Проєкт трибуналу для РФ, завершення "референдумів". 216-й день війни. Онлайн

Проєкт трибуналу для РФ, завершення "референдумів". 216-й день війни. Онлайн

Оновлено
Проєкт трибуналу для РФ, завершення "референдумів". 216-й день війни. Онлайн
. Звільнене від росіян Щурове, Донецька область, 25 вересня 2022 року

27 вересня — 216-й день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Увечері 27 вересня росіяни завдали ударів по Холодногірському району Харкова. Є перебої з електропостачанням, порушено зв’язок з лінією виклику екстреної допомоги за номером "103".
  • Державна прикордонна служба оновила правила виїзду чоловіків з України. Зокрема, чоловікам віком від 18 до 60 років, які супроводжують дітей з інвалідністю, дозволили необмежену кількість раз перетинати кордон. До цього вони мали право виїхати лише один раз за час дії воєнного стану.
  • У Європарламенті заявили, що за жодних умов не визнають результатів "референдумів", які Російська Федерація намагається організувати на тимчасово окупованих територіях України, а всі причетні до них будуть притягнуті до відповідальності.
  • Армія РФ поцілила ракетою Х-59 по аеропорту в Кривому Розі. Його зруйновано. Люди не постраждали, повідомив керівник ОВА Резніченко.
  • Україна представила 30 державам-партнерам проєкт трибуналу щодо воєнних злочинів Росії, вчинених проти України, повідомив президент Зеленський. Складність притягнення Росії до відповідальності за цей злочин полягає в тому, що наявних міжнародно-правових інструментів недостатньо. Саме тому потрібен Спеціальний міжнародний трибунал.

Суспільне завершує текстовий онлайн 216-го дня війни. Хроніку 28 вересня — читайте тут.

РНБО незабаром опублікує інструкцію на випадок застосування РФ ядерної зброї — Данілов

Апарат РНБО незабаром опублікує інструкцію на випадок застосування РФ ядерної зброї. Про це повідомив секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов у коментарі Радіо Свобода

"Мова йде про тактичну зброю. Якщо вона буде застосовуватися, на сьогодні є певні процедури. У нас в апараті РНБО є розроблена інструкція, яку ми найближчими днями спробуємо максимально оприлюднити", — сказав він. Водночас Данілов зазначив, що ядерні держави взяли на себе зобов'язання не допустити застосування ядерної зброї.

"Це відповідальність кожної ядерної країни", — зазначив він.

Секретар РНБО підкреслив, що погрози Росії стимулюватимуть інші неядерні країни створювати "брудні бомби", аби убезпечитися від "божевільних сусідів".

"Коли росіяни сьогодні починають брязкати ядерною зброєю перед світом, то кількість так званих бомб з'являтиметься в геометричній прогресії. Бо жодна країна не буде захищена від божевільного сусіда. Ця так звана брудна бомба не таке вже й складне завдання", — підкреслив він.

За словами Данілова, попри все Україна захищатиме свою землю. "Якщо не буде цивілізованої відповіді світової спільноти, країн НАТО на таку зухвалу атаку, якщо вона станеться, це не означатиме, що ми не будемо боронити нашу землю. Нас не зупинять путінські війська", — підсумував він.

App Store видалив усі російські застосунки "Вконтакте" та пошту Mail.ru

Цифровий магазин компанії Apple - App Store - видалив російські програми, включно зі "Вконтакте" (VK) та поштою Mail.ru. Про це повідомляє Медуза. Також з App Store зникли інші програми холдингу VK - VK Музика, VK Кліпи, VK Месенджер, VK Play і VK Адмін.

Із магазину застосунків зник застосунок пошти Mail.ru, що входить до екосистеми VK. При цьому застосунок "Однокласників" та месенджера Там-Там все ще можна завантажити. У магазині застосунків Google Play програми VK все ще доступні.

Безпосередньо у VK підтвердили, що Apple заблокувала декілька застосунків компанії, на даний момент вони недоступні в App Store. Зазначається, що у квітні 2022 року з Google Play та App Store видалили мобільний застосунок Сбербанку (магазин Apple також видалив клони застосунків "Сбера"). У вересні з App Store зник застосунок картографічного сервісу 2ГІС, що належить Сбербанку.

Раніше компанія Apple заявила, що програми RT News і Sputnik News більше не доступні для завантаження з App Store за межами Росії.

Зеленський в Радбезі ООН: Росія іде за "Кримським сценарієм", з Путіним немає про що говорити

Президент України Володимир Зеленський виступив в Раді безпеки ООН онлайн. Він наголосив, що Росія намагається анексувати території України, де проводить "референдуми" і зараз "немає про що говорити з президентом РФ". Зеленський закликав до повної ізоляції Росії.

"Визнання Росією результатів цього так званого "референдуму" на окупованих територіях означатиме, що з Путіним більше немає про що говорити", — сказав Зеленський в Радбезі.

ППО знищила дві російські ракети Х-59

Українська ППО знищила дві ракети Х-59, випущені з боку Чорного моря, повідомили в ОК "Південь", передає Суспільне Одеса.

Термінове засідання Ради Безпеки ООН щодо фіктивних референдумів

У Нью-Йорку розпочалося засідання Ради Безпеки ООН щодо фіктивних референдумів Росії на окупованих територіях України. Раніше речник МЗС Ніколенко заявив, що РФ має понести відповідальність за спроби змінити міжнародно визнані кордони всупереч Статуту ООН, тому Україна направила термінове звернення на проведення Радбезу.

Суспільне транслює засідання наживо з українським перекладом

МЗС Польщі радить своїм громадянам не їздити до РФ

Міністерство закордонних справ Польщі рекомендує не здійснювати будь-які поїздки в Російську Федерацію у зв'язку з війною на Україні і визнанням польською владою РФ недружньою державою.

"У зв'язку з істотно скороченим числом дипломатичного і консульського персоналу Польщі в Росії можливість надання прямої консульської допомоги польським громадянам вкрай обмежена", — йдеться у повідомленні МЗС Польщі.

У дипломатичному відомстві додали, що у разі різкого погіршення ситуації з безпекою, закриття кордонів або інших непередбачених ситуацій евакуація може виявитися значно утрудненою або навіть неможливою.

Україна не виплачуватиме компенсації родичам загиблих військових, які живуть у Білорусі чи РФ

Про це повідомив постійний представник Кабінету міністрів у Верховній раді Тарас Мельничук.

Нові норми запроваджуються змінами до постанови Кабміну № 168 від 28.02.2022 "Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану".

"Передбачено, що членам сімей загиблих військовослужбовців, які постійно проживають на території РФ або Республіки Білорусь, або засудженим за державну зраду, колабораційну діяльність, пособництво державі-агресору одноразова грошова допомога не виплачується", — зазначив Мельничук.

Йдеться про військовослужбовців Збройних сил, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Головного управління розвідки Міністерства оборони, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Державної спеціальної служби транспорту, військових прокурорів Офісу Генерального прокурора, осіб рядового і начальницького складу Державної служби з надзвичайних ситуацій, співробітників Служби судової охорони, осіб начальницького складу управління спеціальних операцій Національного антикорупційного бюро та поліцейських, а також осіб рядового і начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби.

Уругвай не відправляв своїх спостерігачів в Україну на російський "референдум"

Про це повідомляє BBC.

Українська влада включила Уругвай до списку з восьми країн, які незаконно прагнуть "узаконити референдум" на тимчасово окупованих територіях щодо приєднання до Росії. Але міністерство закордонних справ Уругваю повідомило, що не надсилало спостерігачів, додавши, що "не підтримує будь-які дії, спрямовані на легітимізацію окупації шляхом використання сили частини української території".

Уряд Уругваю додав, що "окрема участь" Себастьяна Хагобіана, члена уругвайської опозиційної партії Frente Amplio (Широкий фронт), "жодним чином не впливає на позицію уругвайської держави та її уряду".

