Голова Нацбанку Шевченко подав у відставку

Голова Нацбанку Шевченко подав у відставку

Важливо
Голова Нацбанку Шевченко подав у відставку
. Ексголова НБУ Кирило Шевченко. Фото: УНІАН

Голова Національного банку Кирило Шевченко подав на розгляд президенту Володимиру Зеленському заяву про відставку за станом здоров’я.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

"В силу причин, пов'язаних зі здоров’ям, які я не можу надалі ігнорувати, прийняв для себе складне рішення. Я залишаю посаду голови НБУ. Я звернувся до президента України з проханням прийняти мою відставку. Дякую президентові України за виявлену довіру та спільну роботу на користь держави — і в мирний, і у воєнний час", — йдеться у повідомленні.

Шевченко зауважив, що із початком повномасштабної війни Національний банк забезпечив безперебійну роботу фінансової системи, не допустив паніку на валютному ринку, зупинив масштабний відтік капіталу заради захисту резервів, втримав інфляцію на адекватному рівні під час війни, а також підставив плече державному бюджету, розуміючи складнощі із залученням коштів під час війни.

"Додатково підкреслю наші зусилля в дипломатичній площині — з одного боку, ми активізували механізми міжнародної фінансової допомоги Україні, з іншого — ініціювали на міжнародному рівні низку рішень, які послабили економіку агресора", — додав посадовець.

Шевченко підкреслив, що нині НБУ є сильнішим, ніж будь-коли, у здатності зустрічати виклики та долати кризи, а також гідно проходить перевірку війною. За його словами, Нацбанк зберігає здатність бути основою поствоєнного відновлення економіки.

"Тим, хто прийде після мене, я передаю банківську систему сильною, капіталізованою, стійкою. Вірю в те, що такою вона залишиться і надалі. Я вдячний усій команді НБУ, на долю якої випали найскладніші випробування в історії незалежної України. Я пишаюсь роботою з вами. Вдячний колегам зі всього фінансового ринку. Ми разом утримали працюючу банківську систему під час війни, забезпечили доступ громадян до фінпослуг, тримали фінансову стабільність всупереч найскладнішим обставинам", — наголосив керівник НБУ.

Що відомо

  • Кирило Шевченко був призначений на посаду у липні 2020 року. Його попередником був Яків Смолій, якого Верховна рада відправила у відставку 3 липня 2020-го.
  • Шевченко народився у 1972 році в російському місті Тула. Він отримав диплом Харківського державного економічного університету.
  • Із жовтня 1995 року по грудень 2006 року Кирило Шевченко працював у банку "Фінанси і Кредит" пройшов шлях від начальника відділу нормативів до першого заступника голови правління фінустанови. З грудня 2006 по травень 2009 року був головою правління Державної іпотечної установи. У 2009 році Шевченко майже пів року працював радником тодішньої прем’єр-міністерки Юлії Тимошенко.
  • У вересні 2009 року став першим заступником голови правління "Укргазбанку", де пробув до квітня 2010 року. У 2012-2014 роках працював радник голови правління Ощадбанку. З жовтня 2014 — по травень 2015-го — в.о. голови правління "Укргазбанку".

На початок