Голові НБУ Кирилу Шевченку повідомили про підозру у розкраданні коштів

Голові НБУ Кирилу Шевченку повідомили про підозру у розкраданні коштів

Голові НБУ Кирилу Шевченку повідомили про підозру у розкраданні коштів
. Голова Національного банку Кирило Шевченко. Фото: НБУ

Національне антикорупційне бюро оголосило підозру голові Національного банку Кирилу Шевченку, який нещодавно подав президенту прохання про відставку за станом здоров’я, у зв’язку з розкраданням коштів під час періоду, коли він керував "Укргазбанком".

Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

"НАБУ та САП викрили організовану групу на чолі з колишнім головою правління ПАТ АБ "Укргазбанк", яка упродовж 2014-2019 рр. незаконно вивела з фінансової установи 206 мільйонів гривень. П'яти учасникам цієї групи повідомили про підозру", — йдеться у повідомленні.

Правоохоронці зазначили, що не знають, де нині перебуває Шевченко.

"Оскільки місцезнаходження організатора схеми, ексголови правління "Укргазбанку", наразі невідоме, про підозру йому повідомили в порядку ст. 278, ст. 135 КПК України, а саме — залишили в адміністрації за місцем його роботи, саме — Національному банку України", — зауважили в Бюро.

Як з’ясувало слідство, посадовці "Укргазбанку" у листопаді 2014 році запровадили схему виведення коштів із держбанку через сплату послуг псевдопосередникам нібито за залучення коштів великого бізнесу та державних установ і підприємств.

"Насправді ж посередництво відбувалося лише на папері: клієнти розміщували кошти в державному "Укргазбанку" на депозити за власною ініціативою або ж згідно з порядком, запровадженим для держсектору Кабміном. Натомість держбанк, на підставі фіктивних актів виконаних робіт, справно сплачував псевдопосередникам за послуги, які ті ніколи не надавали, та про яких більшість клієнтів банку навіть не знала", — зазначають у НАБУ.

Виявилось, що цими псевдопосередниками є фізичні особи-підприємці, самозайняті та юридичні особи.

"Більшість із них зареєстрували виключно для участі у наведеній схемі: після отримання коштів ці суб’єкти припиняли свою діяльність, і не здійснювали іншої активності, крім зазначеної у фіктивних актах виконання послуг", — пояснили в Бюро.

При цьому правоохоронці зазначають, що таку схему залучення коштів не використовував жоден із решти державних банків в Україні. Після активізації слідчих дій із боку НАБУ та САП її прикрили й в самому "Укргазбанку". Попри це, за час її існування з листопаду 2014 по березень 2020 року банк здійснив понад тисячу перерахувань на адресу 52 псевдопосередників. Це завдало збитків на суму понад 206 мільйонів гривень.

НАБУ вважає підбурювачем злочину Кирила Шевченка, виконавцями — двох його заступників, директора департаменту банку по роботі з корпоративними віп-клієнтами, а також заступника директора. Загалом Бюро кваліфікувало дії підозрюваних наступним чином:

  • Шевченка, який на той період обіймав посаду голови правління — ч. 3 ст. 27Види співучасників — підбурювач злочину; ч. 5 ст. 191Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою; ч. 3 ст. 28Вчинення кримінального правопорушення групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією; ч. 1 ст. 366Службове підроблення Кримінального кодексу України;
  • двох заступників голови правління — ч. 2 ст. 27Види співучасників — виконавець; ч. 5 ст. 191Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою; ч. 3 ст. 28Вчинення кримінального правопорушення групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією; ч. 1 ст. 366Службове підроблення КК України
  • директора департаменту по роботі з корпоративними віп-клієнтами — ч. 2 ст. 27Види співучасників — виконавець; ч. 5 ст. 191Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою; ч. 3 ст. 28Вчинення кримінального правопорушення групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією; ч. 1 ст. 366Службове підроблення КК України
  • заступника директора департаменту по роботі з корпоративними віп-клієнтами — ч. 2 ст. 27 Види співучасників — виконавець; ч. 5 ст. 191Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою; ч. 3 ст. 28Вчинення кримінального правопорушення групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією; ч. 1 ст. 366Службове підроблення КК України

У разі, якщо провину Шевченка доведуть, йому загрожуватиме від 7 до 12 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Що відомо

  • Кирило Шевченко був призначений на посаду голови НБУ у липні 2020 року. Його попередником був Яків Смолій, якого Верховна рада відправила у відставку 3 липня 2020-го.
  • Шевченко народився у 1972 році в російському місті Тула. Він отримав диплом Харківського державного економічного університету.
  • Із жовтня 1995 року по грудень 2006 року Кирило Шевченко працював у банку "Фінанси і Кредит" пройшов шлях від начальника відділу нормативів до першого заступника голови правління фінустанови. З грудня 2006 по травень 2009 року був головою правління Державної іпотечної установи. У 2009 році Шевченко майже пів року працював радником тодішньої прем’єр-міністерки Юлії Тимошенко.
  • У вересні 2009 року став першим заступником голови правління "Укргазбанку", де пробув до квітня 2010 року. У 2012-2014 роках працював радник голови правління Ощадбанку. З жовтня 2014 — по травень 2015-го — в.о. голови правління "Укргазбанку".
  • 4 жовтня голова Кирило Шевченко подав на розгляд президентові Володимиру Зеленському заяву про відставку з посади голови Нацбанку за станом здоров’я. 6 жовтня Комітет Верховної Ради з питань фінансів схвалив постанову щодо звільнення Шевченка.
На початок