Вперше з 1962 року ми маємо пряму загрозу використання ядерної зброї – Байден

Вперше з 1962 року ми маємо пряму загрозу використання ядерної зброї – Байден

Вперше з 1962 року ми маємо пряму загрозу використання ядерної зброї – Байден
. Президент США Джо Байден. 28 вересня 2022 року. Фото: Getty Images

Ризик ядерного "Армагеддону" досяг найвищого рівня з часів Карибської кризи 1962 року, заявив президент США Джо Байден у Нью-Йорку на заході зі збору коштів для Демократичної партії, повідомляє BBC.

Президент Байден сказав, що російський лідер Володимир Путін "не жартував", коли говорив про використання тактичної ядерної, біологічної чи хімічної зброї, — "тому що його армія, можна сказати, неефективна" після невдач в Україні.

"Вперше після кубинської ракетної кризи ми маємо пряму загрозу використання ядерної зброї, якщо насправді все продовжуватиметься тим шляхом, яким вони пішли (росіяни – ред.)", — сказав пан Байден колегам-демократам. "Ми не стикалися з перспективою Армагеддону з часів Кеннеді та кубинської ракетної кризи".

Раніше США та ЄС заявляли, що бряцання Путіним ядерною зброєю слід сприймати серйозно.

Радник з питань національної безпеки США Джейк Салліван заявив, що, незважаючи на ядерні натяки Москви, США не бачать жодних ознак того, що Росія готується до застосування ядерної зброї.

Протягом кількох місяців офіційні особи США попереджали, що Росія може вдатися до використання зброї масового знищення, якщо зазнає невдач на полі бою.

У жовтні 1962 року США і Радянський Союз - під керівництвом президента Джона Кеннеді та Микити Хрущова - наблизилися до ядерного протистояння через таємне розміщення російської ядерної зброї на Кубі. Вперше в історії людства обидві наддержави наблизилися до прямого військового протистояння і безпосередньої загрози початку ядерної війни. Ця подія стала найвищою точкою холодної війни.

Що відомо

  • 21 вересня 2022 року під час свого звернення, президент РФ Володимир Путін заявив, що країни Заходу влаштували "ядерний шантаж" Росії, відтак при загрозі територіальній цілісності вона готова "використати всі наявні в себе засоби". Це не перша погроза ядерною зброєю. На четвертий день повномасштабного вторгнення РФ в Україну, у лютому 2022-го, Путін, чиї війська уже зазнали в Україні великих втрат, доручив перевести сили стримування у російській армії в особливий бойовий режим. Один з аспектів цих сил — застосування ядерної зброї.

Читайте також

Як рятуватися від "брудної бомби", ядерної зброї чи аварії на АЕС. Інструкція

Видалити "ракову пухлину". Чи можна виключити Росію з Радбезу ООН

Іранські дрони, бюджет в умовах війни, ЗАЕС. 226-й день війни. Онлайн

На початок