Без надії на російський газ. Сховища Румунії заповнені більш ніж на 80 відстотків

Без надії на російський газ. Сховища Румунії заповнені більш ніж на 80 відстотків

Без надії на російський газ. Сховища Румунії заповнені більш ніж на 80 відстотків
. Бухарест, Румунія. Фото: Getty Images

Сховища природного газу Румунії заповнені більш ніж на 80% та можуть досягти 90% до 1 листопада.

Про це заявив заступник міністра енергетики Дан Драган, повідомляє Reuters.

"Накопичені обсяги значні і перевищують показники попередніх зим. Ми сподіваємося, що до 1 листопада ми наблизимося до 90%, що дасть нам стабільність цієї зими", — сказав Драган на енергетичному семінарі.

На відміну від інших держав регіону, Румунія менше покладається на російський газ: вона виробляє близько 90% необхідного газу всередині країни через державного виробника Romgaz, нафтогазову групу OMV Petrom і Black Sea Oil & Gas (BSOG), — пише видання.

Компанія BSOG запустила свою морську газову платформу в румунських водах Чорного моря на початку цього року. Потенціал для подальших відкриттів газу в Чорному морі Румунії значний, але уряду необхідно поліпшити регулювання, щоб прискорити розробку, повідомляють у виданні посилаючись заяви провідних виробників газу Румунії.

Хоча Румунія виконала встановлений Європейським союзом цільовий показник по зберіганню ресурсів, цієї зими їй все ще може знадобитися імпорт газу, — повідомляють у матеріалі.

Що відомо

  • У середині червня "Газпром" скоротив прокачування палива газогоном приблизно до 40 відсотків потужності. Причиною назвали затримку повернення з ремонту турбіни Siemens для компресорної станції. На початку липня Канада погодилася відправити відновлений агрегат до Німеччини для його подальшої передачі до Москви.
  • 26 липня через скорочення російською компанією-монополістом "Газпром" поставок газу у Європу, ціни на паливо підскочили на 20%, сягнувши майже 2300 доларів за тисячу кубометрів. Наприкінці серпня ціни через російський "газовий шантаж" ціни на газ у Європі перевищили рівень 3 300 доларів за тисячу кубометрів.
  • 2 вересня транспортування газу в газопроводі "Північний потік" повністю зупинено. Офіційна причина — несправності, пошкодження, які не дозволяють забезпечити безпечну експлуатацію газотурбінного двигуна. Офіційний представник Європейської Комісії заявив, що привід для зупинки газопроводу є вигаданим та свідчить про ненадійність Росії як постачальника газу.
  • 27 вересня у Польщі відкрили газопровід Baltic Pipe потужністю 10 мільярдів кубометрів на рік. Газопровід створює новий маршрут поставок газу з Норвегії на ринки Данії та Польщі. Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що газопровід завершить "епоху домінування Росії".

Читайте також

Європі необхідно економити ресурси, щоб вдало пройти опалювальний сезон — МЕА

Проблеми з постачанням газу в Європу будуть до зняття санкцій — Кремль

Газопровід "Північний потік" повністю зупинено на невизначений термін. У Єврокомісії прокоментували

У Польщі відкрили газопровід Baltic Pipe. Він має закінчити "епоху домінування Росії"

На початок