Раніше в Мінреінтеграції заявили, що загалом участь у "референдумі" беруть "спостерігачі" з восьми країн. Серед них — громадяни Росії, Білорусі, Сирії, Єгипту, Бразилії, Венесуели, Уругваю, Того та ПАР.

Голова Харківської ОВА повідомив про наслідки російського обстрілу

"Окупанти завдали ударів по Холодногірському району Харкова. На місцях працюють всі профільні служби. На цю хвилину постраждалих немає. Інформація уточнюється. Є перебої з електропостачанням, порушено зв’язок з лінією виклику екстреної допомоги за номером "103". Медики готові приймати виклики за номером "112", — наголосив Олег Синєгубов.

Росіяни завдали ударів по Харкову

Про це повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

"Окупанти завдали ударів по Харкову. Звертаємося до жителів: не ігноруйте сигналів тривоги", — написав він у Telegram.

Державна прикордонна служба оновила правила виїзду чоловіків з України

Як повідомляє ДПСУ, чоловікам віком від 18 до 60 років, які супроводжують дітей з інвалідністю, дозволили необмежену кількість раз перетинати кордон. До цього вони мали право виїхати лише один раз за час дії воєнного стану.

Окрім цього чоловікам дозволили виїжджати за кордон до:

  • осіб з інвалідністю;
  • осіб, які потребують постійного догляду;
  • дітей з інвалідністю або певним переліком захворювань, яких вони доглядають.

Кількість росіян, які в'їжджають до ЄС, за останній тиждень збільшилася більш ніж на 30%

Про це повідомляє Європейське агентство прикордонної та берегової охорони Frontex.

Майже 66 000 російських громадян в'їхали в Європейський Союз з 19 по 28 вересня, що більш ніж на 30% більше в порівнянні з минулим тижнем. Це збільшення виникло після оголошення президентом Росії Володимиром Путіним минулого тижня про часткову мобілізацію російських громадян.

За минулий тиждень більшість росіян в'їхали в ЄС через прикордонні пункти Фінляндії та Естонії, йдеться в заяві Frontex.

"За останні чотири дні до Фінляндії прибуло 30 000 російських громадян", — йдеться в повідомленні. — Більшість з них мають посвідку на проживання або візи в держави-члени ЄС або асоційовані з Шенгеном країни, інші мають подвійне громадянство".

Спецпідрозділ ГУР звільнив Куп'янськ-Вузловий

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони.

Україна розірвала угоду про повітряне сполучення з Сирією

Про це повідомив представник Кабінету міністрів у Верховній раді Тарас Мельничук.

"Кабінет міністрів України припинив дію Угоди між Урядом України та Урядом Сирійської Арабської Республіки про повітряне сполучення. Договір між країнами був підписаний 2 квітня 1993 року в Києві", — заявив Мельничук за підсумками засідання уряду 27 вересня.

Кабмін заборонив експорт товарів з України до РФ

Таке рішення уряд ухвалив на засіданні 27 вересня, повідомляє Міністерство економіки. Постанова буде діяти до дня припинення або скасування воєнного стану та припинення застосування РФ недружніх дій проти України.

За прогнозами уряду, таке рішення не матиме негативних економічних наслідків. За даними статистики, за період із березня по червень 2022 року експорт українських товарів на територію РФ становив лише 4,2 млн доларів. Переважно це була продукція з чорних металів на суму 4,189 млн доларів і хімічна продукція на 57,2 тис. доларів.

Україна отримає $2,8 млрд від МВФ в цьому році

Україна домовилася про початок роботи над новою спеціальною програмою з Міжнародним валютним фондом, заявив 27 вересня, на засіданні Кабінету міністрів прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Очікується, місія МВФ по Україні розпочне роботу вже в жовтні цього року, а програма — наступного року.

"Цього ж року Україна отримає від Фонду загалом 2,8 млрд доларів", – сказав Шмигаль.

За його словами, Україна отримає від Великобританії 500 млн доларів на закупівлю газу, що ще більше посилить стійкість держави на цей опалювальний сезон.

Україна відмовилася від участі в Конгресі Міжнародної федерації гімнастики через допуск РФ та Білорусі

Федерація гімнастики України відмовилася від участі в Конгресі Міжнародної федерації гімнастики (FIG) через допуск до нього Росії та Білорусі. Відповідний лист ФГУ оприлюднила на офіційному сайті.

Раніше про бойкот також заявила федерація Норвегії. Саме в цій країні мав відбутися конгрес, проте через відмову допускати делегатів з Росії й Білорусі країні довелося відмовитися від проведення події. Натомість конгрес другий рік поспіль прийматиме турецький Стамбул – 11-12 листопада.

Українська федерація пояснила рішення небажанням брати участь у події, до якої допустили країни, "які ведуть агресивну нищівну війну проти України та українського народу", та подякувала Норвегії "за принципову позицію, яка виступає за найвищі цінності людського життя та гідності".

Ракетні обстріли РФ: в Одеському районі пошкоджено майже 500 об'єктів

Від початку повномасштабної війни в Одеському районі внаслідок ракетних ударів РФ пошкоджено 499 будівель і споруд, повідомив начальник районної військової адміністрації Юрій Крук.

"З першого дня війни по території Одеського району ворогом було здійснено 61 ракетний обстріл, в результаті чого пошкоджено 499 будівель та споруд. На жаль, немає жодної громади, яка б не зазнала втрат", — заявив посадовець.

За словами Крука, на території району зареєстровано 69 869 переселенців.

"Наразі працюємо над питанням будівництва модульних містечок для ВПО на території Біляївської, Великодолинської та Великодальницької громад", — зазначив очільник РВА.

Переселенці можуть отримати субсидії за місцем фактичного проживання

Міністерство соціальної політики змінює систему адміністрування програми житлових субсидій і тепер отримати виплати можна навіть у випадку евакуації з тимчасово окупованих територій та зон активних бойових дій, розповів заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко в ефірі Суспільного.

За словами Музиченка, поточний режим адміністрування програми житлових субсидій передбачає, що субсидії призначають і виплачують органи соціального захисту населення за місцем проживання людини. Тобто людина, яка проживає у Херсоні або Бердянську має звернутися до управління соцзахисту своєї міськради. Цей принцип в умовах війни не дозволяє адекватно реагувати на виклики сьогодення.

Це пов'язано з тим, що органи пенсійного фонду працюють в екстериторіальному порядку, тобто неважливо, де знаходиться людина. Громадянин подає документи на призначення субсидії в загальну чергу і її опрацьовує будь-який структурний підрозділ Пенсійного фонду в будь-якій точці України.

У Грузії не бачать загроз і не закриватимуть кордон для росіян

Влада Грузії не бачить загрози воєнної агресії з боку Російської Федерації у зв'язку з оголошенням мобілізації. Про це заявив міністр оборони Грузії Джуаншер Бурчуладзе, передає портал "Новини Грузія".

Так міністр прокоментував те, що у Росії поблизу пункту пропуску Верхній Ларс на російсько-грузинському кордоні з'явився російський БТР та надходили повідомлення про переміщення колони військової техніки.

"Це внутрішнє питання Росії... У цій мобілізації ми не бачимо загрози воєнної агресії", — сказав міністр.

Говорячи про ризики, пов'язані з різким зростанням громадян РФ, що прибувають до Грузії, Бурчуладзе заявив, що теоретичні ризики існували завжди. За його словами, у контроль на пунктах пропуску на кордоні додатково посилили, росіян на в'їзді запитують, куди вони прямують і які у них плани.

ЗСУ за добу відбили атаки росіян в районах 10 населених пунктів

Як повідомляє Генштаб, за поточну добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки противника в районах населених пунктів Соледар, Майорськ, Курдюмівка, Зайцеве, Бахмут, Бахмутське, Виїмка, Спірне, Первомайське та Кам’янка. Авіація Сил оборони завдала 10 ударів. Підтверджено ураження 7 районів зосередження живої сили і військової техніки РФ та 3 позицій зенітних ракетних комплексів.

