на свої високопосадові джерела.

Що відомо

  • 13 вересня повідомлялось, що військові українських Збройних сил вперше знищили ударний БПЛА іранського виробництва.
  • З огляду на особливості конструкції апарату, експерти дійшли висновку, що, найімовірніше, йдеться про іранський БПЛА Shahed-136. При цьому на його уламках наявне маркування кирилицею – "М214 Герань-2".
  • Після цього Україна вирішила позбавити іранського посла акредитації та знизити кількість персоналу в посольстві Ірану в Києві на тлі інформації про постачання безпілотників Росії. Іран заявив, що шкодує через рішення України. Водночас Українське МЗС підкреслило, що відповідальність за погіршення дипвідносин між країнами несе лише іранська сторона.

Читайте також

Іран заперечує постачання безпілотників Росії для війни в Україні

РФ розгортає іранські БПЛА щонайменше з серпня — британська розвідка

"Шахіди" з маркуванням "Герань-2". Що відомо про іранські дрони, які з'явилися на озброєнні Росії

Росія замовила в Ірані понад 2400 дронів-камікадзе — Зеленський

Стрілянина у Бєлгороді, Маск продовжить фінансувати Starlink, киян закликали економити світло. 235 день війни. Онлайн

На початок