НБУ хоче перевести виплати зарплат і пенсій у безготівкову форму

НБУ хоче перевести виплати зарплат і пенсій у безготівкову форму

НБУ хоче перевести виплати зарплат і пенсій у безготівкову форму
. Фото ілюстративне: УНІАН

Національний банк пропонує виплачувати всі зарплати й пенсії винятково у безготівковій формі.

"Готівка потенційно може бути носієм вірусу, а поїздки для отримання заробітних плат, пенсій, соціальних виплат, субсидій та інших грошових виплат — наражати вас на небезпеку", — повідомив регулятор.

НБУ наголосив, що банки повинні забезпечити безперебійну роботу центральних офісів, дистанційних каналів обслуговування та контакт-центрів. Також банкомати мають бути забезпечені готівкою.

"Щоб не наражати працівників і клієнтів банків на небезпеку, банки мають максимально перевести взаємодію з клієнтами в онлайн-канали. З цією ж метою банки можуть самостійно визначати і змінювати режим роботи відділень, кількість і перелік операцій у конкретних відділеннях з урахуванням ситуації та навантаження", — вважають у НБУ.

Водночас наголошується, що банки все одно мають забезпечити роботу "опорних" відділень у спальних районах, "щоб клієнти за нагальної потреби мали можливість отримати необхідні фінпослуги, не здійснюючи подорожі через пів міста".

Що відомо

  • 20 березня Національний банк України заявив про купівлю 30-40 млн доларів фізичними особами на день, однак констатував, що попит дещо знизився.
  • НБУ прибирав юридичні формальності для полегшення доступу до фінансових послуг для громадян України, які зареєстровані на тимчасово окупованій території Криму та Севастополя.
  • 17 березня регулятор попередив про нестачу готівкової валюти у касах банків через підвищений попит. Українцям радять купувати її в онлайн-режимі.
На початок