"Підрозділи протиповітряної оборони знищили 1 літак Су-25 та 5 БпЛА різного типу. Ракетні війська і артилерія уразили 5 пунктів управління, до 15 районів зосередження живої сили та техніки противника, 2 позиції протиповітряної оборони та 3 склади з боєприпасами. Втрати уточнюються", — йдеться у повідомленні.

Росіяни за добу здійснили близько 30 ракетних, авіаційних та артилерійських обстрілів

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ у вечірньому зведенні.

"За добу противник завдав 2 ракетних та 6 авіаційних ударів, здійснив понад 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по військових та цивільних об’єктах. Від ворожого вогневого ураження постраждали понад 15 населених пунктів. Зокрема, Запоріжжя, Миколаїв, Очаків, Авдіївка, Красногорівка, Полтавка та Мар’їнка", — йдеться у повідомленні.

Росіяни здійснювали обстріли з танків, мінометів та ствольної артилерії:

  • на Сіверському напрямку – в районах населених пунктів Гута-Студенецька, Михайлове, Соснівка і Старосілля Чернігівської області та Проходи і Нова Гута Сумської області;
  • на Слобожанському напрямку – в районах населених пунктів Ветеринарне, Уди, Вовчанськ, Гоптівка та Стрілеча;
  • на Краматорському напрямку – Голубі Озера, Сіверськ, Верхньокам’янське, Дворічне, Дронівка, Закітне та Міньківка;
  • на Бахмутському напрямку – Бахмут, Бахмутське, Весела Долина, Соледар, Яковлівка, Нью-Йорк і Роздолівка;
  • на Авдіївському напрямку – Авдіївка, Бердичі, Опитне, Водяне, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка;
  • на Новопавлівському напрямку – Єгорівка, Вугледар, Пречистівка, Богоявленка та Павлівка.
  • на Запорізькому напрямку обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів. Серед них - Новосілка, Степногірськ, Шевченко, Новопіль, Времівка, Полтавка та Успенівка.
  • на Південнобузькому напрямку вогневого ураження з танків, мінометів та ствольної артилерії зазнали понад 35 населених пунктів вздовж лінії зіткнення. З метою ведення розвідки, коригування вогню та ударів по об’єктах цивільної інфраструктури ворог здійснив понад 50 вильотів БпЛА, зокрема, іранського виробництва “Shahed-136”.

У полоні росіян знаходиться близько 800 "азовців", з них більш як 40 жінок — вагітні

Про це в ефірі Суспільного розповіла керівниця відділу у роботі з полоненими та їх сім'ями Патронатної служби "Азову" Ольга Кравченко.

"У полонених, які вийшли, ми побачили майже у 90% крайню стадію анорексії, моральне та психологічне виснаження, в такій стадії, що ми просто були шоковані. Поранення — застарілі осколкові та вогнепальні у важкій запущеній формі, адже лікування належного ні на Азовсталі, ні в полоні не було. Всі осколки залишись у хлопців та дівчат всередині тіла, які потрібно оперувати. Присутні травми як перебиті сухожилля та втрата органів зору", — повідомила Ольга Кравченко.

️На питання чи дають належну медичну підтримку вагітним в полоні Ольга відповіла, що про неї зовсім не йдеться: "️У полоні залишилось багато людей похилого віку у яких, крім бойових травм, є ще хронічні захворювання. Велику різницю у стані здоров'я полонених військових бачимо між першим обміном — 3 місяці тому, і другим — зараз. Місія ООН та Червоний хрест повинні мати доступ до наших полонених, але цього не відбувається, адже та сторона не підпускає їх".

Військовий оркестр виступив на руїнах Будинку офіцерів у Вінниці

У Вінниці, у дворі зруйнованого російськими ракетами Будинку офіцерів, зіграв військовий оркестр Центру військово-музичного мистецтва Повітряних сил, повідомили у соціальних мережах Командування ПС ЗСУ.

"Цілком закономірно для росіян: вони завжди трощили нашу культуру, щоправда, цього разу в них нічого не вийде! (…)І хоча наше рідне місце зараз понівечене підступним ракетним ударом ворогів – точно знаємо, що неодмінно все відбудуємо! А концертний зал, де залишилась частинка нашої душі буде наповнений численними глядачами, а не уламками ворожих снарядів...", – йдеться у повідомленні.

З Дементіївки на Харківщині забирають тіла полеглих українських воїнів

У звільненій від російських окупантів Дементіївці Дергачівської громади втретє шукають тіла загиблих військових. У селі можуть залишатися ще десяток полеглих.

Військові шукають тіла своїх побратимів та цивільних людей, розповідає нацгвардієць Віталій Шум.

Проєкт трибуналу для РФ, завершення "референдумів". 216-й день війни. Онлайн
Дементіївка на Харківщині. Вересень 2022 року. Фото: В'ячеслав Мавричев/Суспільне Харків

"Проводяться заходи щодо евакуації тіл наших військовослужбовців Національної гвардії Збройних сил України, добровольчих батальйонів, а також мирного населення, які під час бойових дій попадали під ворожі обстріли і залишилися на окупованій території", — говорить нацгвардієць.

Це третя евакуація тіл у Дементіївці, каже Віталій Шум: "Ми дістаємо тіла військових, які находилися і у добровольчому батальйоні "Kraken", також нашої військової частини, 130-го, 242-го батальйону територіальної оборони".

Альянс відповість, якщо Росія вирішить застосувати ядерну зброю — МЗС Литви

Міністр закордонних справ Литви Габріель Ландсбергіс закликав НАТО дати зрозуміти, що Альянс відповість, якщо Росія вирішить застосувати ядерну зброю. За словами Ландсбергіса, НАТО має "надати дуже чітку заяву щодо можливої відповіді, якщо буде використано ядерну зброю".

"Це не обов'язково має бути ядерна відповідь. Проте я вважаю, що є різні можливі реакції, які б не загострили конфлікт далі, але дали б дуже чітку відповідь", — сказав міністр.

У Росії 4 жовтня планують розглянути "приєднання" територій за підсумками псевдореферендумівів

Рада Федерації РФ розгляне "приєднання" тимчасово окупованих територій Херсонської та Запорізької областей, а також "Л/ДНР" до складу Росії при "позитивному результаті референдумів". Про це заявила спікерка Ради Федерації Валентина Матвієнко.

Вона зазначила, що"не бачить необхідності в проведенні позапланового засідання" і "приєднання" розглядатимуть 4 жовтня.

У СБУ показали, як спецпідрозділ "А" нищить російські танки

"Одну з "коробочок" окупантів наші спецпризначенці ліквідували ударом безпілотника-камікадзе", — повідомили у Службі безпеки України.

Росіян, які прибувають до Грузії, стало вдвічі більше

Про це заявив міністр внутрішніх справ Грузії Вахтанг Гомелаурі. Він додав, що контрольно-пропускний пункт Казбегі на російсько-грузинському державному кордоні знаходиться під ретельним контролем.

"Підрозділи Служби державної безпеки співпрацюють з міністерством внутрішніх справ, щоб фільтрувати потоки не допускаючи шпигунів та провокаторів", — пояснив міністр.

Гомелаурі спростував заяви, що принаймні 250 тисяч російських громадян в'їхали в країну за попередні п'ять днів: "П'ять днів тому кількість абітурієнтів коливалася від 5 до 6 тисяч. Зараз це число зросло до 10 000, що на 40-50 відсотків більше. Ми припускаємо, що в основному це люди, які хочуть ухилитися від військового обов'язку".

У Фінляндії планують побудувати паркан на кордоні з Росією

Про це повідомляє Politico. Після оголошення "часткової" мобілізації у Росії 21 вересня у Фінляндії спостерігається масове зростання кількості росіян, які намагаються уникнути призову до лав армії РФ.

Близько 17 тисяч росіян перетнули кордон з Фінляндією минулими вихідними, що на 80 відсотків більше, ніж у вікенд раніше.

