В уряді пояснили зростання цін у березні і дали прогноз інфляції на майбутнє

В уряді пояснили зростання цін у березні і дали прогноз інфляції на майбутнє

В уряді пояснили зростання цін у березні і дали прогноз інфляції на майбутнє
. УНІАН

У Міністерстві розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства заявили, що зростання споживчих цін у березні відбулося виключно під впливом сезонності.

Про це йдеться у звіті щодо інфляції за березень 2020 року.

"Типовим для цього місяця є зростання цін на одяг і взуття та подорожчання плодоовочевої продукції. Вплив ажіотажних настроїв через оголошення пандемії COVID-19 не мав вирішального значення", - наголосили у відомстві.

Зазначається, що у березні прискорене зростання цін спостерігалося лише за декількома позиціями: на фармацевтичну продукцію та окремі продовольчі товари, зокрема, крупи, макаронні вироби, лимони тощо. 

Зокрема, гречані крупи подорожчали на 5,2%, макаронні вироби – на 1,5%, часник – на 42,3%, лимони – на 19,1% . Наголошується, що ціни на інші продукти харчування знаходилися в сезонній динаміці або, навіть, залишалися нижчими, ніж у березні попереднього року.

В уряді пояснили зростання цін у березні і дали прогнози на майбутнє

Послуги з охорони здоров’я зросли у вартості на 1,4% в основному через подорожчання фармацевтичної продукції на 1,9%.

У міністерстві додали, що у березні здешевшали алкогольні напої, одяг, взуття, імпортні товари та знизились ціни на комунальні послуги, житло та транспорт.

Зазначається, у майбутньому ціни не будуть підвищуватися через світову економічну кризу.

"Враховуючи економічну ситуацію, що склалася у світі через пандемію COVID-19, запровадження картину та ведення обмежень (зокрема, логістичних), очікується певне скорочення попиту, що на фоні відсутності дефіциту товарів на споживчому ринку фактично унеможливлює істотне прискорення інфляції", - заявили у відомстві.

Економіст, радник президента Олег Устенко вважає, що Україна зараз як ніколи потребує вагомих змін.

"Ми входимо в стан економічної кризи: економіка України, яка мала вирости на 3,5 % цього року, страждає від того, що відбувається на зовнішніх ринках. Додатково це все стимулюється коронавірусом, який розповсюджений у багатьох країнах. А Україна залежна від країн у світі, бо 50 % нашого ВВП ми формуємо за рахунок експорту", - сказав він в ефірі Українського радіо.

"Погіршення кон’юнктури на зовнішніх ринках є достатньо великим випробовуванням для нас і в результаті ця економічна криза буде коштували для країни 8,5 % ВВП", - додав радник Зеленського.

Устенко прогнозує, що від зниження економіки кількість безробітних в Україні збільшиться на 500 тисяч.

Що відомо

  • Раніше Кабінет міністрів України під час розробки змін до державного бюджету оновив свій макроекономічний прогноз.
  • За попереднім прогнозом Європейської Бізнес асоціації, внаслідок карантину ВВП може впасти до 4%, у найгіршому випадку — до 9%.
  • Директорка Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва заявляє, що світова економіка "одужає" після пандемії у 2021 році.
  • Національний банк пропонує виплачувати всі зарплати й пенсії винятково у безготівковій формі.
  • В НБУ радять знизити контакти з національною та іноземною готівкою і менше знімати гроші у банкоматах задля зниження ймовірності поширення коронавірусу.
  • Нацбанк знизив облікову ставку з 11% до 10%, щоб повернути інфляцію в запланований діапазон та підтримати економічне зростання в Україні.
  • Президентка Європейського центрального банку Крістін Лагард заявила, що Європа може зіткнутися з серйозним економічним шоком, подібним до глобальної фінансової кризи 2008 року, якщо лідери країн не вдаватимуться до термінових заходів через спалах коронавірусу.
На початок