У МВФ спрогнозували, коли світова економіка оговтається від коронавірусу

У МВФ спрогнозували, коли світова економіка оговтається від коронавірусу

У МВФ спрогнозували, коли світова економіка оговтається від коронавірусу
.

Директорка Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва зробила офіційну заяву щодо ситуації з коронавірусом. Вона вважає, що світова економіка "одужає" після пандемії у 2021 році.

Текст заяви оприлюднено на офіційному сайті МВФ.

Георгієва наголосила, що людські втрати через пандемію коронавірусу неможливо виміряти, та закликала усі країни об'єднати зусилля, щоб захистити людей і обмежити економічний збиток.

"Це момент солідарності, який був головною темою сьогоднішньої зустрічі міністрів фінансів G20 і керівників центральних банків", - наголосила вона.

Такод Георгієва зробила прогноз щодо глобального економічного зростання і висловила сподівання на нормалізацію сиутації у наступному році.

"По-перше, прогноз глобального зростання: для 2020 року він негативний - рецесія, принаймні, така ж погана, як під час світової фінансової кризи або гірше. Але ми очікуємо на одужання в 2021 році. Щоб досягти цього, першорядну увагу слід приділяти пріоритетам стримування і зміцнення систем охорони здоров'я всюди. Економічний вплив є і буде серйозним, але чим швидше вірус зупиниться, тим швидше і потужніше буде відновлення", - зауважила Георгієва.

Також вона заявила про рішучу підтримку надзвичайних фінансових заходів, які запровадила низка країн для зміцнення систем охорони здоров'я та захисту постраждалих працівників і фірм.

"Ми вітаємо кроки великих центральних банків щодо пом'якшення монетарної політики. Ці сміливі зусилля відповідають інтересам не тільки кожної країни, а й світової економіки в цілому. Потрібно буде зробити ще більше, особливо на фіскальному фронті", - зазначила директорка МВФ.

Крім того, Георгієва висловила занепокоєння ризиками для економік країн, що розвиваються, оскільки країни з розвиненою економікою здебільшого перебувають у кращому положенні для реагування на кризу.

"Ми особливо стурбовані тим, що країни з низьким рівнем доходу знаходяться в тяжкому становищі - питання, над яким ми тісно співпрацюємо зі Світовим банком", - зазначила вона.

Задля підтримки членів МВФ Георгієва закликала вдаватися до політичних заходів для пом'якшення кризи та нарощувати фінансування на випадок надзвичайних ситуацій.

"Це надзвичайні обставини. Багато країн вже вдаються до безпрецедентних заходів. Ми в МВФ, працюючи з усіма нашими країнами-членами, зробимо те ж саме. Давайте разом подолаємо це надзвичайний стан, щоб підтримати людей в усьому світі", - закликала Георгієва.

Що відомо

  • Генеральний секретар Організації економічного співробітництва та розвитку (OECD) Анхель Гурріа вважає, що економічний шок від спалаху COVID-19 вже перевершив шок від фінансової кризи 2008 року.
  • Президент США Дональд Трамп розпорядився залучити Національну гвардію для допомоги у стриманні коронавірусу.
  • Американські автогіганти Ford, General Motors і Tesla вироблятимуть апарати штучної вентиляції легенів та іншого медичного обладнання, необхідні для боротьби з коронавірусом.
  • 21 березня компанія Google повідомила, що запустила сайт, орієнтований на США, з інформацією про коронавірусні вказівки та тестування.
  • Світ вдається до нових заходів, щоб зупинити пандемію коронавірусу.
  • Наразі в усіх країнах Євросоюзу зафіксовані випадки інфікування на коронавірус. Останньою країною, де виявили хворих, став Кіпр.
  • Китайські вчені визначили, що 80% хворих на коронавірус мають слабкі симптоми та одужують.
  • Україна закрила кордони для іноземних громадян та повністю закрила пункти пропуску для пасажирського сполучення на два тижні через поширення коронавірусу у світі.
  • Уряд увів карантин на три тижні по всій території України до 3 квітня.
На початок