Запропонована фінською прикордонною службою огорожа охоплюватиме від 10 до 20 відсотків східного кордону Фінляндії, або від 130 до 260 кілометрів, повідомив начальник прикордонної служби Фінляндії Пасі Костамоваара. Це обійдеться в сотні мільйонів євро. Більшу частину буде побудовано на південно-східній частині кордону, де є найбільший потік росіян.

Але паркан навряд чи щось змінить у короткостроковій перспективі — уряд все ще має обговорити та дати зелене світло, і будівництво займе два-три роки, сказав начальник прикордонної служби Костамоваара.

єДопомога тимчасово припиняє збір заявок на виплати від міжнародних організацій

На платформі єДопомога тимчасово припиняється збір заявок на виплати від міжнародних організацій. Про це повідомляє Мінсоцполітики.

"Наразі громадянами України подано понад 10 мільйонів заявок, у зв’язку з чим тимчасово припиняється збір заявок на платформі єДопомога задля детального їх опрацювання та передачі за запитом до міжнародних організацій для подальшої виплати", — йдеться у повідомленні.

Після підтвердження готовності фінансової підтримки зі сторони міжнародних організацій, приймання заявок буде відновлено.

Для заявників, які допустили помилку у раніше поданих заявках, залишається можливість переподати заяву через платформу єДопомога. Для цього потрібно натиснути "Перевірити статус заявки", заповнити персональні дані та перевірити статус — за потреби натиснути “Відізвати та подати нову заявку”.

У Мінсоцполітики нагадали, що рішення про надання допомоги відповідній категорії населення та сум виплат приймають міжнародні організації. Пріоритетними є найнезахищеніші верстви населення: особи з інвалідністю, пенсіонери, одинокі матері або батьки, багатодітні сім’ї, отримувачі допомоги малозабезпеченим сім’ям зокрема з-поміж переселенців.

Зі свого боку міністерство проводить верифікацію даних заявника, використовуючи наявні державні інформаційні реєстри та бази даних, що дозволяє отримувати перевірену інформацію про особу.

У ВМС ЗСУ показали, як морпіхи нищать склади боєприпасів та техніку росіян

Протягом доби українські морські піхотинці знищили два танки, самохідну гаубицю "Мста – С", дві бойові броньовані машини та два склади з боєприпасами військ РФ.

Про це повідомила пресслужба ВМС ЗСУ, опублікувавши відео знищення російської техніки.

"Артилерійські військові частини та підрозділи Командування морської піхоти ВМС ЗСУ завдавали вогневе ураження по загарбниках, в результаті чого наші воїни знищили 2 танки, самохідну гаубицю "Мста – С", 2 бойові броньовані машини та 2 склади з боєприпасами", — йдеться у повідомленні.

За словами військових, остаточні втрати російських військ уточнюються.

Російські окупанти можуть мобілізувати у Маріуполі майже 10 тисяч чоловіків — мер

Російські окупанти хочуть закрити Маріуполь для виїзду жителів. 26 вересня з міста виїхало вісім людей. Ще тиждень тому, з Маріуполя на добу виїздило 80-120 людей. Про це на брифінгу в Медіацентрі "Україна" заявив міський голова Маріуполя Вадим Бойченко.

"Всі, хто лишається у місті, у небезпеці. Перш за все, постраждають чоловіки, після того, як Росія проголосить цю територію своєю. Якщо Росія мобілізує своїх громадян із депресивних регіонів, кидає їх, як м’ясо, на фронт. Наших громадян вони жаліти не будуть", — зазначив Бойченко.

Він додав, що наразі окупанти можуть мобілізувати близько 10 тисяч маріупольців.

ЄС не визнає "референдуми" на окупованих територіях України

ЄС за жодних умов не визнає результатів "референдумів", які Російська Федерація намагається організувати на тимчасово окупованих територіях України, а всі причетні до них будуть притягнуті до відповідальності.

Про це під час слухань у Комітеті закордонних справ Європарламенту заявив заступник директора Європейської служби зовнішніх дій по Східній Європі та Центральній Азії Люк П’єр Девін, повідомляє Укрінформ.

За його словами РФ, намагається повторити події 2014 року та сценарій в Криму і проводить ці фейкові референдуми в Донецькій, Луганській, Херсонській та у Запорізькій областях, навіть попри те, що її війська не контролюють всю цю територію.

"При цьому Росія знову погрожує Україні ядерною зброєю, та скористалася для цього навіть платформою ГА ООН минулого тижня. Очевидно, що всі, хто причетний до проведення "референдумів", будуть притягнуті до відповідальності. Це буде приводом для додаткових обмежувальних заходів", — наголосив Девін.

Він зазначив, що подальші санкції ЄС проти РФ включатимуть нові обмеження на експортно-імпортні операції, охоплять нові сектори економіки та розширять чинні секторальні обмеження, а також доповнять санкційний список фізичних осіб та компаній, до яких включатимуть, у тому числі причетних до організації фейкових референдумів.

"Вони проводили подібний "референдум" в Криму у 2014 році та вважали Крим частиною Росії. Безумовно, ми жодним чином цього не визнаємо. Але, зауважте, - з початку російської агресивної війни Україна вже завдавала ударів по об’єктах в Криму. Тож я не вважаю, що потрібно надалі загострювати риторику навколо цього питання та навколо ядерних погроз Росії. Обговорення цієї теми вже доволі активно триває між ядерними державами", — сказав Девін.

Раніше високий представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель зазначив, що проти Росії можуть бути запроваджені нові обмеження у зв'язку з оголошеннями щодо проведення так званих референдумів у Херсонській, Запорізькій, Донецькій, Луганській областях України.

За сім місяців війни в Україні загинули 17 журналістів — ООН

За сім місяців повномасштабного вторгнення Росії в Україну загинуло 17 журналістів і працівників ЗМІ, включно з блогерами. Про це йдеться у доповіді Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.

Як зазначають укладачі доповіді, десять із цих смертей сталися під час активних бойових дій, тоді як інші загинули за невідомих обставин у районах, які раніше або зараз контролюються армією РФ або пов'язаними з нею озброєними групами.

У доповіді також наголошується, що на окупованих територіях України обмежена свобода вираження поглядів, зокрема, доступу до ЗМ.

"Ми стурбовані тим, що звуження громадянського простору та вкрай обмежувальне середовище в районах, окупованих Російською Федерацією, заважають людям повідомляти про порушення прав людини, яких вони зазнали або свідками яких стали", – сказала голова Матільда Богнер.

Крім того, у доповіді йдеться про погіршення ситуації зі свободою висловлювання поглядів, об’єднання та мирних зібрань в окупованому з 2014 року Криму.

У Місії зазначили, що РФ продовжує придушувати свободу вираження поглядів "через застосування обмежувального, розпливчастого та нечітко сформульованого законодавства, караючи за широкий спектр фактичної чи уявної критики" РФ або її армії.

"Місія задокументувала переслідування 89 осіб у Криму за "публічні дії, спрямовані на дискредитацію Збройних сил Російської Федерації", відколи це законодавство було запроваджено в березні 2022 року", — йдеться у повідомленні.

ЗСУ звільнили 454 населені пункти в Харківській області

Від початку контрнаступу Збройних сил України у Харківській області звільнено 454 населені пункти, повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

"Завдяки наступальним діям наших військових у (Харківській — ред.) області деокуповано 454 населених пунктів. На сьогодні на деокупованих територіях області відновили роботу 14 відділень поліції, розпочали навчання 90 закладів освіти. Почали роботу 78 фельдшерських пунктів, 23 органи самоврядування, 10 відділень "Укрпошти". Відновлено роботу 6 вишок мобільного зв'язку, 27 об'єктів газопостачання та 23 об'єкти електропостачання", — розповів він.

Чотирьох бойовиків, які воювали на боці РФ, засудили до 10 та 15 років позбавлення волі

За рішенням суду ще чотирьох бойовиків терористичних організацій "Л/ДНР" засудили до позбавлення волі терміном від 10 до 15 років. Чоловіки у складі російських окупаційних військ воювали на Харківському, Луганському та Донецькому напрямках. Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

14 років позбавлення волі отримав 23-річний громадянин Росії, мобілізований із Донецька, який воював проти української армії в окремому стрілецько-снайперському взводі 3 батальйону 115 полку так званого "ДНР", якого бійці ЗСУ взяли в полон у Момотовому на Харківщині. В СБУ повідомили, що у полон бойовик потрапив разом зі своїм взводом під час звільнення селища Момотове.

