"Блок Кернеса" проти Кернеса: думка політолога щодо зміни керівництва фракції у Харківській облраді

"Блок Кернеса" проти Кернеса: думка політолога щодо зміни керівництва фракції у Харківській облраді

"Блок Кернеса" проти Кернеса: думка політолога щодо зміни керівництва фракції у Харківській облраді
. Кирило Кернес більше не очолює фракцію "Блок Кернеса — Успішна Харківщина" у Харківській облраді. Фото: facebook.com/kernes.kyrylo

6 жовтня фракція "Блок Кернеса — Успішна Харківщина" у Харківській обласній раді змінила керівника. Кирило Кернес, який очолював фракцію, назвав це рішення неочікуваним, але політолог Антон Авксентьєв вважає, що воно "вписується в логіку переформатування політичного ландшафту в регіоні".

Замість сина Геннадія Кернеса Кирила керувати фракцією призначили заступника його заступника — гендиректора "Харківводоканалу" Віталія Панова, повідомили на сторінці фракції. Там зазначили, що Кирило Кернес "не дотримувався фракційної дисципліни".

"Від початку війни він жодного разу не висловив своєї позиції щодо військової агресії Росії"

"Основною причиною для його заміни депутати назвали те, що від початку війни він жодного разу не висловив своєї позиції щодо військової агресії Росії проти України, а також з 24-го лютого поточного року самоусунувся від керівництва фракцією", — повідомили на сторінці фракції.

Це повідомлення стало першим на сторінці фракції у Facebook з початку повномасштабного вторгнення.

Сам Кирило Кернес дізнався про своє усунення від керівництва фракції "чи не останнім", про що він написав на своїй сторінці.

"Як мінімум, ми разом приймали звернення Харківської обласної ради про засудження агресії Російської Федерації та підтримку територіальної цілісності і незалежності України. Усі наші голосування поіменні та відкриті, тож вони повною мірою усвідомлюють моє ставлення та мою позицію стосовно агресора", — написав Кирило Кернес.

Формат ухвалення подібних рішень, коли депутат дізнається про них в останній момент, у фракції "Блок Кернеса — Успішна Харківщина" вже практикувався, говорить політолог Аналітичного центру "Обсерваторія демократії" Антон Авксентьєв. За його словами, самоусунення Кирила Кернеса з публічного простору у Центрі відзначили ще навесні.

"Ми відзначали самоусунення Кирила Кернеса з публічного простору і прогнозували значне послаблення його політичного впливу, зокрема, всередині "іменної" фракції. Тому ухвалене фракцією 6 жовтня рішення лише ззовні виглядає як несподіванка, але цілком вписується в логіку переформатування політичного ландшафту в регіоні", — говорить Авксентьєв.

"Блок Кернеса" проти Кернеса: думка політолога щодо зміни керівництва фракції у Харківській облраді
Кирило Кернес та Віталій Панов. Фото: facebook.com/kernes.kyrylo

Аргументи, якими у фракції пояснили відсунення Кернеса від керівництва, не є безпідставними, вважає політолог. Він також відзначає, що оцінити ступінь "самоусунення" Кирила Кернеса від керівництва фракцією не можна, "не будучи зануреним у внутрішньо фракційну комунікацію".

"Голова найбільшої фракції в обласній раді, ймовірно, як публічний політик, повинен був проявити більше активності та докласти більше зусиль для допомоги мешканцям Харківщини з початком повномасштабної війни. Попри трагічні особисті обставини, які трапилися в його житті у лютому – для його виборців цей місяць видався аж ніяк не легшим", — говорить Авксентьєв.

На початку лютого у Кирила Кернеса померла дружина

"Натомість, він, фактично, зник із публічного простору: перший пост на своїй сторінці у Facebook після вторгнення Кирило Кернес зробив 27 червня, в день народження свого батька. Водночас коли єдиним ресурсом політичного капіталу є прізвище та ототожнення з батьком, не варто дивуватися, що ситуативні політичні союзники можуть поставити питання про доцільність подальшої співпраці. Все, що їм було потрібно від Кирила Кернеса в політичному сенсі, він їм вже надав", — вважає політолог.

"Блок Кернеса" проти Кернеса: думка політолога щодо зміни керівництва фракції у Харківській облраді
Одне з засідань Харківської обласної ради. Фото: facebook.com/kernes.kyrylo

Крім усунення керівника фракції, з неї виключили трьох депутатів: Альберта Кононенка, Павла Столбового та Володимира Святаша, підтвердив Суспільному новий очільник фракції Віталій Панов.

"Двоє депутатів — Столбовий та Святаш — не відвідували засідання ані комісій, ані фракції, ані сесії облради від початку повномасштабної війни. Щодо третього — Альберта Кононенка — інші причини. Це внутрішньо-партійні питання, навіщо це виносити?", — сказав Панов.

На думку політолога, виключення Володимира Святаша та Павла Столбового пояснюється "бажанням фракції продемонструвати виборцям та Офісу Президента свою проукраїнську позицію".

Володимир Святаш є батьком Дмитра Святаша, якого називали одним із претендентів на посаду "російського гауляйтера" Харкова. Павло Столбовий є сином колишнього мера Балаклії Івана Столбового, який виїхав до Росії. З Альбертом Кононенком у фракції "розійшлися погляди" ще тоді, коли фракція ініціювала його зняття з посади першого заступника голови облради, говорить Авксентьєв.

"Це цілком зрозумілий крок. Єдине питання – чому це сталося лише в жовтні", — говорить політолог

Рішення про відсторонення Кирила Кернеса підтримали "майже усі депутати" сказав Суспільному новий очільник фракції Віталій Панов. Точну кількість голосів "за" та "проти" він не назвав.

З 46 депутатів у фракції "Блок Кернеса — Успішна Харківщина" у Харківській обласній раді залишилось 43.

Що відомо

  • Син колишнього Харківського міського голови Геннадія Кернеса Кирило очолив фракцію "Блок Кернеса — Успішний Харків" у Харківській облраді у грудні 2020.
На початок