Рада призначила нового голову Нацбанку

Рада призначила нового голову Нацбанку

Рада призначила нового голову Нацбанку
. Вікіпедія

Верховна рада призначила главою Національного банку України Кирила Шевченка.

За це проголосували 332 народних депутати.

Під час свого виступу перед голосуванням Шевченко заявив, що підтримує кроки попереднього керівництва НБУ щодо макроекономічної стабільності та наголосив, що Національний банк і далі буде продовжувати заходи, щодо посилення фінансової стабільності банків та економічного розвитку в Україні.

Представник партії "Голос" Ярослав Железняк заявив, що у парламенті порушують процедуру, коли вночі вносять подання на призначення голови НБУ, а зранку уже змушують за нього голосувати. Він висловив думку, що знайти "нормального" кандидата можливо, проте офіс президента поспішає з призначенням, бо не передбачається незалежності НБУ.

Представник партії "Європейська солідарність" Олексій Гончаренко закликав Шевченка після призначення на посаду одразу заблокувати номер президента Володимира Зеленського, оскільки той буде "дзвонити та просити надрукувати гроші".

Разом з тим більшість фракцій та груп підтримали кандидатуру Шевченка та заявили, що мають до нього кредит довіри.

Голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що більшістю голосів комітет підтримав призначення Шевченка та рекомендує Раді проголосувати за нього, оскільки він усе життя працював у банках, має хорошу репутацію та повагу від колег і міжнародних партнерів.

Хто такий Кирило Шевченко

Шевченко народився у 1972 році в російському місті Тула. Він отримав диплом Харківського державного економічного університету.

З жовтня 1995 року по грудень 2006 року працював у банку "Фінанси і Кредит" пройшов шлях від начальника відділу нормативів до першого заступника голови правління фінустанови. З грудня 2006 по травень 2009 року був головою правління Державної іпотечної установи. У 2009 році Шевченко майже пів року працював радником тодішньої прем’єр-міністерки Юлії Тимошенко.

У вересні 2009 року став першим заступником голови правління "Укргазбанку", де пробув до квітня 2010 року. У 2012-2014 роках працював радник голови правління Ощадбанку. З жовтня 2014 — по травень 2015-го — в.о. голови правління "Укргазбанку".

Що відомо

  • Президент Володимир Зеленський 15 липня вніс подання про призначення Шевченка головою НБУ.
  • Голова Національного банку Яків Смолій 1 липня написав та подав президенту Володимиру Зеленському заяву про звільнення у зв’язку з відставкою за власним бажанням.
  • Причиною такого рішення Смолій назвав "систематичний політичний тиск". У НБУ запевняють, що регулятор продовжить працювати аби "зберегти макрофінансову стабільність".
  • 3 липня Верховна рада на позачерговому засіданні відправила у відставку голову Національного банку Якова Смолія.
На початок