За даними Служби безпеки, іншого бойовика з Антрациту, стрільця 208 полку так званої "народної міліції ЛНР", українські військові взяли у полон під час боїв у Рубіжному. Суд засудив чоловіка до 15 років позбавлення волі за трьома статтями Кримінального кодексу України.

Також у пресслужбі повідомили, що двом іншим бойовикам, яких взяли ЗСУ у полон, судді винесли вирок 10 років позбавлення волі та визнали винним за двома статтями Кримінального кодексу України.

Один із них — "старший стрілок" гранатометного взводу незаконного воєнного формування "ЛНР", який потрапив у полон під час боїв за Сєвєродонецьк. Інший бойовик — мешканець селища Зимогір’я Луганської області. Воював у складі так званого "2 армійського корпусу" російських окупаційних військ на території Луганської та Донецької областей", — йдеться у повідомленні.

Біженці з України: чисельність населення Німеччини досягла історичного максимуму

Через наплив біженців з України нині в Німеччині проживає більше людей, ніж будь-коли раніше. Згідно з інформацією Федерального статистичного відомства, у першому півріччі 2022 року кількість жителів Німеччини вперше перевищила 84 мільйони, передає Spiegel.

Станом на 30 червня 2022 року у ФРН проживало на 843 тисяч людей більше, ніж наприкінці 2021 року. Йдеться про приріст населення на один відсоток.

Як повідомляє видання, такий приріст спостерігався в 1992 році. Це сталося внаслідок відкриття кордонів у Східній Європі та війни в тодішній Югославії. А також у 2015 році — через через міграційну кризу.

За перше півріччя 2022 року до Німеччини приїхало близько 750 тисяч українців, пише видання.

Обшуки, блокування доріг та "доноси". Українська розвідка розповіла про мобілізацію в Росії

У Російській Федерації посилюються поліцейські заходи спрямовані на забезпечення мобілізації. Представники військових комісаріатів проводять "роз’яснювальну кампанію" серед чоловіків, роблять побудинковий обхід квартир, ставлять спільні блокпости з поліції на виїзді з міст. Представники спецслужб спонукають росіян "доносити одне на одного".

Про це розповіли у Головному управлінні Розвідки Міноборони України (ГУР МО).

У Краснодарському та Ставропольському краях, Архангельській, Волгоградській, Воронежській та Ростовській областях звільнено наявні великі приміщення для розміщення мобілізованих (у тому числі спортивні об’єкти). Представники військових комісаріатів проводять "роз’яснювальну компанію" серед чоловіків щодо кадрової військової служби в ЗС РФ, — йдеться у повідомленні.

Одразу після оголошення мобілізації в станиці Тамань Краснодарського краю розпочався побудинковий обхід населення співробітниками поліції з метою вручення повісток чоловікам призовного віку. Мобілізовані прибувають до Темрюкського районного військового комісаріату, формуються в команди та відправляються на доукомплектування військових частин, які зазнали значних втрат у ході бойових дій. При прибутті на пункти збору в людей вилучають всі наявні засоби зв’язку. Відповідна підготовка в навчальних центрах не проводиться, — додає розвідка.

Щоб попередити "безконтрольне" переміщення чоловіків та максимально охопити населення хвилею мобілізації, на автошляху А289 поблизу районного центру Темрюк діють спільні блокпости поліції та представників військового комісаріату. Загалом мобілізація в Краснодарському краї є масовою.

"Відомо, що близько 30% призваних — це чоловіки, які не мають жодного досвіду військової служби, а офіцерські звання отримали по закінченні військових кафедр у вищих навчальних закладах", — зазначають у ГУР МО.

У селищі Тьоткіно Курської області на постійній основі проводяться обшуки в будинках місцевого населення.

"Представники спецслужб спонукають доносити одне на одного, намагаючись знайти осіб, які спілкуються з українцями та в яких є знайомі чи родичі на території України. У результаті, місцеві уникають будь-яких розмов як з пересічними, так і з близькими людьми".

Дороги в напрямку районного центру перекриті, виїзд цивільного населення заборонено.

У Чуваській республіці 23 вересня призупинено набір мобілізованих. Керівництво республіки доповідає, що повністю виконало план призову та чекає наступних наказів.

В Україну приїхали французькі слідчі, які працюватимуть в Ізюмі

У Міністерстві закордонних справ Франції повідомили, що слідчі Національної жандармерії щойно прибули в Україну. Міністр закордонних справ Катрін Колонна представила їх генеральному прокурору Андрію Костіну. З 28 вересня вони працюватимуть в Ізюмському районі.

Болгарія закликає своїх громадян терміново виїхати з РФ

Уряд Болгарії закликав своїх громадян, які зараз перебувають в Росії, терміново покинути країну. Про це повідомляє Міністерство закордонних справ Болгарії.

"У зв'язку з погіршенням ситуації МЗС Республіки Болгарія закликає утриматися від поїздок до РФ і рекомендує болгарським громадянам, які перебувають у Російській Федерації, розглянути можливість якнайшвидше покинути країну, використовуючи наявні засоби пересування", — йдеться в повідомленні.

При цьому дипломати радять громадянам Болгарії, які залишаються на території РФ, виявляти підвищену пильність, уникати місць масового скупчення людей, при цьому з усією обережністю враховувати обставини та розвиток ситуації.

Збройні сили України відбили селище Куп'янськ-Вузловий на Харківщині — Синєгубов

Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов повідомив про деокупацію селища Куп'янськ-Вузловий. Про це він сказав 27 вересня в ефірі національного телемарафону. Офіційно про звільнення Куп'янська-Вузлового у Генштабі ще не повідомляли.

"Куп'янськ-Вузловий — це одна з найбільших логістичних залізничних розв'язок на території Харківської області. З перших днів війни вона була окупована і ворог її сильно обороняв і, відповідно, тримав. Завдяки успішній військовій операції, так, дійсно, наші Збройні сили її зараз відбили і повністю, фактично, контролюють", — заявив Синєгубов.

За його словами, до 6% території Харківської області залишаються під окупацією військ РФ.

"Кожен метр нашої території звільняється досить важко. Тому що ворог не відступає, постійно намагається перегрупуватися, стягує свої резерви. Кожен такий успіх — це дійсно подвиг для наших військових", — додав голова ОВА.

З портів Одещини вийшли 9 балкерів із зерном для Африки, Азії та Європи

27 вересня з портів Великої Одеси дев'ять балкерів вивезли 345 тис. тонн агропродукції для країн Африки, Азії та Європи, повідомили в пресслужбі Адміністрації морських портів України. Найбільший балкер зі 115 тис. тонн українських зернових вийшов із порту "Південний".

З 1 серпня, відколи почала діяти "зернова угода" з портів Одеської області вийшло 231 судно. На експорт відправили 5,29 мільйона тонн агропродукції.

На кордоні РФ і Грузії хочуть розгорнути мобілізаційний пункт

На кордоні РФ та Грузії хочуть розгорнути мобілізаційний пункт військкомату. Найближчим часом це відбудеться на пункті пропуску Верхній Ларс, заявили в МВС Північної Осетії.

Глава МВС республіки провів нараду на КПП "Верхній Ларс". На ній також вирішили дозволити громадянам пішки переходити через кордон.

Через цей пункт багато росіян намагаються залишити країну, тікаючи від мобілізації. У заяві МВС наголошується, що "приплив легкого транспорту, що рухається у бік Грузії, серйозно наростає". І попри збільшення нарядів, що цілодобово несуть службу, "ситуація залишається вкрай напруженою".

"Крім того, на КПП найближчим часом буде розгорнутий мобілізаційний пункт військкомату", — йдеться у повідомленні.

