Якщо росіяни застосують стратегічну ядерну зброю, НАТО буде вимушене діяти — експерт

Якщо росіяни застосують стратегічну ядерну зброю, НАТО буде вимушене діяти — експерт

Якщо росіяни застосують стратегічну ядерну зброю, НАТО буде вимушене діяти — експерт
. Фото: KCNA/AP Photo

Чи може Україна самостійно захистити себе у випадку, якщо Росія зважиться на ядерний удар і які стримуючі фактори є у розпорядженні української армії розповів у коментарі для Суспільного військовий експерт Defense Express Іван Киричевський.

За його словами, у РФ є 12 сховищ для ядерних боєголовок, одне із них, так званий "Об’єкт 1150" знаходиться у Бєлгородській області "дуже близько до зони досяжності наших ракетних систем".

"Якщо пригадати усі ті прекрасні події, які були цього літа, ту "бавовну", коли на нафтобазі щось вибухнуло. У кремлівських пропагандистів ще істерика була: "де ж ППО? Чому не закриваємо небо над Бєлгородською областю?" Їх страх був саме пов’язаний з тим, що наступна ракета прилетить в "Об’єкт 1150". Тому цей момент може бути одним із стримуючих факторів, які утримують РФ від застосування тактичної ядерної зброї", – сказав Киричевський.

Чим може відповісти Україна на можливе використання тактичної ядерної зброї? Якщо, росіяни застосують крилаті ракети з ядерними боєголовками, то, як зазначає Іван Киричевський, Україна вміє їх збивати: "Дозвукові ракети з ядерними боєголовками збиваються так само, як і дозвукові крилаті ракети зі звичайними боєголовками".

"Якщо росіяни підуть на застосування стратегічної ядерної зброї – то тут уже буде вимушене діяти НАТО. Тому що це буде величезний удар по системі міжнародної безпеки", – сказав він.

Що відомо

  • 21 вересня 2022 року під час свого звернення, президент РФ Володимир Путін заявив, що країни Заходу влаштували "ядерний шантаж" Росії, відтак при загрозі територіальній цілісності вона готова "використати всі наявні в себе засоби". Це не перша погроза ядерною зброєю. На четвертий день повномасштабного вторгнення РФ в Україну, у лютому 2022-го, Путін, чиї війська уже зазнали в Україні великих втрат, доручив перевести сили стримування у російській армії в особливий бойовий режим. Один з аспектів цих сил — застосування ядерної зброї.
  • Ще раніше, 21 лютого глава країни-агресорки наголошував: Україна буцімто цілком спроможна незабаром відновити ядерну зброю, від якої відмовилась у 1994-му. Тому “ми (Росія) не можемо на це не реагувати”.
  • За даними Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI), у 2021-му у РФ було загалом 6255 боєголовок, у США — 5500. Військова доктрина РФ каже, що застосування тактичної ядерної зброї прийняте, якщо існування Російської Федерації — під загрозою.

Читайте також

Як рятуватися від "брудної бомби", ядерної зброї чи аварії на АЕС. Інструкція

"Ядерна зброя — це не чарівна паличка". Що кажуть західні аналітики про можливість ядерної атаки з боку РФ

ЗСУ звільняють Херсонщину, "інструкція" на випадок ядерної атаки. 224-й день війни. Онлайн

На початок