Через карантин Україна може втратити до 9% ВВП - ЄБА

Через карантин Україна може втратити до 9% ВВП - ЄБА

Через карантин Україна може втратити до 9% ВВП - ЄБА
.

За попереднім прогнозом Європейської Бізнес асоціації внаслідок карантину ВВП може впасти до 4%, у найгіршому випадку - до 9%.

"Так, за попередніми оцінками, базовим прогнозом наслідків карантину є скорочення ВВП країни на 4%, а за менш оптимістичного сценарію падіння може скласти до 9% ", - повідомили в організації.

Окрім того, за результатами експрес-опитування ЄБА, 48% українських компаній вже зафіксували від 20% до 50% втрат від доходів. Через рішення Кабінету міністрів продовжити карантин до 24 квітня 23% опитаних планують зменшувати заробітну плату працівників, 17% – скорочувати штат, ще 6% – частково закривати бізнес, при цьому 23% не планують жодного скорочення чи зменшення, а 31% шукатимуть нові ніші для розвитку.

"Очевидно, зупинка економічної активності вже впливає як на окремі бізнеси, так і на економіку в цілому, що в перспективі може позначитись і на благополуччі населення. А якщо жорсткі обмежувальні заходи триватимуть ще місяць, то найпесимістичніші прогнози можуть виявитись ще дуже навіть оптимістичними. Адже запас міцності в компаній починає закінчуватись, а у малого бізнесу – його немає вже", - прокоментувала ситуацію директорка ЄБА Анна Дерев'янко.

В асоціації наголосили, що зупинка економіки може поставити під загрозу не лише зайнятість та здійснення необхідних виплат і допомог, а й медичне забезпечення.

У 2019 році реальний ВВП склав 3 675,7 млрд гривень. Запланований показник ВВП на 2020 рік до карантину становив 4 551,7 млрд грн.

Що відомо

  • Кабінет міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації по всій території України та продовжив карантин до 24 квітня.
  • Від 12 березня уряд ввів карантин на три тижні по всій території України до 3 квітня
  • Україна закрила кордони для іноземних громадян та повністю закрила пункти пропуску для пасажирського сполучення.
  • З 24 березня в Україні через поширення коронавірусу закрили усі аеропорти, крім "Борисполя", а громадянам тепер заборонять залишати країну з туристичною метою.
  • Раніше режим надзвичайної ситуації через поширення коронавірусу ввели в низці областей України, зокрема, в Київській, Донецькій, Тернопільській, Черкаській та ще деяких.
  • 22 березня міністр охорони здоров’я Ілля Ємець заявив, що виступає за впровадження в Україні надзвичайного стану.
  • Шмигаль 23 березня заявив, що наразі не бачить необхідності запроваджувати в Україні режим надзвичайного стану для протидії поширенню коронавірусу.
  • Президент Володимир Зеленський того ж дня у відеозверненні прокоментував інформацію про ймовірне введення надзвичайного стану в Україні загальними фразами та розмитими формулюваннями.
На початок