Уряд Нової Зеландії розширив санкції проти Росії

Уряд Нової Зеландії розширив санкції щодо Росії. 26 вересня міністерка закордонних справ країни Нанайя Махута оголосила, що на 19 нових "членів найближчого оточення Путіна" будуть накладені фінансові санкції та обмеження на поїздки. Про це пише Australian Associated Press.

"Україна ясно дала зрозуміти, що найважливіша дія, яку ми можемо зробити, щоб допомогти їм, — це наші чинні санкції та підтримка їх під час конфлікту, що ми і продовжуємо робити", — сказала глава МЗС.

Санкції поширюються приблизно на 1000 осіб.

Раніше член парламенту Нової Зеландії та лідер опозиції Крістофер Луксон заявив, що з країни також необхідно вислати російського посла.

"Здається неприйнятним мати тут посла, в той час як на Україні відбуваються ці звірства", — заявив він.

Однак, прем'єр-міністерка Нової Зеландії Джасінда Ардерн відмовилася це зробити, заявивши, що це "одна з найменш значущих дій", які вона могла б зробити для України.

Міністр оборони Нової Зеландії Пені Хенаре заявив, що Нова Зеландія готова надати Україні подальшу летальну допомогу, якщо потреби України будуть відповідати запасам Нової Зеландії. Наразі Україна отримала від Нової Зеландії: 1066 бронежилетів, 473 шоломи, 571 камуфляжний жилет та ремені безпеки.

Казахстан не видаватиме РФ ухилянтів, якщо їх не оголосили у міжнародний розшук

У Казахстані розшук росіян військкоматами РФ не є правовою підставою для їхньої видачі з республіки. Про це заявив глава МВС Казахстану Марат Ахметжанов, пишуть “РИА Новости”.

Міністр пояснив, що для видачі людей необхідно, щоб проти громадянина було порушено кримінальну справу, щоб його було оголошено в міжнародний розшук і щоб інкриміноване йому діяння в Казахстані теж вважалося злочином.

Очільниця МЗС Франції прибула з візитом до Києва

У вівторок, 27 вересня, міністерка закордонних справ Франції Картін Колона прибула до Києва з офіційним візитом.

"Доброго ранку, Україно, я рада повернутися до Києва. Франція поруч, щоб підтримати Україну", — написала вона.

Мобілізація: росіяни готові платити 20 тисяч доларів за місце у приватному літаку, щоб утекти з РФ

Аби покинути країну після оголошення “часткової мобілізації”, росіяни готові платити від 20 000 до 25 000 фунтів (це близько 21 000 — 27 000 доларів) за місце на приватному літаку. Про це повідомляє The Guardian. Передусім мова йде про перельоти до країн, які не вимагають віз. Це Вірменія, Азербайджан, Туреччина.

Ціна оренди восьмимісного літака коливається від 80 000 до 140 000 фунтів стерлінгів (86 000 — 151 000 доларів), що в рази дорожче, ніж звичайний тариф.

Директор з розвитку компанії “Ваш чартер” Євгеній Биков розповів журналістам: “Ситуація абсолютно божевільна зараз. Ми отримували 50 запитів на день, зараз їх близько 5 тисяч”.

Биков сказав, що його фірма почала фрахтувати великі комерційні літаки, щоб задовольнити попит і знизити ціни.

“Але ми просто не можемо знайти достатньо місць для всіх”, — сказав він, додавши, що найдешевше місце на чартерному комерційному літаку до Єревану коштувало понад 3000 доларів.

Компанія FlightWay, яка пропонує рейси приватними літаками, повідомила, що спостерігає зростання кількості запитів на рейси в один бік до Вірменії, Туреччини, Казахстану та Дубая.

“Попит зріс у 50 разів”, — розповів керівник компанії Едуард Симонов.

За його словами, доступність літаків для оренди була сильно обмежена після того, як ЄС і Велика Британія запровадили санкції проти Росії, які заборонили лізинг або страхування літаків для використання в Росії.

“Усі європейські компанії приватних літаків залишили ринок. Зараз попит більше, ніж пропозиція, і ціни зашкалюють, ніж півроку тому”, — пояснив Симонов.

Не тільки дуже багаті росіяни бажають скористатися приватними літаками, щоб залишити РФ, пише видання.

Деякі компанії фрахтують літаки, щоб переправити своїх чоловіків. За даними російського ділового видання “Коммерсант”, одна компанія з розробки відеоігор у Москві зафрахтувала цілий рейс, щоб вивезти співробітників із країни.

“Ми отримуємо абсолютно нову клієнтську базу, компанії, а також людей, які ніколи раніше не літали приватними літаками. Є багато тих, у кого залишилися зайві гроші і вони прагнуть втекти”, — сказав Симонов.

Рішення Кремля 21 вересня оголосити часткову мобілізацію призвело до стрімкого виїзду чоловіків призовного віку з країни, викликавши новий, можливо, безпрецедентний відтік мізків, пише видання. На російських прикордонних переходах утворилися багатокілометрові затори, а більшість квитків на комерційні літаки в один бік на найближчі дні розпродано.

У Росії побоюються, що цього тижня Кремль планує закрити її кордони.

395 дітей загинули внаслідок збройної агресії РФ в Україні — ОГПУ

Станом на ранок 27 вересня більше ніж 1171 дитина постраждала в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 395 дітей загинули та щонайменше 776 отримали поранення різного ступеню тяжкості. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

Ці дані не остаточні, оскільки продовжують встановлювати кількість жертв серед дітей в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях, зазначили в ОГПУ.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 401, Харківській — 231, Київській — 116, Миколаївській — 72, Чернігівській — 68, Луганській — 64, Херсонській — 55, Запорізькій — 47, Дніпропетровській — 26.

  • 26 вересня внаслідок обстрілу військом РФ м. Первомайський Харківської області загинула 13-річна дівчинка.
  • Стало відомо, що на початку квітня внаслідок обстрілів окупантами м. Рубіжне Луганської області загинули троє дітей.
  • 26 вересня у результаті артилерійського обстрілу військами РФ м. Красногорівка Донецької області поранено дівчинку 13 років.
  • В ході фіксації злочинів, вчинених окупантами, встановлено, що 5 березня внаслідок обстрілу с. Бузова Київської області отримала поранення малолітня дівчинка.
  • Також під час фіксації фактів збройного агресії встановлено, що 7 березня через обстріли м. Золочева Харківської області було травмовано 17-річного підлітка.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджені 2500 закладів освіти. З них 289 зруйновані повністю.

ЗСУ знищили всі іранські безпілотники, які атакували Миколаївщину

27 вересня, близько 8 години ранку, протиповітряною обороною Військово-Морських Сил Збройних Сил України знищено три із трьох безпілотників-камікадзе Shahed-136, які атакували Миколаївщину.

"Військовослужбовці усіх Сил оборони України шукають ефективні методи протидії баражуючим боєприпасам та набувають все більше досвіду у знищенні дронів-камікадзе", — повідомили у пресслужбі Повітряних сил ЗСУ.

Путін може офіційно оголосити про приєднання окупованих регіонів України до РФ — британська розвідка

Президент Росії Володимир Путін планує виступити перед обома палатами російського парламенту в п'ятницю, 30 вересня. Існує реальна ймовірність того, що Путін скористається своїм зверненням, щоб офіційно оголосити про приєднання окупованих регіонів України до Російської Федерації.

Як повідомляє Міноборони Великої Британії з посиланням на дані британської розвідки, псевдореферендуми, що проводяться в цей час на цих територіях, планують завершити 27 вересня.

"Російські лідери майже напевно сподіваються, що будь-яке оголошення про вступ буде сприйнято як підтвердження "спеціальної військової операції" і зміцнить патріотичну підтримку конфлікту. Це прагнення, ймовірно, буде підірвано наростаючим внутрішнім усвідомленням недавніх невдач Росії на полі бою і значним занепокоєнням з приводу часткової мобілізації", — йдеться у повідомленні Міноборони Великої Британії.

Окупанти на Луганщині почали призов лікарів

На Луганщині окупанти оголосили про часткову мобілізацію медичних працівників, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

За його словами, мобілізують хірургів, травматологів, анестезіологів, фельдшерів та медсестер. Гайдай зазначив, що при призові таких фахівців береться до уваги досвід роботи з травмами внаслідок бойових дій.

"У всіх військкоматах вже є списки тих, хто закінчив медичні навчальні заклади та перебуває на території так званої "ЛНР". Хірурги, анестезіологи та травматологи будуть призиватися до 60 років, медсестри, фельдшери — до 55. Тобто, із резервом у ворога насправді не все так добре, як кажуть у російських ЗМІ", — йдеться у повідомленні.

За добу Росія втратила у війні з Україною ще 550 військових і 16 танків — Генштаб

Станом на ранок 27 вересня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 57 750 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України. За добу росіяни втратили біля 550 військовослужбовців.

Також росіяни втратили:

  • танків — 2306 (+16) од,
  • бойових броньованих машин — 4881 (+24) од,
  • артилерійських систем — 1378 (+9) од,
  • РСЗВ — 331 (+1) од,
  • засоби ППО — 175 (+3) од,
  • літаків — 261 (+1) од,
  • гелікоптерів — 224 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 977 (+7),
  • крилаті ракети — 241 (+0),
  • кораблі /катери — 15 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 3730 (+19) од,
  • спеціальна техніка — 131 (+0).

Найбільших втрат військо РФ зазнало на Краматорському та Донецькому напрямках. Дані уточнюються.

Приватні будинки, церковна школа та гаражі: на Харківщині загасили сім пожеж, що виникли внаслідок обстрілів

Російські окупанти обстріляли приватні будинки, об'єкти агропромислового комплексу, церковну школу, крамницю, гаражі та автомобілі на території Харківської області.

Сім пожеж загасили за добу з 26 по 27 вересня, повідомляє обласне управління Держслужби з надзвичайних ситуацій.

Чотири пожежі внаслідок обстрілів виникли у Чугуївському районі. Ще три пожежі загасили у Куп'янському, Лозівському та Харківському районах.

Крім того, протягом доби піротехніки ДСНС знищили 906 російських вибухонебезпечних предметів на території області. До деокупованих населених пунктів людям привезли понад 40 тонн води.

У Чорному морі російська армія тримає напоготові 28 ракет

Російська армія у Чорному морі тримає напоготові до застосування 28 ракет типу "Калібр". Про це повідомили в Оперативному командуванні "Південь".

До складу російського корабельного угруповання входять чотири ракетоносії, один з яких підводний.

На Донеччині від обстрілів окупантів загинули троє людей 26 вересня

Упродовж 26 вересня від обстрілів російських окупантів на Донеччині загинули троє людей, ще 13 людей отримали поранення.

Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Від обстрілів окупантів загинули двоє людей у Бахмуті та одна людина у Хромовому.

За словами Кириленка, поранення отримали п'ятеро жителів Бахмута, четверо жителів Краматорська, двоє жителів Авдіївки та по одному жителю Нетайлового й Красногорівки.

Очільник Донеччини додав, що наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 890 людей, 2257 — отримали поранення.

Армія РФ випустила по Нікопольщині майже 90 снарядів: пошкоджені будинки, спортивна школа, газогін

У ніч на 27 вересня армія РФ випустила по Нікопольському району Дніпропетровщини майже 90 снарядів. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

За його словами, під вогонь потрапили Нікопольська, Марганецька та Червоногригорівська громади.

У Миколаєві прибирають наслідки нічного обстрілу

Вночі 27 вересня у Миколаєві тричі лунали сирени. Близько 1:11 у місті було чутно потужні вибухи. Внаслідок обстрілу російськими військовими зруйновано низку цивільних об'єктів в різних районах міста.

За інформацією пресофіцера Миколаївської ОВА Дмитра Плетенчука, одна з ракет впала у Манганаріївському сквері, там утворилася велика вирва. Ще одне влучання було у центральній частині міста. Станом на 7:36 інформація про постраждалих не надходила. Комунальні служби займаються прибиранням наслідків нічного обстрілу.

Кремль намагається перекласти помилки з мобілізацією на місцевих бюрократів — ISW

“Часткова мобілізація” стала викликом для російської влади. Про це йдеться в аналітичному звіті американского Інституту вивчення війни (ISW). Поширені порушення закону про мобілізацію Кремль применшує як індивідуальні помилки місцевої влади, заявляючи, що виправляє ці помилки, коли на них звертають увагу громадяни. Однак порушення явно надто поширені, щоб бути лише результатом індивідуальних помилок, і російські громадяни можуть бачити їх надто чітко, визначили аналітики.

На відміну від російських провалів в Україні, наслідки яких Кремль зміг мінімізувати або відвернути, оскільки громадяни не бачать їх безпосередньо, порушення указу про мобілізацію очевидні для багатьох росіян. Для інформації про ці порушення навіть не потрібен доступ до засобів масової інформації чи соціальних мереж, оскільки вони відбуваються у багатьох місцях. І сім’ї постраждалих внаслідок “часткової мобілізації” розповідають про порушення заявлених владою критеріїв.

Російські державні ЗМІ почали визнавати скарги в соціальних мережах на постійні проблеми з процесом мобілізації, відзначили аналітики. Здебільшого вони покладають провину на нібито невмотивованих і недбалих працівників пунктів призову до армії.

Російські пропагандисти та керівники суб'єктів федерації активно обговорюють факти неправомірної мобілізації чоловіків, старших граничного мобілізованого віку, тих, хто ніколи не служив, хворих, а також погане ставлення до мобілізованих.

Приміром, губернатор Омської області Олександр Бурков заявив, що бюрократія є “ворогом патріотизму” і звинуватив бюрократів у тому, що вони зосереджені на виконанні негласних квот, а не “на правильному виконанні розпорядження президента Росії Володимира Путіна про часткову мобілізацію”. Кремлівські пропагандисти все частіше діляться окремими історіями про те, як військові центри звільнили від неправомірної мобілізації деяких непридатних до служби людей після втручання місцевих чиновників або за допомогою державних ЗМІ. Таким чином демонструється, що помилки виправляються, коли на них звертають увагу Кремля, йдеться у звіті.

За даними аналітиків, Кремль стикається з важким завданням, намагаючись заспокоїти російський народ, водночас мобілізуючи достатньо людей, щоб продовжувати війну. Нинішній наратив Кремля спрямований на те, щоб заспокоїти своє збентежене та панічне населення обіцянкою виправити та покарати бюрократичні інституції за масові “помилки” в мобілізаційній кампанії, але таке повідомлення навряд чи вирішить проблеми Кремля. Деякі росіяни вже спрямовують свій гнів на військових: 26 вересня чоловік, який виступав проти мобілізації, стріляв у начальника Усть-Ілімського військкомату Іркутської області.

Заспокоїти російське населення Кремлю поки що не вдається, зазначається у звіті. Протести відбулися щонайменше в 35 населених пунктах 25 вересня і щонайменше в 10 населених пунктах 26 вересня.

Водночас навіть грамотно здійснений виклик російських резервів навряд чи забезпечить значну бойову міць в Україні найближчим часом, зазначили аналітики.

У Запоріжжі після ракетної атаки виникла пожежа

У Запоріжжі внаслідок ракетних ударів по місту виникла пожежа, повідомив в.о міського голови Анатолій Куртєв. За попередньою інформацією, є поранені, передають кореспонденти Суспільного.

На Херсонщині ЗСУ вдарили по чотирьох базах і знищили стільки ж складів боєприпасів військ РФ

Ракетно-артилерійські підрозділи Сил оборони півдня завдали ударів по чотирьох осередках озброєння та техніки військ РФ і знищили чотири склади боєприпасів у Херсонському і Бериславському районах. Про це повідомив речник Оперативного командування "Південь" Владислав Назаров.

У підсумковому зведенні за 26 вересня йдеться, що ЗСУ тримають вогневий контроль над логістикою військ РФ і вразили місця дислокації російської ППО.

"Ще одну баржу в районі Херсона у окупантів відмінусовано разом з надією налагодити сполучення між берегами Дніпра. Вогневий контроль проведено й по позиціях протиповітряної оборони, і по спробах окупантів відновити пропускні спроможності мосту в Новій Каховці", — сказав Назаров.

За його словами, підтверджені втрати військ РФ становлять: 77 військових, шість танків, п'ять гаубиць, в тому числі самохідна "Мста-С", три зенітних гарматно-ракетних комплекси "Панцир-С1" та 14 одиниць автобронетехніки.

Також він сказав, що обстановка в операційній зоні залишається стабільно напруженою, але контрольованою. Змін у складі та положенні російських військ немає. Протягом дня військові РФ завдали 4 авіаційних та 1 ракетний удар, продовжували обстрілювати українські позиції та прифронтові населені пункти з усіх видів озброєння.

Авіація ЗСУ завдала 10 ударів по рубежах російського війська, на Миколаївщині знищений безпілотний розвідник "Орлан-10", повідомив речник.

Авіація Сил оборони за добу завдала 28 ударів — Генштаб

Генштаб ЗСУ підтвердив успішне ураження особового складу та техніки росіян за попередні дні. Так, в Херсоні, знищили і вивели з ладу сім вантажівок Урал. В Мелітополі знищили до 10 одиниць озброєння та військової техніки та понад 20 окупантів. В районах населених пунктів Токмак і Чернігівка Запорізької області знищили російський комплекс С-300, 5 одиниць військової техніки та поранили понад 50 окупантів.

Авіація Сил оборони завдала 28 ударів.

“Підтверджено ураження понад 20 районів зосередження живої сили і військової техніки противника та 7 позицій зенітних ракетних комплексів. Втрати ворога уточнюються”, — йдеться у ранковому зведенні Генштабу.

Ракетні війська і артилерія уразили 5 пунктів управління, 12 районів зосередження живої сили та техніки окупантів, 2 позиції зенітних ракетних комплексів, 3 склади з боєприпасами, а також понад 10 окремих важливих цілей.

Тривають обстріли по лінії фронту — Генштаб

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка без суттєвих змін. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 27 вересня.

На інших напрямках армія РФ продовжила обстріли з танків, мінометів та артилерії.

На Слобожанському напрямку — в районах населених пунктів Баранівка, Уди, Гатище, Вовчанськ, Дворічне, Кучерівка, Петропавлівка та Сенькове.

На Краматорському напрямку — Старий Караван, Озерне, Сіверськ, Спірне, Роздолівка та Веселе.

На Бахмутському напрямку — Соледар, Бахмутське, Григорівка, Бахмут, Весела Долина, Зайцеве, Майорськ та Юр’ївка.

На Авдіївському напрямку — Авдіївка, Водяне, Опитне, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка.

На Новопавлівському напрямку — Золота Нива, Вугледар, Павлівка та Єгорівка.

На Запорізькому напрямку — Новопіль, Новосілка та Времівка.

На Південнобузькому напрямку від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 25 населених пунктів, що неподалік з лінією зіткнення. Зокрема, Червона Долина, Широке, Андріївка, Білогірка, Тернові Поди, Лимани та Мирне.

На Запорізькій АЕС ситуація залишається напруженою. Співробітники станції не бажають співпрацювати з окупантами і намагаються виїхати з тимчасово зайнятих РФ територій. Окупована частина Херсонської області повністю закрита на в’їзд та виїзд.

За добу росіяни обстріляли понад 50 населених пунктів — Генштаб

Протягом доби підрозділи Сил оборони відбили атаки російського війська в районах населених пунктів Соледар, Курдюмівка, Зайцеве, Майорськ, Бахмут, Кам’янка, Первомайське. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 27 вересня.

За даними Генштабу, армія РФ продовжує зосереджувати зусилля на повній окупації Донецької області та утриманні захоплених територій. Також росіяни намагаються зірвати активні дії Сил оборони на окремих напрямках.

Тривають обстріли позицій українських військ вздовж лінії зіткнення. В окремих районах окупанти намагаються відновити втрачені позиції, ведуть повітряну розвідку. Росіяни завдають ударів по цивільній інфраструктурі та житлу мирного населення, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Залишається загроза авіаційних та ракетних ударів на всій території України. Так, за добу армія РФ завдала 9 ракетних та 22 авіаційних удари, здійснила понад 90 обстрілів з РСЗВ. Протягом доби росіяни задіяли ударні БпЛА в районі населеного пункту Біленьке Одеської області.

Від вогневого впливу постраждало понад 50 населених пунктів. Серед них Слов’янськ, Краматорськ, Соледар, Авдіївка, Новопіль, Запоріжжя, Марганець, Мусіївка, Кривий Ріг, Нікополь, Потьомкине, Осокорівка, Миколаїв, Очаків та Біленьке.

Армія РФ атакувала ракетами Запоріжжя — ОВА

Армія РФ атакувала Запоріжжя. Ракети поцілили в об’єкти інфраструктури, повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

Миколаїв двічі за ніч зазнав потужних обстрілів — мер міста

Миколаїв двічі за ніч зазнав потужних обстрілів. Про це повідомив мер міста Олександр Сєнкевич. Є влучання у кількох районах, пошкоджені будинки, магазини і водопровід.

У Миколаєві лунають вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного. У місті та області оголошена повітряна тривога.

Українська ППО збила три дрони-камікадзе на Одещині

Сили протиповітряної оборони знищили три дрони-камікадзе, якими російська армія атакувала Одеську область ввечері 26 вересня. Про це повідомила начальниця координаційного пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк.

Атака дронів розпочалася близько 21:10, тоді пролунав перший вибух. О 21:26 на Одещині оголосили повітряну тривогу. Після цього жителі Одеси та області чули ще декілька вибухів.

Сноуден отримав російське громадянство. У США вважають, що він має повернутися і постати перед судом

Президент РФ Володимир Путін 26 вересня підписав указ, яким надав російське громадянство колишньому працівнику Агентства національної безпеки США Едварду Сноудену.

Сноуден не підлягає призову та мобілізації, яку оголосили у Росії 21 вересня.

"Оскільки Едвард Сноуден не служив у російській армії, не має практики та досвіду військової служби, він не підлягає призову", – відзначив його адвокат.

Адвокат повідомив, що російського громадянства добиватиметься і дружина американця, а син, який з'явився в шлюбі, вже є росіянином від народження.

Офіційний представник Державного департаменту США Нед Прайс заявив, що Едвард Сноуден має повернутися до США, щоб постати перед судом.

"Наша позиція не змінилася: пан Сноуден має повернутися до США, щоб постати перед судом, як і будь-який інший громадянин США", – сказав Прайс на брифінгу.

За словами представника Держдепу, Вашингтон продовжує вважати Сноудена громадянином США, хоча він і заявляв публічно про відмову від громадянства.

Ставка Зеленського обговорила іранські дрони в армії РФ

Президент Володимир Зеленський у понеділок провів чергове засідання Ставки верховного Головнокомандувача, де обговорили іранські дрони на озброєнні РФ.

"Обговорили застосування окупантами нових озброєнь, зокрема іранських безпілотників", — повідомив Зеленський.

Зеленський додав, що головна увага – оперативній ситуації на передовій.

"У постійному робочому режимі працюємо над забезпеченням наших воїнів зброєю та боєприпасами. Особливо гостра ситуація – на Донеччині. Робимо все, щоб стримати ворожу активність", — додав президент.

Столтенберг пропонує нову угоду між НАТО і ЄС

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг провів зустріч із президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн, під час якої сторони обговорили підтримку України та нову угоду між НАТО та Європейським Союзом.

"Співпраця між НАТО та ЄС сприяє безпеці та стабільності, тому ми вважаємо, що настав час узгодити нову Спільну декларацію, щоб розвивати наше партнерство", — додав генсек Альянсу.

На початок